WBBSE Solutions For Class 10 English Bliss Lesson (рдкрд╛рда) -7 The Cat (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА)

Lesson (рдкрд╛рда) -7 The Cat (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА)

About The Author-Andrew Berton Paterson

Andrew Barton Paterson was an Australian talk poet popularly known as “Banjo” Pater- son. Andrew Paterson was a poet, journalist, and author.

He was born on Feb. 17, 1864, in Narrambla, New South Wales. His parents were Andrew Bogle Paterson (a grazier) and Rose Isabella Barton.

He went to Sydney Grammar School to complete his schooling. During schooling, his grandmother inspired him to read and write verses.

Read And Learn Also WBBSE Solutions for Class 10 English Bliss

At 16 he entered Sydney University; when he graduated, he practiced law in Sydney. Adopting the name “The Banjo” from a racehorse, Paterson, started contributing a verse to the Bulletin of Sydney. In 1899 Paterson left law practice for journalism. In 1903 he married Alice W. Walker who survived him with a son and a daughter.

His notable works are ‘Waltzing Matilda’, ‘The man from Snowy River’, ‘An Outback Marriage, and Old Bush Songs’. ‘In Defence of the Bush’, ‘A Bush lawyer’, ‘We are all Australians Now’, ‘Clancy of the overflow’ He died in Sydney on Feb. 5, 1941.

Lesson (рдкрд╛рда) -7 The Cat (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА) рд╣рд┐рдиреНрджреА рдЕрдиреБрд╡рд╛рдж

‘Banjo’ Paterson рдХреЗ рдирд╛рдо рд╕реЗ рд╡рд┐рдЦреНрдпрд╛рдд Andrew Barton Paterson рдПрдХ рдЖрд╕реНрдЯреНрд░реЗрд▓рд┐рдпрд╛рдИ рд▓реЛрдХ рдХрд╡рд┐ рдереЗред Ansdrew Paterson рдПрдХ рдХрд╡рд┐, рдкрддреНрд░рдХрд╛рд░ рдПрд╡рдВ рд▓реЗрдЦрдХ рдереЗред рдЙрдирдХрд╛ рдЬрдиреНрдо New South Wales рдХреЗ Narrambla рдореЗрдВ 17 Feb.

1864 рдХреЛ рд╣реБрдЖ рдерд╛ред рдЙрдирдХреЗ рдорд╛рддрд╛-рдкрд┐рддрд╛ Bogle Paterson (рдЪрд░рд╡рд╛рд╣рд╛) рдПрд╡рдВ Rose Isabella Barton рдереЗред рдЕрдкрдиреА рд╕реНрдХреВрд▓реА рд╢рд┐рдХреНрд╖рд╛ рдкреВрд░реА рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╡реЗ Sydney Grammar School рдЧрдпреЗред рд╕реНрдХреВрд▓реА рд╢рд┐рдХреНрд╖рд╛ рдХреЗ рджреМрд░рд╛рди рдЙрдирдХреА рджрд╛рджреА рдиреЗ рдЙрдиреНрд╣реЗрдВ рдХрд╡рд┐рддрд╛ рдкрдврд╝рдиреЗ рдПрд╡рдВ рд▓рд┐рдЦрдиреЗ рдХреЛ рдкреНрд░реЗрд░рд┐рдд рдХрд┐рдпрд╛ред 16 рд╡рд░реНрд╖ рдХреА рдЙрдореНрд░ рдореЗрдВ рдЙрдиреНрд╣реЛрдВрдиреЗ Sydney University рдореЗрдВ рджрд╛рдЦрд┐рд▓рд╛ рдХрд░рд╡рд╛рдпрд╛ред

рдЬрдм рдЙрдиреНрд╣реЛрдВрдиреЗ рд╕реНрдирд╛рддрдХ рдХрд░ рд▓рд┐рдпрд╛, рддреЛ рдЙрдиреНрд╣реЛрдВрдиреЗ Sydney рдореЗрдВ рд╡рдХрд╛рд▓рдд рдХрд┐рдпрд╛ред рдПрдХ Racehorse рд╕реЗ ‘The Banjo’ рдирд╛рдо рдЧреНрд░рд╣рдг рдХрд░ Bulletin of Sydney рдкрддреНрд░рд┐рдХрд╛ рдореЗрдВ рдХрд╛рд╡реНрдп рдХрд╛ рдпреЛрдЧрджрд╛рди рд╢реБрд░реВ рдХрд┐рдпрд╛ред 1899 рдореЗрдВ Paterson рдиреЗ рдкрддреНрд░рдХрд╛рд░рд┐рддрд╛ рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╡рдХрд╛рд▓рдд рдЫреЛрдбрд╝ рджрд┐рдпрд╛ред

1903 рдореЗрдВ рдЙрдиреНрд╣реЛрдВрдиреЗ Alice W. Walker рд╕реЗ рд╡рд┐рд╡рд╛рд╣ рдХрд┐рдпрд╛ рдЬрд┐рдирд╕реЗ рдЙрдиреНрд╣реЗрдВ рдПрдХ рдкреБрддреНрд░ рдФрд░ рдПрдХ рдкреБрддреНрд░реА рдХреА рдкреНрд░рд╛рдкрд┐ рд╣реБрдИред рдЙрдирдХреА рдореБрдЦреНрдп рдХреГрддрд┐рдпрд╛рдБ рд╣реИрдВ ‘Waltzing Matilda’, ‘The Man from Snowy River’,

‘An outback Marriage, Old Bush Songs’, ‘In Defence of the Bush’, ‘A Bush lawyer’, ‘We’re all Austrations Now’, ‘Clancy of the overflow’ рдЗрддреНрдпрд╛рджрд┐ ред рдЙрдирдХрд╛ рджреЗрд╣рд╛рдиреНрдд 5 Feb. 1941 рдХреЛ рд╣реЛ рдЧрдпрд╛ред

WBBSE Solutions For Class 10 English Bliss Lesson (рдкрд╛рда) -7 The Cat (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА)

Wbbse Class 10 English Bliss The Cat Solutions

Lesson (рдкрд╛рда) -7 The Cat (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА) Introduction Of The Text

‘The Cat’ by Andrew Barton Paterson is a funny story about the activities of a cat. Paterson’s way of presenting the daily life of the feline species is interesting.

He here has broken our general notion about the cats being gentle and timid.

Lesson (рдкрд╛рда) -7 The Cat (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА) рд╣рд┐рдиреНрджреА рдЕрдиреБрд╡рд╛рдж

Andrew Barton Paterson рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ рд░рдЪрд┐рдд рдкрд╛рда ‘The Cat’ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЗ рдХреНрд░рд┐рдпрд╛рдХрд▓рд╛рдкреЛрдВ рдХреЗ рдмрд╛рд░реЗ рдореЗрдВ рдПрдХ рдордЬреЗрджрд╛рд░ рдХрд╣рд╛рдиреА рд╣реИред рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдкреНрд░рдЬрд╛рддрд┐ рдХреЗ рджреИрдирд┐рдХ рдЬреАрд╡рди рдХреЛ рдкреНрд░рд╕реНрддреБрдд рдХрд░рдиреЗ рдХреА Paterson рдХреА рд╢реИрд▓реА рд░реЛрдЪрдХ рд╣реИред рдпрд╣рд╛рдБ рдЙрдиреНрд╣реЛрдВрдиреЗ рдмрд┐рд▓реНрд▓рд┐рдпреЛрдВ рдХреЗ рдмрд╛рд░реЗ рдореЗрдВ рд╣рдорд╛рд░реА рдЖрдо рдзрд╛рд░рдгрд╛ рдХрд┐ рд╡реЗ рд╡рд┐рдиреАрдд рдПрд╡рдВ рдХрд╛рддрд░ (рдбрд░рдкреЛрдХ) рд╣реЛрддреА рд╣реИрдВ рдХреЛ рднрдВрдЧ рдХрд┐рдпрд╛ рд╣реИред

Lesson (рдкрд╛рда) -7 The Cat (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА) Summary

In general, the cat appears to be an unintelligent animal. They are mostly concerned with mice and milk. They possess more characteristics and live with sufficient satisfaction.

Fighting is an evident feline character. He roams in the house throughout the day. He leisurely watches a mouse hole to avoid the monotony of life.

But this alone does not make his life. His real nature is revealed in the evening. He seeks his share during the evening tea time. He expresses his desire by making soft familiar sounds and rubbing his hairy body against family members’ legs.

Class 10 Maths Class 10 Social Science
Class 10 English Class 10 Maths
Class 10 Geography Class 10 Geography MCQs
Class 10 History Class 10 History MCQs
Class 10 Life Science Class 10 Science VSAQS
Class 10 Physical Science Class 10 Science SAQs

He behaves well with the guest expecting a share of food. He even scratches the log of the guest to get his share.

Thus he manages a morsel and enjoys it at a safe distance. After having tea the family gathers around the fireplace but the cat slips out of the room.

Now he lives his natural life. He strolls, jumps over the fence, and went to the roof. He remains alert to keep himself safe from dogs and unkind boys.

On the roof, he arches his back and stretches his body to exercise his muscles. He makes a call for his companions who respond and make the presentation.

They shake off their meekness and rule the backyard. They are now indomitable fighters. Their life is more adventurous and sportive. The dull backyard becomes their gallantry surpasses that of king Arthur’s knights. He loves to live among his friends and never quits them.

Only banishment can make him learn adjustment to a new family in the old house. But he goes with his natural life without any change.

Lesson (рдкрд╛рда) -7 The Cat (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА) рд╣рд┐рдиреНрджреА рдЕрдиреБрд╡рд╛рдж

рд╕рд╛рдорд╛рдиреНрдпрддрдГ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдПрдХ рдмреБрджреНрдзрд┐рд╣реАрди рдЬрдиреНрддреБ рдкреНрд░рддреАрдд рд╣реЛрддреА рд╣реИред рдпрд╣ рдЖрдорддреМрд░ рдкрд░ рдЪреВрд╣реЗ рдПрд╡рдВ рджреВрдз рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╣реА рдЪрд┐рдВрддрд╛рд╢реАрд▓ рд░рд╣рддреА рд╣реИред рд╡рд╣ рдмрд╣реБрдЪрд╛рд░реАрддреНрд░рд┐рдХ рд╣реЛрддреА рд╣реИ рдПрд╡рдВ рд╕рдВрддреЛрд╖рдкреВрд░реНрдг рдЬреАрд╡рди рдЬреАрддреА рд╣реИред рд▓рдбрд╝рдирд╛ рдмрд┐рд▓реНрд▓рд┐рдпреЛрдВ рдХрд╛ рдПрдХ рд╕реНрд╡рд╛рднрд╛рд╡рд┐рдХ рдЪрд░рд┐рддреНрд░ рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИред рд╡рд╣ рджрд┐рдирднрд░ рдШрд░ рдореЗрдВ рд╡рд┐рдЪрд░рдг рдХрд░рддреА рд░рд╣рддреА рд╣реИред

рдЬреАрд╡рди рдХреА рдЙрдмрди рд╕реЗ рдмрдЪрдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдЪреВрд╣реЗ рдХреЗ рдмрд┐рд▓ рдХреЛ рдзреНрдпрд╛рдирдкреВрд░реНрд╡рдХ рджреЗрдЦрддреА рд░рд╣рддреА рд╣реИ рдХрд┐рдиреНрддреБ рд╕рд┐рд░реНрдл рдпрд╣реАрдВ рдЙрд╕рдХрд╛ рдЬреАрд╡рди рдирд╣реАрдВ рд╣реИред рдЙрд╕рдХрд╛ рд╡рд╛рд╕реНрддрд╡рд┐рдХ рдЬреАрд╡рди рд╢рд╛рдо рдореЗрдВ рдЙрдЬрд╛рдЧрд░ рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИред рд╢рд╛рдо рдХреА рдЪрд╛рдп рдХреЗ рд╕рдордп рд╡рд╣ рдЕрдкрдирд╛ рд╣рд┐рд╕реНрд╕рд╛ рдЪрд╛рд╣рддреА рд╣реИред

рдЬрд╛рдиреА-рдкрд╣рдЪрд╛рдиреА рдЖрд╡рд╛рдЬ рдирд┐рдХрд╛рд▓ рдХрд░ рдПрд╡рдВ рдЕрдкрдиреЗ рд░реЛрдПрджрд╛рд░ рд╢рд░реАрд░ рдХреЛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рдХреЗ рд╕рджрд╕реНрдп рдХреЗ рдкреИрд░реЛрдВ рдореЗрдВ рд░рдЧрдбрд╝рдХрд░ рд╡рд╣ рдЕрдкрдиреА рдЗрдЪреНрдЫрд╛ рд╡реНрдпрдХреНрдд рдХрд░рддреА рд╣реИред рдЙрдирдХреЗ рднреЛрдЬрди рдореЗрдВ рдЕрдкрдиреЗ рдЕрдВрд╢ рдХреА рдЖрд╢рд╛ рд░рдЦрдХрд░ рд╡рд╣ рдЕрддрд┐рдерд┐ рдХреЗ рд╕рд╛рде рдЕрдЪреНрдЫрд╛ рдмрд░реНрддрд╛рд╡ рдХрд░рддреА рд╣реИред

рдЕрдкрдирд╛ рдЕрдВрд╢ рдкреНрд░рд╛рдкреНрдд рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдЙрдирдХреЗ рдкреИрд░ рдХреЛ рдЦрд░реЛрдВрдЪ рджреЗрддреА рд╣реИред рдЗрд╕ рдкреНрд░рдХрд╛рд░ рд╡рд╣ рднреЛрдЬрди рдореЗрдВ рдЕрдкрдирд╛ рд╣рд┐рд╕реНрд╕рд╛ рдкрд╛рддреА рд╣реИ рдФрд░ рд╕реБрд░рдХреНрд╖рд┐рдд рджреВрд░реА рдкрд░ рдЗрд╕рдХрд╛ рдЖрдирдВрдж рд▓реЗрддреА рд╣реИред рдЪрд╛рдп рдкреАрдХрд░ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рдЕрдВрдЧреАрдареА рдХреЗ рдЪрд╛рд░реЛрдВ рдУрд░ рдПрдХрддреНрд░ рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИ рд▓реЗрдХрд┐рди рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХрдорд░реЗ рд╕реЗ рдмрд╛рд╣рд░ рдЪрд▓реА рдЬрд╛рддреА рд╣реИред рдЕрдм рд╡рд╣ рдЕрдкрдирд╛ рд╕реНрд╡рд╛рднрд╛рд╡рд┐рдХ рдЬреАрд╡рди рдЬреАрддреА рд╣реИред рд╡рд╣ рджреБрд▓рдХреА рдЪрд╛рд▓ рд╕реЗ рдЪрд▓рддреА рд╣реИ, рдмреЗрдбрд╝реЗ рдХреЗ рдКрдкрд░ рд╕реЗ рдЫрд▓рд╛рдВрдЧ

рд▓рдЧрд╛рддреА рд╣реИ рдПрд╡рдВ рдЫрдд рдкрд░ рдЪрдврд╝ рдЬрд╛рддреА рд╣реИред рд╡рд╣ рдХреБрддреНрддреЗ рдПрд╡рдВ рдирд┐рд╖реНрдареБрд░ рд▓рдбрд╝рдХреЛрдВ рд╕реЗ рд╕реНрд╡рдпрдВ рдХреЛ рд╕реБрд░рдХреНрд╖рд┐рдд рд░рдЦрдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╕рддрд░реНрдХ рд░рд╣рддреА рд╣реИред рд╡рд╣ рдЫрдд рдкрд░ рд╡реНрдпрд╛рдпрд╛рдо рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдЕрдкрдиреА рдкреАрда рдХреЛ (рдзрдиреБрд╖рд╛рдХрд╛рд░) рдореЛрдбрд╝рддреА рд╣реИ рдПрд╡рдВ рдЕрдкрдиреЗ рд╢рд░реАрд░рдХреЛ рдЦрд┐рдВрдЪрддреА рд╣реИред рд╡рд╣ рдЕрдкрдиреЗ рд╕рд╛рдерд┐рдпреЛрдВ рдХреЛ рдкреБрдХрд╛рд░рддреА рд╣реИ рдЬреЛ рдкреНрд░рддреНрдпреБрддреНрддрд░ рджреЗрддреА рд╣реИ рдПрд╡рдВ рдЙрдкрд╕реНрдерд┐рдд рд╣реЛ рдЬрд╛рддреА рд╣реИред

рддрддреНрдкрд╢реНрдЪрд╛рдд рд╡реЗ рдЕрдкрдиреА рд╡рд┐рдирдореНрд░рддрд╛ рдХреЛ рддреНрдпрд╛рдЧ рджреЗрддреЗ рд╣реИ рдПрд╡рдВ рдкреАрдЫреЗ рдЖрдВрдЧрди рдкрд░ рд╢рд╛рд╕рди рдХрд░рддреЗ рд╣реИрдВ рдЕрдм рд╡реЗ рдЕрджрдореНрдп рдпреЛрджреНрдзрд╛ рд╣реИрдВред рдЙрдирдХрд╛ рдЬреАрд╡рди рдХрд╛рдлреА рд╕рд╛рд╣рд╕рд┐рдХ рдХрд░рдирд╛рдореЛрдВ рд╕реЗ рдкрд░рд┐рдкреВрд░реНрдг рдПрд╡рдВ рдХреНрд░реАрдбрд╝рд╛ рд╢реАрд▓ рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИред рдиреАрд░рд╕ рдкрд┐рдЫрд▓рд╛ рдЖрдВрдЧрди рдЙрдирдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╢рд┐рдХрд╛рд░ рдХреНрд╖реЗрддреНрд░ рдмрди рдЬрд╛рддрд╛ рд╣реИ рдЬрд╣рд╛рдБ рдЙрдирдХрд╛ рд╕рд╛рд╣рд╕ рд░рд╛рдЬрд╛ рдЖрд░реНрдерд░ рдХреЗ рдпреЛрджреНрдзрд╛рдУрдВ рдХреЛ рдорд╛рдд рджреЗ рджреЗрддрд╛ рд╣реИред

рд╡рд╣ рдЕрдкрдиреЗ рд╕рд╛рдерд┐рдпреЛрдВ рдХреЗ рдмреАрдЪ рд░рд╣рдирд╛ рдкрд╕рдВрдж рдХрд░рддреА рд╣реИ рдПрд╡рдВ рдЙрдиреНрд╣реЗрдВ рдХрднреА рдирд╣реАрдВ рдЫреЛрдбрд╝рддреА рд╣реИред рд╕рд┐рд░реНрдл рдирд┐рд╖реНрдХрд╛рд╕рд┐рдд рд╣реЛрдиреЗ рдкрд░ рд╣реА рдЙрдиреНрд╣реЗрдВ рдкреБрд░рд╛рдиреЗ рдордХрд╛рди рдореЗрдВ рдирдпреЗ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рдХреЗ рд╕рд╛рде рд╕рд╛рдордВрдЬрд╕реНрдп рдХрд░рдирд╛ рд╕реАрдЦрдирд╛ рдкрдбрд╝рддрд╛ рд╣реИред рдкрд░рдиреНрддреБ рд╡рд╣ рдЕрдкрдирд╛ рд╕реНрд╡рд╛рднрд╛рд╡рд┐рдХ рдЬреАрд╡рди рдмрд┐рдирд╛ рдХрд┐рд╕реА рдмрджрд▓рд╛рд╡ рдХреЗ рдЬреАрддреА рд╣реИред

Note : рдкреНрд░рд╕реНрддреБрдд рдкрд╛рда рдореЗрдВ Cat рд╢рдмреНрдж рдХрд╛ рдкреНрд░рдпреЛрдЧ рдкреБрд▓реНрд▓рд┐рдВрдЧ рдореЗрдВ рд╣реБрдЖ рд╣реИ рдЬреИрд╕реЗ Cat рдХреЗ рд▓рд┐рдП He, him рдЖрджрд┐ рд╢рдмреНрджреЛрдВ рдХрд╛ рдкреНрд░рдпреЛрдЧ рд╣реБрдЖ рд╣реИ ред рдкрд░ рд╣рд┐рдиреНрджреА рдЕрдиреБрд╡рд╛рдж рдХрд░рддреЗ рд╕рдордп ‘рдмрд┐рд▓реНрд▓реА’ рд╢рдмреНрдж рд╕реНрддреНрд░реАрд▓рд┐рдВрдЧ рд╣реЛрдиреЗ рдХреЗ рдХрд╛рд░рдг рдХреНрд░рд┐рдпрд╛ рдХрд╛ рд░реВрдк рднреА рд╕реНрддреНрд░реАрд▓рд┐рдВрдЧ рд░рдЦрд╛ рдЧрдпрд╛ рд╣реИред

рдЬреИрд╕реЗ рдЬрд╛рддреА рд╣реИ, рдЦрд╛рддреА рд╣реИ рдЖрджрд┐ рддрд╛рдХрд┐ рд╣рд┐рдиреНрджреА рд╡рд╛рдХреНрдп рд░рдЪрдирд╛ рдЕрдкрдиреА рднрд╛рд╖рд╛ рдХреА рдЧрд░рд┐рдорд╛ рдХреЛ рдмрдирд╛рдП рд░рдЦреЗред Cat рдХрд╛ рд╣рд┐рдиреНрджреА рдЕрдиреБрд╡рд╛рдж ‘рдирд░ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА’ рдпрд╛ ‘рдмрд┐рд▓рд╛рдбрд╝’ рд▓рд┐рдЦрдирд╛ рднреА рдЕрдкреНрд░рд╛рд╕рдВрдЧрд┐рдХ рд▓рдЧрд╛ред

Lesson (рдкрд╛рда) -7 The Cat (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА) Word-Notes (рд╢рдмреНрджрд╛рд░реНрде) Unit – 1

Most people- рдЕрдзрд┐рдХрд╛рдВрд╢ рд▓реЛрдЧ ред

Think- Here, Have an idea / opinion рд╕реЛрдЪрдирд╛, рд╡рд┐рдЪрд╛рд░ рдХрд░рдирд╛ ред

The cat- рдмрд┐рд▓реНрд▓реА ред

Unintelligent- Dull / Fool / Stupid рдмреБрджреНрдзрд┐рд╣реАрди / рдореВрд░реНрдЦ |

Animal- Creature – рдЬрдиреНрддреБ ред

Fond of- Having strong preferene рдХрд╛ рд╢реМрдХреАрди, рдЕрдиреБрд░рдХреНрдд ред

Ease- Comfort рдЖрд░рд╛рдо ред

Caring- A loving feeling, loving, Interested рдЖрдЧреНрд░рд╣реА ред

Little- Almost not рдирд╣реАрдВ рдХреЗ рдмрд░рд╛рдмрд░ ред

Mice- Plural of Mouse

Really- In fact, Actually рд╡рд╛рд╕реНрддрд╡ рдореЗрдВред

More- рдЕрдзрд┐рдХ ред

Character- Personality – рд╡реНрдпрдХреНрддрд┐рддреНрд╡, рдЪрд░рд┐рддреНрд░ ред

Human begins- рдордиреБрд╖реНрдп ред

Gets- Gains, Obtains – рдкреНрд░рд╛рдкреНрдд рдХрд░рдирд╛ ред

The Cat Class 10 English Wbbse Question Answers

A great deal- Much, Sufficient рдмрд╣реБрдд, рдкреНрд░рдЪреБрд░ ред

Satisfaction- Fulfilment The state of being contented Contentment – рд╕рдВрддреБрд╖реНрдЯрд┐ ред

Out of- From рд╕реЗред

Life- рдЬреАрд╡рди ред

Rats – рдЪреВрд╣реЗ ред

Note – рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХрд╛ рдЕрдкрдирд╛ рдЪрд░рд┐рддреНрд░ (рд╡реНрдпрдХреНрддрд┐рддреНрд╡) рд╣реИ рдЬреЛ рдордиреБрд╖реНрдпреЛрдВ рд╕реЗ рдЬреНрдпрд╛рджрд╛ рджреГрдврд╝ рд╣реИрдВред рдпреЗ рдЬреАрд╡рди рдХрд╛ рднрд░рдкреВрд░ рдЖрдирдиреНрдж рд▓реЗрддреЗ рд╣реИрдВред

He- Male Cat рдирд░ рдмрд┐рд▓реНрд▓реАред

She- Female Cat рдорд╛рджрд╛ рдмрд┐рд▓реНрд▓реАред

Athlete- Sportsman – рдЦрд┐рд▓рд╛рдбрд╝реА, рд╡реНрдпрд╛рдпрд╛рдореА ред Here, Active-рдлреБрд░реНрддреАрд▓рд╛, рд╕рдХреНрд░рд┐рдп ред

Acrobat- рдХрд▓рд╛рдмрд╛рдЬ ред

Grim- Here, Energetic тАУ рдКрд░реНрдЬрд╛рд╡рд╛рди ред

Fighter- One who fights – рдпреЛрджреНрдзрд╛ ред

All day long- Serious, Fierce, Merciless- рдЧрдореНрднреАрд░, рднрдпрдВрдХрд░, рдирд┐рд╖реНрдареБрд░ ред

Loafs- Moves, Wanders – рднрдЯрдХрддрд╛ рд░рд╣рддрд╛ рд╣реИред

Takes- Accepts рд╕реНрд╡реАрдХрд╛рд░ рдХрд░рдирд╛, рдЧреНрд░рд╣рдг рдХрд░рдирд╛ред

Easy- рд╕рд╣рдЬрддрд╛рдкреВрд░реНрд╡рдХ

Throughout the day – рджрд┐рдирднрд░ ред

Permits – рдЕрдиреБрдорддрд┐ рджреЗрдирд╛ред

Allows- Troubled, Persistently рдкрд░реЗрд╢рд╛рдиред

Pestered- Annoyed, Disturbed

Attentions-Notices тАУ рдордиреЛрдпреЛрдЧ, рдзреНрдпрд╛рди рдЪреМрдХрд╕реА, рдкрд░рд╡рд╛рд╣ред

Note – рд╡рд╕реНрддреБрдд: рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рд▓реЛрдЧреЛрдВ рдХрд╛ рдзреНрдпрд╛рди рдЕрдкрдиреА рдУрд░ рдЖрдХрд░реНрд╖рд┐рдд рдХрд░рдиреЗ рдХрд╛ рдкреНрд░рдпрд╛рд╕ рдХрд░рддреА рд╣реИ, рд╡рд╣ рдХреБрдЫ рдРрд╕рд╛ рд╡реНрдпрд╡рд╣рд╛рд░ рдХрд░рддреА рд╣реИ рдХрд┐ рд▓реЛрдЧ рдЙрд╕реЗ рджреЗрдЦрдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдмрд╛рдзреНрдп рд╣реЛрдВред

Pass the time away-Kill the time рд╕рдордп рдирд╖реНрдЯ рдХрд░рдирд╛ ред

Sometimes- Ocassionally – рдХрднреА-рдХрднреА ред

Watches- Notices – рдзреНрдпрд╛рдирдкреВрд░реНрд╡рдХ рджреЗрдЦрдирд╛ ред

Mouse hole- A hole where mouse lives in рдЪреВрд╣реЗ рдХрд╛ рдмрд┐рд▓ ред

For an hour or two- рдПрдХ рджреЛ рдШрдВрдЯреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП ред

Just- Only рд╕рд┐рд░реНрдл

Keep himself from- To be free from рд╕реЗ рдореБрдХреНрдд рд░рд╣рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдПред

Baredom- Annoyance due to Monotony Tedium рд╡рд┐рд░рдХреНрддрд┐, рдЙрдЪрд╛рдЯ рдЙрдж

Idea- Opinion- рд╡рд┐рдЪрд╛рд░, рд░рд╛рдп ред

This- рдпрд╣рд╛рдБ, ‘This’ рд╕реЗ рддрд╛рддреНрдкрд░реНрдп рд╣реИ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ рдЪреВрд╣реЗ рдХреЗ рдмрд┐рд▓ рдХреЛ рдзреИрд░реНрдп рдкреВрд░реНрд╡рдХ рджреЗрдЦрдирд╛

Sort- Type рдкреНрд░рдХрд╛рд░ред

Thing-Here, Activity – рдХреНрд░рд┐рдпрд╛-рдХрд▓рд╛рдк ред

Holds life for a cat- рдпрд╣реА, ‘рдмрд┐рд▓реНрд▓реА’ рдХрд╛ рдЬреАрд╡рди рд╣реИред

Note- рдЪреВрд╣реЗ рдХреЗ рдмрд┐рд▓ рдХреЛ рдзреИрд░реНрдпрдкреВрд░реНрд╡рдХ рджреЗрд░ рддрдХ рджреЗрдЦрддреЗ рд░рд╣рдирд╛ рд╣реА рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЗ рдЬреАрд╡рди рдХрд╛ рдПрдХрдорд╛рддреНрд░ рд╕рддреНрдп рдирд╣реАрдВ рд╣реИред рдХрд┐рдиреНрддреБ рд▓реЛрдЧ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЗ рдмрд╛рд░реЗ рдореЗрдВ рдФрд░ рдЕрдзрд┐рдХ рд╕реЛрдЪрдирд╛ рд╣реА рдирд╣реАрдВ рдЪрд╛рд╣рддреЗред рдЙрдирдХреА рдзрд╛рд░рдгрд╛ рдЙрдЪрд┐рдд рдирд╣реАрдВ рд╣реИред

As- When рдЬрдм ред

Shades- Shadow-рдЫрд╛рдпрд╛ ред

Evening falls- рд╢рд╛рдо рд╣реЛрддреА рд╣реИред

You- Here, The reader, рдкрд╛рдардХред

You can see the cat as he really is- рдЖрдк рджреЗрдЦ рдкрд╛рдПрдБрдЧреЗ рдХрд┐ рд╡рд╛рд╕реНрддрд╡рд┐рдХ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреИрд╕реА рд╣реЛрддреА рд╣реИред рдЖрдк рджреЗрдЦ рдкрд╛рдПрдБрдЧреЗ рдХрд┐ рд╡рд╛рд╕реНрддрд╡ рдореЗрдВ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреНрдпрд╛ рд╣реЛрддреА рд╣реИред

Lesson (рдкрд╛рда) -7 The Cat (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА) рд╣рд┐рдиреНрджреА рдЕрдиреБрд╡рд╛рдж рдЫреИ

рдЕрдзрд┐рдХрд╛рдВрд╢ рд▓реЛрдЧ рд╕реЛрдЪрддреЗ рд╣реИрдВ рдХрд┐ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдПрдХ рдмреБрджреНрдзрд┐рд╣реАрди рдПрд╡рдВ рд╡рд┐рд╢реНрд░рд╛рдордкреНрд░рд┐рдп / рдЖрд░рд╛рдордкреНрд░рд┐рдп / рдЖрд░рд╛рдордкрд╕рдВрдж рдкреНрд░рд╛рдгреА рдпрд╛ рдЬреАрд╡ рд╣реИ рдЬрд┐рд╕реЗ рдЪреВрд╣реЗ рдПрд╡рдВ рджреВрдз рдХреЗ рд╕рд┐рд╡рд╛рдп рдЕрдиреНрдп рдХреБрдЫ рдЕрдзрд┐рдХ рдкреНрд░рд┐рдп рдирд╣реАрдВ рд╣реИ рдХрд┐рдиреНрддреБ рд╡рд╛рд╕реНрддрд╡ рдореЗрдВ рдЕрдзрд┐рдХрд╛рдВрд╢ рдордиреБрд╖реНрдпреЛрдВ рдХреА рдЕрдкреЗрдХреНрд╖рд╛ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХрд╛ рдПрдХрд╛рдзрд┐рдХ рдЪрд╛рд░рд┐рддреНрд░рд┐рдХ рдкрдХреНрд╖ рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИ, рдЕрд░реНрдерд╛рддреН рдЕрдзрд┐рдХрд╛рдВрд╢ рдордиреБрд╖реНрдпреЛрдВ рдХреА рддреБрд▓рдирд╛ рдореЗрдВ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдмрд╣реБрдЪрд╛рд░рд┐рддреНрд░рд┐рдХ рд╣реЛрддреА рд╣реИ рдПрд╡рдВ рдЬреАрд╡рди рд╕реЗ рдмрд╣реБрдд рд╕рдВрддреБрд╖реНрдЯрд┐ рдкреНрд░рд╛рдкреНрдд рдХрд░рддреА рд╣реИред рдЕрд░реНрдерд╛рддреН рдЬреАрд╡рди рдХрд╛ рднрд░рдкреВрд░ рдЖрдирдиреНрдж рд▓реЗрддреА рд╣реИред

рдирд░ рдпрд╛ рдорд╛рджрд╛ рдЬреЛ рднреА рд╣реЛрдВ – рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдПрдХ рд╡реНрдпрд╛рдпрд╛рдореА, рдХрд▓рд╛рдмрд╛рдЬ рдПрд╡рдВ рдПрдХ рднрдпрдВрдХрд░ рдпреЛрджреНрдзрд╛ рд╣реЛрддреА рд╣реИред рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рджрд┐рдирднрд░ рдШрд░ рдХреЗ рдЖрд╕рдкрд╛рд╕ рд╡рд┐рдЪрд░рдг рдХрд░рддреА рд░рд╣рддреА рд╣реИред рд╕рдмрдХреБрдЫ рд╕рд╣рдЬрддрд╛рдкреВрд░реНрд╡рдХ рдЧреНрд░рд╣рдг рдХрд░рддреА рд╣реИред рд╡рд╣ рдШрд░ рдХреЗ рд▓реЛрдЧреЛрдВ рдХрд╛ рдзреНрдпрд╛рди рдЕрдкрдиреА рдУрд░ рдЖрдХрд░реНрд╖рд┐рдд рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рдЙрджреНрджреЗрд╢реНрдп рдореЗрдВ рд╕реНрд╡рдпрдВ рдХреЛ рдкрд░реЗрд╢рд╛рди рд╣реЛрдиреЗ рджреЗрддреА рд╣реИред

Wbbse Solutions For Class 10 English Bliss Lesson 7

(рд╡рд╣ рдШрд░ рдХреЗ рд▓реЛрдЧреЛрдВ рдХрд╛ рдзреНрдпрд╛рди рдЕрдкрдиреА рдУрд░ рдЖрдХрд░реНрд╖рд┐рдд рдХрд░рдирд╛ рдЪрд╛рд╣рддреА рд╣реИ рд▓реЗрдХрд┐рди рдЬрдм рд▓реЛрдЧ рдЙрд╕ рдкрд░ рдЕрдзрд┐рдХ рдзреНрдпрд╛рди рджреЗрддреЗ рд╣реИрдВ, рддреЛ рд╡рд╣ рдкрд░реЗрд╢рд╛рди рднреА рд╣реЛ рдЬрд╛рддреА рд╣реИред) рд╕рдордп рд╡реНрдпрддреАрдд рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╡рд╣ рдХрднреА-рдХрднреА рдЪреВрд╣реЗ рдХреЗ рдмрд┐рд▓ рдХреЛ рдПрдХ-рджреЛ рдШрдВрдЯреЛрдВ рддрдХ рдирд┐рд╣рд╛рд░рддреА рд░рд╣рддреА рд╣реИред рд╡рд╣ рдРрд╕рд╛ рд╕рд┐рд░реНрдл рдЦреБрдж рдХреЛ рдмреЛрд░рд┐рдпрдд рдКрдмрди рд╕реЗ рдмрдЪрд╛рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдХрд░рддреА рд╣реИред

рд▓реЛрдЧреЛрдВ рдХреА рдпрд╣реА рдзрд╛рд░рдгрд╛ рд╣реЛрддреА рд╣реИ рдХрд┐ рдЗрд╕реА рдкреНрд░рдХрд╛рд░ рдХрд╛ рдХрд╛рдо рд╣реА рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХрд╛ рдЬреАрд╡рди рд╣реИред рдкрд░рдиреНрддреБ рдЬрдм рд╢рд╛рдо рд╣реЛрддреА рд╣реИ, рддрдм рдЙрд╕реЗ рджреЗрдЦрд┐рдпреЗ ред рдЖрдк рджреЗрдЦ рдкрд╛рдПрдБрдЧреЗ рдХрд┐ рд╡рд╛рд╕реНрддрд╡ рдореЗрдВ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреНрдпрд╛ рд╣реЛрддреА рд╣реИред

Lesson (рдкрд╛рда) -7 The Cat (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА) Comprehension Exercises

1. Choose The Correct Alternative To Complete The Following Sentences: рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рд╡рд╛рдХреНрдпреЛрдВ рдХреЛ рдкреВрд░рд╛ рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╕рд╣реА рд╡рд┐рдХрд▓реНрдк рдЪреБрдиреЗрдВред

Question 1. Most people think that the cat is (рдЕрдзрд┐рдХрд╛рдВрд╢ рд▓реЛрдЧ рд╕реЛрдЪрддреЗ рд╣реИрдВ рдХрд┐ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рд╣реЛрддреА рд╣реИ -)

  1. Wise
  2. Unintelligent
  3. Clever
  4. Intelligent

Answer: 2. Unintelligent.

Question 2. The cat cares little for anything but mice and –

  1. Soup
  2. Juice
  3. Water
  4. Milk

Answer: 4. Milk.

Question 3. One can see the cat as he really is in the (рдХреЛрдИ рднреА рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХрд╛ рд╡рд╛рд╕реНрддрд╡рд┐рдХ рд░реВрдк рджреЗрдЦ рд╕рдХрддрд╛ рд╣реИ …. рдореЗрдВ ред)

  1. Morning
  2. Night
  3. Afternoon
  4. Evening

Answer: 4. Evening.

2. Complete The Following Sentences With Infromation From The Text рдкрд╛рдареНрдпрд╛рдВрд╢ рдХреА рд╕реВрдЪрдирд╛ рдХреЗ рдЖрдзрд╛рд░ рдкрд░ рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рд╡рд╛рдХреНрдпреЛрдВ рдХреЛ рдкреВрд░рд╛ рдХрд░реЗрдВ

Question 1. The cat really has more character than (рд╡рд╛рд╕реНрддрд╡ рдореЗрдВ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЪрд╛рд░рд┐рддреНрд░рд┐рдХ рд╣реЛрддреА рд╣реИред
Answer: Most human beings. ( рдЕрдзрд┐рдХрд╛рдВрд╢ рдордиреБрд╖реНрдпреЛрдВ)

Question 2. The cat sometimes watches (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХрднреА рдХрднреА рдирд┐рд╣рд╛рд░рддреА рд╣реИ -)
Answer: A mouse hole for an hour or two (рдЪреВрд╣реЗ рдХреЗ рдмрд┐рд▓ рдХреЛ рдПрдХ рджреЛ рдШрдВрдЯреЗ рддрдХ ред)

Question 3. All day long the cat allows himself to be
Answer: Pestered by the attentions of the people in the house. (рдШрд░ рдХреЗ рд▓реЛрдЧреЛрдВ рдХрд╛ рдзреНрдпрд╛рди рдЕрдкрдиреА рдУрд░ рдЖрдХрд░реНрд╖рд┐рдд рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рдЙрджреНрджреЗрд╢реНрдп рдореЗрдВ рд╕реНрд╡рдпрдВ рдХреЛ рдкрд░реЗрд╢рд╛рди рд╣реЛрдиреЗ рджреЗрддреА рд╣реИред)

3. State Wheather The Following Statements Are True Or False. Provide Sentences/ Phrases/Words In Support Of Your Answer:

Question 1. The cat is not fond of ease. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЖрд░рд╛рдо рдкрд╕рдВрдж рдирд╣реАрдВ рд╣реИ ред)
Supporting statements: Most people think that the cat is an unintelligent animal, fond of ease.
Answer: False

Question 2. The cat has no athletic skills. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЗ рдкрд╛рд╕ рд╡реНрдпрд╛рдпрд╛рдореА рдХреМрд╢рд▓ рдирд╣реАрдВ рд╣реЛрддреА рд╣реИред)
Supporting statement: He or she is athletic.
Answer: False

Question 3. The cat takes things very easily. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рд╕рдмрдХреБрдЫ рд╕рд╣рдЬрддрд╛рдкреВрд░реНрд╡рдХ рдЧреНрд░рд╣рдг рдХрд░рддреА рд╣реИ ред)
Supporting statement: All day long the cat loafs about the house, the things easily.
Answer: True

Lesson (рдкрд╛рда) -7 The Cat (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА) Word-Notes (рд╢рдмреНрджрд╛рд░реНрде) Unit – 2

When- рдЬрдм ред

Family- The members of a family-рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рдХреЗ рд╕рджрд╕реНрдпрдЧрдг ред

Sits down- рдмреИрдарддреЗ рд╣реИрдВред

To tea- To take tea – рдЪрд╛рдп рдкреАрдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдПред

Puts in an appearance- Appears- рдЙрдкрд╕реНрдерд┐рдд рд╣реЛ рдЬрд╛рддреА рд╣реИред

Appearance- Presence – рдЙрдкрд╕реНрдерд┐рддрд┐ ред

To get – Arrival, Coming To have, To obtain-

Share- Quota – рдЕрдВрд╢, рд╣рд┐рд╕реНрд╕рд╛, рднрд╛рдЧ ред

Purrs- Makes rough sound – (Expressing pleasure or comfort or satisfaction or anger) рдореНрдпрд╛рдКрдБ рдореНрдпрд╛рдКрдБ рдХрд░рдирд╛ред

Noisily – By making a noise тАУ рд╢реЛрд░ рдХрд░рддреЗ рд╣реБрдП ред

Rubs-Polishes – рдШрд┐рд╕рдирд╛, рд░рдЧрдбрд╝рдирд╛ред

Against- Here – рдХреЗ рдКрдкрд░ рд╕реЗ рд╕реНрдкрд░реНрд╢ рдХрд░рддреЗ рд╣реБрдПред

Guest- рдЕрддрд┐рдерд┐ред

The Cat Class 10 English Summary Wbbse

At the table- At the tea table- рдЪрд╛рдп рдХреА рдореЗрдЬ рдкрд░ ред

Particularly – Specially – рд╡рд┐рд╢реЗрд╖ рд░реВрдк рд╕реЗред

Civil- Polite, Gentle

Likely – Perhaps, Possibly рд╢рд╛рдпрдж, рд╕рдореНрднрд╡рддрдГ

Have- Get, Collect-рд╕рдмрд╕реЗ рдЕрдЪреНрдЫрд╛ред

Offered-Provided, Served – рджреЗрдирд╛, рдкреНрд░рджрд╛рди рдХрд░рдирд╛ ред

What is offered- рдЬреЛ рджрд┐рдпрд╛ рдЬрд╛рдпрдЧрд╛ ред

Note – рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХрд╛ рд╡реНрдпрд╡рд╣рд╛рд░ рджрд┐рдЦрд╛рддрд╛ рд╣реИ рдХрд┐ рд╡рд╣ рдмрд╣реБрдд рдмреБрджреНрдзрд┐рдорд╛рди рд╣реИред

Sometimes- рдХрднреА-рдХрднреА ред

Instead of- In lieu of, In place of – рдХреЗ рдмрджрд▓реЗ, рдХреА рдмрдЬрд╛рдп ред

Something to eat- Here, some food

Stoops down- Bends down – рдЭреБрдХрддрд╛ рд╣реИред

Note – рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЯреЗрдмрд▓ рдХреЗ рдиреАрдЪреЗ рд╣реИред рд╡рд╣ рдЕрдкрдиреЗ рд╢рд░реАрд░ рдХреЛ рдЕрддрд┐рдерд┐ рдХреЗ рдкреИрд░ рдкрд░ рд░рдЧрдбрд╝рддреА рд╣реИред рд╡рд╣ рдореНрдпрд╛рдКрдБ рдореНрдпрд╛рдКрдБ рдХрд░рддреА рд╣реИред рдЕрддрд┐рдерд┐ рдпрд╣ рджреЗрдЦрддреЗ рд╣реИрдВред рд╡реЗ рдЭреБрдХрдХрд░ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЛ рд╕реНрдиреЗрд╣рдкреВрд░реНрд╡рдХ рд╢рд╛рдиреНрдд рдХрд░рдиреЗ рдХрд╛ рдкреНрд░рдпрд╛рд╕ рдХрд░рддреЗ рд╣реИрдВред

Strokes- Taps with the hand gently рд╣рд╛рде рд╕реЗ рдзреАрд░реЗ-рдзреАрд░реЗ рдердкрдердкрд╛рддреЗ рд╣реИрдВред

Poor-
Pussy- рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЛ рд╣реА рд╕реНрдиреЗрд╣рдкреВрд░реНрд╡рдХ ‘Pussy’ рдХрд╣рд╛ рдЬрд╛рддрд╛ рд╣реИред

Soon- Without delay рд╢реАрдШреНрд░

Tires- Feels tired / Bored – рдердХ/ рдКрдм рдЬрд╛рддреА рд╣реИред

The cat soon tires of that: рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рд╢реАрдШреНрд░ рд╣реА рдЕрддрд┐рдерд┐ рдХреЗ рдЗрд╕ рд╡реНрдпрд╡рд╣рд╛рд░ рд╕реЗ рдКрдм рдЬрд╛рддреА рд╣реИред рд╡рд╣ рдЙрдирдХрд╛ рдкреНрдпрд╛рд░ рдирд╣реАрдВ

Puts up- Takes up, Holds up рдЙрдард╛рдирд╛, рдКрдБрдЪрд╛ рдХрд░рдирд╛ ред

Claws- The sharp nail of a beast- рдкрдВрдЬрд╛ред

Quietly- Calmly – рдЪреБрдкрдЪрд╛рдк / рд╢рд╛рдВрддрд┐рдкреВрд░реНрд╡рдХ ред

Firmly- Strongly рджреГрдврддрд╛рдкреВрд░реНрд╡рдХ

Rakes- Scratches – рдЦрд░реЛрдВрдЪрдирд╛ ред

рдмрд▓реНрдХрд┐ рдХреБрдЫ рднреЛрдЬрди рдЪрд╛рд╣рддреА рд╣реИред рдЙрдирдХрд╛ рд╕реНрдиреЗрд╣/рджреБрд▓рд╛рд░ рдЙрд╕рдХрд╛ рдкреЗрдВрдЯ рдирд╣реАрдВ рднрд░ рд╕рдХрддрд╛ рд╣реИред рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЧреБрд░реАрдХрд░ рдЕрддрд┐рдерд┐ рдХреЛ рдЕрдкрдиреА рдорд╛рдВрдЧ рд╕реЗ рдЕрд╡рдЧрдд рдХрд░рд╛рдирд╛ рдЪрд╛рд╣рддреА рд╣реИред рд▓реЗрдХрд┐рди рдореВрд░реНрдЦ рдЕрддрд┐рдерд┐ рдпрд╣ рд╕рдордЭ рдирд╣реАрдВ рдкрд╛рддрд╛ рд╣реИред

Note – рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЕрдкрдиреЗ рдкрдВрдЬреЗ рд╕реЗ рдЕрддрд┐рдерд┐ рдХреЗ рдкреИрд░ рдХреЛ рдЦрд░реЛрдВрдЪ рджреЗрддреА рд╣реИ рдЕрд░реНрдерд╛рддреН рд╡рд╣ рдЕрддрд┐рдерд┐ рдХреЗ рдкреИрд░ рдореЗрдВ рдкрдВрдЬрд╛ рдорд╛рд░рддреА рд╣реИред рд╡рд╣ рдЕрдкрдиреА рдкреНрд░рд╡реГрддреНрддрд┐ рдХреЗ рдЕрдиреБрд╕рд╛рд░ рдРрд╕рд╛ рдХрд░рддреА рд╣реИред рд╡рд╣ рдЕрдкрдиреА рдорд╛рдБрдЧ рдХреЛ рдкреВрд░рд╛ рдХрд░рд╡рд╛рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╡реНрдпрдЧреНрд░ рд╣реЛ рдЬрд╛рддреА рд╣реИред

рд╡рд╣ рдЕрдмрддрдХ рддреЛ рдЕрддрд┐рдерд┐ рдХреЗ рдкреНрд░рддрд┐ рд╡рд┐рдирдореНрд░ рдмрдиреА рд╣реБрдИ рдереА рдкрд░рдиреНрддреБ рдЕрддрд┐рдерд┐ рдЙрд╕рдХреА рд╡рд┐рдирдореНрд░рддрд╛ рдХреЗ рдмрджрд▓реЗ рдЙрд╕реЗ рдХреБрдЫ рдирд╣реАрдВ рджреЗрддрд╛ рд╣реИред рдЗрд╕рд▓рд┐рдП, рд╡рд╣ рдЕрдкрдирд╛ рддрд░реАрдХрд╛ рдЕрдкрдирд╛рддреА рд╣реИред

Ow- A cry of pain/suffering рджрд░реНрдж рд╣реЛрдиреЗ рдкрд░ / рдЙрддреНрдкрдиреНрди рд╣реЛрдиреЗ рд╡рд╛рд▓реА рдЖрд╡рд╛рдЬред

Stuck- Pierced – рдЪреБрднрд╛рдпрд╛, рднреЛрдВрдХрд╛ред

Delighted- Glad рдкреНрд░рд╕рдиреНрди ред

Remark- рдЯрд┐рдкреНрдкрдгреА рдХрд░рдирд╛ ред

Intelligent- Clever – рдмреБрджреНрдзрд┐рдорд╛рди ред

Note – рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЗ рдЗрд╕ рд╡реНрдпрд╡рд╣рд╛рд░ рдкрд░ рдкреНрд░рд╕рдиреНрди рд╣реЛ рдЬрд╛рддрд╛ рд╣реИред рдЙрд╕реЗ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдмрд╣реБрдд рдкреНрдпрд╛рд░реА рдПрд╡рдВ рдЪрддреБрд░ рдкреНрд░рддреАрдд рд╣реЛрддреА рд╣реИред рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рдЕрддрд┐рдерд┐ рдХреЛ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЗ рднреЛрдЬрди рдХреА рдорд╛рдБрдЧ рдкреВрд░рд╛ рдХрд░рд╡рд╛рдиреЗ рдХреА рдХрд▓рд╛ рд╕реЗ рдЕрд╡рдЧрдд рдХрд░рд╡рд╛рддрд╛ рд╣реИред

Dares- Ventures – рд╕рд╛рд╣рд╕ рдХрд░рдирд╛ ред

What he would like to do –

Kick- рдЬреЛ рд╡рд╣ рдХрд░рдирд╛ рдЪрд╛рд╣рддрд╛ рдерд╛ ред

Wbbse Class 10 English The Cat Exercise Answers

Out of the window – Blow with the foot рд▓рд╛рдд рдорд╛рд░рдирд╛ ред рдЦрд┐рдбрд╝рдХреА рд╕реЗ рдмрд╛рд╣рд░ред

Note – рдЕрддрд┐рдерд┐ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЛ рд▓рд╛рдд рдорд╛рд░рдХрд░ рдЦрд┐рдбрд╝рдХреА рд╕реЗ рдмрд╛рд╣рд░ рдлреЗрдВрдХ рджреЗрдирд╛ рдЪрд╛рд╣рддрд╛ рд╣реИ; рд▓реЗрдХрд┐рди рд╡рд╣ рдЬрд╛рдирддрд╛ рд╣реИ рдХрд┐ рдЗрд╕рд╕реЗ рдореЗрдЬрдмрд╛рди рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рдЖрд╣рдд рд╣реЛ рдЬрд╛рдПрдЧрд╛ред рдЗрд╕рд▓рд┐рдП рд╡рд╣ рдЕрдкрдиреА рдЗрдЪреНрдЫрд╛ (рдХреНрд░реЛрдз) рдХреЛ рджрдмрд╛ рд▓реЗрддрд╛ рд╣реИред

Tears- Eye water тАУ рдЖрдБрд╕реВ ред

Rage- Anger рдХреНрд░реЛрдз ред

Pain- Agony – рдХрд╖реНрдЯ, рдкреАрдбрд╝рд╛ред

Note – рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЗ рдкрдВрдЬрд╛ рдорд╛рд░рдиреЗ рдХреЗ рдХрд╛рд░рдг рдЕрддрд┐рдерд┐ рдХреЛ рджрд░реНрдж рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИред рдЙрд╕рдХреЗ (рдЕрддрд┐рдерд┐ рдХреЗ) рдЖрдБрдЦреЛрдВ рдореЗрдВ рдЖрдБрд╕реВ рдЙрд╕рдХреЗ рджрд░реНрдж рдПрд╡рдВ рдХреНрд░реЛрдз рдХрд╛ рд╕рдВрдХреЗрдд рд╣реИ рдХрд┐рдиреНрддреБ рд╡рд╣ рдЕрдкрдиреА рд╡рд╛рд╕реНрддрд╡рд┐рдХ рднрд╛рд╡рдирд╛рдУрдВ рдХреЛ рд╡реНрдпрдХреНрдд рдирд╣реАрдВ рдХрд░ рдкрд╛рддрд╛ рд╣реИред

Affects- Here, Pretends тАУ рдмрд╣рд╛рдирд╛ рдХрд░рддрд╛ рд╣реИ / рджрд┐рдЦрд╛рд╡рд╛ рдХрд░рддрд╛ рд╣реИред

Amused- Happy, Glad, Please, Cheerful рдкреНрд░рд╕рдиреНрди ред

Sort out- рдЪреБрдирдХрд░ рдирд┐рдХрд╛рд▓рддрд╛ рд╣реИред

Plate- рдерд╛рд▓реА, рддрд╕реНрддрд░реА ред

A bit of- A little piece of – рдЫреЛрдЯрд╛ рдЯреБрдХрдбрд╝рд╛ред

Hands it down- рдЗрд╕реЗ рдиреАрдЪреЗ рд░рдЦ/рдлреЗрдВрдХ рджреЗрддрд╛ рд╣реИред

Gingerly- Carefully without making noise – рдмрд┐рдирд╛ рдЖрд╡рд╛рдЬ рдХрд┐рдпреЗ, рд╕рд╛рд╡рдзрд╛рдиреАрдкреВрд░реНрд╡рдХ

Receives- Accepts рд▓реЗрдирд╛ ред

Slow- Here, late рджреЗрд░ ред

Understand- Make out Comprehend рд╕рдордЭрдирд╛ ред

Goes away тАУ рдЪрд▓реА рдЬрд╛рддреА рд╣реИред

Secured – рд╕реБрд░рдХреНрд╖рд┐рддред

Retires- Goes away

Safe- Secured

Distance- рджреВрд░реА ред

Boot- Shoe рдЬреВрддрд╛ ред

Lesson (рдкрд╛рда) -7 The Cat (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА) рд╣рд┐рдиреНрджреА рдЕрдиреБрд╡рд╛рдж

рдЬрдм (рдкреВрд░рд╛) рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рдЪрд╛рдп рдкреАрдиреЗ рдмреИрдарддрд╛ рд╣реИ, рддреЛ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЕрдкрдирд╛ рд╣рд┐рд╕реНрд╕рд╛/рдЕрдВрд╢/ рднрд╛рдЧ рд▓реЗрдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдпреЗ рдЙрдкрд╕реНрдерд┐рдд рд╣реЛ рдЬрд╛рддреА рд╣реИред рд╡рд╣ рдореНрдпрд╛рдКрдБ рдореНрдпрд╛рдК рдХрд╛ рд╢реЛрд░ рдХрд░рддреА рд╣реИ рдПрд╡рдВ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рдХреЗ рд▓реЛрдЧреЛрдВ рдХреЗ рдкреИрд░ рдореЗрдВ рд╕реНрд╡рдпрдВ рдХреЛ рд░рдЧрдбрд╝рддреА рд╣реИред

рдпрджрд┐ рдЯреЗрдмрд▓ рдкрд░ рдХреЛрдИ рдЕрддрд┐рдерд┐ рд╣реЛ, рддреЛ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЙрдирдХреЗ рдкреНрд░рддрд┐ рд╡рд┐рд╢реЗрд╖рд░реВрдк рд╕реЗ рд╕рднреНрдп рд╣реЛ рдЬрд╛рддреА рд╣реИ, рдХреНрдпреЛрдВрдХрд┐ рдЬреЛ рднреА рдкрд░реЛрд╕рд╛ рдЧрдпрд╛ рд╣реЛ рд╕рдореНрднрд╡рддрдГ рдЙрд╕рдореЗрдВ рд╕реЗ рд╕рдмрд╕реЗ рдЕрдЪреНрдЫрд╛ рдЕрдВрд╢ рдЕрддрд┐рдерд┐ рдХреЛ рд╣реА рдкреНрд░рд╛рдкреНрдд рд╣реЛрдЧрд╛ред

рдХрднреА-рдХрднреА, рдЙрд╕реЗ рдХреБрдЫ рдЦрд╛рдиреЗ рдХреЛ рджреЗрдиреЗ рдХреЗ рдмрдЬрд╛рдп рдЕрддрд┐рдерд┐ рдиреАрдЪреЗ рдЭреБрдХрддреЗ рд╣реИрдВ, рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЛ рдердкрдердкрд╛рддреЗ рд╣реИрдВ рдПрд╡рдВ рдХрд╣рддреЗ рд╣реИрдВ, “рдмреЗрдЪрд╛рд░реА рдмрд┐рд▓реНрд▓реА ! рдмреЗрдЪрд╛рд░реА рдмрд┐рд▓реНрд▓реА !тАЭ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рд╢реАрдШреНрд░ рд╣реА рдЗрд╕рд╕реЗ рдКрдм рдЬрд╛рддреА рд╣реИ, рдердХ рдЬрд╛рддреА рд╣реИред рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЕрдкрдирд╛ рдкрдВрдЬрд╛ рдЙрдард╛рддреА рд╣реИ рдФрд░ рдЪреБрдкрдЪрд╛рдк (рд╢рд╛рдВрддрд┐рдкреВрд░реНрд╡рдХ) рдХрд┐рдиреНрддреБ рджреГрдврд╝рддрд╛рдкреВрд░реНрд╡рдХ рдЕрддрд┐рдерд┐ рдХреЗ рдкреИрд░ рдХреЛ рдЦрд░реЛрдВрдЪ рджреЗрддреА рд╣реИ “рдУ” рдЕрддрд┐рдерд┐ рдмреЛрд▓ рдкрдбрд╝рддреЗ рд╣реИрдВ, “рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдиреЗ рдореЗрд░реЗ рдкреИрд░реЛрдВ рдореЗрдВ рдкрдВрдЬрд╛ рдорд╛рд░рд╛ред

” рдЖрдирдиреНрджрд┐рдд рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рдЯрд┐рдкреНрдкрдгреА рдХрд░рддрд╛ рд╣реИ, рд╡рд╣ рдХрд┐рддрдиреА рдкреНрдпрд╛рд░реА рд╣реИ рди ? рдХрд┐рддрдиреА рдмреБрджреНрдзрд┐рдорд╛рди рд╣реИ рди? рд╡рд╣ рдЪрд╛рд╣рддреА рд╣реИ рдХрд┐ рдЖрдк рдЙрд╕реЗ рдХреБрдЫ рдЦрд╛рдиреЗ рдХреЛ рджреЗрдВред ” рдЕрддрд┐рдерд┐ рдЬреЛ рджреБрдГрд╕рд╛рд╣рд╕ рдХрд░рдирд╛ рдЪрд╛рд╣рддреЗ рдереЗ, рд╡реЗ рд╡рд╣ рдХрд░ рд╕рдХреЗ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЛ рд▓рд╛рдд рдорд╛рд░рдХрд░ рдЦрд┐рдбрд╝рдХреА рд╕реЗ рдмрд╛рд╣рд░ рдлреЗрдВрдХ рджреЗрдирд╛ ред

рдЗрд╕рд▓рд┐рдП рдЕрдкрдиреА рдЖрдБрдЦреЛ рдореЗрдВ рдХреНрд░реЛрдз рдПрд╡рдВ рджрд░реНрдж рдХреЗ рдЖрдБрд╕реВ рд▓рд┐рдП рд╣реБрдП рдХрд┐рдиреНрддреБ рдкреНрд░рд╕рдиреНрди рд╣реЛрдиреЗ рдХрд╛ рджрд┐рдЦрд╛рд╡рд╛ рдХрд░рддреЗ рд╣реИрдВ рдПрд╡рдВ рдЕрдкрдиреА рдкреНрд▓реЗрдЯ рдореЗрдВ рд╕реЗ рдордЫрд▓реА рдХрд╛ рдПрдХ рдЯреБрдХрдбрд╝рд╛ рдЪреБрдирддреЗ рд╣реИрдВ рдПрд╡рдВ рдЗрд╕реЗ рдиреАрдЪреЗ рдЧрд┐рд░рд╛ рджреЗрддреЗ рд╣реИрдВред

рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рд╕рд╛рд╡рдзрд╛рдиреА рд╕реЗ рдЙрд╕реЗ рд▓реЗ рд▓реЗрддреА рд╣реИрдВ, рдЕрдкрдиреА рдЖрдБрдЦреЛрдВ рдореЗрдВ рдПрдХ рд╡рд┐рд╢реЗрд╖ рднрд╛рд╡ рдХреЗ рд╕рд╛рде рдЬреЛ рдХрд╣рддреА рд╣реИ “рдЕрдЧрд▓реА рдмрд╛рд░, рдореЗрд░реЗ рдорд┐рддреНрд░, рддреБрдореНрд╣реЗрдВ рд╕рдордЭрдиреЗ рдореЗрдВ рджреЗрд░ рд▓рдЧреЗрдЧреАред “рд╡рд╣ рднреЛрдЬрди рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рдкреВрд░реНрд╡ рдЕрддрд┐рдерд┐ рдХреЗ рдЬреВрддреЗ рд╕реЗ рд╕реБрд░рдХреНрд╖рд┐рдд рджреВрд░реА рдкрд░ рдореНрдпрд╛рдКрдБ рдореНрдпрд╛рдКрдБ рдХрд░рддреА рд╣реБрдИ рдЪрд▓реА рдЬрд╛рддреА рд╣реИред

Lesson (рдкрд╛рда) -7 The Cat (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА) Comprehension Exercises

4. Choose The Correct Alternative To Complete The Following Sentences: рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рд╡рд╛рдХреНрдпреЛрдВ рдХреЛ рдкреВрд░рд╛ рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╕рд╣реА рд╡рд┐рдХрд▓реНрдк рдЪреБрдиреЗрдВред

Question 1. The cat rubs himself against the legs of the family members and noisily ….. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рдХреЗ рд▓реЛрдЧреЛрдВ рдХреЗ рдкреИрд░ рдореЗрдВ рд╕реНрд╡рдпрдВ рдХреЛ рд░рдЧрдбрд╝рддреА рд╣реИ рдПрд╡рдВ рд╢реЛрд░ рдХрд░рддреА рд╣реБрдИ (рдКрдБрдЪреА рдЖрд╡рд╛рдЬ рдореЗрдВ )…….. рдХрд░рддреА рд╣реИ ред)

  1. Purrs
  2. Howls
  3. Barks
  4. News

Answer: Purrs.

Question 2. With tears of rage and pain in his eyes, the guest affects to be very much – (рдЕрдкрдиреА рдЖрдБрдЦреЛрдВ рдореЗрдВ рдХреНрд░реЛрдз рдПрд╡рдВ рджрд░реНрдж рдХреЗ рдЖрдБрд╕реВ рд▓рд┐рдП рд╣реБрдП рдЕрддрд┐рдерд┐ рдкреНрд░рд╕рдиреНрди рд╣реЛрдиреЗ рдХрд╛ рджрд┐рдЦрд╛рд╡рд╛ рдХрд░рддреЗ рд╣реИрдВред

  1. Amused
  2. Annoyed
  3. Unhappy
  4. Upset

Answer: Amused.

Question 3. The guest hands down the cat a bit of (рдЕрддрд┐рдерд┐ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдиреАрдЪреЗ рдлреЗрдВрдХ рджреЗрддрд╛ рд╣реИред)

  1. Meat
  2. Fruit
  3. Fish
  4. Vegetable

Answer: Fish.

5. Fill In The Chart Wih Information From The Text : рдкрд╛рдареНрдпрд╛рдВрд╢ рдХреА рд╕реВрдЪрдирд╛ рдХреЗ рдЖрдзрд╛рд░ рдкрд░ рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рд╡рд╛рдХреНрдпреЛрдВ рдХреЛ рдкреВрд░рд╛ рдХрд░реЗрдВред

The guest calls the cat. (рдЕрддрд┐рдерд┐ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЛ рд╕рдВрдмреЛрдВрдзрд┐рдд рдХрд░рддреЗ рд╣реИрдВред) Poor pussy┬а(рдмреЗрдЪрд╛рд░реА рдмрд┐рд▓реНрд▓реАред)
┬аPart of the guest’s body that the cat rakes. (рдЕрддрд┐рдерд┐ рдХреЗ рд╢рд░реАрд░ рдХрд╛ рд╡рд╣ рдЕрдВрдЧ рдЬреЛ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЦрд░реЛрдВрдЪ рджреЗрддреАред) Leg (рдкреИрд░) рдХрд╛ рдЯреБрдХрдбрд╝рд╛
The thing from which the cat stays at a safe distance. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЬрд┐рд╕ рдЪреАрдЬ рд╕реЗ рд╕реБрд░рдХреНрд╖рд┐рдд рджреВрд░реА рдкрд░ рд░рд╣рддреА рд╣реИред) The guest’s boot (рдЕрддрд┐рдерд┐ рдХрд╛ рдЬреВрддрд╛ )

 

6. Answer The Following Questions : рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рдкреНрд░рд╢реНрдиреЛрдВ рдХреЗ рдЙрддреНрддрд░ рджреЛ ред

Question 1. When does the cat make an appearance to get his share of food ? (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рднреЛрдЬрди рдореЗрдВ рдЕрдкрдирд╛ рдЕрдВрд╢ рдкреНрд░рд╛рдкреНрдд рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдХрдм рдЙрдкрд╕реНрдерд┐рдд рд╣реЛрддреА рд╣реИред)
Answer: When the family sits down to tea the cat makes an appearance to get his share of food. (рдЬрдм рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рдЪрд╛рдп рдкреАрдиреЗ рдмреИрдарддрд╛ рд╣реИ, рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рднреЛрдЬрди рдореЗрдВ рдЕрдкрдирд╛ рдЕрдВрд╢ рдкреНрд░рд╛рдкреНрдд рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдкрд╣реБрдБрдЪрддреА рд╣реИред)

Question 2. Who is the cat particularly civil to? (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рд╡рд┐рд╢реЗрд╖рдд: рдХрд┐рдирдХреЗ рдкреНрд░рддрд┐ рд╡рд┐рдирдореНрд░ рд╣реЛрддреА рд╣реИ ?)
Answer: The cat is particularly civil to the guest present at the tea table.(рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЪрд╛рдп рдХреА рдЯреЗрдмрд▓ рдкрд░ рдЙрдкрд╕реНрдерд┐рдд рдЕрддрд┐рдерд┐ рдХреЗ рдкреНрд░рддрд┐ рд╕рднреНрдп / рд╡рд┐рдирдореНрд░ рд░рд╣рддреА рд╣реИред)

Question 3. How does the cat receive the bit of fish handed down by the guests?
Answer: The cat gingerly receives the bit of fish handed down by the guest. (рдЕрддрд┐рдерд┐ рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ рдлреЗрдВрдХреЗ рдЧрдпреЗ рдордЫрд▓реА рдХреЗ рдЯреБрдХрдбрд╝реЗ рдХреЛ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рд╕рд╛рд╡рдзрд╛рдиреАрдкреВрд░реНрд╡рдХ рдкреНрд░рд╛рдкреНрдд рдХрд░рддреА рд╣реИ ред)

Lesson (рдкрд╛рда) -7 The Cat (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА) Word-Notes (рд╢рдмреНрджрд╛рд░реНрде) Unit-3

Finished- Ended, Completed рд╕рдорд╛рдкреНрдд рдХрд┐рдпрд╛ред

Gathers- Collects, Assembles рдЗрдХрдЯреНрдард╛ рдХрд░рдирд╛, рдПрдХрддреНрд░ рдХрд░рдирд╛ред

Round the fire- рдЖрдЧ рдХреЗ рдЪрд╛рд░реЛрдВ рддрд░рдл

Causally- Accidently, without any seriousness рдЕрдХрд╕реНрдорд╛рддреН рдЕрдЪрд╛рдирдХ ред

Goes out of the room- рдХрдорд░реЗ рд╕реЗ рдмрд╛рд╣рд░ рдЪрд▓реА рдЬрд╛рддреА рд╣реИред

True life – Exact life, His own life рд╡рд╛рд╕реНрддрд╡рд┐рдХ рдЬреАрд╡рди ред

Begins- Starts- рд╢реБрд░реБ рд╣реЛрддреА рд╣реИ, рдкреНрд░рд╛рд░рдореНрдн рд╣реЛрддреА рд╣реИред

Saunters down- Strolls, walk in a slow and relaxed way- рдЖрд░рд╛рдо рд╕реЗ рдЪрд▓рдирд╛ ; рдЪрд╣рд▓рдХрджрдореА рдХрд░рдирд╛ ред

Backyard- The back part of a house рдкрд┐рдЫрд▓рд╛ рдЖрдВрдЧрди

Spring- Jumps, leap рдХреВрджрдирд╛ ред

Top- Peak рд╢реАрд░реНрд╖ ред

Fence- Border, Cordon, Barricade- рдмреЗрдбрд╝рд╛ред

Drop- Come down рдиреАрдЪреЗ рдЙрддрд░рдирд╛ ред

Lightly- Mildly, Softly – рдзреАрд░реЗ рд╕реЗ ред

On the other side- рджреВрд╕рд░реА рддрд░рдл ред

The Cat Class 10 English Important Questions Wbbse

Trots- A jogging gait that falls between a walk and a run рджреБрд▓рдХреА рдЪрд╛рд▓ рд╕реЗ рдЪрд▓рдирд╛ ред

Skips- Jump – рдХреВрджрдирд╛, рдлрд╛рдБрджрдирд╛ ред-

The ground at the back of the house.

Roof – рдЫрдд ред

Empty-Uncovered – рдЦреБрд▓рд╛ рд╣реБрдЖред

Shed- Shedding, Porch, Garage рдЫрд╛рд╡рдиреА, рдУрд╕рд╛рд░рд╛, рдЧреИрд░рд╛рдЬ ред

Movement- рдЧрддрд┐ ред

Lithe- Smooth, Springy – рд▓рдЪрдХрджрд╛рд░ ред

Panther like- Like a big leopard – рдЪреАрддреЗ рдХреЗ рдЬреИрд╕рд╛ред

Looks- Watches рджреЗрдЦрдирд╛ ред

Keenly- Sharply рддреАрдХреНрд╖реНрдгрддрд╛рдкреВрд░реНрд╡рдХ

Noiselessly- Silently, Quietly – рдЪреБрдкрдЪрд╛рдк, рд╢рд╛рдВрддрд┐рдкреВрд░реНрд╡рдХ ред

Enemies- Foes – рд╢рддреНрд░реБ ред

Arches- Bends – рдореЛрдбрд╝рддрд╛ рд╣реИред

Back- рдкреАрда ред

Rakes- Rules, Scraches – рдЦрд░реЛрдВрдЪрддрд╛ рд╣реИред

Claws- рдирд╛рдЦреВрди, рдкрдВрдЬрд╛ ред

Once or twice-рдПрдХ-рджреЛ рдмрд╛рд░ред

Soft- Tender, Decayed, Not hard-рдирд░реНрдо ред

Bark- The upper layer of the roof рдЫрдд рдХрд╛ рдКрдкрд░реА рд╕реНрддрд░ / рд╕рддрд╣ ред

Old- рдкреБрд░рд╛рдирд╛ред

Note – рдШрд░ рдмрд╣реБрдд рдкреБрд░рд╛рдирд╛ рд╣реИ, рдЗрд╕рд▓рд┐рдП рдЗрд╕рдХреЗ рдЫрдд рдХрд╛ рдКрдкрд░реА рд╕реНрддрд░ рдирд░реНрдо рдкрдбрд╝ рдЧрдпрд╛ рд╣реИред

Stretches- Spreads, Expands рдлреИрд▓рд╛рддрд╛ рд╣реИ, рд╡рд┐рд╕реНрддреГрдд рдХрд░рддрд╛ рд╣реИред

A few times- Many/several times тАУ рдХрдИ рдмрд╛рд░ред

To see-Here, To be sure – рдЖрд╢реНрд╡рд╕реНрдд рд╣реЛрдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдПред To examine – рдЬрд╛рдБрдЪ рдХрд░рдирд╛ ред

Muscle- рдорд╛рдБрд╕рдкреЗрд╢реА ред

Full working order- Fully active – рдкреВрд░реНрдгрдд: рд╕рдХреНрд░рд┐рдп ред

Drooping- Hanging, Bending – рдЭреБрдХрд╛рдХрд░ ред

Nearly- Almost – рдкреНрд░рд╛рдп:

Paws- рдкрдВрдЬрд╛ред

Sends across- Gives – рджреЗрддрд╛ рд╣реИ, рднреЗрдЬрддрд╛ рд╣реИред

Call- Summon- рдмреБрд▓рд╛рд╡рд╛ ред

Kindered- Near and dear ones, fellows

Before long- Very soon – рд╢реАрдШреНрд░ ред

Come- Arrive – рдЖрдирд╛, рдкрд╣реБрдБрдЪрдирд╛ |

Gliding- рдзреАрд░реЗ-рдзреАрд░реЗ рдЕрдЧреНрд░рд╕рд░ рд╣реЛрддреЗ рд╣реБрдПред

Graceful- Beautiful рд╕реБрдиреНрджрд░ ред

Shadow- Shades рдЫрд╛рдпрд╛ред

No longer- No more – рдЕрдм рдФрд░ рдирд╣реАрдВ

Meek- Mild, Gentle, Harmless рд╡рд┐рдирдореНрд░, рдирд┐рд░реАрд╣ ред

Creature- Animal рдкреНрд░рд╛рдгреАред

Mewing- рдореНрдпрд╛рдКрдБ рдореНрдпрд╛рдКрдБ рдХрд░рдирд╛ ред

An hour ago- рдПрдХ рдШрдВрдЯрд╛ рдкрд╣рд▓реЗред

Grim- Terrible – рднрдпрдВрдХрд░ ред

Fighters- Warriors – рдпреЛрджреНрдзрд╛ ред

Just think- рдЬрд░рд╛ рд╕реЛрдЪрд┐рдпреЗ ред

Out of- From рд╕реЗред

Get older- Grow older

Go in for- рдкреНрд░реМрдврд╝ рд╣реЛрддреЗ рд╣реИрдВ, рдЙрдореНрд░ рдмрдврд╝рддреА рд╣реИред

Suburban backyards – рд╢рд╣рд░ рд╕реЗ рд╕рдВрд▓рдЧреНрди рдкрд░рд┐рддреНрдпрдХреНрдд рдкрд╢реНрдЪрднреВрдорд┐ ред

Dull- Uninteresting рдиреАрд░рд╕, рдЕрд░реБрдЪрд┐рдкреВрд░реНрдг

Hunting grounds- рд╢рд┐рдХрд╛рд░ рдХреНрд╖реЗрддреНрд░ ред

Gallant- Brave – рдмрд╣рд╛рджреБрд░ рд╕рд╛рд╣рд╕реА ред

Adventure- рд╕рд╛рд╣рд╕рд┐рдХ рдХрд╛рд░реНрдп ред

King Arthur- рд░рд╛рдЬрд╛ рдЖрд░реНрдерд░ рдордзреНрдпрдХрд╛рд▓реАрди рдЗрдВрдЧреНрд▓реИрдгреНрдб рдХреЗ рд▓реЛрдХрдкреНрд░рд┐рдп рдирд╛рдпрдХ рдереЗред рд╡реЗ рдЕрдкрдиреЗ рд╡реАрд░ рдпреЛрджреНрдзрд╛рдУрдВ рдХреЗ рдХрд╛рд░рдг рд╡рд┐рдЦреНрдпрд╛рдд рдереЗред

Knights- рдЕрдкрдиреЗ рд╕рд╛рд╣рд╕рд┐рдХ рдХрд╛рд░рдирд╛рдореЛрдВ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╡рд┐рдЦреНрдпрд╛рдд рдордзреНрдпрдХрд╛рд▓реАрди рд╡реАрд░ рдпреЛрджреНрдзрд╛рдЧрдг ред

Spoken- Said – рдХрд╣рд╛ рдЬрд╛рддрд╛ рд╣реИред

Reproach – Blame рдЖрд░реЛрдк, рджреЛрд╖ ред

Fond of – Stuck on, Having affection- рдЕрдиреБрд░рд╛рдЧреА ред

Naturally- рд╕реНрд╡рд╛рднрд╛рд╡рд┐рдХ рд░реВрдк рд╕реЗред

Leave- Give up, Abandon- рддреНрдпрд╛рдЧ рдХрд░рдирд╛, рдЫреЛрдбрд╝ рджреЗрдирд╛ ред

Landmark- рднреВрдорд┐ рдЪрд┐рдиреНрд╣ ред

Exited- Banished рдирд┐рд░реНрд╡рд╛рд╕рд┐рдд ред

New- Not familiar рдирдпрд╛ рдЕрдирдЬрд╛рдиред

Learn- рд╕реАрдЦрдирд╛ ред

Moves- Migrates- рдПрдХ рд╕реНрдерд╛рди рдХреЛ рдЫреЛрдбрд╝рдХрд░ рдЕрдиреНрдп рд╕реНрдерд╛рди рдкрд░ рдЪрд▓реЗ рдЬрд╛рдирд╛ред

Allowed- Permitted – рдЕрдиреБрдорддрд┐ рджрд┐рдпрд╛ред

Stay- Live, Dwell рд░рд╣рдирд╛ ред

Follow, Ensue рдЕрдиреБрд╕рд░рдг рдХрд░рдирд╛ред

Attach- Stay closely with – рдШрдирд┐рд╖реНрда рдмрди рдЬрд╛рдирд╛ред

Tenants – Renter рдХрд┐рд░рд╛рдпреЗрджрд╛рд░ ред

Privilege – Benefit рд╕реБрд╡рд┐рдзрд╛ ред

Boarding – Living рд░рд╣рдирд╛ ред

Enjoy – рдЖрдирдиреНрдж рд▓реЗрдирд╛ ред

Own away- рдЕрдкрдирд╛ рддрд░реАрдХрд╛ ред

Way- Manner- рдврдВрдЧ, рддрд░реАрдХрд╛ред

Lesson (рдкрд╛рда) -7 The Cat (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА) рд╣рд┐рдиреНрджреА рдЕрдиреБрд╡рд╛рдж

рдЬрдм рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рдЪрд╛рдп рдкреАрдирд╛ рд╕рдорд╛рдкреНрдд рдХрд░рддрд╛ рд╣реИ рдФрд░ рдЖрдЧ рдХреЗ рдЪрд╛рд░реЛрдВ рддрд░рдл рдПрдХрддреНрд░ рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИ рддрдм рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЙрджрд╛рд╕реАрди рд╣реЛрдХрд░ рдХрдорд░реЗ рд╕реЗ рдмрд╛рд╣рд░ рдЪрд▓реА рдЬрд╛рддреА рд╣реИред рдЕрдм рдЙрд╕рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╡рд╛рд╕реНрддрд╡рд┐рдХ рдЬреАрд╡рди рдкреНрд░рд╛рд░рдореНрдн рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИред

рд╡рд╣ рд╡рд┐рдЪрд░рдг рдХрд░рддреА рд╣реБрдИ рдШрд░ рдХреЗ рдкреАрдЫреЗ рдХреЗ рдЖрдБрдЧрди рдореЗрдВ рдЕрдкрдиреЗ рд╕реНрдерд╛рди рдкрд░ рдЪрд▓реА рдЬрд╛рддреА рд╣реИ, рдЙрдЫрд▓рдХрд░ рдмреЗрдбрд╝рд╛ рдХреЗ рдКрдкрд░ рдЪрдврд╝ рдЬрд╛рддреА рд╣реИ рдПрд╡рдВ рдзреАрд░реЗ рд╕реЗ рджреВрд╕рд░реА рддрд░рдл рдЙрддрд░ рдЬрд╛рддреА рд╣реИред рд╡рд╣ рджреБрд▓рдХреА рдЪрд╛рд▓ рдореЗрдВ рдЪрд▓рддреА рд╣реИ рдФрд░ рдПрдХ рдЦрд╛рд▓реА рдЫрд╛рд╡рдиреА рдХреА рдЫрдд рдкрд░ рдлрд╛рдБрдж рдЬрд╛рддреА рд╣реИред

рдЙрд╕рдХреА рдЪрд╛рд▓ рд▓реЛрдЪрджрд╛рд░, рд╕реБрдиреНрджрд░ рдПрд╡рдВ рдЪреАрддреЗ рдХреЗ рд╕рдорд╛рди рд╣реЛ рдЬрд╛рддреА рд╣реИред рд╡рд╣ рддреАрдХреНрд╖реНрдг рджреГрд╖реНрдЯрд┐ рд╕реЗ рдЗрдзрд░-рдЙрдзрд░ рджреЗрдЦрддреА рд╣реИ рдПрд╡рдВ рд╢рд╛рдВрддрд┐рдкреВрд░реНрд╡рдХ рдЪрд▓рддреА рд╣реИ, рдХреНрдпреЛрдВрдХрд┐ рдЙрд╕рдХреЗ рдЕрдиреЗрдХреЛрдВ рд╢рддреНрд░реБ рд╣реЛрддреЗ рд╣реИрдВ – рдХреБрддреНрддреЗ рдФрд░ рдвреЗрд▓рд╛ – рдкрддреНрдерд░ рд▓рд┐рдП рд╣реБрдП рдЫреЛрдЯреЗ рд▓рдбрд╝рдХреЗред

рдЫрд╛рд╡рдиреА рдЧреЛрджрд╛рдо рдШрд░ рдХреЗ рдКрдкрд░ (рдЪрдврд╝рдХрд░) рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЕрдкрдиреА рдкреАрда рдХреЛ рдЪрд╛рдкрд╛рдХрд░ (рдзрдиреБрд╖ рдХреЗ рдЖрдХрд╛рд░) рдореЗрдВ рдлреИрд▓рд╛рддреА рд╣реИ рдПрд╡рдВ рдкреБрд░рд╛рдиреА рдЫрдд рдХреЗ рдКрдкрд░реА рдирд░реНрдо рд╕реНрддрд░ рдХреЛ рдЕрдкрдиреЗ рдкрдВрдЬреЛрдВ рд╕реЗ рдПрдХ-рджреЛ рдмрд╛рд░ рдЦреБрд░рдЪрддреА рд╣реИред

рд╡рд╣ рдЕрдкрдиреЗ рд╢рд░реАрд░ рдХреЛ рдмрд╛рд░-рдмрд╛рд░ рдЦреАрдВрдЪ рдХрд░ рджреЗрдЦрддреА рд╣реИ рдХрд┐ рдХреНрдпрд╛ рдЙрд╕рдХреА рдкреНрд░рддреНрдпреЗрдХ рдорд╛рдВрд╕рдкреЗрд╢реА рдареАрдХ-рдард╛рдХ рдХрд╛рд░реНрдп рдХрд░рдиреЗ рдХреА рдЕрд╡рд╕реНрдерд╛ рдореЗрдВ рд╣реИ рдпрд╛ рдирд╣реАрдВред рддрдм рдЕрдкрдиреЗ рд╕рд┐рд░ рдХреЛ рд▓рдЧрднрдЧ рдЕрдкрдиреЗ рдкрдВрдЬреЛрдВ рддрдХ рдЭреБрдХрд╛ рдХрд░ рдЕрдкрдиреЗ рд╕рд╛рдерд┐рдпреЛрдВ / рдмрдиреНрдзреБ рдмрд╛рдиреНрдзрд╡реЛрдВ рдХреЛ рдкреБрдХрд╛рд░рддреА рд╣реИред

рд╡реЗ рд╢реАрдШреНрд░ рд╣реА рдореГрджреБ рдЫрд╛рдпрд╛ рдХреА рддрд░рд╣ рдзреАрд░реЗ-рдзреАрд░реЗ рдЕрдЧреНрд░рд╕рд░ рд╣реЛрддреЗ (рдЖрдЧреЗ рдмрдврд╝рддреЗ рд╣реБрдП рдЖ рдЬрд╛рддреЗ рд╣реИрдВред рдЕрдм рд╡реЗ рдордЫрд▓реА рдФрд░ рджреВрдз рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдПрдХ рдШрдВрдЯреЗ рдкрд╣рд▓реЗ рдореНрдпрд╛рдКрдБ рдореНрдпрд╛рдКрдБ рдХрд░рдиреЗ рд╡рд╛рд▓реЗ рдирд┐рд░реАрд╣ рдЬреАрд╡ рдирд╣реАрдВ рд░рд╣реЗред рдЕрдм рд╡реЗ рднрдпрдВрдХрд░ рдпреЛрджреНрдзрд╛ рд╣реИрдВред

рдЬрд░рд╛ рд╕реЛрдЪрд┐рдП рдХрд┐ рдЖрдк рдЕрдкрдиреЗ рдЬреАрд╡рди рдХрд╛ рдЬрд┐рддрдирд╛ рдЖрдирдиреНрдж рд▓реЗрддреЗ рд╣реИрдВ, рдЙрд╕рдХреА рддреБрд▓рдирд╛ рдореЗрдВ рд╡рд╣ рдЕрдкрдиреЗ рдЬреАрд╡рди рдХрд╛ рдХрд┐рддрдирд╛ рдЕрдзрд┐рдХ рдЖрдирдиреНрдж рд▓реЗрддреА рд╣реИрдВ рдФрд░ рдЙрдирдХрд╛ рдЦреЗрд▓ рднреА рддреЛ рд╣реИред рдЬрдм рдЙрдирдХреА рдЙрдореНрд░ рдмрдврд╝ рдЬрд╛рддреА рд╣реИ рддреЛ рд╡реЗ рдЦреЗрд▓рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╢рд╣рд░ рд╕реЗ рд╕рдВрд▓рдЧреНрди рдкрд░рд┐рддреНрдпрдХреНрдд рдкрд╢реНрдЪрднреВрдорд┐ рдкрд░ рдЪрд▓реЗ рдЬрд╛рддреЗ рд╣реИрдВред

рдпреЗ рдкрд░рд┐рддреНрдпрдХреНрдд рдкрд╢реНрдЪрднреВрдорд┐ рдЬреЛ рд╣рдорд▓реЛрдЧреЛрдВ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдиреАрд░рд╕ / рдЕрдирд╛рдХрд░реНрд╖рдХ рд╣реЛрддреЗ рд╣реИрдВ, рдЙрдирдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╢рд┐рдХрд╛рд░ рдХреНрд╖реЗрддреНрд░ рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИ; рдЬрд╣рд╛рдБ рд╡реЗ рд░рд╛рдЬрд╛ рдЖрд░реНрдерд░ рдХреЗ рдпреЛрджреНрдзрд╛рдУрдВ рд╕реЗ рднреА рдЬреНрдпрд╛рджрд╛ рд╕рд╛рд╣рд╕рд┐рдХ рдХрд╛рд░рдирд╛рдореЗрдВ рдХрд░рддреЗ рд╣реИрдВред рдмрд┐рд▓реНрд▓рд┐рдпреЛрдВ рдХреЗ рд╡рд┐рд░реБрджреНрдз рд╣рдореЗрд╢рд╛ рдпрд╣ рдЖрд░реЛрдк рд▓рдЧрд╛рдпрд╛ рдЬрд╛рддрд╛ рд╣реИ рдХрд┐ рдмрд┐рд▓реНрд▓рд┐рдпрд╛рдБ рдЬрд┐рд╕ рдШрд░ рдореЗрдВ рд░рд╣рддреА рд╣реИрдВ, рдЙрд╕ рдШрд░ рдореЗрдВ рд░рд╣рдиреЗрд╡рд╛рд▓реЗ рд▓реЛрдЧреЛрдВ рдХреА рддреБрд▓рдирд╛ рдореЗрдВ рдШрд░ рдХреЛ рдЕрдзрд┐рдХ рдкрдВрд╕рдж рдХрд░рддреА рд╣реИред

рд╕реНрд╡рд╛рднрд╛рд╡рд┐рдХ рд░реВрдк рд╕реЗ, рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЕрдкрдиреЗ рджреЗрд╢ рдЕрд░реНрдерд╛рдд рдЕрдкрдиреЗ рд╡рд╛рд╕ рд╕реНрдерд╛рди рдХреЛ, рдЬрд╣рд╛рдБ рдЙрд╕рдХреЗ рдорд┐рддреНрд░рдЧрдг рд░рд╣рддреЗ рд╣реИрдВ рдПрд╡рдВ рдЬрд╣рд╛рдБ рдХреЗ рд╕рднреА рднреВрдорд┐ рдЪрд┐рдиреНрд╣ рдХреЛ рд╡рд╣ рдЬрд╛рдирддреА рд╣реИ, рдХреЛ рдЫреЛрдбрд╝рдирд╛ рдирд╣реАрдВ рдЪрд╛рд╣рддреА рд╣реИред рдПрдХ рдирдпреЗ рд╕реНрдерд╛рди рдкрд░ рдирд┐рд░реНрд╡рд╛рд╕рд┐рдд рд╣реЛрдиреЗ рдкрд░ рдЙрд╕реЗ (рдЙрд╕ рдирдпреЗ рд╕реНрдерд╛рди рдХреЛ) рднреВрдЧреЛрд▓ рдЬрд╛рдирдирд╛ рд╣реЛрдЧрд╛ред

рдЗрд╕рд▓рд┐рдП рдЬрдм рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рд╕реНрдерд╛рди рдкрд░рд┐рд╡рд░реНрддрди рдХрд░рддрд╛ рд╣реИ рддреЛ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА, рдпрджрд┐ рдЙрд╕реЗ рдЫреВрдЯ рдорд┐рд▓реЗ рдЕрд░реНрдерд╛рдд рдпрджрд┐ рдЙрд╕реЗ рд░рд╣рдиреЗ рджрд┐рдпрд╛ рдЬрд╛рдП, рддреЛ рд╡рд╣ рдкреБрд░рд╛рдиреЗ рдШрд░ рдореЗрдВ рд╣реА рд░рд╣рдирд╛ рдЪрд╛рд╣реЗрдЧреА рдПрд╡рдВ рдирдпреЗ рдХрд┐рд░рд╛рдпреЗрджрд╛рд░реЛрдВ рдХреЗ рд╕рд╛рде рдШреБрд▓рдорд┐рд▓ рдЬрд╛рдПрдЧреАред

рд╡рд╣ рдЙрдиреНрд╣реЗрдВ (рдирдпреЗ рдХрд┐рд░рд╛рдпреЗрджрд╛рд░реЛрдВ, рдЙрд╕реЗ (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА) рдШрд░ рдореЗрдВ рд░рд╣рдиреЗ рджреЗрдиреЗ рдХреА рд╡рд┐рд╢реЗрд╖рд╛рдзрд┐рдХрд╛рд░ рджреЗрддреА рд╣реИред рдЬрдмрдХрд┐ рд╡рд╣ рд╕реНрд╡рдпрдВ рдЕрдкрдиреА рдЬреАрд╡рди рдХрд╛ рдЖрдирдиреНрдж рдЕрдкрдиреЗ рддрд░реАрдХреЗ рд╕реЗ рд▓реЗрддреА рд╣реИред

Lesson (рдкрд╛рда) -7 The Cat (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА) Comprehension Exercises

7. Choose The Correct Alternative To Complete The Following Sentences: рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рд╡рд╛рдХреНрдпреЛрдВ рдХреЛ рдкреВрд░рд╛ рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╕рд╣реА рд╡рд┐рдХрд▓реНрдк рдЪреБрдиреЗрдВред

Question 1. The cat saunters down his own – (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЯрд╣рд▓рддреЗ рд╣реБрдП рдЪрд▓реА рдЬрд╛рддреА рд╣реИ – )

  1. Courtyard
  2. Front yard
  3. Backyard
  4. Shipyard

Answer: Backyard.

Question 2. The cat skips to the roof of an empty – (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдПрдХ рдЦрд╛рд▓реА рдЬрд╛рддреА рд╣реИред)

  1. Room
  2. Shade
  3. Floor
  4. Corridor

Answer: Shade.

Question 3. Exiled in a new land, the cat would have to learn new (рдирдпреЗ рд╕реНрдерд╛рди рдкрд░ рдЬрд╛рдиреЗ рд╕реЗ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЛ рд╕реАрдЦрдирд╛ рдкрдбрд╝реЗрдЧрд╛ рдирдпрд╛ ……)

  1. History
  2. Manners
  3. Culture
  4. Geography

Answer: Geography.

8. Complete The Following Sentences With Information From The Text: – рдкрд╛рдареНрдпрд╛рдВрд╢ рдХреА рд╕реВрдЪрдирд╛ рдХреЗ рдЖрдзрд╛рд░ рдкрд░ рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рд╡рд╛рдХреНрдпреЛрдВ рдХреЛ рдкреВрд░рд╛ рдХрд░реЗрдВ

Question 1. When the family gathers round the fire the cat (рдЬрдм рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рдЖрдЧ рдХреЗ рдЪрд╛рд░реЛрдВ рддрд░рдл рдПрдХрддреНрд░ рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИ рддреЛ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА………)
Answer: Casually goes out of the room. (рдЕрдХрд╕реНрдорд╛рддреН рдХрдорд░реЗ рд╕реЗ рдмрд╛рд╣рд░ рдирд┐рдХрд▓ рдЬрд╛рддреА рд╣реИред)

Question 2. The cat drops his head nearly to his paws and………… (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЕрдкрдиреЗ рд╕рд┐рд░ рдХреЛ рдЕрдкрдиреЗ рдкрдВрдЬреЛрдВ рддрдХ рдЭреБрдХрд╛рддреА рд╣реИ рдПрд╡рдВ )
Answer: Sends across a call to his kindred. ( рдЕрдкрдиреЗ рдкреНрд░рд┐рдпрдЬрдиреЛрдВ рдХреЛ рдмреБрд▓рд╛рддреА рд╣реИред)

Question 3. Cats go for sports to the suburban backyards as……… . (рдмрд┐рд▓реНрд▓рд┐рдпрд╛рдБ Suburban Back- yards рдореЗрдВ рдЦреЗрд▓рдиреЗ рдЪрд▓реА рдЬрд╛рддреА рд╣реИ рдЬрдм рд╡реЗ рдкреНрд░реМрдврд╝ / рд╡реГрджреНрдз рд╣реЛ рдЬрд╛рддреА рд╣реИрдВ ред)
Answer: They get older.

9. Fill In The Chart With Information From The Text: рдкрд╛рдареНрдпрд╛рдВрд╢ рдХреА рд╕реВрдЪрдирд╛ рдХреЗ рдЖрдзрд╛рд░ рдкрд░ рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рддрд╛рд▓рд┐рдХрд╛ рдХреЛ рднрд░реЗрдВред

Cause Effect┬а
The cat has many enemies. (рдмрд┐рд▓реНрд▓рд┐рдпреЛрдВ рдХреЗ рдЕрдиреЗрдХ рд╢рддреНрд░реБ рд╣реЛрддреЗ рд╣реИрдВред) He looks keenly from side to side and moves noiselessly (рд╡рд╣ рддреАрдХреНрд╖реНрдгрддрд╛рдкреВрд░реНрд╡рдХ рд╢рд╛рдВрддрд┐рдкреВрд░реНрд╡рдХ рдЗрдзрд░-рдЙрдзрд░ рджреЗрдЦрддреА рд╣реИ ред)
The cat wants to check if his every muscle is in full working order. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЬрд╛рдБрдЪрдирд╛ рдЪрд╛рд╣рддреА рд╣реИ рдХрд┐ рдЙрд╕рдХреА рдкреНрд░рддреНрдпреЗрдХ рдорд╛рдБрд╕рдкреЗрд╢реА рдкреВрд░реНрдгрдд: рдХрд╛рд░реНрдп рдХрд░рдиреЗ рдХреА рд╕реНрдерд┐рддрд┐ рдореЗрдВ рд╣реИ рдпрд╛ рдирд╣реАрдВред) The cat streches himself a few times. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХрдИ рдмрд╛рд░ рд╕реНрд╡рдпрдВ рдХреЛ рдЦреАрдВрдЪрддреА рд╣реИред)
The cat knows his friends and every land mark.┬а(рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЕрдкрдиреЗ рдорд┐рддреНрд░реЛрдВ рдПрд╡рдВ рдкреНрд░рддреНрдпреЗрдХ рднреВ рдЪрд┐рдиреНрд╣ рдЬрд╛рдирддреА рд╣реИред) He doesn’t like to leave his country. ( рд╡рд╣ рд╕реНрд╡рджреЗрд╢ рдирд╣реАрдВ рдЫреЛрдбрд╝рдирд╛ рдЪрд╛рд╣рддреА рд╣реИред)

 

Grammar In Use

10. Split The Following Sentences : рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рд╡рд╛рдХреНрдпреЛрдВ рдХреЛ рд╡рд┐рднрд╛рдЬрд┐рдд рдХрд░реЗрдВ (рддреЛрдбрд╝реЗрдВ) :

Question 1. They postponed their visit as the programme was called off (рдЙрдирд▓реЛрдЧреЛрдВ рдиреЗ рдЕрдкрдиреА рдпрд╛рддреНрд░рд╛ рд╕реНрдердЧрд┐рдд рдХрд░ рджреА рдХреНрдпреЛрдВрдХрд┐ рдХрд╛рд░реНрдпрдХреНрд░рдо рд░рджреНрдж рд╣реЛ рдЧрдпрд╛ рдерд╛ ред)
Answer: The programme was called off. They postponed their visit. (рдХрд╛рд░реНрдпрдХреНрд░рдо рд░рджреНрдж рд╣реЛ рдЧрдпрд╛ рдерд╛ред рдЙрдирд▓реЛрдЧреЛрдВ рдиреЗ рдЕрдкрдиреА рдпрд╛рддреНрд░рд╛ рд╕реНрдердЧрд┐рдд рдХрд░ рджреАред)

Question 2. Having fought the battle, he returned vicotrious. (рдпреБрджреНрдз рд▓рдбрд╝рдХрд░, рд╡рд╣ рд╡рд┐рдЬрдпреА рд╣реЛрдХрд░ рд▓реМрдЯрд╛ред)
Answer: He had fought the battle. He returned victorious. (рд╡рд╣ рдпреБрджреНрдз рд▓рдбрд╝рд╛ред рд╡рд╣ рд╡рд┐рдЬреЗрддрд╛ рд╣реЛрдХрд░ рд▓реМрдЯрд╛ред)

Question 3. He poured some water into the glass and drank it. (рдЙрд╕рдиреЗ рдЧреНрд▓рд╛рд╕ рдореЗрдВ рдереЛрдбрд╝рд╛ рдкрд╛рдиреА рдбрд╛рд▓рд╛ рдФрд░ рдЙрд╕реЗ (рдкрд╛рдиреА) рдкреА рдЧрдпрд╛ред
Answer: He poured some water into the glass. He drank the water.(рдЙрд╕рдиреЗ рдЧреНрд▓рд╛рд╕ рдореЗрдВ рдереЛрдбрд╝рд╛ рдкрд╛рдиреА рдбрд╛рд▓рд╛ред рд╡рд╣ рдкрд╛рдиреА рдкреА рдЧрдпрд╛ред)

Wbbse Class 10 English Bliss The Cat Notes

Question 4. He was afraid lest he be proved guilty. (рд╡рд╣ рднрдпрднреАрдд рдерд╛ рдХрд┐ рдХрд╣реАрдВ рдЙрд╕реЗ рджреЛрд╖реА рди рд╕рд┐рджреНрдз рдХрд░ рджрд┐рдпрд╛ рдЬрд╛рдПред)
Answer: He might be proved guilty. He was afraid of it. (рдЙрд╕реЗ рджреЛрд╖реА рд╕рд┐рджреНрдз рдХрд┐рдпрд╛ рдЬрд╛ рд╕рдХрддрд╛ рдерд╛ред рд╡рд╣ рдЗрд╕рд╕реЗ рднрдпрднреАрдд рдерд╛ ред)

11. Join The Following Pairs Of Sentences Into A Single Sentence: рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рдпреБрдЧрд▓ рд╡рд╛рдХреНрдпреЛрдВ рдХреЛ рдЬреЛрдбрд╝рдХрд░ рдПрдХ рд╡рд╛рдХреНрдп рдмрдирд╛рдУ :-

Question 1. He is wise. He is brave. (рд╡рд╣ рдмреБрджреНрдзрд┐рдорд╛рди рд╣реИ рд╡рд╣ рдмрд╣рд╛рджреБрд░ рд╕рд╛рд╣рд╕реА рд╣реИред)
Answer: He is not only wise but also brave(рд╡рд╣ рди рдХреЗрд╡рд▓ рдмреБрджреНрдзрд┐рдорд╛рди рд╣реИ рдмрд▓реНрдХрд┐ рд╕рд╛рд╣рд╕реА рднреА рд╣реИред)

Question 2. My grandfather lives in a big house. The house is by the river. (рдореЗрд░реЗ рджрд╛рджрд╛рдЬреА рдПрдХ рдмрдбрд╝реЗ рдордХрд╛рди / рдШрд░ рдореЗрдВ рд░рд╣рддреЗ рд╣реИрдВ ред рдШрд░/рдордХрд╛рди рдирджреА рдХреЗ рдХрд┐рдирд╛рд░реЗ рд╣реИ ред)
Answer: My grandfather lives in a big house by the river.(рдореЗрд░реЗ рджрд╛рджрд╛рдЬреА рдирджреА рдХреЗ рдХрд┐рдирд╛рд░реЗ рд╡рд╛рд▓реЗ рдмрдбрд╝реЗ рдордХрд╛рди рдореЗрдВ рд░рд╣рддреЗ рд╣реИрдВ ред)

Question 3. I got a new book. I felt happy. (рдореИрдВрдиреЗ рдПрдХ рдирдИ рдкреБрд╕реНрддрдХ рдкрд╛рдИред рдореИрдВ рдЦреБрд╢ рд╣реБрдЖред)
Answer: I felt happy to get a new book. (рдирдИ рдкреБрд╕реНрддрдХ рдкрд╛рдХрд░ рдореИрдВ рдЦреБрд╢ рдерд╛ред)

Question 4. Muskan is sick. She could not attend the function. (рдореБрд╕реНрдХрд╛рди рдмреАрдорд╛рд░ рд╣реИред рд╡рд╣ рд╕рдорд╛рд░реЛрд╣ рдореЗрдВ рдЙрдкрд╕реНрдерд┐рдд рдирд╣реАрдВ рд╣реЛ рд╕рдХреА ред)
Answer: Muskan could not attend the function because she is sick. ( рдореБрд╕реНрдХрд╛рди рд╕рдорд╛рд░реЛрд╣ рдореЗрдВ рдЙрдкрд╕реНрдерд┐рдд рдирд╣реАрдВ рд╣реЛ рд╕рдХреА рдХреНрдпреЛрдВрдХрд┐ рд╡рд╣ рдмреАрдорд╛рд░ рд╣реИред)

Lesson (рдкрд╛рда) -7 The Cat (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА) Writing Activities

12. Suppose you are the secretary of a club, which has decided to open a library. Write a notice (within 100 words) to the members of your club inviting them to actively join this program by donating books to the library.

Answer:

Bharti Club Notice Opening a Library

No-B/8/16
Date – 6.1.2016

All the members are hereby informed that our club has unanimously decided to open a library on 26 January 2016 on the foundation day of the club.

The club will be open to all, especially to the students of our area. It will be a storehouse of different types of books. There will be a reading room as well.

So the members are requested to donate books according to their capacity.
Willing Cooperation from all concerned is highly solicited. For any further details, the undersigned may be contacted.

(Seal of the Club)

Sd/-

Secretary
Bharti Club

Lesson (рдкрд╛рда) -7 The Cat (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА) Additional Textual Questions & Answers Unit – 1

Question 1. Choose The Correct Alternative To Complete The Following Sentences: рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рд╡рд╛рдХреНрдпреЛрдВ рдХреЛ рдкреВрд░рд╛ рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╕рд╣реА рд╡рд┐рдХрд▓реНрдк рдЪреБрдиреЗрдВред

1. тАШThe Cat’ is an

  1. Story
  2. Poem
  3. Narrative
  4. Essay

Answer: 3. Narrative.

Question 2. The Cat is written by- (The Cat рдХреА рд░рдЪрдирд╛ рдХреА рдЧрдИ рд╣реИ рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ ред)

  1. Andrew Barton Paterson
  2. R. K. Narayan
  3. Lucy Mand Montgomery
  4. Nayantara Sehgal

Answer: 1. Andrew Barton Paterson.

Question 3. Paterson was the author of –

  1. England
  2. Australia
  3. America
  4. Canada

Answer: 2. Australia.

Question 4. The Cat is (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рд╣реЛрддреА рд╣реИ -)

  1. Agrim fighter
  2. An athlete
  3. An acrobat
  4. All of the above

Answer: 4. All of the above.

Question 5. The Cat has (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЗ рдкрд╛рд╕ рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИ – )

  1. Week Personality
  2. Strong Personality
  3. Natural Personality
  4. No Personality

Answer: 2. Strong Personality.

Question 6. A Cat gets more satisfaction from life than

  1. Birds
  2. Mice
  3. Human Beings
  4. Dog

Answer: 3. Human beings.

Question 7. Generally people are led to think that the Cat is (рд╕рд╛рдорд╛рдиреНрдпрдд: рд▓реЛрдЧ рд╕реЛрдЪрддреЗ рд╣реИрдВ рдХрд┐ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рд╣реЛрддреА рд╣реИред)

  1. Clever
  2. Sly
  3. Quarrelsome
  4. Unintelligent

Answer: 4. Unintelligent.

Question 8. The Cat is fond of (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдкрд╕рдВрдж рдХрд░рддреА рд╣реИ – )

  1. Comfort
  2. Ease
  3. Discomfort
  4. Unease

Answer: 2. Ease.

Question 9. All day long the Cat loafs about – (рджрд┐рди рднрд░ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рд╡рд┐рдЪрд░рдг рдХрд░рддреА рд░рд╣рддреА рд╣реИ.

  1. The field
  2. The garden
  3. The house
  4. The backyard

Answer: 3. The house.

Question 10. All day long the Cat….. (рджрд┐рди рднрд░ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХрд░рддреА рд╣реИред)

  1. Moves about
  2. Chases mise
  3. Eats fish
  4. Sleeps

Answer: 1. Moves about.

Question 11. A Cat gets more satisfaction out of – (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХрд╛ рднрд░рдкреВрд░ рдЖрдирдВрдж рд▓реЗрддреА рд╣реИ )

  1. Ease
  2. Life
  3. Food
  4. Game

Answer: 2. Life.

Question 12. The Cat watches at a mouse hole for an hour or two to –

  1. Both of these
  2. Cat mice
  3. To pass away the time
  4. None of the above

Answer: 3. To pass away time.

Question 13. In the house of the people, the cat bears their

  1. Torture
  2. Pestering
  3. Fighting
  4. Talks.

Answer: 2. Pestering.

Question 14. The Cat observes the mouse-hole for

  1. Few minutes
  2. A moment
  3. All the day
  4. An hour or two

Answer: 4. An hour or two.

Question 15. A Cat is a grim – (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдПрдХ рднрдпрдВрдХрд░ рд╣реЛрддреА рд╣реИред)

  1. Fighter
  2. Climber
  3. Teacher
  4. Lover

Answer: 1. Fighter.

Question 16. He-or-she is an athlete, an acrobat, and a grim fighter’. Here ‘grim’ me

  1. Glorious
  2. Gloomy
  3. Serious
  4. Casual

Answer: 3. Serious.

Question 17. The author advises us to watch a Cat in the ( рд▓реЗрдЦрдХ рд╣рдореЗрдВ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЛ рджреЗрдЦрдиреЗ рдХреА рд╕рд▓рд╛рд╣ рджреЗрддреЗ рд╣реИрдВ……. рдореЗрдВ ред)

  1. Morning
  2. Evening
  3. Afternoon
  4. Night time

Answer: 2. Evening.

2. Answer the following question. рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рдкреНрд░рд╢реНрдиреЛрдВ рдХрд╛ рдЙрддреНрддрд░ рджреЗрдВ┬а

Question 1. What does Paterson say about the nature of a Cat? (Paterson faceta рдмрд╛рд░реЗ рдореЗрдВ рдХреНрдпрд╛ рдХрд╣рддреЗ рд╣реИрдВ? )
Answer: According to Paterson, most people think that the cat is an unitelligent animal. (Paterson рдХреЗ рдЕрдиреБрд╕рд╛рд░, рдЕрдзрд┐рдХрд╛рдВрд╢ рд▓реЛрдЧ рд╕реЛрдЪрддреЗ рд╣реИ рдХрд┐ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдПрдХ рдмреБрджреНрдзрд┐рд╣реАрди рдЬрдиреНрдд рд╣реИред)

Question 2. What is the cat said to be fond of ? (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХрд┐рд╕ рдЪреАрдЬ рдХреА рд╢реМрдХреАрди рд╣реЛрддреА рд╣реИ?
Answer: The cat is said to be fond of ease. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЛ рдЖрд░рд╛рдордкрд╕рдВрдж рдХрд╣рд╛ рдЬрд╛рддрд╛ рд╣реИред)

Question 3. What is the cat thought to be caring for ? (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЛ рдХрд┐рд╕ рд╡рд╕реНрддреБ рдХреЛ рдЕрдзрд┐рдХ рдкрд╕рдВрдж рдХрд░рдиреЗ
рд╡рд╛рд▓рд╛ рд╕рдордЭрд╛ рдЬрд╛рддрд╛ рд╣реИ?)
Answer: The cat is thought to be caring for only mice and milk.(рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЛ рдЪреВрд╣реЗ рдПрд╡рдВ рджреВрдз рдХреЛ рдЕрдзрд┐рдХ рдкрд╕рдВрдж рдХрд░рдиреЗ рд╡рд╛рд▓рд╛ рд╕рдордЭрд╛ рдЬрд╛рддрд╛ рд╣реИред)

Question 4. What type of a fighter is the cat ? (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХрд┐рд╕ рдкреНрд░рдХрд╛рд░ рдХреА рдпреЛрджреНрдзрд╛ рд╣реЛрддреА рд╣реИ ? )
Answer: The cat is a serious fighter. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдПрдХ рднрдпрдВрдХрд░ рдпреЛрджреНрдзрд╛ рд╣реЛрддреА рд╣реИред)

Question 5. How is the character of the cat ? (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХрд╛ рдЪрд░рд┐рддреНрд░ рдХреИрд╕рд╛ рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИ? )
Answer: The cat has really a strong character. (рд╡рд╛рд╕реНрддрд╡ рдореЗрдВ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЛ рдкреНрд░рдмрд▓ рдЪрд░рд┐рддреНрд░ рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИред)

Question 6. More than whom does a cat have really more character ? (рд╡рд╛рд╕реНрддрд╡ рдореЗрдВ рдХрд┐рдирдХреА рддреБрд▓рдирд╛ рдореЗрдВ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдмрд╣реБ рдЪрд╛рд░рд┐рддреНрд░рд┐рдХ рд╣реЛрддреА рд╣реИ?)
Answer: A cat has more character than most human beings. ( рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЕрдзрд┐рдХрд╛рдВрд╢ рдорд╛рдирд╡реЛрдВ рдХреА рддреБрд▓рдирд╛ рдореЗрдВ рдмрд╣реБ рдЪрд╛рд░рд┐рддреНрд░рд┐рдХ рд╣реЛрддреА рд╣реИред)

Question 7. What does the cat do all day long ? (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рджрд┐рди рднрд░ рдХреНрдпрд╛ рдХрд░рддреА рд╣реИ ? )
Answer: The cat loafs about the house all day long. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рджрд┐рди рднрд░ рдШрд░ рдореЗрдВ рд╡рд┐рдЪрд░рдг рдХрд░рддреА рд░рд╣рддреА рд╣реИред)

Question 8. When does the cat loiters in the house ? (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХрдм рдШрд░ рдореЗрдВ рд╡рд┐рдЪрд░рдг рдХрд░рддреА рд░рд╣рддреА рд╣реИ ? )
Answer: The cat loiters in the house all the day.(рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рджрд┐рди рднрд░ рдкрд░ рдореЗрдВ рд╡рд┐рдЪрд░рдг рдХрд░рддреА рд░рд╣рддреА рд╣реИред

Question 9. What does a cat get out of life ? (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЬреАрд╡рди рд╕реЗ рдХреНрдпрд╛ рдкреНрд░рд╛рдкреНрдд рдХрд░рддреА рд╣реИ ?)
Answer: A cat gets a great deal of statisfaction out of life.(рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЬреАрд╡рди рд╕реЗ рдмрд╣реБрдд рд╕рдВрддреБрд╖реНрдЯрд┐ рдкреНрд░рд╛рдкреНрдд рдХрд░рддреА рд╣реИред)

The Cat Class 10 English Mcq Wbbse

Question 10. What type of a fighter is a cat ? (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХрд┐рд╕ рдкреНрд░рдХрд╛рд░ рдХреА рдпреЛрджреНрдзрд╛ рд╣реЛрддреА рд╣реИ ? )
Answer: A cat is a grim fighter. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдПрдХ рднрдпрдВрдХрд░ рдпреЛрджреНрдзрд╛ рд╣реЛрддреА рд╣реИред)

Question 11. Why does the cat sometimes watch a mouse-hole ? (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреНрдпреЛрдВ рдХрднреА-рдХрднреА рдЪреВрд╣реЗ рдХреЗ рдмрд┐рд▓ рдХреЛ рдзреНрдпрд╛рдирдкреВрд░реНрд╡рдХ рджреЗрдЦрддреА рд╣реИ ?)
Answer: The cat sometimes watches a mouse-hole to pass the time away. (рд╕рдордп рд╡реНрдпрддреАрдд рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХрднреА-рдХрднреА рдЪреВрд╣реЗ рдХреЗ рдмрд┐рд▓ рдХреЛ рдзреНрдпрд╛рдирдкреВрд░реНрд╡рдХ рджреЗрдЦрддреА рд╣реИред)

Question 12. Why does the cat watch a mouse-hole ?
Answer: The cat watches a mouse-hole in order to pass the time and avoid boredom.

Question 13. What pesters the cat ? (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХрд┐рд╕ рдЪреАрдЬ рд╕реЗ рдкрд░реЗрд╢рд╛рди рд╣реЛ рдЬрд╛рддреА рд╣реИ ? )
Answer: The cat is pestered by the attention of the people. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рд▓реЛрдЧреЛрдВ рдХреЗ рдзреНрдпрд╛рдирд╛рдХрд░реНрд╖рдг рд╕реЗ рдкрд░реЗрд╢рд╛рди рд╣реЛ рдЬрд╛рддреА рд╣реИред)

Question 14. When does a cat loaf about the house ? (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдШрд░ рдХреЗ рдЖрд╕-рдкрд╛рд╕ рдХрдм рд╡рд┐рдЪрд░рдг рдХрд░рддреА рд╣реИ ? )
Answer: A cat loafs about the house all day long. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рджрд┐рдирднрд░ рдШрд░ рдХреЗ рдЖрд╕-рдкрд╛рд╕ рд╡рд┐рдЪрд░рдг рдХрд░рддреА рд░рд╣рддреА рд╣реИред)

Question 15. Why does the cat put in an appearance at tea ? (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЪрд╛рдп рдХреЗ рд╕рдордп рдХреНрдпреЛрдВ рдЙрдкрд╕реНрдерд┐рдд рд╣реЛрддреА рд╣реИ?)
Answer: The cat puts in an appearance at tea to get his share. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЕрдкрдирд╛ рдЕрдВрд╢ рдкреНрд░рд╛рдкреНрдд рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдЪрд╛рдп рдХреЗ рд╕рдордп рдЙрдкрд╕реНрдерд┐рдд рд╣реЛрддреА рд╣реИред)

Question 16. How does a cat pass the time ? (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреИрд╕реЗ рдЕрдкрдирд╛ рд╕рдордп рд╡реНрдпрддреАрдд рдХрд░рддреА рд╣реИ ?)
Answer: A cat watches a mouse-hole for an hour or two in order to pass the time. ( рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рд╕рдордп рд╡реНрдпрддреАрдд рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдЪреВрд╣реЗ рдХреЗ рдмрд┐рд▓ рдХреЛ рдПрдХ-рджреЛ рдШрдВрдЯреЗ рддрдХ рджреЗрдЦрддреА рд░рд╣рддреА рд╣реИ)

Question 17. When does the author advise us to watch the cat ? (рд▓реЗрдЦрдХ рд╣рдореЗрдВ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЛ рдХрдм рджреЗрдЦрдиреЗ
рдХреА рд╕рд▓рд╛рд╣ рджреЗрддреЗ рд╣реИрдВ ? )
Answer: The author advises us to watch the cat as the shades of evening fall. (рдЬрдм рд╢рд╛рдо рд╣реЛрддреА рд╣реИ рддрдм рд▓реЗрдЦрдХ рд╣рдореЗрдВ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЛ рджреЗрдЦрдиреЗ рдХреА рд╕рд▓рд╛рд╣ рджреЗрддреЗ рд╣реИрдВ ред)

Question 18. Where does the cat rub himself ? (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рд╕реНрд╡рдпрдВ рдХреЛ рдХрд╣рд╛рдБ рд░рдЧрдбрд╝рддреА рд╣реИ ? )
Answer: The cat rubs himself against the legs of the family members. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рд╕реНрд╡рдпрдВ рдХреЛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рдХреЗ рд╕рджрд╕реНрдпреЛрдВ рдХреЗ рдкреИрд░реЛрдВ рдореЗрдВ рд░рдЧрдбрд╝рддреА рд╣реИ ред)

Question 19. What happens to the cat when evening descends ? (рдЬрдм рд╢рд╛рдо рд╣реЛрддреА рд╣реИ, рддреЛ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЛ рдХреНрдпрд╛ рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИ ? )
Answer: When evening descends, the cat is seen in its true self. (рдЬрдм рд╢рд╛рдо рд╣реЛрддреА рд╣реИ, рддреЛ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЛ рдЙрд╕рдХреЗ рд╡рд╛рд╕реНрддрд╡рд┐рдХ рд░реВрдк рдореЗрдВ рджреЗрдЦрд╛ рдЬрд╛ рд╕рдХрддрд╛ рд╣реИред)

Question 20. What does the author tell us to do as the shades of evening fall ? (рдЬрдм рд╢рд╛рдо рд╣реЛрддреА рд╣реИ рддреЛ рд▓реЗрдЦрдХ рд╣рдореЗрдВ рдХреНрдпрд╛ рдХрд░рдиреЗ рдХреЛ рдХрд╣рддреЗ рд╣реИрдВ? )
Answer: The author tells us to watch the cat as the shades of the evening fall.
(рдЬрдм рд╢рд╛рдо рд╣реЛрддреА рд╣реИ, рддреЛ рд▓реЗрдЦрдХ рд╣рдореЗрдВ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЛ рджреЗрдЦрдиреЗ рдХреА рд╕рд▓рд╛рд╣ рджреЗрддреЗ рд╣реИрдВред)

3. Complete The Following Sentences With Information From The Text. рдкрд╛рдареНрдпрд╛рдВрд╢ рдХреА рд╕реВрдЪрдирд╛ рдХреЗ рдЖрдзрд╛рд░ рдкрд░ рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рд╡рд╛рдХреНрдпреЛрдВ рдХреЛ рдкреВрд░рд╛ рдХрд░реЗрдВред

Question 1. Most people think that the cat is – (рдЕрдзрд┐рдХрд╛рдВрд╢ рд▓реЛрдЧ рд╕реЛрдЪрддреЗ рд╣реИрдВ рдХрд┐ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рд╣реЛрддреА рд╣реИ -)
Answer: Unintelligent, fond of ease, and cares little for only mice and milk.
(рдмреБрджреНрдзрд┐рд╣реАрди, рдЖрд░рд╛рдордкрд╕рдВрдж рдПрд╡рдВ рдЗрд╕реЗ рдЪреВрд╣реЗ рдФрд░ рджреВрдз рдХреЗ рд╕рд┐рд╡рд╛ рдХреБрдЫ рдЕрдзрд┐рдХ рдкреНрд░рд┐рдп рдирд╣реАрдВ рд╣реИред)

Question 2. The cat is an тАУ (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рд╣реЛрддреА рд╣реИ рдПрдХ – )
Answer: Athlete and acrobat. (рд╡реНрдпрд╛рдпрд╛рдореА рдПрд╡рдВ рдХрд▓рд╛рдмрд╛рдЬ)

Question 3. To avoid boredom, the cat (рдКрдмрди рд╕реЗ рдмрдЪрдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдмрд┐рд▓реНрд▓реА – )
Answer: Watches a mouse-hole for an hour or two. (рдЪреВрд╣реЗ рдХреЗ рдмрд┐рд▓ рдХреЛ рдПрдХ-рджреЛ рдШрдВрдЯреЗ рддрдХ рдзреНрдпрд╛рдирдкреВрд░реНрд╡рдХ рджреЗрдЦрддреА рд╣реИред)

Question 4. The cat gets a great deal of satisfaction out of-
Answer: life. (рдЬреАрд╡рди)

Question 5. The real nature of the cat is seen when- (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХрд╛ рд╡рд╛рд╕реНрддрд╡рд┐рдХ рд╕реНрд╡рднрд╛рд╡ рджреЗрдЦрд╛ рдЬрд╛ рд╕рдХрддрд╛ рд╣реИ рдЬрдм )
Answer: the shades of evening fall. (рд╢рд╛рдо рд╣реЛрддреА рд╣реИред)

Question 6. The cat moves about (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рд╡рд┐рдЪрд░рдг рдХрд░рддреА рд░рд╣рддреА рд╣реИ – )
Answer: in the house all the day. (рджрд┐рдирднрд░ рдШрд░ рдореЗрдВ)

Question 7. The cat takes things- (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рд╕рдмрдХреБрдЫ рдЧреНрд░рд╣рдг рдХрд░рддреА рд╣реИ – )
Answer: Easy – (рд╕рд╣рдЬрддрд╛рдкреВрд░реНрд╡рдХ)

Question 8. The cat watches a mouse-hole just to keep himself from – (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЪреВрд╣реЗ рдХреЗ рдмрд┐рд▓ рдХреЛ рдзреНрдпрд╛рдирдкреВрд░реНрд╡рдХ рджреЗрдЦрддреА рд░рд╣рддреА рд╣реИ рдХреЗрд╡рд▓ рд╕реНрд╡рдпрдВ рдХреЛ рд╕реЗ рджреВрд░ рд░рдЦрдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдПред)
Answer: Dying of boredom. (рдКрдмрди)

4. State Whether The Following Statements Are True Or False. Provide Sentences/ Phrases/Words In Support Of Your Answer:

Question It is generally believed that the cat only loves mice and milk. (рд╕рд╛рдорд╛рдиреНрдпрдд: рдпрд╣ рд╡рд┐рд╢реНрд╡рд╛рд╕ рдХрд┐рдпрд╛ рдЬрд╛рддрд╛ рд╣реИ рдХрд┐ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рд╕рд┐рд░реНрдл рдЪреВрд╣реЗ рдПрд╡рдВ рджреВрдз рд╣реА рдкрд╕рдВрдж рдХрд░рддреА рд╣реИ ред)
Supporting statements: Most people think that the cat is caring little for anything but mice and milk.
Answer: True

Question 2. The cat cares only for rice and milk. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рд╕рд┐рд░реНрдл рджреВрдз-рднрд╛рдд рдкрд╕рдВрдж рдХрд░рддреА рд╣реИ ред)
Supporting statement: Most people think that the cat is caring little for anything but mice and milk.
Answer: False

Question 3. The cat is a serious fighter. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдПрдХ рдЧрдВрднреАрд░ / рднрдпрдВрдХрд░ рдпреЛрджреНрдзрд╛ рд╣реЛрддреА рд╣реИред)
Supporting statement: “He or she is a grim fighter”.
Answer: True

Question 4. The cat has less personality than men. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдордиреБрд╖реНрдпреЛрдВ рдХреА рддреБрд▓рдирд╛ рдореЗрдВ рдХрдо рдЪрд╛рд░рд┐рддреНрд░рд┐рдХ рд╣реЛрддреА рд╣реИред
Supporting statement: But a cat has really more character than most human beings.
Answer: False

Question 5. People in the house are pestered by the cat. (рдШрд░ рдХреЗ рд▓реЛрдЧ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рд╕реЗ рдкрд░реЗрд╢рд╛рди рд╣реЛ рдЬрд╛рддреЗ рд╣реИрдВред
Supporting statement: Allows himself to be pestered by the………… in the house.
Answer: False

Question 6. The cat is not an intelligent animal. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдПрдХ рдмреБрджреНрдзрд┐рдорд╛рди рдЬрдиреНрддреБ рдирд╣реАрдВ рд╣реИред)
Supporting statement: “Most people……… human beings”.
Answer: False

Question 7. A cat watches a mouse hole only to pass the time.
Supporting statement: To pass the time away he sometimes watches a mouse-hole.
Answer: False

Question 8. The cat watches a mouse for an hour or two. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЪреВрд╣реЗ рдХреЛ рдПрдХ рджреЛ рдШрдВрдЯреЗ рддрдХ рдзреНрдпрд╛рдирдкреВрд░реНрд╡рдХ рджреЗрдЦрддреА рд╣реИред)
Supporting statement: “He sometimes watches a mouse-hole for an hour or two.”

Question 9. The cat likes to be disturbed by the attentions of the people of the house. (facit рдШрд░ рдХреЗ рд▓реЛрдЧреЛрдВ рдХреЗ рдордиреЛрдпреЛрдЧ рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ рдкрд░реЗрд╢рд╛рди рд╣реЛрдирд╛ рдкрд╕рдВрдж рдХрд░рддреА рд╣реИ ред)
Supporting statement: The cat allows himself…………..people in the house.
Answer: True

Question 10. The cat is in his real form in the evening. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рд╢рд╛рдо рдореЗрдВ рдЕрдкрдиреЗ рд╡рд╛рд╕реНрддрд╡рд┐рдХ рд░реВрдк рдореЗрдВ рд╣реЛрддреА рд╣реИред
Supporting statement: But watch him…………. you can see………….
Answer: True

Lesson (рдкрд╛рда) -7 The Cat (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА) Unit-2

1. Choose The Correct Alternative To Complete The Following Sentences: рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рд╡рд╛рдХреНрдпреЛрдВ рдХреЛ рдкреВрд░рд╛ рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╕рд╣реА рд╡рд┐рдХрд▓реНрдк рдЪреБрдиреЗрдВред

Question 1. The cat wants to have his share when the family sits down to really be.

  1. Dinner
  2. Lunch
  3. Tea
  4. Talk

Answer: Tea.

Question 2. The cat is particularly civil to – (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рд╡рд┐рд╢реЗрд╖рд░реВрдк рд╕реЗ рд╕рднреНрдп рд╣реЛрддреА рд╣реИ рдХреЗ рдкреНрд░рддрд┐)

  1. The guests
  2. The head of the family
  3. The oldmen
  4. The children

Answer: The guests.

Question 3. To get his share at tea the cat rubs himself against the family members-( рд╕рдордп рдЕрдкрдирд╛ рдЕрдВрд╢ рдкреНрд░рд╛рдкреНрдд рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рд╕реНрд╡рдпрдВ рдХреЛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рдХреЗ рд╕рджрд╕реНрдпреЛрдВ рдХреЗ рд╕реЗ рд░рдЧрдбрд╝рддреА рд╣реИ ред)

  1. Hands
  2. Legs
  3. Heads
  4. Kness

Answer: Legs.

Question 4. The cat scratches the guests (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЕрддрд┐рдерд┐рдпреЛрдВ рдХреЛ рдЦрд░реЛрдВрдЪ рджреЗрддреА рд╣реИ )

  1. Noisily and firmly
  2. Quietly and firmly
  3. Quietly and affectionately
  4. Silently and violently

Answer: Quietly and affectionately.

Question 5. The guest stoops down to –

  1. Take the cat in his lap
  2. Drive the cat away
  3. Stroke the cat
  4. Call the cat

Answer: Stroke the cat.

Question 6. Poor pussy! Poor Pussy! is said by –

  1. The guest
  2. The women
  3. The children
  4. The owner of the cat

Answer: The guest.

The Cat Class 10 English Bliss Textbook Answers

Question 7. The stroke of the guest makes the cat (рдЕрддрд┐рдерд┐ рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЛ рдердкрдердкрд╛рдпреЗ рдЬрд╛рдиреЗ рдкрд░ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА ….. рд╣реЛ рдЬрд╛рддреА рд╣реИред)

  1. Displeased
  2. Pleased
  3. Elated
  4. Angry

Answer: Displeased.

Question 8. When the cat scratches the guest, the host family becomes -рдХреЛ рдЦрд░реЛрдВрдЪ рджреЗрддреА рд╣реИ рддреЛ рдореЗрдЬрдмрд╛рди рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рд╣реЛ рдЬрд╛рддрд╛ рд╣реИ – )

  1. Delighted
  2. Annoyed
  3. Sorry
  4. Indifferent

Answer: Delighted.

Question 9. The guest dares not to – ( рдЕрддрд┐рдерд┐ рдХрд░рдиреЗ рдХрд╛ рд╕рд╛рд╣рд╕ рдирд╣реАрдВ рдХрд░ рдкрд╛рддрд╛ рд╣реИ ред)

  1. Kill the cat
  2. Give food to the cat
  3. Kick the cat
  4. Touch the cat

Answer: Kick the cat.

10. The words without food make the cat-

  1. Tired
  2. Amused
  3. Angry
  4. Glad

Answer: Tired.

Question 11. The cat rakes the guest in the leg to

  1. Angry the guest
  2. Injure the guest
  3. Get his food
  4. None of these

Answer: Get his food.

Question 12. Actually what the guest wants but cannot do is to-

  1. Kiss the cat
  2. Feed the cat
  3. Punch the cat
  4. Kick the cat

Answer: Kick the cat.

Question 13. The cat receives the bit of fish from the guest – ( рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЕрддрд┐рдерд┐ рд╕реЗ рдордЫрд▓реА рдХрд╛ рдЯреБрдХрдбрд╝рд╛ рдкреНрд░рд╛рдкреНрдд рдХрд░рддреА рд╣реИ ………рдкреВрд░реНрд╡рдХ)

  1. Impolitely
  2. Arrogantly
  3. Carefully
  4. Politely

Answer: Carefully.

Question 14. From the guest the cat gingerly receives – (рдЕрддрд┐рдерд┐ рд╕реЗ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рд╕рд╛рд╡рдзрд╛рдиреАрдкреВрд░реНрд╡рдХ рдкреНрд░рд╛рдкреНрдд рдХрд░рддреА рд╣реИ – )

  1. Beating
  2. Milk
  3. Caress
  4. Fish

Answer: Fish.

Question 15. The cat rakes the guest in his leg with his (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЕрддрд┐рдерд┐ рдХреЗ рдкреИрд░ рдХреЛ рдЦрд░реЛрдВрдЪ рджреЗрддреА рд╣реИ рдЕрдкрдиреЗ….. рд╕реЗ)

  1. Teeth
  2. Claws
  3. Mustache
  4. Paws

Answer: Claws.

Question 16. To the guest the incident becomes

  1. A learning lesson
  2. A tragic experience
  3. An experience
  4. A pathetic experience

Answer: A learning lesson.

Question 17. The cat moves away to a safe distance from the guest’s (facet arfafer an рд╕реЗ рд╕реБрд░рдХреНрд╖рд┐рдд рджреВрд░реА рдкрд░ рдЪрд▓реА рдЬрд╛рддреА рд╣реИред)

  1. Rebuke
  2. Stick
  3. Boot
  4. Eye

Answer: Boot.

Question 18. The guest pretends to be very much –

  1. Ashamed
  2. Delighted
  3. Frightened
  4. Amused.

Answer: Amused.

2. State Whether The Following Statements Are True Or False. Provide Sentences/ Phrases/Words In Support Of Your Answer:

Question 1. The cat comes to the – table in order to meet the guest.
Supporting statements: When the family sits down to tea, the cat puts in an appearance to get his share.
Answer: False

Question 2. The cats purrs noiselessly. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рд╢рд╛рдВрддрд┐рдкреВрд░реНрд╡рдХ рдкреНрдпрд╛рдКрдБ рдореНрдпрд╛рдКрдБ рдХрд░рддреА рд╣реИред)
Supporting statement: He purrs noisily.
Answer: False

Question 3. The cat is courteous to a guest – (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЕрддрд┐рдерд┐ рдХреЗ рдкреНрд░рддрд┐ рд╡рд┐рдирдореНрд░ рд╣реЛрддреА рд╣реИ ред)
Supporting statement: “If there is a guest at the table cat is particularly civil to him. 0
Answer: True

Question 4. The cat rubs the legs of the guest. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЕрддрд┐рдерд┐ рдХреЗ рдкреИрд░реЛрдВ рдХреЛ рд░рдЧрдбрд╝рддреА рд╣реИ ред)
Supporting statement: He purrs noisily and rubs himself against the legs of the family members.
Answer: False

Question 5. The cat pays special attention to the guest at the table.
Supporting statement: “If it is civil to him”.
Answer: True

Question 6. The cat rakes the guest in the hand. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЕрддрд┐рдерд┐ рдХреЗ рд╣рд╛рде рдХреЛ рдЦрд░реЛрдВрдЪ рджреЗрддреА рд╣реИ | )
Supporting statement: rakes the guest in the leg.
Answer: False

Question 7. The cat is particularly civil to the guest. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЕрддрд┐рдерд┐ рдХреЗ рдкреНрд░рддрд┐ рд╡рд┐рд╢реЗрд╢ рд░реВрдк рд╕реЗ рд╕рднреНрдп рд╣реЛрддреА рд╣реИред
Supporting statement: If there is a guest at the table the cat is particularly civil to him.
Answer: True

Question 8. The guest out of anger wants to kick the cat out of the window.
Supporting statement: The guest dares not………….. of the window.
Answer: True

Question 9. The guest is much amused at the activities of the cat. (рдЕрддрд┐рдерд┐ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЗ рдХреНрд░рд┐рдпрд╛рдХрд▓рд╛рдкреЛрдВ рд╕реЗ рдЕрддрд┐ рдкреНрд░рд╕рдиреНрди рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИ ред)
Supporting statement: He affects to be very much amused.
Answer: False

Question 10. When the cat scratches the guest’s leg, the family feels very ashamed. ( рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЕрддрд┐рдерд┐ рдХреЗ рдкреИрд░ рдХреЛ рдЦрд░реЛрдВрдЪ рджреЗрддреА рд╣реИ, рддреЛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рдмрд╣реБрдд рд╢рд░реНрдорд┐рдиреНрджрд╛ рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИред)
Supporting statement: The delighted family remarks
Answer: False

Question 11. The cat becomes friendly with the guest at last. (рдЕрдВрддрдд: рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЕрддрд┐рдерд┐ рдХреЗ рд╕рд╛рде рдорд┐рддреНрд░рд╡рдд рд╣реЛ рдЬрд╛рддреА рд╣реИред )
Supporting statement: “He purrs…………. his food”.
Answer: False

Question 12. The cat receives nothing from the guest.
Supporting statement: “sorts out a bit of fish from his plate and hands it down.”
Answer: False

Question 13. The guest sorts out a bit of meat for the cat. (рдЕрддрд┐рдерд┐ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдорд╛рдБрд╕ рдХрд╛ рдПрдХ рдЯреБрдХрдбрд╝рд╛ рдЪреБрдирдХрд░ рдирд┐рдХрд▓рддрд╛ рд╣реИред)
Supporting statement: “and sorts out a bit of fish from his plate”.
Answer: False

Question 14. The cat firmly rakes the guest in the knee (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЕрддрд┐рдерд┐ рдХреЗ рдШреБрдЯрдиреЗ рдХреЛ рджреГрдврд╝рддрд╛рдкреВрд░реНрд╡рдХ рдЦрд░реЛрдЪ рджреЗрддреА рд╣реИред)
Supporting statement: “Firmly rakes the guest in the leg.
Answer: False

3. Complete The Following Sentences With Information From The Text. рдкрд╛рдареНрдпрд╛рдВрд╢ рдХреА рд╕реВрдЪрдирд╛ рдХреЗ рдЖрдзрд╛рд░ рдкрд░ рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рд╡рд╛рдХреНрдпреЛрдВ рдХреЛ рдкреВрд░рд╛ рдХрд░реЗрдВ

Question 1. The cat demands his share when (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЕрдкрдиреЗ рдЕрдВрд╢ рдХреА рдорд╛рдБрдЧ рдХрд░рддреА рд╣реИ – )
Answer: the family sits down to take tea. (рдЬрдм рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рдЪрд╛рдп рдкреАрдиреЗ рдмреИрдарддрд╛ рд╣реИред)

Question 2. Actually, the guest wanted to (рд╡рд╛рд╕реНрддрд╡ рдореЗрдВ рдЕрддрд┐рдерд┐ рдЪрд╛рд╣рддрд╛ рд╣реИ – )
Answer: kick the cat out of window. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЛ рд▓рд╛рдд рдорд╛рд░рдХрд░ рдЦрд┐рдбрд╝рдХреА рд╕реЗ рдмрд╛рд╣рд░ рдлреЗрдВрдХ рджреЗрдирд╛ред)

Question 3. To get his share, the cat purrs (рдЕрдкрдирд╛ рдЕрдВрд╢ рдкреНрд░рд╛рдкреНрдд рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдореНрдпрд╛рдКрдБ рдореНрдпрд╛рдКрдБ рдХрд░рддреА рд╣реИ)
Answer: Noisily. (рдКрдБрдЪреА рдЖрд╡рд╛рдЬ рдореЗрдВ / рд╢реЛрд░ рдХрд░рддреА рд╣реБрдИ ред)

Question 4. To get his share from the food offered to the guest the cat initially-(afferant рджрд┐рдпреЗ рдЧрдпреЗ рднреЛрдЬрди рдореЗрдВ рд╕реЗ рдЕрдкрдирд╛ рдЕрдВрд╢ рдкреНрд░рд╛рдкреНрдд рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╢реБрд░реВ рдореЗрдВ рд╣реА рдмрд┐рд▓реНрд▓реА – )
Answer: pays special attention to him. (рдЙрд╕ рдкрд░ рд╡рд┐рд╢реЗрд╖ рдзреНрдпрд╛рди рджреЗрддреА рд╣реИред)

Question 5. The guest gives the cat apiece of fish out of (рдЕрддрд┐рдерд┐ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЛ рдордЫрд▓реА рдХрд╛ рдПрдХ рдЯреБрдХрдбрд╝рд╛ рджреЗрддрд╛ рд╣реИ)
Answer: rage and pain. (рдХреНрд░реЛрдз рдПрд╡рдВ рджрд░реНрдж рд╕реЗред)

Question 6. The guest pretends that (рдЕрддрд┐рдерд┐ рдмрд╣рд╛рдирд╛ рдХрд░рддрд╛ рд╣реИ / рджрд┐рдЦрд╛рд╡рд╛ рдХрд░рддрд╛ рд╣реИ рдХрд┐ – )
Answer: He has been much amused. (рд╡рд╣ рдЕрддрд┐ рдкреНрд░рд╕рдиреНрди рд╣реИред)

Question 7. The cat is supposed to be civil to –
Answer: particularly the guest.

Question 8. To get his share of food from the guest the cat –
Answer: scratches at his leg.

Question 9. The cat behaves most politely with – (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЕрддрд┐ рд╡рд┐рдирдореНрд░рддрд╛рдкреВрд░реНрд╡рдХ рд╡реНрдпрд╡рд╣рд╛рд░ рдХрд░рддреА рд╣реИ – )
Answer: the guest at the table. (рдЯреЗрдмрд▓ рдкрд░ рдХреЗ рдЕрддрд┐рдерд┐ рдХреЗ рд╕рд╛рде)

Question 10. The cat wants the guest to give him (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЪрд╛рд╣рддреА рд╣реИ рдХрд┐ рдЕрддрд┐рдерд┐ рдЙрд╕реЗ рджреЗ -)
Answer: something to eat. (рдХреБрдЫ рдЦрд╛рдиреЗ рдХреЛ)

4. Answer The Following Questions :

Question 1. When does the cat appear before the family ? (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рдХреЗ рд╕рд╛рдордиреЗ рдХрдм рдЙрдкрд╕реНрдерд┐рдд рд╣реЛрддреА рд╣реИ? )
Answer: The cat appears before the family when it sits down to tea. (рдЬрдм рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рдЪрд╛рдп рдкреАрдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдмреИрдарддрд╛ рд╣реИ рддреЛ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЙрдирдХреЗ рд╕рд╛рдордиреЗ рдЙрдкрд╕реНрдерд┐рдд рд╣реЛрддреА рд╣реИред)

Question 2. Where is the cat civil to the guest ? (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЕрддрд┐рдерд┐ рдХреЗ рдкреНрд░рддрд┐ рдХрд╣рд╛рдБ рд╕рднреНрдп / рд╡рд┐рдирдореНрд░ рд╣реЛрддреА рд╣реИред)
Answer: The cat is civil to the guest at the table. (рдЪрд╛рдп рдХреА рдЯреЗрдмрд▓ рдХреЗ рдирд┐рдХрдЯ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЕрддрд┐рдерд┐ рдХреЗ рдкреНрд░рддрд┐ рд╕рднреНрдп / рд╡рд┐рдирдореНрд░ рд╣реЛрддреА рд╣реИред)

Question 3. How does the cat behave with family members present at the tea-table ? (рдЪрд╛рдп рдХреА рдЯреЗрдмрд▓ рдХреЗ рдирд┐рдХрдЯ рдЙрдкрд╕реНрдерд┐рдд рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рдХреЗ рд╕рджрд╕реНрдпреЛрдВ рдХреЗ рд╕рд╛рде рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреИрд╕рд╛ рдмрд░реНрддрд╛рд╡ рдХрд░рддреА рд╣реИ ?)
Answer: The cat purrs loudly and rubs his body with the legs of family members. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЙрдЪреНрдЪрд╕реНрд╡рд░ рдореЗрдВ рдореНрдпрд╛рдКрдБ рдореНрдпрд╛рдКрдБ рдХрд░рддреА рд╣реИ рдПрд╡рдВ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рдХреЗ рд╕рджрд╕реНрдпреЛрдВ рдХреЗ рдкреИрд░реЛрдВ рдореЗрдВ рдЕрдкрдиреЗ рд╢рд░реАрд░ рдХреЛ рд░рдЧрдбрд╝рддреА рд╣реИ ред)

Question 4. Why does the cat purr nosily ? (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреНрдпреЛрдВ рдЙрдЪреНрдЪ рд╕реНрд╡рд░ рдореЗрдВ рдореНрдпрд╛рдКрдБ рдореНрдпрд╛рдКрдБ рдХрд░рддреА рд╣реИ ?)
Answer: The cat purrs noisily to draw the attention of the family members and thereby claims his share.
( рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рдХреЗ рд╕рджрд╕реНрдпреЛрдВ рдХрд╛ рдзреНрдпрд╛рди рдЕрдкрдиреА рдУрд░ рдЖрдХрд░реНрд╖рд┐рдд рдХрд░рдиреЗ рдПрд╡рдВ рдЕрдкрдирд╛ рд╣рд┐рд╕реНрд╕рд╛ / рдЕрдВрд╢ рдкрд░ рджрд╛рд╡рд╛ рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдЙрдЪреНрдЪ рд╕реНрд╡рд░ рдореЗрдВ рдореНрдпрд╛рдКрдБ рдореНрдпрд╛рдКрдБ рдХрд░рддреА рд╣реИред)

Question 5. Why does the guest sometimes stoop down ? (рдЕрддрд┐рдерд┐ рдХреНрдпреЛрдВ рдХрднреА-рдХрднреА рдЭреБрдХрддрд╛ рд╣реИ?)
Answer: The guest sometimes stoops down to storke the cat. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЛ рдкрд╛рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдЕрддрд┐рдерд┐ рдХрднреА-рдХрднреА рдЭреБрдХрддрд╛ рд╣реИред)

Question 6. How does the cat scratch in the leg of the guest? (facit het afferant
рдЦрд░реЛрдВрдЪ рджреЗрддреА рд╣реИ ? )
Answer: The cat quietly but firmly scratches the guest in the leg.

Question 7. What does the cat get tired of soon?
Answer: The cat soon gets tired of the guest’s gentle strokes and affectionate words.

Question 8. What is the guest offered at the tea table?
Answer: The guest is offered the best of the food at the tea table.

Question 9. How does the cat put up his claw?
Answer: The cat puts up his claws quietly.

Wbbse Class 10 English Bliss The Cat Poetic Devices

Question 10. When does the family express its delight?
Answer: When the family learns from the guest that the cat has scratched him the family expresses delight.

Question 11. With what does the cat rake the guest in the leg?
Answer: The cat rakes the guest with his claws on the guest’s leg.

Question 12. What does the guest dare not do?
Answer: The guest dares not to kick the cat out of the window.

Question 13. How does the guest want to treat the cat actually?
Answer: The guest actually wants to kick the cat out of the window.

Question 14. Who does the cat rake?
Answer: The cat rakes the guest of the family at the tea table.

Question 15. What does the guest sort out from his plate?
Answer: The guest sorts out a bit of fish from his plate.

Question 16. When does the true life of the cat begin?
Answer: When the cat casually slips out of the room, his true life begins.

Question 17. ‘Oh’- Who cries out in this way?
Answer: The guest cries out in this way.

Question 18. For whom does the guest sort out a bit of fish?
Answer: The guest sorts out a bit of fish for the cat.

Question 19. ‘Isn’t’ it sweet of him? – Who is he?
Answer: Here ‘him’ refers to the cat.

Question 20. What is sweet of the cat to the family?
Answer: By way of demanding food from the guest the cat scratches the guest’s leg which is a sweet gesture of the cat to the family.

Question 21. Why does the family consider the cat intelligent?
Answer: The family considers the cat intelligent as it scratches the guest’s leg to manage food from him.

Question 22. Why does the cat retire to a safe distance?
Answer: The cat retires to a safe distance to avoid the guest’s boot and also to relish his food.

Lesson (рдкрд╛рда) -7 The Cat (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА) Unit – 3

1. Choose The Correct Alternative To Complete The Following Sentences: рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рд╡рд╛рдХреНрдпреЛрдВ рдХреЛ рдкреВрд░рд╛ рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╕рд╣реА рд╡рд┐рдХрд▓реНрдк рдЪреБрдиреЗрдВред

Question 1. On having finished tea the family gathers (рдЪрд╛рдп рд╕рдорд╛рдкреНрдд рдХрд░ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рдЗрдХрдЯреНрдард╛ рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИ рдХреЗ рдЪрд╛рд░реЛ рдУрд░)

  1. Round the dining table
  2. Around the fire
  3. Round the table
  4. Round the table

Answer: 1. Around the fire

Question 2. After tea the cat casually goes out of (рдЪрд╛рдп рдХреЗ рдмрд╛рдж рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЕрдХрд╕реНрдорд╛рддреН рдЪрд▓реА рдЬрд╛рддреА рд╕реЗ рдмрд╛рд╣рд░)

  1. Bed
  2. The guest
  3. The drawing room
  4. The room

Answer: 4. The room.

Question 3. When the family has finished tea, the cat jumps to the top of –

  1. Kitchen
  2. Wall
  3. Fence
  4. Stair

Answer: Fence.

Question 4. The cat casually goes out of the room in the – (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЕрдХрд╕реНрдорд╛рддреН рдХрдорд░реЗ рд╕реЗ рдмрд╛рд╣рд░ рдЪрд▓реА рдЬрд╛рддреА рд╣реИ …….. рдореЗрдВ)

  1. Evening
  2. Morning
  3. Night
  4. Day

Answer: Evening.

Question 5. The movement of the cat becomes – (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреА рдЪрд╛рд▓ рд╣реЛ / рдмрди рдЬрд╛рддреА рд╣реИ.)

  1. Lithe and pantherlike
  2. Lithe
  3. Pantherlike
  4. None of the above

Answer: Lithe and pantherlike.

Question 6. In his own backyard the cat (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЕрдкрдиреЗ рдкрд┐рдЫрд▓реЗ рдЖрдВрдЧрди рдореЗрдВ рдХрд░рддреА рд╣реИ ред)

  1. Searches of mice
  2. Saunters down
  3. Sleeps
  4. Loafs about

Answer: Saunters down.

Question 7. The enemies of the cat are –

  1. Cats
  2. Little boys
  3. Dogs and Little boys
  4. Dogs

Answer: Dogs and Little boys.

Question 8. The cat has – (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЛ рд╣реЛрддреЗ рд╣реИрдВ …….

  1. Some enemies
  2. Many enemies
  3. Few enemies
  4. No Enemies

Answer: Many enemies.

Question 9. On the top of the shed the cat arches his –

  1. Leg
  2. Back
  3. Hand
  4. None of the above

Answer: Back.

Question 10. The cat rakes his claws (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЕрдкрдиреЗ рдкрдВрдЬреЛрдВ рд╕реЗ рдЦрд░реЛрдВрдЪрддреА рд╣реИ ……. рдмрд╛рд░)

  1. Never
  2. Twice
  3. Once
  4. Once or twice

Answer: Once or twice.

Question 11. Dogs are the cats-

  1. Play-mates
  2. Friends
  3. Guides
  4. Enemies

Answer: Enemies.

Question 12. Small boys attack the cat with (рдЫреЛрдЯреЗ рд▓рдбрд╝рдХреЗ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдкрд░ рдЖрдШрд╛рдд рдХрд░рддреЗ рд╣реИрдВ …….. рд╕реЗ)

  1. Stones
  2. Bats
  3. Toys
  4. Sticks

Answer: Stones.

Question 13. The cat stretches himself a few time to see if (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рд╕реНрд╡рдпрдВ рдХреЛ рдЦреАрдВрдЪрддреА рд╣реИ рдХрдИ рдмрд╛рд░ рдпрд╣ рджреЗрдЦрдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдХрд┐ ………….)

  1. Every lime is fully working together
  2. Very hand is fully working together
  3. Every muscle is fully working together
  4. Every leg is fully working together

Answer: Every muscle is fully working together.

Question 14. The cat stretches himself a few times to see if his every muscle is in full- (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рд╕реНрд╡рдпрдВ (рдЕрдкрдиреЗ рд╢рд░реАрд░) рдХреЛ рдХрдИ рдмрд╛рд░ рдЦреАрдВрдЪрддреА рд╣реИ рдпрд╣ рджреЗрдЦрдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдХрд┐ рдХреНрдпрд╛ рдЙрд╕рдХреА рдкреНрд░рддреНрдпреЗрдХ рдорд╛рдБрд╕рдкреЗрд╢реА рдкреВрд░реНрдгрдд:

  1. Power
  2. Strength
  3. Working order
  4. Symmetry

Answer: Working order.

Question 15. The cat calls in –

  1. Rats
  2. Dogs
  3. Cats
  4. Little boys with stones

Answer: Cats.

Question 16. The cat sends across a call to his kindred by droping his head nearly to ……….. (рдЕрдкрдиреЗ рд╕рд┐рд░ рдХреЛ рдЕрдкрдиреЗ ..рдХреЗ рдирд┐рдХрдЯ рд▓реЗрдЬрд╛ рдХрд░ рдЕрдкрдиреЗ рдкреНрд░рд┐рдпрдЬрдиреЛрдВ рдХреЛ рдмреБрд▓рд╛рддреА рд╣реИред)

  1. His tail
  2. The ground
  3. His prey
  4. His paws

Answer: His paws.

Question 17. The kind of cat comes –

  1. After a very long time
  2. After a short while
  3. After a long time
  4. None of the above

Answer: After a short while.

Question 18. By stretching himself the cat рд╢рд░реАрд░ рдХреЛ рдЦреАрдВрдЪрдХрд░ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЕрдкрдиреЗ рдкреНрд░рддреНрдпреЗрдХ

  1. Part
  2. Organ
  3. Eye
  4. Muscle

Answer: Muscle.

Question 19. The cats who arrive collectively are –

  1. Fighters
  2. Friends
  3. Players
  4. Enemies

Answer: Fighters.

Question 20. The kindred of the cat come to him-

  1. Gliding
  2. Crying
  3. Quarreling
  4. Dancing

Answer: Gliding.

Question 21. An hour ago the cats were mewing (рдПрдХ рдШрдВрдЯрд╛ рдкрд╣рд▓реЗ рдмрд┐рд▓реНрд▓рд┐рдпрд╛рдБ рдореНрдпрд╛рдКрдБ рдореНрдпрд╛рдКрдБ рдХрд░ рд░рд╣реА рдереА рдХреЗ рд▓рд┐рдП)

  1. For fish or milk
  2. For fish
  3. For fish and milk
  4. For milk

Answer: For fish and milk.

Question 22. The older cats go in for sport to the – (рд╡реГрджреНрдз (рдкреНрд░реМрдврд╝) рдмрд┐рд▓реНрд▓рд┐рдпрд╛рдБ рдЦреЗрд▓рдиреЗ рдЬрд╛рддреА рд╣реИрдВ ………)

  1. Sea-coast
  2. Forest
  3. Old buildings
  4. Suburban backyards

Answer: Suburban backyards.

Question 23. The cat does not like –

  1. The home
  2. His friends
  3. The sports
  4. To leave his friends

Answer: To leave his friends.

Question 24. King Arthur belonged to

  1. German
  2. England
  3. Scotland
  4. France

Answer: England.

 

2. State Whether The Following Statements Are True Or False. Provide Sentences/ Phrases/Words In Support Of Your Answer:

Question 1. The cat does not want to go out of the room in the evening.
Supporting statements: “The cat casually goes out of the room”.
Answer: False

Question 2. The cat stays in the room where the family gathers round the fire. (faceft t рдХрдорд░реЗ рдореЗрдВ рдард╣рд░рддреА рд╣реИ рдЬрд╣рд╛рдБ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рдЖрдЧ рдХреЗ рдЪрд╛рд░реЛрдВ рддрд░рдл рдПрдХрддреНрд░ рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИред)
Supporting statement: The cat casually goes out of the room.
Answer: False

Question 3. After taking tea the family members go outside. (рдЪрд╛рдп рдкреАрдиреЗ рдХреЗ рдмрд╛рдж рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рдХреЗ рд╕рджрд╕реНрдп рдмрд╛рд╣рд░ рдЪрд▓реЗ рдЬрд╛рддреЗ рд╣реИрдВред)
Supporting statement: “When the family has finished tea and gathers round the fire…..
Answer: False

Question 4. True life of the cat begins out of the room. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХрд╛ рд╡рд╛рд╕реНрддрд╡рд┐рдХ рдЬреАрд╡рди рдХрдорд░реЗ рдХреЗ рдмрд╛рд╣рд░ рд╢реБрд░реВ рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИред)
Supporting statement:…… The cat usually goes out of the room. True life now begins for him.
Answer: True

Question 5. The cat has more than one enemies. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЛ рдПрдХ рд╕реЗ рдЕрдзрд┐рдХ рд╢рддреНрд░реБ рд╣реЛрддреЗ рд╣реИрдВ ред)
Supporting statement: “…….. he has so many enemies.
Answer: True

Question 6. The cat enjoys his life once he goes out of the room. (рдЬрдм рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдПрдХ рдмрд╛рд░ рдХрдорд░реЗ рд╕реЗ рдмрд╛рд╣рд░ рдЪрд▓реА рдЬрд╛рддреА рд╣реИ рддреЛ рд╡рд╣ рдЕрдкрдиреЗ рдЬреАрд╡рди рдХрд╛ рдЖрдирдВрдж рд▓реЗрддреА рд╣реИ ред) Supporting statement: True life now beings for him.
Answer: True

Question 7. The cat jumps on the roof of an empty shed. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЦрд╛рд▓реА рдЫрд╛рд╡рдиреА рдХреА рдЫрдд рдкрд░ рдХреВрдж рдХрд░ рдЪрдврд╝ рдЬрд╛рддреА рд╣реИред)
Supporting statement: He trots across and skips to the roof of an empty shed.
Answer: True

Question 8. The suburban backyards are places of adventure for cats.
Supporting statement: These backyards……. are to them hunting grounds where they have a more gallant adventure.
Answer: True

Question 9. On the top of the shed, the cat arches his body.
Supporting statement: “On the top of the shed, the cat arches his back.”
Answer: True

Question 10. The friends of the cat take much time to meet him.
Supporting statement: Before long they come.
Answer: False

Question 11. The cat plays with dogs and small boys with stones. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреБрддреНрддреЛрдВ рдПрд╡рдВ рд╣рд╛рде рдореЗрдВ рдвреЗрд▓рд╛- рдкрддреНрдерд░ рд▓рд┐рдП рд╣реБрдП рд▓рдбрд╝рдХреЛрдВ рдХреЗ рд╕рд╛рде рдЦреЗрд▓рддреА рд╣реИред)
Supporting statement: “His movement becomes lithe and pantherlike.”
Answer: False

Question 12. The cat likes the people more than their homes. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рд▓реЛрдЧреЛрдВ рдХреЗ рдШрд░реЛрдВ рдХреА рддреБрд▓рдирд╛ рдореЗрдВ рд▓реЛрдЧреЛрдВ рдХреЛ рдЕрдзрд┐рдХ рдкрд╕рдВрдж рдХрд░рддреА рд╣реИред)
Supporting statement: They are more fond of their home than of the people in it.
Answer: False

Question 13. When the cat sends across a call to his kindred, they appear soon. рдЕрдкрдиреЗ рдкреНрд░рд┐рдпрдЬрдиреЛрдВ рдХреЛ рдмреБрд▓рд╛рддреА рд╣реИ, рддреЛ рд╡реЗ рд╢реАрдШреНрд░ рдЖ рдЬрд╛рддреЗ рд╣реИрдВред)
Supporting statement: “Before long they come, gliding,……….”
Answer: True

Question 14. The cat can’t adjust himself to the newcomers. рд╡реНрдпрд╡рд╕реНрдерд┐рдд рдирд╣реАрдВ рдХрд░ рдкрд╛рддреА рд╣реИред)
Supporting statement: “…….. attach himself to the new tenants”.
Answer: False

Question 15. The cats do not take part in sports.
Supporting statement: “And, the sports they have, too”.
Answer: False

3. Complete The Following Sentences :

Question 1. The cat saunters down – (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рд╡рд┐рдЪрд░рдг рдХрд░рддреА рд╣реБрдИ рдЪрд▓реА рдЬрд╛рддреА рд╣реИ рдЕрдкрдиреЗ -)
Answer: his own backyard. (рдШрд░ рдХреЗ рдкрд┐рдЫрд▓реЗ рдЖрдБрдЧрди рдореЗрдВ)

Question 2. For sports the cats go- (рдЦреЗрд▓рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдмрд┐рд▓реНрд▓рд┐рдпрд╛рдБ рдЪрд▓реА рдЬрд╛рддреА рд╣реИрдВ -)
Answer: to the suburban backyard. (рд╢рд╣рд░ рд╕реЗ рд╕рдВрд▓рдЧреНрди рдкрд░рд┐рддреНрдпрдХреНрдд рдкрд╢реНрдЪрднреВрдорд┐ рдХреА рдУрд░)

Question 3. On the top of the shed, the cat arches (рдЫрд╛рд╡рдиреА ( рдХреЗ рдЫрдд) рдХреЗ рдКрдкрд░ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА -)
Answer: arches his back. (рдЕрдкрдиреА рдкреАрда рдХреЛ (рдзрдиреБрд╖рд╛рдХрд╛рд░) рдореЛрдбрд╝рддреА рд╣реИред

Question 4. The common complaint against cats is that (рдмрд┐рд▓реНрд▓рд┐рдпреЛрдВ рдХреЗ рд╡рд┐рд░реБрджреНрдз рд╕рд╛рдорд╛рдиреНрдп рд╢рд┐рдХрд╛рдпрдд рдпрд╣ рд╣реЛрддреА рд╣реИ рдХрд┐)
Answer: they are more fond of the house than its residents. (рд╡реЗ рдШрд░ рдореЗрдВ рд░рд╣рдиреЗ рд╡рд╛рд▓реЗ рд▓реЛрдЧреЛрдВ рдХреА рддреБрд▓рдирд╛ рдореЗрдВ рдШрд░ рдХреЛ рдЕрдзрд┐рдХ рдкрд╕рдВрдж рдХрд░рддреА рд╣реИ ред)

Question 5. The cat sends across a call to his (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЕрдкрдиреЗ . рдХреЛ рдкреБрдХрд╛рд░рддреА рд╣реИ ред)
Answer: kindred (рдкреНрд░рд┐рдпрдЬрдиреЛрдВ)

Question 6. The enemies of the cats are (рдмрд┐рд▓реНрд▓рд┐рдпреЛрдВ рдХреЗ рд╢рддреНрд░реБрдЧрдг рд╣реИрдВ -)
Answer: dogs and small boys with stones. (рдХреБрддреНрддреЗ рдПрд╡рдВ рд╣рд╛рде рдореЗрдВ рдвреЗрд▓рд╛-рдкрддреНрдерд░ рд▓рд┐рдпреЗ рд╣реБрдП рд▓рдбрд╝рдХреЗ ред)

Question 7. A cat has to learn the geography a new – (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЛ рдирдпрд╛ рднреВрдЧреЛрд▓ рд╕реАрдЦрдирд╛ рдкрдбрд╝рддрд╛ рд╣реИ – )
Answer: when he is sent to new land. (рдЬрдм рдЙрд╕реЗ рдирдпреЗ рд╕реНрдерд╛рди рдкрд░ рднреЗрдЬ рджрд┐рдпрд╛ рдЬрд╛рддрд╛ рд╣реИред)

Question 8. In the evening, the cats are grim (рд╢рд╛рдо рдореЗрдВ рдмрд┐рд▓реНрд▓рд┐рдпрд╛рдБ рд╣реЛ рдЬрд╛рддреА рд╣реИ – )
Answer: fighters. (рднрдпрдВрдХрд░ рдпреЛрджреНрдзрд╛ ред)

Question 9 The Cats have more gallant adventure than-
Answer: the knights of King Arthur.

Question 10. The cat has food and lodging from the residents while –
Answer: he enjoys life in his own way.

Question 11. The cats go in for sport when –
Answer: The Cats go in for sport when they get older.

4. Answer The Following Questions рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рдкреНрд░рд╢реНрдиреЛрдВ рдХреЗ рдЙрддреНрддрд░ рджреЛ

Question 1. What do the family members do after having finished tea ? (рдЪрд╛рдп рд╕рдорд╛рдкреНрдд рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рдмрд╛рдж рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рдХреЗ рд╕рджрд╕реНрдп рдХреНрдпрд╛ рдХрд░рддреЗ рд╣реИрдВ? )
Answer: After having finished tea the family members gather round the fire. (рдЪрд╛рдп рд╕рдорд╛рдкреНрдд рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рдмрд╛рдж рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рдХреЗ рд▓реЛрдЧ рдЖрдЧ рдХреЗ рдЪрд╛рд░реЛрдВ рддрд░рдл рдПрдХрддреНрд░ рд╣реЛ рдЬрд╛рддреЗ рд╣реИрдВред)

Question 2. What does the cat do when the family gathers round the fire after tea ? (рдЪрд╛рдп рдХреЗ рдмрд╛рдж рдЬрдм рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рдЖрдЧ рдХреЗ рдЪрд╛рд░реЛрдВ рддрд░рдл рдПрдХрддреНрд░ рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИ рддреЛ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреНрдпрд╛ рдХрд░рддреА рд╣реИ ?)
Answer: The cat casually goes out of the room when the family gathers round the fire after tea. (рдЪрд╛рдп рдХреЗ рдмрд╛рдж рдЬрдм рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рдЖрдЧ рдХреЗ рдЪрд╛рд░реЛрдВ рддрд░рдл рдПрдХрддреНрд░ рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИ рддреЛ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЕрдХрд╕реНрдорд╛рддреН рдХрдорд░реЗ рд╕реЗ рдмрд╛рд╣рд░ рдЪрд▓реА рдЬрд╛рддреА рд╣реИред)

Question 3. At what time does the cat go out of the room? (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХрдм рдХрдорд░реЗ рд╕реЗ рдмрд╛рд╣рд░ рдЬрд╛рддреА рд╣реИ ? )
Answer: The cat goes out of the room when shades of the evening fall. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХрдорд░реЗ рд╕реЗ рдмрд╛рд╣рд░ рдЪрд▓реА рдЬрд╛рддреА рд╣реИ рдЬрдм рд╢рд╛рдо рд╣реЛрддреА рд╣реИред)

Question 4. Where does the cat saunter down ? (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХрд╣рд╛рдБ рдзреАрд░реЗ рд╕реЗ рдЪрд▓рддреА рд╣реИ ? )
Answer: The cat saunter down his own backyard. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЕрдкрдиреЗ рдШрд░ рдХреЗ рдкреАрдЫреЗ рдХреЗ рдЖрдВрдЧрди рдореЗрдВ рдзреАрд░реЗ рд╕реЗ рдЪрд▓рддреА рд╣реИред)

Question 5. How does the cat move on his way ? (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЕрдкрдиреЗ рд░рд╛рд╕реНрддреЗ рдкрд░ рдХреИрд╕реЗ рдЪрд▓рддреА рд╣реИ ? )
Answer: The cat moves gracefully, like a panther. He keenly watches the sourrounding and walks noiselessly. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдПрдХ рдЪреАрддреЗ рдХреА рддрд░рд╣ рднрд╡реНрдпрддрд╛рдкреВрд░реНрд╡рдХ рдЪрд▓рддреА рд╣реИред рд╡рд╣ рддреАрдХреНрд╖реНрдгрддрд╛рдкреВрд░реНрд╡рдХ рдЕрдкрдиреЗ рдЖрд╕-рдкрд╛рд╕ рджреЗрдЦрддреА рд╣реИ рдФрд░ рд╢рд╛рдВрддрд┐рдкреВрд░реНрд╡рдХ рдЪрд▓рддреА рд╣реИред)

Question 6. When does true life begin for the cat ? (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХрд╛ / рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╡рд╛рд╕реНрддрд╡рд┐рдХ рдЬреАрд╡рди рдХрдм рд╢реБрд░реВ рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИ ? )
Answer: True life begins for the cat in the evening. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХрд╛ рд╡рд╛рд╕реНрддрд╡рд┐рдХ рдЬреАрд╡рди рд╢рд╛рдо рдореЗрдВ рд╢реБрд░реВ рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИред)

Question 7. True life now begins for him. “Who is referred to here by ‘him’ ?
Answer: Here ‘him’ refers to the cat. (рдпрд╣рд╛рдБ ‘Him’ рд╢рдмреНрдж рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреА рдУрд░ рд╕рдВрдХреЗрдд рдХрд░рддрд╛ рд╣реИ ред)

Question 8. Why does the cat move noiselessly, looking keenly from side to side?
Answer: The cat has so many enemies like dogs and little boys with stones. So he has to move vigilantly and noiselessly.
(рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЗ рдЕрдиреЗрдХ рд╢рддреНрд░реБ рд╣реЛрддреЗ рд╣реИрдВ рдЬреИрд╕реЗ рдХрд┐ рдХреБрддреНрддреЗ рдФрд░ рд╣рд╛рде рдореЗрдВ рдвреЗрд▓рд╛ / рдкрддреНрдерд░ рд▓рд┐рдП рд╣реБрдП рдЫреЛрдЯреЗ рд▓рдбрд╝рдХреЗред рдЗрд╕рд▓рд┐рдП рдЙрд╕реЗ рд╕рддрд░реНрдХрддрд╛рдкреВрд░реНрд╡рдХ рдПрд╡рдВ рд╢рд╛рдВрддрд┐рдкреВрд░реНрд╡рдХ рдЪрд▓рдирд╛ рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИред)

Question 9. Where does the cat spring to? (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХрд╣рд╛рдБ рдЫрд▓рд╛рдВрдЧ рд▓рдЧрд╛рддреА рд╣реИ ? )
Answer: The cat springs to the top of the fence. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдмреЗрдбрд╝рд╛ рдХреЗ рдКрдкрд░ рдЫрд▓рд╛рдБрдЧ рд▓рдЧрд╛рддреА рд╣реИред)

Question 10. Where does the cat reach by skipping ? (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреВрдж рдХрд░ (рдлрд╛рдБрдж рдХрд░) рдХрд╣рд╛рдБ рдкрд╣реБрдБрдЪ рдЬрд╛рддреА рд╣реИ ? )
Answer: The cat reaches the roof of an empty shed by skipping. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреВрджрдХрд░ рдПрдХ рдЦрд╛рд▓реА рдЫрд╛рд╡рдиреА рдХреА рдЫрдд рдкрд░ рдкрд╣реБрдБрдЪ рдЬрд╛рддреА рд╣реИред)

Question 11. Where does the cat skip ? (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХрд╣рд╛рдБ рдХреВрджрддреА рд╣реИ ? )
Answer: The cat skips to the roof of an empty shade. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЦрд╛рд▓реА рдЫрд╛рд╡рдиреА рдХреА рдЫрдд рдкрд░ рдХреВрдж рдХрд░ рдкрд╣реБрдБрдЪ рдЬрд╛рддреА рд╣реИред)

Question 12. Why does the cat stretch himself ? (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреНрдпреЛрдВ рд╕реНрд╡рдпрдВ рдХреЛ (рдЕрдкрдиреЗ рд╢рд░реАрд░ рдХреЛ) рдХреНрдпреЛрдВ рдЦреАрдВрдЪрддреА рд╣реИ ? )
Answer: The cat stretches himself a few times in order to check if his muscles are in full working condition.
(рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рд╕реНрд╡рдпрдВ рдХреЛ рдХрдИ рдмрд╛рд░ рдЦреАрдВрдЪрдХрд░ рджреЗрдЦрддреА рд╣реИ, рдЬрд╛рдБрдЪрддреА рд╣реИ рдХрд┐ рдЙрд╕рдХреА рдорд╛рдБрд╕рдкреЗрд╢рд┐рдпрд╛рдБ рдкреВрд░реНрдгрдд: рдХрд╛рд░реНрдп рдХрд░рдиреЗ рдХреА рд╕реНрдерд┐рддрд┐ рдореЗрдВ рд╣реИрдВ рдпрд╛ рдирд╣реАрдВред)

Question 13. How does the Cat give a call to other cats ? (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рджреВрд╕рд░реА (рдЕрдиреНрдп) рдмрд┐рд▓реНрд▓рд┐рдпреЛрдВ рдХреЛ рдХреИрд╕реЗ рдмреБрд▓рд╛рддреА рд╣реИрдВ ? )
Answer: Bowing his head close to the paws, the cat gives a call to other cats. (рдЕрдкрдирд╛ рд╕рд┐рд░ рдкрдВрдЬреЛрдВ рддрдХ рдЭреБрдХрд╛рдХрд░ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЕрдиреНрдп рдмрд┐рд▓реНрд▓рд┐рдпреЛрдВ рдХреЛ рдмреБрд▓рд╛рддреА рд╣реИред)

Question 14. How do the cat’s kindred come ? (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЗ рдкреНрд░рд┐рдпрдЬрди рдХреИрд╕реЗ рдЖрддреЗ рд╣реИрдВ ? )
Answer: The cat’s kindred come, gliding graceful shadows. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЗ рдкреНрд░рд┐рдпрдЬрди рдореГрджреБ рдкрд░рдЫрд╛рдИ рдХреА рддрд░рд╣ рдЕрдЧреНрд░рд╕рд░ рд╣реЛрддреЗ рд╣реБрдП рдЖрддреЗ рд╣реИрдВред

Question 15. Where does the cat arch his back ? (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЕрдкрдиреА рдкреАрда рдХрд╣рд╛рдБ (рдзрдиреБрд╖рд╛рдХрд╛рд░) рдореЛрдбрд╝рддреА рд╣реИ?
Answer: The cat arches his back on the top of the shed. (рдЫрд╛рд╡рдиреА рдХреА рдЫрдд рдкрд░ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЕрдкрдиреА рдкреАрда рдХреЛ (рдзрдиреБрд╖рд╛рдХрд╛рд░) рдореЛрдбрд╝рддреА рд╣реИред

Question 16. Where does the give a call from ? (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХрд╣рд╛рдБ рд╕реЗ рдкреБрдХрд╛рд░рддреА рд╣реИ ? )
Answer: The cat gives a call from the top of a shed. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЫрд╛рд╡рдиреА рдХреА рдЫрдд рдкрд░ рд╕реЗ рдкреБрдХрд╛рд░рддреА рд╣реИред)

Question 17. Who were mewing and for what ? (рдХреМрди рдФрд░ рдХреНрдпреЛрдВ рдореНрдпрд╛рдКрдБ рдореНрдпрд╛рдКрдБ рдХрд░ рд░рд╣реЗ рдереЗ ? )
Answer: The cats were mewing for fish and milk. (рдмрд┐рд▓реНрд▓рд┐рдпрд╛рдБ рдордЫрд▓реА рдПрд╡рдВ рджреВрдз рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдореНрдпрд╛рдКрдБ рдореНрдпрд╛рдКрдВ рдХрд░ рд░рд╣реЗ рдереЗред)

Question 18. When do the cats go in for sport ? (рдмрд┐рд▓реНрд▓рд┐рдпрд╛рдБ рдХрдм рдЦреЗрд▓рдиреЗ рдЬрд╛рддреА рд╣реИрдВ ? )
Answer: When the cats get older, they go in for sport. (рдЬрдм рдмрд┐рд▓реНрд▓рд┐рдпрд╛рдБ рдкреНрд░реМрдврд╝ (рд╡реГрджреНрдз) рд╣реЛ рдЬрд╛рддреА рд╣реИрдВ, рддреЛ рд╡реЗ рдЦреЗрд▓рдиреЗ рдЬрд╛рддреА рд╣реИрдВред)

Question 19. Where do the Cats go for sports ? (рдмрд┐рд▓реНрд▓рд┐рдпрд╛рдБ рдХрд╣рд╛рдБ рдЦреЗрд▓рдиреЗ рдЬрд╛рддреА рд╣реИрдВ ? )
Answer: The cats go to the suburban backyard for sport. (рдмрд┐рд▓реНрд▓рд┐рдпрд╛рдБ рдЦреЗрд▓рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╢рд╣рд░ рд╕реЗ рд╕рдВрд▓рдЧреНрди рдкрд░рд┐рддреНрдпрдХреНрдд рдкрд╢реНрдЪрднреВрдорд┐ рдореЗрдВ рдЬрд╛рддреА рд╣реИрдВред)

Question 20. Who are the Cats compared to ? (рдмрд┐рд▓реНрд▓рд┐рдпреЛрдВ рдХреА рддреБрд▓рдирд╛ рдХрд┐рди рд╕реЗ рдХреА рдЬрд╛рддреА рд╣реИ ? )
Answer: The cats are compared to the gallant knights of king Aurthur. (рдмрд┐рд▓реНрд▓рд┐рдпреЛрдВ рдХреА рддреБрд▓рдирд╛ рд░рд╛рдЬрд╛ рдЖрд░реНрдерд░ рдХреЗ рд╕рд╛рд╣рд╕реА рдпреЛрджреНрдзрдУрдВ рд╕реЗ рдХреА рдЬрд╛рддреА рд╣реИред)

Question 21. Who was king Arthur ? (рд░рд╛рдЬрд╛ рдЖрд░реНрдерд░ рдХреМрди рдереЗ ? )
Answer: King Arthur was supposed to be the most heroic king of medieval England. (рд░рд╛рдЬрд╛ рдЖрд░реНрдерд░ рдХреЛ рдордзреНрдпрдХрд╛рд▓реАрди рдЗрдВрдЧрд▓реИрдВрдб рдХреЗ рд╕рдмрд╕реЗ рд╕рд╛рд╣рд╕реА рд░рд╛рдЬрд╛ рдХреЗ рд░реВрдк рдореЗрдВ рдорд╛рдирд╛ рдЬрд╛рддрд╛ рд╣реИ ред)

Question 22. What doesn’t the cat like to leave ? (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреНрдпрд╛ рдирд╣реАрдВ рдЫреЛрдбрд╝рдирд╛ рдЪрд╛рд╣рддреА рд╣реИ ? )
Answer: The cat doesn’t like to leave his country and his friends. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЕрдкрдирд╛ рджреЗрд╢ рдПрд╡рдВ рдЕрдкрдиреЗ рдорд┐рддреНрд░реЛрдВ рдХреЛ рдирд╣реАрдВ рдЫреЛрдбрд╝рдирд╛ рдЪрд╛рд╣рддреА рд╣реИред)

Question 23. What happens to the cat when he is sent to a new land ? (рдЬрдм рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЛ рдирдпреЗ рднреВ- рднрд╛рдЧ рдкрд░ рднреЗрдЬрд╛ рдЬрд╛рддрд╛ рд╣реИ рддреЛ рдЙрд╕рдХрд╛ рдХреНрдпрд╛ рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИ ? )
Answer: When the cat is sent to a new land, he has to learn the geography of the new place. (рдЬрдм рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЛ рдирдпреЗ рднреВ-рднрд╛рдЧ рдкрд░ рднреЗрдЬрд╛ рдЬрд╛рддрд╛ рд╣реИ рддреЛ рдЙрд╕реЗ рдЙрд╕ рдирдпреЗ рд╕реНрдерд╛рди рдХрд╛ рднреВрдЧреЛрд▓ рд╕реАрдЦрдирд╛ рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИред)

Question 24. Why are king Arthur’s knights famous ? (рд░рд╛рдЬрд╛ рдЖрд░реНрдерд░ рдХреЗ рдпреЛрджреНрдзрд╛ рдХреНрдпреЛрдВ рд╡рд┐рдЦреНрдпрд╛рдд рд╣реИрдВ ?)
Answer: The knights of king Arthur are famous for their gallanty and adventure. (рд░рд╛рдЬрд╛ рдЖрд░реНрдерд░ рдХреЗ рдпреЛрджреНрдзрд╛ рдЕрдкрдиреЗ рд╕рд╛рд╣рд╕ рдПрд╡рдВ рд╕рд╛рд╣рд╕рд┐рдХ рдХрд╛рд░рдирд╛рдореЛрдВ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╡рд┐рдЦреНрдпрд╛рдд рд╣реИрдВред)

Question 25. What does the cat know very well ? (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдмрд╣реБрдд рдЕрдЪреНрдЫреА рддрд░рд╣ рдХреНрдпрд╛ рдЬрд╛рдирддреА рд╣реИ ? )
Answer: The cat knows every landmark of his land very well. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдЕрдкрдиреЗ рд╕реНрд╡рджреЗрд╢ рдХреЗ рднреВ-рднрд╛рдЧ рдЪрд┐рдиреНрд╣реЛрдВ рдХреЛ рдмрд╣реБрдд рдЕрдЪреНрдЫреА рддрд░рд╣ рдЬрд╛рдирддреА рд╣реИред)

Question 26. What is given to the new tenants of the house by the cat ? (рдШрд░ рдХреЗ рдирдпреЗ рдХрд┐рд░рд╛рдпреЗрджрд╛рд░реЛрдВ рдХреЛ рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ рдХреНрдпрд╛ рджрд┐рдпрд╛ рдЬрд╛рддрд╛ рд╣реИ ?)
Answer: The cat gives the new tenants the privilege of boarding him. (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдирдпреЗ рдХрд┐рд░рд╛рдпреЗрджрд╛рд░реЛрдВ рдХреЛ рдЙрд╕реЗ) рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЛ рд░рдЦрдиреЗ рдХреА рд╕реБрд╡рд┐рдзрд╛ рдкреНрд░рджрд╛рди рдХрд░рддреА рд╣реИред)

Lesson (рдкрд╛рда) -7 The Cat (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА) Additional Textual Grammar Change Of Voice

Question 1. Most people think that the Cat is an unintelligent animal.
Answer: That the Cat is an unintelligent animal is thought by most people.

Question 2. On the top of the shed the Cat arches his back.
Answer: On the top of the shed his back is arched by the Cat.

Question 3. He rakes his claws once or twice.
Answer: His claws are raked by him once or twice.

Question 4. You can see the Cat as he really is.
Answer: The Cat can be seen by you as he really is.

Question 5. He would have to learn a new geography.
Answer: A new geography would have to be learned by him.

Question 6. He wants you to give him something to eat.
Answer: You wanted something to be given to him to eat.

Question 7. The Cat rakes the guest in the leg.
Answer: The guest is raked by the Cat in the leg.

Question 8. The guest strokes the Cat.
Answer: The Cat is stroked by the guest.

Question 9. Watch him.
Answer: Let him be watched.

Lesson (рдкрд╛рда) -7 The Cat (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА) Change Of Narration

Question 1. The Cat stuck his claws into me, “Says the guest.
Answer: The guest says that the Cat stuck his claws into him.

Question 2. The Cat says to the guest, “You won’t be so slow to understand.”
Answer: The Cat tells the guest that he would not be so slow to understand.

Question 3. The delighted family remarks, “Isn’t he intelligent?”
Answer: The delighted family wants to confirm if he is intelligent.

Question 4. Oh! says the guest, “The Cat stuck his claws into me!”
Answer: The guest cries out in pain that the Cat stuck his claws into him.

Question 5. The delighted family remarks. “Isn’t it sweet of him?
Answer: The delighted family asks if it is not sweet of him.

Lesson (рдкрд╛рда) -7 The Cat (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА) Transformation Of Sentence

Question 1. He knows every landmark. (Turn into a negative sentence)
Answer: No landmark is unknown to him.

Question 2. Before long they come. (Turn into a negative sentence)
Answer: They are not late to come.

Question 3. He moves noiselessly (use the underline word as a noun)
Answer: He moves without a noise.

Question 4. He has many enemies. (Turn into a negative sentence)
Answer: He is not without many enemies.

Question 5. His movement becomes lithe and pantherlike. (Use the underline word as a verb)
Answer: He moves lithely and in a pantherlike way.

Question 6. He affects to be very much amused. (Turn into a complex sentence)
Answer: He affects that he is very much amused.

Question 7. Isn’t he intelligent? (Turn into an assertive sentence)
Answer: He is intelligent.

Question 8. He or she is an athlete, an acrobat, and a grim fighter. (use not only but also)
Answer: He or she is not only an athlete, and an acrobat but also a grim fighter.

Question 9. But a cat has really more character than most human beings (change the degree)
Answer: But really most human beings do have not as much character as a Cat has.

Question 10. They are not as fond of their home as of the people in it (Change the degree)
Answer: They are not as fond of the people of the home as the home itself.

WBBSE Solutions For Class 10 English Bliss Lesson (рдкрд╛рда) – 3 The Passing Away Of Bapu (рдмрд╛рдкреВрдЬреА рдХрд╛ рдЧреБрдЬрд░рдирд╛)

Lesson (рдкрд╛рда) – 3 The Passing Away Of Bapu (рдмрд╛рдкреВрдЬреА рдХрд╛ рдЧреБрдЬрд░рдирд╛)

About The Authoress-Nayantara Sehgal

Nayantara Segal is one of the leading female Indian Fiction writers in English. She was born on May 10, 1927, in Allahabad.

Her father Ranjit Sitaram Pandit was a successful barrister from Kathiawad. Her mother was Vijaya Lakshmi Pandit, sister of Jawaharlal Nehru.

She was enrolled in Woodstock Boarding school in the Himalayan hill station of candor. She graduated from Wellesley College, Massachusetts in the United States in 1947.

Her fiction mostly deals with India’s response to the crises brought about by political changes. She won high acclaim for her novels.

Her notable works are – A Time to be Happy (1958), This time of the morning (1968), In the start in Chandigarh (1969), The day is Shadow (1971), and so on. She was a recipient of the Sahitya Akademi Award for her novel ‘Rich Like us’.

Read And Learn Also WBBSE Solutions for Class 10 English Bliss

Lesson (рдкрд╛рда) – 3 The Passing Away Of Bapu (рдмрд╛рдкреВрдЬреА рдХрд╛ рдЧреБрдЬрд░рдирд╛) рд╣рд┐рдиреНрджреА рдЕрдиреБрд╡рд╛рдж

рдирдпрдирддрд╛рд░рд╛ рд╕рд╣рдЧрд▓ рдЕрдВрдЧреНрд░реЗрдЬреА рдореЗрдВ рд▓рд┐рдЦрдиреЗ рднрд╛рд░рдд рдХреА рд╡рд╛рд▓реА рдореБрдЦреНрдп рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рдХрдерд╛ рд╕рд╛рд╣рд┐рддреНрдпрдХрд╛рд░реЛрдВ рдореЗрдВ рд╕реЗ рдПрдХ рд╣реИред рдЙрдирдХрд╛ рдЬрдиреНрдо 10 рдордИ 1927 рдХреЛ рдЗрд▓рд╛рд╣рд╛рдмрд╛рдж рдореЗрдВ рд╣реБрдЖ рдерд╛ред

рдЙрдирдХреЗ рдкрд┐рддрд╛ рд░рдВрдЬреАрдд рд╕реАрддрд╛рд░рд╛рдо рдкрдВрдбрд┐рдд рдХрд╛рдард┐рдпрд╛рд╡рд╛рдбрд╝ рдХреЗ рд╕рдлрд▓ рд╡рдХреАрд▓ рдереЗред рдЙрд╕рдХреА рдорд╛рдБ рд╡рд┐рдЬрдп рд▓рдХреНрд╖реНрдореА рдкрдВрдбрд┐рдд рдереА рдЬреЛ рдЬрд╡рд╣рд╛рд░ рд▓рд╛рд▓ рдиреЗрд╣рд░реВ рдХреА рдмрд╣рди рдереАрдВред рдЙрдиреНрд╣реЗрдВ Landour рдХреЗ рд╣рд┐рдорд╛рд▓рдп рддрд░рд╛рдИ рдЕрдВрдЪрд▓ рдореЗрдВ рд╕реНрдерд┐рдд Wood Stock Boarding School рдореЗрдВ рднрд░реНрддреА рдХрд┐рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ рдерд╛ред

WBBSE Solutions For Class 10 English Bliss Lesson (рдкрд╛рда) - 3 The Passing Away Of Bapu (рдмрд╛рдкреВрдЬреА рдХрд╛ рдЧреБрдЬрд░рдирд╛)

Wbbse Class 10 English Bliss The Passing Away Of Bapu Solutions

рдЙрдиреНрд╣реЛрдВрдиреЗ 1947 рдореЗрдВ рдЕрдореЗрд░рд┐рдХрд╛ рдХреЗ Masschusetts рдореЗрдВ рд╕реНрдерд┐рдд Wellesley College рд╕реЗ рд╕реНрдирд╛рддрдХ рдХрд┐рдпрд╛ред рдЙрдирдХреА рд░рдЪрдирд╛рдУрдВ рдореЗрдВ рд░рд╛рдЬрдиреИрддрд┐рдХ рдкрд░рд┐рд╡рд░реНрддрди рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ рдЙрддреНрдкрдиреНрди рд╕рдВрдХрдЯ рдХреЗ рдкреНрд░рддрд┐ рднрд╛рд░рдд рдХреА рдкреНрд░рддрд┐рдХреНрд░рд┐рдпрд╛ рдХрд╛ рд╕рдорд╛рд╡реЗрд╢ рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИред

рдЕрдкрдиреЗ рдЙрдкрдиреНрдпрд╛рд╕реЛрдВ рдХреЗ рдорд╛рдзреНрдпрдо рд╕реЗ рдЙрдиреНрд╣реЛрдВрдиреЗ рдЦреНрдпрд╛рддрд┐ рдЕрд░реНрдЬрд┐рдд рдХрд┐рдпрд╛ред рдЙрдирдХреА рдЙрд▓реНрд▓реЗрдЦрдиреАрдп рд░рдЪрдирд╛рдПрдБ рдЗрддреНрдпрд╛рджрд┐ рд╣реИрдВ-(A time to be Happy (1958), This time of morning (1968), In starm in Chandigarh (1969), and The day in Shadow (1971).

рдЙрдирдХреА рдЙрдкрдиреНрдпрд╛рд╕ ‘Rich like us’ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдЙрдиреНрд╣реЗрдВ рд╕рд╛рд╣рд┐рддреНрдп рдЕрдХрд╛рджрдореА рдЕрд╡рд╛рд░реНрдб рд╕реЗ рдкреБрд░рд╕реНрдХреГрдд рдХрд┐рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ред

English Class 10 Wbbse

Lesson (рдкрд╛рда) – 3 The Passing Away Of Bapu (рдмрд╛рдкреВрдЬреА рдХрд╛ рдЧреБрдЬрд░рдирд╛) Introduction Of The Text

The present text is an edited version of Nayantara Sehgal’s Memoir ‘Prison Chocolate Cake’. It records the incidents following the sudden demise of Gandhiji.

It depicts the author’s personal feelings as well as the collective grief of the country at the death of Mahatma Gandhi.

Lesson (рдкрд╛рда) – 3 The Passing Away Of Bapu (рдмрд╛рдкреВрдЬреА рдХрд╛ рдЧреБрдЬрд░рдирд╛) рд╣рд┐рдиреНрджреА рдЕрдиреБрд╡рд╛рдж

рдкреНрд░рд╕реНрддреБрдд рдкрд╛рда рдирдпрдирддрд╛рд░рд╛ рд╕рд╣рдЧрд▓ рдХреА рд╕реНрдорд░рдг рдХрдерд╛ ‘Prison Chocolate Cake’ рдХрд╛ рд╕рдВрдкрд╛рджрд┐рдд рд╕рдВрд╕реНрдХрд░рдг рд╣реИред рдЗрд╕рдореЗрдВ рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХреА рдЕрдХрд╕реНрдорд╛рдд рдореГрддреНрдпреБ рдХреЗ рдмрд╛рдж рдХреА рдШрдЯрдирд╛рдУрдВ рдХрд╛ рдЙрд▓реНрд▓реЗрдЦ рдХрд┐рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ рд╣реИред рдЗрд╕рдореЗрдВ рдорд╣рд╛рддреНрдорд╛ рдЧрд╛рдБрдзреА рдХреЗ рдореГрддреНрдпреБ рдХреЗ рдХрд╛рд░рдг рдЙрддреНрдкрдиреНрди рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдХреА рдирд┐рдЬреА рднрд╛рд╡рдирд╛рдУрдВ рдХреЗ рд╕рд╛рде-рд╕рд╛рде рд░рд╛рд╖реНрдЯреНрд░ рдХреЗ рд╕рд╛рдореВрд╣рд┐рдХ рд╢реЛрдХ рдХрд╛ рдЙрд▓реНрд▓реЗрдЦ рд╣реИред

Lesson (рдкрд╛рда) – 3 The Passing Away Of Bapu (рдмрд╛рдкреВрдЬреА рдХрд╛ рдЧреБрдЬрд░рдирд╛) Summary

It was the evening of 30 January 1948. The Authoress was having tea. She received a telephone call. She learned over the phone that Bapu was shot on his way back from a prayer meeting. She was dumbstruck. She got into a car and left for Birla’s house in a haste. Bapu’s lifeless still body lay in a room.

The corpse was surrounded by his relative and followers. The sad news spread in Delhi like wildfire people with gloomy faces gathered around Birla’s house.

Class 10 Maths Class 10 Social Science
Class 10 English Class 10 Maths
Class 10 Geography Class 10 Geography MCQs
Class 10 History Class 10 History MCQs
Class 10 Life Science Class 10 Science VSAQS
Class 10 Physical Science Class 10 Science SAQs

They cried and shouted in grief. All tried to have a last glimpse at the situation could be controlled only when they learned they could see Bapu before the funeral.

People were stunned at the sudden demise of Bapu. To them, it was a great loss. The death news was made public on the radio. It was like a shock wave.

English Class 10 Wbbse

The funeral procession was held a day after. Unnumbered people joined the procession. Mrs. Naidu’s daughter Padmasi was very interested to walk with Bapu for the last time.

The dead body was in an open truck covered with wreaths, bouquets, and flowers with tearful eyes people mourned the loss. The writer walks with the people.

Everybody was silent and strolled slowly. Bapu liked walking and tried to reach common people through it. The funeral was over. After a few days, the holy ashes of Gandhiji were taken to Allahabad by a specially decorated train.

The last rite of the immersion of the ashes was to be done there. People in the compartment sang bhajAnswer: Every station saw a gathering of people when the train passed.

The ashes were immersed in the water of the Ganges. Everybody prayed for peace in Gandhiji’s soul. After that everyone had come back to Delhi.

To the writer, Bapu’s death was also a personal loss. She felt a lack of inspiration in the absence of Bapu. She strove to realize his dedication to the country and the common people.

Gradually she overcame the sorrow. She thought Bapu would be alive through his words and works.

Lesson (рдкрд╛рда) – 3 The Passing Away Of Bapu (рдмрд╛рдкреВрдЬреА рдХрд╛ рдЧреБрдЬрд░рдирд╛) рд╣рд┐рдиреНрджреА рдЕрдиреБрд╡рд╛рдж

30 рдЬрдирд╡рд░реА 1948 рдХреА рд╢рд╛рдо рдереАред рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдЪрд╛рдп рдкреА рд░рд╣реА рдереАред рдЙрдиреНрд╣реЗрдВ рдПрдХ рдЯреЗрд▓реАрдлреЛрди рд╕рдВрджреЗрд╢ рдкреНрд░рд╛рдкреНрдд рд╣реБрдЖред рдЙрдиреНрд╣реЗрдВ рдлреЛрди рдкрд░ рдЬрд╛рдирдХрд╛рд░реА рдкреНрд░рд╛рдкреНрдд рд╣реБрдИ рдХреА рдкреНрд░рд╛рд░реНрдердирд╛ рд╕рднрд╛ рд╕реЗ рд╡рд╛рдкрд╕реА рдХреЗ рд░рд╛рд╕реНрддреЗ рдореЗрдВ рдмрд╛рдкреВ рдХреА рдЧреЛрд▓реА рдорд╛рд░рдХрд░ рд╣рддреНрдпрд╛ рдХрд░ рджреА рдЧрдИред

рд╡рд╣ рд╕реНрддрдмреНрдз рд╣реЛ рдЧрдИред рд╡рд╣ рдХрд╛рд░ рдореЗрдВ рд╕рд╡рд╛рд░ рд╣реБрдИ рдФрд░ рдЬрд▓реНрджрдмрд╛рдЬреА рдореЗрдВ рдмрд┐рд░рд▓рд╛ рднрд╡рди рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд░рд╡рд╛рдирд╛ рд╣реЛ рдЧрдИред рдмрд╛рдкреВ рдХрд╛ рдореГрдд рд╢рд░реАрд░ рдХрдорд░реЗ рдореЗрдВ рдкрдбрд╝рд╛ рдерд╛ред рд╢рд╡ рдЙрдирдХреЗ рд░рд┐рд╢реНрддреЗрджрд╛рд░реЛ рдПрд╡рдВ рдЕрдиреБрдпрд╛рдпрд┐рдпреЛрдВ рд╕реЗ рдШрд┐рд░рд╛ рдерд╛ред

рдпрд╣ рджреБрдГрдЦрдж рд╕рдВрд╡рд╛рдж рджрд┐рд▓реНрд▓реА рдореЗрдВ рдЬрдВрдЧрд▓ рдХреА рдЖрдЧ рдХреА рддрд░рд╣ рдлреИрд▓ рдЧрдпрд╛ред рдЙрджрд╛рд╕ рдПрд╡рдВ рдорд▓рд┐рди рдЪреЗрд╣рд░реЗ рд╡рд╛рд▓реЗ рд▓реЛрдЧ рдмрд┐рд░рд▓рд╛ рднрд╡рди рдХреЗ рдЪрд╛рд░реЛрдВ рдУрд░ рдПрдХрддреНрд░ рдереЗ ред
рд╡реЗ рд╢реЛрдХ рд╕рдВрддрдкреНрдд рд╣реЛрдХрд░ рд░реЛ рд░рд╣реЗ рдереЗ рдПрд╡рдВ рдХреНрд░рдВрджрди рдХрд░ рд░рд╣реЗ рдереЗред

рд╕рднреА рдмрд╛рдкреВ рдХреЗ рд╢рд╡ рдХрд╛ рдЕрдВрддрд┐рдо рджрд░реНрд╢рди рдХрд░рдирд╛ рдЪрд╛рд╣рддреЗ рдереЗред рд╡реЗ рдПрдХ рджреВрд╕рд░реЗ рдХреЗ рд╕рд╛рде рдзрдХреНрдХрд╛-рдореБрдХреНрдХреА рдХрд░ рд░рд╣реЗ рдереЗред рдЬрдм рдЙрдиреНрд╣реЗрдВ рдпрд╣ рд╕реВрдЪрдирд╛ рдорд┐рд▓реА рдХреА рдЕрдВрддрд┐рдо рд╕рдВрд╕реНрдХрд╛рд░ рдХреЗ рдкрд╣рд▓реЗ рдЙрдиреНрд╣реЗрдВ рдмрд╛рдкреВ рдХрд╛ рджрд░реНрд╢рди рдХрд░рдиреЗ рджрд┐рдпрд╛ рдЬрд╛рдПрдЧрд╛ рддрдм рд╡реЗ рд╢рд╛рдВрдд рд╣реБрдПред

English Class 10 Wbbse

рд▓реЛрдЧ рдмрд╛рдкреВ рдХреЗ рдЕрдЪрдирд╛рдХ рдирд┐рдзрди рд╕реЗ рд╕реНрддрдмреНрдз рдереЗред рдЙрдирдХреЗ рд▓рд┐рдП рдпрд╣ рдмрд╣реБрдд рдмрдбрд╝реА рдХреНрд╖рддрд┐ рдереАред рдЖрдо рдЬрдирддрд╛ рдХреЛ рдЙрдирдХреА рдореГрддреНрдпреБ рдХрд╛ рд╕рдорд╛рдЪрд╛рд░ рд░реЗрдбрд┐рдпреЛ рдХреЗ рдорд╛рдзреНрдпрдо рд╕реЗ рджрд┐рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ред рдЪрд╛рд░реЛрдВ рдУрд░ рд╢реЛрдХ рд▓рд╣рд░ рджреМрдбрд╝ рдЧрдИ рдереАред

рдЕрдВрддрд┐рдо рд╕рдВрд╕реНрдХрд╛рд░ рдкрд░рд╡рд░реНрддреА рджрд┐рди рд╣реЛрдирд╛ рдерд╛ ред рдЕрд╕рдВрдЦреНрдп рд▓реЛрдЧ рд╢рд╡ рдпрд╛рддреНрд░рд╛ рдореЗрдВ рд╢рд╛рдорд┐рд▓ рд╣реБрдПред рд╢реНрд░реАрдорддреА рдирд╛рдпрдбреВ рдХреА рдмреЗрдЯреА рдкрджреНрдорд╕реА рдЕрдВрддрд┐рдо рдмрд╛рд░ рдмрд╛рдкреВ рдХреЗ рд╕рд╛рде рдЪрд▓рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдЗрдЪреНрдЫреБрдХ рдереАред рд╢рд╡ рдлреВрд▓реЛрдВ рд╕реЗ рд╕рдЬреЗ рд╣реБрдП рдЦреБрд▓реЗ рдЯреНрд░рдХ рдореЗрдВ рд░рдЦрд╛ рдЧрдпрд╛ рдерд╛ред

рдЕрд╢реНрд░реБрдкреВрд░реНрдг рдиреЗрддреНрд░реЛрдВ рд╕реЗ рд▓реЛрдЧ рдЗрд╕ рдХреНрд╖рддрд┐ рдХрд╛ рд╢реЛрдХ рдордирд╛ рд░рд╣реЗ рдереЗред рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рднреА рд▓реЛрдЧреЛрдВ рдХреЗ рд╕рд╛рде рдкрдж рдпрд╛рддреНрд░рд╛ рдХрд░ рд░рд╣реА рдереАред рд╣рд░ рдХреЛрдИ рдЦрд╛рдореЛрд╢ рдерд╛ рдПрд╡рдВ рдзреАрд░реЗ-рдзреАрд░реЗ рдЪрд▓ рд░рд╣рд╛ рдерд╛ред рдмрд╛рдкреВ рднреА рдкрджрдпрд╛рддреНрд░рд╛ рдкрд╕рдВрдж рдХрд░рддреЗ рдереЗ рдПрд╡рдВ рдкрджрдпрд╛рддреНрд░рд╛ рдХреЗ рдорд╛рдзреНрдпрдо рд╕реЗ рд╣реА рд╕рд╛рдзрд╛рд░рдг рдЬрдирдорд╛рдирд╕ рддрдХ рдкрд╣реБрдБрдЪрддреЗ рдереЗред

рдЕрдВрддрд┐рдо рд╕рдВрд╕реНрдХрд╛рд░ рд╕рдореНрдкрдиреНрди рд╣реЛ рдЪреБрдХрд╛ рдерд╛ред рдХреБрдЫ рджрд┐рди рдХреЗ рдмрд╛рдж рдЧрд╛рдБрдзреА рдЬреА рдХреА рдкрд╡рд┐рддреНрд░ рдЕрд╕реНрдерд┐ рднрд╕реНрдо рдХреЛ рдПрдХ рд╡рд┐рд╢реЗрд╖ рд╕реБрд╕рдЬреНрдЬрд┐рдд рд░реЗрд▓рдЧрд╛рдбрд╝реА рд╕реЗ рдЗрд▓рд╛рд╣рд╛рдмрд╛рдж рд▓рд╛рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ред рд╡рд╣рд╛рдБ рдЕрд╕реНрдерд┐ рд╡рд┐рд╕рд░реНрдЬрди рд╣реЛрдирд╛ рдерд╛ред рд░реЗрд▓рдЧрд╛рдбрд╝реА рдХреЗ рдбрд┐рдмреНрдмреЗ рдореЗрдВ рд▓реЛрдЧ рднрдЬрди рдЧрд╛ рд░рд╣реЗ рдереЗред

рд░реЗрд▓рдЧрд╛рдбрд╝реА рдЬрд┐рди рд╕реНрдЯреЗрд╢рдиреЛрдВ рд╕реЗ рд╣реЛрдХрд░ рдЧреБрдЬрд░ рд░рд╣реА рдереА рдЙрди рд╕реНрдЯреЗрд╢рдиреЛрдВ рдкрд░ рдмрд╣реБрдд рднреАрдбрд╝ рд▓рдЧреА рдереАред рдЧрд╛рдБрдзреА рдЬреА рдХреА рдЕрд╕реНрдерд┐ рднрд╕реНрдо рдХреЛ рдЧрдВрдЧрд╛ рдЬрд▓ рдореЗрдВ рдкреНрд░рд╡рд╛рд╣рд┐рдд рдХрд░ рджрд┐рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ред рд╕рдмреЛрдВ рдиреЗ рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХреА рдЖрддреНрдорд╛ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдкреНрд░рд╛рд░реНрдердирд╛ рдХрд┐рдпрд╛ред

рдЙрд╕рдХреЗ рдмрд╛рдж рд╕рднреА рджрд┐рд▓реНрд▓реА рд╡рд╛рдкрд╕ рдЖ рдЧрдпреЗред рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдмрд╛рдкреВ рдХреА рдореГрддреНрдпреБ рдЙрдирдХреА рдирд┐рдЬреА рдХреНрд╖рддрд┐ рдереАред рдмрд╛рдкреВ рдХреА рдЕрдиреБрдкрд╕реНрдерд┐рддрд┐ рдХреЗ рдХрд╛рд░рдг рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдиреЗ рдкреНрд░реЗрд░рдгрд╛ рдХрд╛ рдЕрднрд╛рд╡ рдорд╣рд╕реВрд╕ рдХрд┐рдпрд╛ред

рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдХреЛ рд░рд╛рд╖реНрдЯреНрд░ рдПрд╡рдВ рд╕рд╛рдзрд╛рд░рдг рдЬрдирдорд╛рдирд╕ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╕рдорд░реНрдкрдг рдХрд╛ рдПрд╣рд╕рд╛рд╕ рд╣реБрдЖред рдзреАрд░реЗ-рдзреАрд░реЗ рд╡рд╣ рджреБрдГрдЦ рд╕реЗ рдЙрднрд░ рдкрд╛рдИред рдЙрдиреНрд╣реЛрдВрдиреЗ рд╡рд┐рдЪрд╛рд░ рдХрд┐рдпрд╛ рдХрд┐ рдмрд╛рдкреВ рдЕрдкрдиреЗ рд╢рдмреНрджреЛрдВ рдПрд╡рдВ рдХрд░реНрдореЛрдВ рдХреЗ рдорд╛рдзреНрдпрдо рд╕реЗ рдЬреАрд╡рд┐рдд рд░рд╣реЗрдВрдЧреЗред

Lesson (рдкрд╛рда) – 3 The Passing Away Of Bapu (рдмрд╛рдкреВрдЬреА рдХрд╛ рдЧреБрдЬрд░рдирд╛) рд╣рд┐рдиреНрджреА рдЕрдиреБрд╡рд╛рдж Word Notes (рд╢рдмреНрджрд╛рд░реНрде) Unit – 1

I (pron) The narrator of the story

Having (v)- Taking tea рдЪрд╛рдп рдкреАрдирд╛

Called (v)-Summoned рдмреБрд▓рд╛рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ред

Birla House (Nom. cop)- House builtby the Birlas’ a family of the well-known industrialist of India.

Urgent (Adj.)- Highly essential, Important рдЕрддрд┐ рдЖрд╡рд╢реНрдпрдХ ред

Telephone (v)- рджреВрд░рднрд╛рд╖; Tele (рджреВрд░); Phone (рд╢рд╡ / рд╡рд╛рд░реНрддрд╛)

English Class 10 Wbbse

Shot (v)- Kill with a bullet, Gun down (рдЧреЛрд▓реА рдорд╛рд░рдирд╛)

рднрд╛рд░рдд рдХреЗ рд╡рд┐рдЦреНрдпрд╛рдд рдЙрджреНрдпреЛрдЧрдкрддрд┐рдпреЛ рдХреЗ рдПрдХ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ рдирд┐рд░реНрдорд┐рдд рднрд╡рди ред

When he was going тАУ рдЬрдм рд╡реЗ рдЬрд╛ рд░рд╣реЗ рдереЗред

On his way Prayer meeting (N)- Mahatma Gandhi was shot dead by Nathu Ram Godse. рдирд╛рдереВрд░рд╛рдо рдЧреЛрдбрд╕реЗ рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ рдорд╣рд╛рддреНрдорд╛ рдЧрд╛рдБрдзреА рдХреА рд╣рддреНрдпрд╛ рдЧреЛрд▓реА рдорд╛рд░рдХрд░ рдХреА рдЧрдИ рдереАред)

Prayer (N)- A religious gathering or service during which prayers are offered рдкреНрд░рд╛рд░реНрдердирд╛ рд╕рднрд╛ ред

A reverent petition made to God, An act of communion with God – рдкреНрд░рд╛рд░реНрдердирд╛ ред

Meeting (N)- Assembly, Gathering, Congregation- рд╕рднрд╛

Shock (N) – A sudden upsetting or surprising event or experience – рд╕рджрдорд╛,

Relatives (N)- People of one’s family kith and kin рд╕рдореНрдмрдиреНрдзреА / рд░рд┐рд╢реНрддреЗрджрд╛рд░

Followers (N) – Those the follow one, Fans, Suppoters, Admirers – рдЕрдиреБрдпрд╛рдпреАрдПрдХрддреНрд░ рд╣реБрдП, рдЗрдХрдЯреНрдард╛ рд╣реБрдПред

Gathered (v)- Assembled, Flocked, Thronged, Crowded

Round (prep)- on all sides – рдЪрд╛рд░реЛ рдУрд░ ред

Body (n)-Dead body рд╢рд╡ ред

Silence (n)- Noiselessness, soundlessness рдирд┐рдЦрддрд╛, рдЦрд╛рдореЛрд╢реА, рд╕рдиреНрдирд╛рдЯрд╛ред

The Passing Away Of Bapu Class 10 English Wbbse Question Answers

Breathed his last- Passed away, Died – рдЧреБрдЬрд░ рдЧрдпреЗ, рдЕрдВрддрд┐рдо рд╕рд╛рдВрд╕ рд▓рд┐рдпрд╛, рдорд░ рдЧрдпреЗред

Words (n)- News, Message, Information рд╕рдорд╛рдЪрд╛рд░, рд╕рдВрджреЗрд╢, рд╕реВрдЪрдирд╛ ред

Death (n)- Passing away – рдореГрддреНрдпреБ ред

Spread (v)- Extend over a wide area – рдлреИрд▓ рдЧрдпрд╛ред

Through Delihi- All over Delhi рдкреВрд░реА рджрд┐рд▓реНрд▓реА рдореЗрдВ ред

Like- рдХреЗ рдЬреИрд╕реЗред

English Class 10 Wbbse

Flame- The blaze of fire, the tongue of fire рдЕрдЧреНрдирд┐рд╢рд┐рдЦрд╛, рдЖрдЧ рдХреА рд▓рдкрдЯ ред

Fanned (v)- Kindled by wind – рд╣рд╡рд╛ рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ рд╕реБрд▓рдЧрд╛рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ред

Sad (Adj)- Unhappy, Sorrowful, Gloomy

Group (n)- рд╕рдореВрд╣ |

Women (n)- Ladies рд╕реНрддреНрд░рд┐рдпрд╛рдБ ред

Collected (v)- Gathered, Crowded, Thronged-

Around (Prep)- Enclosing – рдЪрд╛рд░реЛрдВ рддрд░рдл ред

Out of (Prep)-From-

Could see (v)- рджреЗрдЦ рд╕рдХрддрд╛ рдерд╛ред

Brown (Adj)- Brownish colour – рдмрд╛рджрд╛рдореА рд░рдВрдЧ ред Here, Depressed-

Blue (n)- Confused impression рдЕрд╕реНрдкрд╖реНрдЯ ред

Note – People cried, they were in tears. Being shocked they lost their natural color of faces. They were pale and browned off.

Few minutes (Adj. + n)тАУ Few moments – рдХреБрдЫ рдХреНрд╖рдг ред

Sound (N)-рдЖрд╡рд╛рдЬ ред

Make a sound (v)-рдзреНрд╡рдирд┐ рдЙрддреНрдкрдиреНрди рдХрд░рдирд╛ред

Unnatural Abnormal – рдЕрд╕реНрд╡рд┐рд╛рднрд╛рд╡рд┐рдХ ред

Stood still (v + adv)- was without movement – was motionless-stopped moving рдердо рдЧрдпрд╛ / рд╕реНрдерд┐рд░ рд╣реЛ рдЧрдпрд╛ / рдард╣рд░ рдЧрдпрд╛ рдерд╛ред

As if (Adv. Ph.)- As it were – рдорд╛рдиреЛ

The people (n)- The crowd рдЬрди рд╕рдорд╛рдЧрдо ред

To (Adv)- More than enough – рдЕрддреНрдпрдзрд┐рдХ, рдЕрддреНрдпрдиреНрдд ред

Class 10 English Text Book Wbbse

Stunned (V. P. P.) – Wonderstruck, Tongue, tied-,

Speak (v)- Pronounce, Say, Tell-T

In the beginning (Adv. Phr) – intially – рд╢реБрд░реВ рдореЗрдВ, рдкреНрд░рд╛рд░рдореНрдн рдореЗрдВред

Later (Adv)- Afterwards, Here in after-a Demanded loudly

Clamoured (v.p.)- loud and persistent outcry from many people рдЧреБрд╣рд╛рд░ рдХрд░рдирд╛ ред

made a voilent shout – рдЪреАрддреНрдХрд╛рд░ рдХрд░рдирд╛ ред

Wildly (Adv)-Violently рдмреЗрддрд╣рд╛рд╢рд╛

Shouting (V)- Making a loud cry тАУ рдЪреАрдЦрдирд╛ ред

Crying (v)- Weeping – рд░реЛрдирд╛ ред

Jostled (v)- Forced one’s way by pushing Pushed each other to make a room рдзрдХреНрдХрд╛ рдореБрдХреНрдХреА рдХрд░рдирд╛/рдареЗрд▓рд╛ рдареЗрд▓реА рдХрд░рдирд╛ред
рднреМрдЪрдХреНрдХрд╛ |

Stampede (n)- A sudden rush of a panic

stricken herd, sudden woreful flight рднрдЧрджрдбрд╝, рдЦрд▓рдмрд▓реА, рд╣рд▓рдЪрд▓ ред

Break into (ph. v)- Enter, forcibly – рдмрд▓рдкреВрд░реНрд╡рдХ рдкреНрд░рд╡реЗрд╢ рдХрд░рдирд╛ ред

Note – рд▓реЛрдЧ рдмреЗрдЪреИрди рд╣реЛ рдЧрдпреЗ рдереЗред рд╡реЗ рд╕рдм рдмрд╛рдкреВ рдХреЛ рдЕрдВрддрд┐рдо рдмрд╛рд░ рджреЗрдЦрдирд╛ рдЪрд╛рд╣рддреЗ рдереЗред

Wbbse Solutions For Class 10 English Bliss Lesson 3

Calmed (v)- Became quiet рд╢рд╛рдВрдд рд╣реБрдПред

A little (Phr)- A bit – рдХреБрдЫ / рдереЛрдбрд╝рд╛ред

Announced (v)- Openly declared-made public

Allowed (v)- Permitted- рдЕрдиреБрдорддрд┐ рджрд┐рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ред

Before (Prep)- рдХреЗ рдкрд╣рд▓реЗ ред

Class 10 English Text Book Wbbse

Funeral (N)- Exequies, cremation – The act of carrying a dead body for cremation – рдЕрдВрддрд┐рдо рд╕рдВрд╕реНрдХрд╛рд░, рд╢рд╡рдпрд╛рддреНрд░рд╛ред

Is faced (v)- is confronted with рд╕рд╛рдордирд╛ рд╣реЛрдирд╛ред

Shock (n)- A sudden upsetting and disturbing event рд╕рджрдорд╛, рдЭрдЯрдХрд╛, рдЖрдШрд╛рдд ред

Loved- Endeared, Favourite

Death- Demise – рдореГрддреНрдпреБ |

Whimpers- Sobs/Groan/Make a series of –Thon one

What wil become- What will befall me рдЕрдм рдореЗрд░рд╛ рдХреНрдпрд╛ рд╣реЛрдЧрд╛ред рд╡реЗ рдореБрдЭреЗ рдЫреЛрдбрд╝ рдХрд░ рдЪрд▓реЗ рдЧрдпреЗ рд╣реИрдВред

of me now- He as left me

Surely (Adv)- Certainly рдирд┐рд╢реНрдЪрд┐рдд рд░реВрдк рд╕реЗред-

Question (n)- Asking, Query-

Uppermost Mind (n)- on the top, supreme, highest-, Nouns – рдорди

Mourning- Lamenting, Grieved, Wailing-, gat
Looked- Seemed, Appeared to be рдкреНрд░рддреАрдд рд╣реБрдЖ, рджрд┐рдЦрддреЗ рдереЗред

Like- As Belike – рдХреЗ рдЬреИрд╕реЗ ред

Class 10 English Text Book Wbbse

Lost children- The children detached from their guardians рдЕрдкрдиреЗ рдЕрднрд┐рднрд╛рд╡рдХреЛрдВ рд╕реЗ рдмрд┐рдЫрдбрд╝реЗ рд╣реБрдП рдмрдЪреНрдЪреЗ ред

Note- Bapuji was the father of the nation after his death, people became fatherless.

Lost- Missing рдЦреЛрдП рд╣реБрдПред

Hearts- рд╣реГрджрдп ред

As- While рдЬрдм, рдЬрд┐рд╕ рд╕рдордп ред

Still- Yet, so, far-

Shocked-рд╡реНрдпрдерд┐рддред

Unbelieving-Not taking it to be true – not able to trust

Listened to (v)-Heard with, attention-

Broadcast-The message transmitted on the radio- рдкреНрд░рд╕рд╛рд░рдг ред

Telling- Here, informing – рд╕реВрдЪрд┐рдд рдХрд░рдиреЗ рд╡рд╛рд▓рд╛ ред

Was no more- was dead- рдореГрдд ред

Lesson (рдкрд╛рда) – 3 The Passing Away Of Bapu (рдмрд╛рдкреВрдЬреА рдХрд╛ рдЧреБрдЬрд░рдирд╛) рд╣рд┐рдиреНрджреА рдЕрдиреБрд╡рд╛рдж рд╣рд┐рдиреНрджреА рдЕрдиреБрд╡рд╛рдж

I was havingтАжтАжтАжтАжтАжтАжтАжтАжтАжтАжтАжтАж……….got into the car.

30 рдЬрдирд╡рд░реА 1948 рдХреА рд╢рд╛рдо рдХреЛ рдореИрдВ рдШрд░ рдореЗрдВ рдЪрд╛рдп рдкреА рд░рд╣реА рдереА, рдЬрдм рдПрдХ рдЖрд╡рд╢реНрдпрдХ / рдЯреЗрд▓реАрдлреЛрди рд╕рдВрджреЗрд╢ рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ рдореБрдЭреЗ рдмрд┐рд░рд▓рд╛ рднрд╡рди рдмреБрд▓рд╛рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ред рдкреНрд░рд╛рд░реНрдердирд╛ рд╕рднрд╛ рдЬрд╛рдиреЗ рдХреЗ рд░рд╛рд╕реНрддреЗ рдореЗрдВ рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХреА рдЧреЛрд▓реА рдорд╛рд░рдХрд░ рд╣рддреНрдпрд╛ рдХрд░ рджреА рдЧрдИ рдереАред рдЧрд╛рдбрд╝реА рдореЗрдВ рдЪрдврд╝рддреЗ рд╕рдордп рдореИрдВ рд╕рджрдореЗ рд╕реЗ рд╕реНрддрдмреНрдз рдереА ред

At the Birla HouseтАжтАжтАжтАжтАжтАжтАжтАжтАжтАж..those few minutes.

рдмрд┐рд░рд▓рд╛ рднрд╡рди рдореЗрдВ рдЧрд╛рдБрдзреА рдЬреА рдХреЗ рд░рд┐рд╢реНрддреЗрджрд╛рд░ рдПрд╡рдВ рдЕрдиреБрдпрд╛рдпреА рдЙрдирдХреЗ рд╢рд╡ рдХреЗ рдЪрд╛рд░реЛрдВ рдУрд░ рдПрдХрддреНрд░ рд╣реЛ рдЧрдпреЗ рдереЗред рдЬрдм рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдиреЗ рдЕрдВрддрд┐рдо рд╕рд╛рдБрд╕ рд▓реА рдЙрд╕ рд╕рдордп рдХрдорд░реЗ рдореЗрдВ рдЦрд╛рдореЛрд╢реА рдереАред

рд╣рд╡рд╛ рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ рдкреНрд░рдЬреНрдЬреНрд╡рд▓рд┐рдд рдЖрдЧ рдХреА рд▓рдкрдЯ рдХреА рднрд╛рдБрддрд┐ рдмрд╛рдкреВрдЬреА рдХреА рдореГрддреНрдпреБ рдХрд╛ рд╕рд╛рдорд╛рдЪрд╛рд░ рдкреВрд░реА рджрд┐рд▓реНрд▓реА рдореЗрдВ рдлреИрд▓ рдЧрдпрд╛ред рд╢реЛрдХрдЧреНрд░рд╕реНрдд рдкреБрд░реВрд╖реЛ рдПрд╡рдВ рд╕реНрддреНрд░рд┐рдпреЛрдВ рдХрд╛ рд╕рдореВрд╣ рдмрд┐рд░рд▓рд╛ рднрд╡рди рдХреЗ рдЪрд╛рд░реЛрдВ рдУрд░ рдПрдХрддреНрд░ рд╣реЛ рдЪреБрдХрд╛ рдерд╛ред

рдкреНрд░рддреНрдпреЗрдХ рдЦрд┐рдбрд╝рдХреА рд╕реЗ рдЙрдирдХреЗ рд╢реЛрдХрдЧреНрд░рд╕реНрдд рдорд▓рд┐рди рдЪреЗрд╣рд░реЗ рджреЗрдЦреЗ рдЬрд╛ рд╕рдХрддреЗ рдереЗред рд╡реЗ рдмрд┐рд▓реНрдХреБрд▓ рдЦрд╛рдореЛрд╢ рдереЗред рдПрдХ рдЕрд╕реНрд╡рд╛рднрд╛рд╡рд┐рдХ рд╕рдиреНрдирд╛рдЯрд╛ рдлреИрд▓рд╛ рд╣реБрдЖ рдерд╛ред рдХреБрдЫ рдХреНрд╖рдг рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╕рдордп рдорд╛рдиреЛ рдард╣рд░ рд╕рд╛ рдЧрдпрд╛ рдерд╛ред

Class 10 English Text Book Wbbse

The people were …………………………………….before the funeral.

рд╢реБрд░реВрдЖрдд рдореЗрдВ рд▓реЛрдЧ рдЗрддрдиреЗ рд╕реНрддрдмреНрдз рдереЗ рдХрд┐ рд╡реЗ рдХреБрдЫ рдмреЛрд▓ рдирд╣реАрдВ рдкрд╛ рд░рд╣реЗ рдереЗред рдмрд╛рдж рдореЗрдВ рд╡реЗ рдкрд╛рдЧрд▓реЛрдВ рдХреА рддрд░рд╣ рдЪреАрдЦрддреЗ рдФрд░ рд░реЛрддреЗ рд╣реБрдП рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХреЗ рдЕрдВрддрд┐рдо рджрд░реНрд╢рди рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдЧреБрд╣рд╛рд░ рдХрд░рдиреЗ рд▓рдЧреЗред рд╡реЗ рднрд╡рди рдореЗрдВ рдмрд▓рдкреВрд░реНрд╡рдХ рдкреНрд░рд╡реЗрд╢ рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдЖрдкрд╕ рдореЗрдВ рдзрдХреНрдХрд╛-рдореБрдХреНрдХреА рдХрд░рдиреЗ рд▓рдЧреЗ рдЬрд┐рд╕рд╕реЗ рднрдЧрджрдбрд╝ рдордЪ рдЧрдИред рдЬрдм рдпрд╣ рдШреЛрд╖рдгрд╛ рдХреА рдЧрдИ рдХрд┐ рдЕрдВрддрд┐рдо рд╕рдВрд╕реНрдХрд╛рд░ рдХреЗ рдкрд╣рд▓реЗ рдЙрдиреНрд╣реЗрдВ рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХрд╛ рдЕрдВрддрд┐рдо рджрд░реНрд╢рди рдХрд░рдиреЗ рджрд┐рдпрд╛ рдЬрд╛рдПрдЧрд╛ рддрдм рдЬрд╛рдХрд░ рд╡реЗ рдереЛрдбрд╝реЗ рд╢рд╛рдВрдд рд╣реБрдПред

When one is faced……………………Bapu was no more.

рдЬрдм рдХреЛрдИ рдЕрдкрдиреЗ рдХрд┐рд╕реА рдЖрддреНрдореАрдпрдЬрди рдХреА рдореГрддреНрдпреБ рдХреЗ рд╢реЛрдХ рдХрд╛ рдЖрдШрд╛рдд рдХрд╛ рд╕рд╛рдордирд╛ рдХрд░рддрд╛ рд╣реИ рддреЛ рдХреБрдЫ рдлрдлрдХ-рдлрдлрдХ рдХрд░ рд░реЛрддреЗ рд╣реБрдП рдХрд╣рддрд╛ рд╣реИ “рд╡реЗ рдореБрдЭреЗ рдЫреЛрдбрд╝ рдХрд░ рдЪрд▓реЗ рдЧрдпреЗ, рдЕрдм рдореЗрд░рд╛ рдХреНрдпрд╛ рд╣реЛрдЧрд╛?”

рд╢реЛрдХрд╕рдВрддрдкреНрдд рд▓реЛрдЧреЛрдВ рдХреЗ рдорди рдореЗрдВ рдирд┐рд╢реНрдЪрд┐рдд рд░реВрдк рд╕реЗ рдпрд╣ рд╕рд░реНрд╡реЛрдкрд░рд┐ рдкреНрд░рд╢реНрди рдерд╛ ред рд╡реЗ (рдорд╛рддрд╛ рдкрд┐рддрд╛ рд╕реЗ) рдмрд┐рдЫрдбрд╝реА рд╣реБрдИ рд╕рдВрддрд╛рди рдХреА рднрд╛рдБрддрд┐ рджрд┐рдЦ рд░рд╣реЗ рдереЗред рдЬрдм рд╣рдо рд╡реНрдпрдерд┐рдд рдПрд╡рдВ рд╡рд┐рд╢реНрд╡рд╛рд╕ рди рдХрд░ рдкрд╛рдиреЗ рдХреА рд╕реНрдерд┐рддрд┐ рдореЗрдВ рдмреИрдареЗ рдереЗ, рддрдм рд╣рдо рдореЗрдВ рд╕реЗ рдЕрдиреЗрдХреЛрдВ рдХреЗ рдорди рдореЗрдВ рдпрд╣ рдкреНрд░рд╢реНрди рдЙрднрд░рд╛ред

рднрд╛рд░рдд рдХреА рдЬрдирддрд╛ рдХреЛ рд╕реВрдЪрд┐рдд рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдХрд┐рдП рдЬрд╛рдиреЗ рд╡рд╛рд▓реЗ рд░реЗрдбрд┐рдпреЛ рдкреНрд░рд╕рд╛рд░рдг рдХреЛ рд╕реБрди рд░рд╣реЗ рдереЗ рдХрд┐ рдЙрдирдХреЗ рдмрд╛рдкреВ рдЕрдм рдирд╣реАрдВ рд░рд╣реЗ ред

Class 10 English Text Book Wbbse

Lesson (рдкрд╛рда) – 3 The Passing Away Of Bapu (рдмрд╛рдкреВрдЬреА рдХрд╛ рдЧреБрдЬрд░рдирд╛) рд╣рд┐рдиреНрджреА рдЕрдиреБрд╡рд╛рдж Comprehension Exercises

1. Choose the correct alternative to complete the following sentences: (рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рд╡рд╛рдХреНрдпреЛрдВ рдХреЛ рдкреВрд░рд╛ рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╕рд╣реА рд╡рд┐рдХрд▓реНрдк рдЪреБрдиреЗрдВред)

Question 1. Gandhiji had been shot on his way to – (рдЧрд╛рдБрдзреА рдЬреА рдХреЛ рдЧреЛрд▓реА рдорд╛рд░реА рдЧрдИ…. рдЬрд╛рдиреЗ рдХреЗ рд░рд╛рд╕реНрддреЗ рдореЗрдВ)

  1. The Birla house
  2. The author’s house
  3. A prayer meeting
  4. A family gathering

Answer:┬а 4. A prayer meeting.

Question 2. The author came to know of Gandhiji’s death by- (рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдХреЛ рдЧрд╛рдБрдзреА рдЬреА рдХреЗ рдореМрдд рдХреА рдмрд╛рд░реЗ рдореЗрдВ рдЬрд╛рдирдХрд╛рд░реА рдорд┐рд▓реА рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛)

  1. A letter
  2. A telephone call
  3. A telegram
  4. A public broadcast

Answer: 2. A telephone call.

Question 3. When one is faced with the shock of a loved one’s death, one ( рдЬрдм рдХреЛрдИ рдЕрдкрдиреЗ рдХрд┐рд╕реА рдЖрддреНрдореАрдп рдЬрди рдХреА рдореМрдд рдХреЗ рдЖрдШрд╛рдд рдХрд╛ рд╕рд╛рдордирд╛ рдХрд░рддрд╛ рд╣реИ/ рдХреЗ рд╕рдореНрдореБрдЦ рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИ рддреЛ рд╡рд╣ .

  1. Whimpers
  2. Laughs
  3. Claps
  4. Shouts

Answer: 1. Whimpers.

Wbbse English Solution Class 10

2. Fill In The Chart With Information From The Text:(рдкрд╛рда рдореЗрдВ рджреА рдЧрдИ рд╕реВрдЪрдирд╛ рдХреЗ рдЖрдзрд╛рд░ рдкрд░ рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рддрд╛рд▓рд┐рдХрд╛ рдХреЛ рдкреВрд░рд╛ рдХрд░реЗрдВред)

Question 1. Date on which Gandhiji was shot dead (рдЬрд┐рд╕ рддрд╛рд░реАрдЦ рдХреЛ рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХреА рдЧреЛрд▓реА рдорд╛рд░рдХрд░ рд╣рддреНрдпрд╛ рдХреА рдЧрдИ рдереА )
Answer: 30th January 1948.

Question 2. Place where Gandhiji breathed his last – (рдЬрд┐рд╕ рд╕реНрдерд╛рди рдкрд░ рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдиреЗ рдЕрдВрддрд┐рдо рд╕рд╛рдБрд╕ рд▓реА -)
Answer: Birla House in Delhi.

Question 3. Information given by the broadcast – ( рдкреНрд░рд╕рд╛рд░рдг рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ рджреА рдЧрдИ рд╕реВрдЪрдирд╛ ………)
Answer: Bapu was no more.

3. State Wheather The Following Statements Are Ture Or False. Provide Sentences / Phrases/Words In Support Of Your Answer. (рдЙрд▓реНрд▓реЗрдЦрдиреАрдп рдХрд░реЛ/рдмрддрд╛рдУ рдХрд┐ рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рдХрдерди рд╕рд╣реА рд╣реИ рдпрд╛ рдЧрд▓рдд / рдЕрдкрдиреЗ рдЙрддреНрддрд░ рдХреА рдкреБрд╖реНрдЯрд┐ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╡рд╛рдХреНрдп / рд╡рд╛рдХреНрдпрд╛рдВрд╢ / рд╢рдмреНрдж рд▓рд┐рдЦрд┐рдпреЗ / рджреАрдЬрд┐рдПред)

Question 1. The author received an urgent telephone call in the morning. (рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдиреЗ рд╕реБрдмрд╣- рд╕реБрдмрд╣ рдПрдХ рдЖрд╡рд╢реНрдпрдХ рджреВрд░рднрд╛рд╖ рдмреБрд▓рд╛рд╡рд╛ (рдЯреЗрд▓реАрдлреЛрди рдХреЙрд▓) рдкреНрд░рд╛рдкреНрдд рдХрд┐рдпрд╛ред
Supporting statement: The author received an urgent telephone call when she was having tea on the evening of 30th January 1948.
Answer: False

Question 2. People attempted to break into the Birla House. (рд▓реЛрдЧреЛрдВ рдиреЗ рдмрд┐рд░рд▓рд╛ рд╣рд╛рдЙрд╕ рдореЗрдВ рдмрд▓рдкреВрд░реНрд╡рдХ рдкреНрд░рд╡реЗрд╢ рдХрд░рдиреЗ рдХрд╛ рдкреНрд░рдпрд╛рд╕ рдХрд┐рдпрд╛ред)
Supporting statement: People jostled one another in a stampede to break into the house.
Answer: True

Question 3. The news of Gandhiji’s death did not shock the people. (рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХреА рдореГрддреНрдпреБ рдХреЗ рд╕рдорд╛рдЪрд╛рд░ рд╕реЗ рд▓реЛрдЧреЛрдВ рдХреЛ рд╢реЛрдХрд╛рдШрд╛рдд /рд╕рджрдорд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реБрдЖ/рд▓рдЧрд╛/рдкрд╣реБрдБрдЪрд╛ред)
Supporting statement: The people were too stunned to speak in the beginning.
Answer: False

Wbbse English Solution Class 10

Lesson (рдкрд╛рда) – 3 The Passing Away Of Bapu (рдмрд╛рдкреВрдЬреА рдХрд╛ рдЧреБрдЬрд░рдирд╛) Word Notes (рд╢рдмреНрджрд╛рд░реНрде) Unit-2

Gandhiji funeral – рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХрд╛ рдЕрдВрддрд┐рдо рд╕рдВрд╕реНрдХрд╛рд░ ред

Take place (P.H.) Occur, Happen ‘Hold’ To be perfomed рд╣рд┐рдирд╛ ред

In advance (Ph.v)- Prior, Before рдЕрдЧреНрд░рд┐рдо, рдкрд╣рд▓реЗ ред

Lined (V)- Stood in Queue рдкрдВрдХреНрддрд┐ рдореЗрдВ рдЦрдбрд╝реЗ рд╣реБрдПред

Route (N)- A fixed pat – рдирд┐рд░реНрджрд┐рд╖реНрдЯ рд░рд╛рд╕реНрддрд╛, рдкрде

Procession (N)- A huge number of people moving one after another рдЬреБрд▓реВрд╕, рд╢реЛрднрд╛рдпрд╛рддреНрд░рд╛

Follow (V)- To go along a route рдЕрдиреБрд╕рд░рдг рдХрд░рдирд╛

Mrs Naidu (N)- Mrs Sarojini Naidu – рд╢реНрд░реАрдорддреА рд╕рд░реЛрдЬрд┐рдиреА рдирд╛рдпрдбреВ

Simply (Adv)- in a simple way – рд╕рд╛рдорд╛рдиреНрдп рд░реВрдк рд╕реЗ

Last- рдЕрдВрддрд┐рдо

Agonizing (Ad)- Mourning, painful рдХрд░реБрдг/ рдХрд╖реНрдЯрдкрджреНрд░, рджреБрдГрдЦрджрдпреАред

Silently (Adv)- Noiselessly рд╢рд╛рдВрддрд┐рдкреВрд░реНрд╡рдХ

Watched (v.Pt.)- Noticed рджреЗрдЦрд╛ред

Lay (V.P.)- рдкрдбрд╝реЗ рд╣реБрдП / рд▓реЗрдЯреЗ рд╣реБрдПред

Open (Adj.)- Uncovered, Unclosed рдЕрдирд╛рдЪреНрдЫрджрд┐рдд, рдЦреБрд▓рд╛ рд╣реБрдЖред

Truck (N)- A large road vehicle

Covered- Provided with a cover рдЖрд╡реГрддреНрдд, рдврдХрд╛ рд╣реБрдЖред

Wept (V.P.)- Wailed рд░реЛрдП ред

Trying (Part) (Try+ing)- Attempting-

Impossible (Ad- Not possible рдЕрд╕рдВрднрд╡

Wbbse English Solution Class 10

Move- Walk рдЪрд▓рдирд╛ред

Thick (Adj)- Dense – рд╕рдШрди ред

Crowd- A large number of people

Slowly (Adv)- Not rapidly, without haste

Understood (V.Past)- Realized, Grasped

Merely (Adv)- Only – рд╕рд┐рд░реНрдл / рдорд╛рддреНрд░ ред

In the midst of (ph)- Amidst/Among рдХреЗ рдмреАрдЪ ред

Midst- Middle рдХреЗ рдмреАрдЪ |

Grieving (Adj)- Agonizing, mourning, Lamenting

Even-рднреАред

Beloved (Adj)-Dear, Adorable

Leader (N)- Guide, one who leads

Special (Adj)- Particular – рдЦрд╛рд╕, рд╡рд┐рд╢реЗрд╖ ред

Meaning (N)-рдЕрд░реНрде

Rough and smooth (Idiom) – The sour and the sweet

Recent (Adj)- of late, the latest

Accept (v)- Admit рд╕реНрд╡реАрдХрд╛рд░ рдХрд░рдирд╛, рдЧреНрд░рд╣рдг рдХрд░рдирд╛ ред

Fact (N)- Truth, Real, Incident

Led (V.P.)- Guided, рдиреЗрддреГрддреНрд╡ рдХрд┐рдпрд╛ред

Difficult (Adj)- Hard, Tough рдХрдард┐рди, рдЬрдЯрд┐рд▓ ред

Wbbse English Solution Class 10

Path (N)- Way – рдкрде ред

Slight (Adj)- Lean and thin тАУ рджреБрдмрд▓рд╛-рдкрддрд▓рд╛, рдХреНрд╖реАрдг ред

Figure (N) – Body, Physique – рдХрд╛рдпрд╛, рдХрдж-рдХрд╛рдареА ред

Staff (N)- Walking-stick

Large (Adj)- Major рд╡реГрд╣рддреНрдд, рд╡рд┐рд╕реНрддреГрдд ред

рдмрд╛рдкреВ рдХреЗ рд╕рд╛рде рдЪрд▓рдирд╛ рдПрдХ рд╡рд┐рд╢рд┐рд╖реНрдЯ рдЕрд░реНрде рд░рдЦрддрд╛ рдерд╛ред рд╣рдорд▓реЛрдЧ рднрд╛рд░рдд рдХреЗ рд╣рд╛рд▓ рдХреЗ рдЗрддрд┐рд╣рд╛рд╕ рдХреЗ рджреБрд░реНрдЧрдо рдПрд╡рдВ рд╕реБрдЧрдо рдорд╛рд░реНрдЧ рдкрд░ рдмрд╛рдкреВ рдХреЗ рд╕рд╛рде рдЪрд▓реЗ рдереЗред

рд╣рдорд▓реЛрдЧ рдЗрд╕ рдпрдерд╛рд░реНрде рдХреЛ рд╕реНрд╡реАрдХрд╛рд░ рдирд╣реАрдВ рдХрд░ рдкрд╛ рд░рд╣реЗ рдереЗ рдХрд┐ рдЬрд┐рд╕ рд╡реНрдпрдХреНрддрд┐ рдиреЗ рдХрдард┐рди рдорд╛рд░реНрдЧреЛрдВ рдкрд░ рд╣рдорд╛рд░рд╛ рдиреЗрддреГрддреНрд╡ рдХрд┐рдпрд╛ рдерд╛, рд╡реЗ рдкреБрдирдГ рд╣рдорд╛рд░реЗ рд╕рд╛рде рдХрднреА рдирд╣реАрдВ рдЪрд▓рдиреЗ рд╡рд╛рд▓реЗ рдереЗред рд╣рд╛рде рдореЗрдВ рд▓рд╛рдареА рд▓рд┐рдП рд╣реБрдП рдХреНрд╖реАрдг рдХрд╛рдпрд╛ рд╡рд╛рд▓реЗ рдмрд╛рдкреВ рдиреЗ

рднрд╛рд░рдд рдХреЗ рд╡рд┐рд╢рд╛рд▓ рднреВ- рднрд╛рдЧ рдкрд░ рдкрджрдпрд╛рддреНрд░рд╛ рдХреА рдереАред рдкрджрдпрд╛рддреНрд░рд╛ рдХрд╛ рдЕрд░реНрде рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИ рдзреАрд░реЗ-рдзреАрд░реЗ рдЖрдЧреЗ рдХреА рдУрд░ рдмрдврд╝рдирд╛ред рдЗрд╕рдХрд╛ (рдкрджрдпрд╛рддреНрд░рд╛ рдХрд╛ ) рддрд╛рддреНрдкрд░реНрдп рд╣реИ рдкрд░рд┐рд╖реНрдХреГрдд рдврдВрдЧ рд╕реЗ рдЪрд┐рдВрддрди рдХрд░рдирд╛ рдПрд╡рдВ рдЫреЛрдЯреЗ-рдЫреЛрдЯреЗ (рдХреНрд╖реБрджреНрд░) рдХреАрдЯ-рдкрддрдВрдЧреЛрдВ рд╕реЗ рд▓реЗрдХрд░ рдХреНрд╖рд┐рддрд┐рдЬ рддрдХ рдХреА рд╕рднреА рд╡рд╕реНрддреБрдУрдВ рдХрд╛ рдЕрд╡рд▓реЛрдХрди рдХрд░рдирд╛ред

рдЗрд╕рдХреЗ рдЕрд▓рд╛рд╡рд╛ рдкрджрдпрд╛рддреНрд░рд╛ рд╕рд╛рдзрд╛рд░рдг рднрд╛рд░рддреАрдпреЛрдВ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдПрдХрдорд╛рддреНрд░ рдЦреБрд▓рд╛ рд╡рд┐рдХрд▓реНрдк рдерд╛ред рдЗрд╕рдореЗрдВ (рдкрджрдпрд╛рддреНрд░рд╛) рдЕрдкрдиреЗ рд╢рд░реАрд░ рдХреЗ рдЕрд▓рд╛рд╡рд╛ рдЕрдиреНрдп рдХрд┐рд╕реА рд╡рд╛рд╣рди рдХреА рдЖрд╡рд╢реНрдпрдХрддрд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реЛрддреА рдПрд╡рдВ рдЕрдкрдиреА рдЙрд░реНрдЬрд╛ рдХреЗ рд╕рд┐рд╡рд╛ рдЕрдиреНрдп рдХреЛрдИ рдЦрд░реНрдЪ рднреА рдирд╣реАрдВ рд╣реИред

рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдиреЗ рдЗрд╕ рдкреНрд░рдпреЛрдЬрдиреАрдп рд╡рд╕реНрддреБ (рдкрджрдпрд╛рддреНрд░рд╛) рдХреЛ рдЧреНрд░рд╣рдг рдХрд┐рдпрд╛ рдерд╛, рдЪреВрдБрдХрд┐ рд╡реЗ рдЙрд╕реА рд╡рд╕реНрддреБ рдХреЛ рдЕрдзрд┐рдХ рдЧреНрд░рд╣рдг рдХрд░рддреЗ рдереЗ рдЬреЛ рд╕рд╛рдзрд╛рд░рдг рд╣реЛрддреА рдереА рдФрд░ рдЙрд╕реА рд╡рд╕реНрддреБ рдХреЛ рд╡реЗ рдПрдХ рдЖрдирдиреНрджрджрд╛рдпрдХ рдХрд╛рд░реНрдп (рдкреНрд░рдЪреЗрд╖реНрдЯрд╛) рдореЗрдВ рдкрд░рд┐рд╡рд░реНрддрд┐рдд рдХрд░ рджреЗрддреЗ рдереЗред

Lesson (рдкрд╛рда) – 3 The Passing Away Of Bapu (рдмрд╛рдкреВрдЬреА рдХрд╛ рдЧреБрдЬрд░рдирд╛) Comprehension Exercises

Choose The Correct Alternative To Complete The Following Sentences: (рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рд╡рд╛рдХреНрдпреЛрдВ рдХреЛ рдкреВрд░рд╛ рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╕рд╣реА рд╡рд┐рдХрд▓реНрдк рдЪреБрдиреЗрдВред)

Question 1. Gandhiji funeral was to take place (рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХрд╛ рдЕрдВрддрд┐рдо рд╕рдВрд╕реНрдХрд╛рд░ рд╣реЛрдиреЗ рдХреЛ рдерд╛ )

  1. On the day of his death
  2. Two days after his death
  3. One day after his death
  4. A week after his death

Answer: One day after his death.

Wbbse English Solution Class 10

Question 2. Padamsi was Mrs. Naidu’s (рдкрджреНрдорд╕реА рдереА рд╢реНрд░реАрдорддреА рдирд╛рдпрдбреВ рдХреА……)

  1. Niece
  2. Sister
  3. Friend
  4. Daughter

Answer: Daughter.

Question 3. While walking, Bapu used to carry in his hand a/an (рдЪрд╣рд▓ рдХрджрдореА рдХрд░рддреЗ рд╕рдордп, рдмрд╛рдкреВ рдЕрдкрдиреЗ рд╣рд╛рде рдореЗрдВ рд░рдЦрддреЗ рдереЗ ред)

  1. Flag
  2. Staff
  3. Umbrella
  4. Cane

Answer: Staff.

5. Complete The Following Sentences With Information From The Text: (рдкрд╛рда рдореЗрдВ рджреА рдЧрдИ рд╕реВрдЪрдирд╛ рдХреЗ рдЖрдзрд╛рд░ рдкрд░ рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рд╡рд╛рдХреНрдпреЛрдВ рдХреЛ рдкреВрд░рд╛ рдХрд░реЗрдВ)

Question 1. Thousands of people wept, trying (рд╣рдЬрд╛рд░реЛрдВ рд▓реЛрдЧ рд░реЛрдП, рдХреЛрд╢рд┐рд╢ рдХрд░рддреЗ рд╣реБрдП)
Answer: to touch Bapu’s feet. (рдмрд╛рдкреВ рдХреЗ рдЪрд░рдг рд╕реНрдкрд░реНрд╢ рдХрд░рдиреЗ рдХреА)

Question 2. The author was among people for whopm walking (рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдЙрдирд▓реЛрдЧреЛрдВ рдореЗрдВ рд╕реЗ рдереА рдЬрд┐рдирдХреЗ рд▓рд┐рдП рдЯрд▓рд╣рдирд╛)
Answer: with Bapu had a special meaning (рдмрд╛рдкреВ рдХреЗ рд╕рд╛рде рдПрдХ рд╡рд┐рд╢рд┐рд╖реНрдЯ рдЕрд░реНрде рд░рдЦрддрд╛ рдерд╛ ред)

Question 3. To walk is to (рдЯрд╣рд▓рдирд╛ / рдЪрд╣рд▓рдХрджрдореА рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИ)
Answer: make slow progress (рдзреАрд░реЗ-рдзреАрд░реЗ рдЕрдЧреНрд░рд╕рд░ рд╣реЛрдирд╛ ред)

6. Fill In The Chart With Information From The Text: (рдкрд╛рдареНрдпрд╛рдВрд╢ рдореЗрдВ рджреА рдЧрдИ рд╕реВрдЪрдирд╛ рдХреЗ рдЖрдзрд╛рд░ рдкрд░ рддрд╛рд▓рд┐рдХрд╛ рдХреЛ рдкреВрд░реНрдг рдХрд░реЗрдВ)

Lesson (рдкрд╛рда) – 3 The Passing Away Of Bapu (рдмрд╛рдкреВрдЬреА рдХрд╛ рдЧреБрдЬрд░рдирд╛) Word Notes (рд╢рдмреНрджрд╛рд░реНрде) Unit-3

Special (Adj)- Distinguished, Particular – рд╡рд┐рд╢реЗрд╖ ред

Took (v)- Carried рд▓реЗ рдЧрдпрд╛ред

Ashes (N)- Remians after burning рд░рд╛рдЦ ред

The remains of a human dead body after cremation-рдЕрд╕реНрдерд┐рднрд╕реНрдо, рдЪрд┐рддрд╛рднрд╕реНрдо ред

The Passing Away Of Bapu Class 10 English Summary Wbbse

Decked (Adj)- Decorated, Adorned рд╕реБрд╕рдЬреНрдЬрд┐рдд ред

Bhajans (N)- The songs of Prayers, Devotional songs – рднрдЬрди ред

Weep (V)- Wail Anymore Feel (V)- Wail- рд╡рд┐рд▓рд╛рдк рдХрд░рдирд╛ ред

Presence (N)- The state of being present рдЙрдкрд╕реНрдерд┐рддрд┐ ред

Amid (Prep)- In the midst рдХреЗ рдордзреНрдп ред

Sorrowful (Adj)- Sad, Pensive – рджреБрдГрдЦреА ред

Filled (V.P.)- Made full, crowded- рднрд░ рджрд┐рдпрд╛ред

Reached (V. Pt.)- Arrived at тАУ рдкрд╣реБрдБрдЪрд╛ред

Immersed- Drowned, Thrown into – рд╡рд┐рд╕рд░реНрдЬрд┐рдд рдХрд░ рджрд┐рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ред

Huge (Adj)- Large, immense – рд╡рд┐рд╢рд╛рд▓ ред

Bank (N)- The coast of the river рдирджреА рдХрд╛ рддрдЯ ред

Went back (V.pt.)- Returned-рд▓реМрдЯ рдЧрдПред

Wbbse Class 10 English Solution

At sea (idiom)- Felt helpless and insecured, In great danger рдЕрд╕рд╣рд╛рдп рдорд╣рд╕реВрд╕ рдХрд░рдирд╛, рдШреЛрд░ рд╕рдВрдХрдЯ рдореЗрдВ рд╣реЛрдирд╛ ред

Directly (Adv)- рдкреНрд░рддреНрдпрдХреНрд╖ рд░реВрдк рд╕реЗ ред

Prison (N)- Jail, Gao – рдХрд╛рд░рд╛рдЧрд╛рд░, рдЬреЗрд▓ ред

Call (N)-Summan рдЖрд╣реНрд╡рд╛рди

Sacrifice (N)- Dedication рдмрд▓рд┐рджрд╛рди ред

On looker (N)- Spectator, Watcher рджрд░реНрд╢рдХред

Magic (N)- The power of making one spellbound – рдЬрд╛рджреВ, рдЪрдорддреНрдХрд╛рд░ред

Circle (N)- Orbit Ring – рдЪрдХреНрд░ |

Here- Here, Gandhijis strong and magical impact on the author Death, Demise рдореГрддреНрдпреБ ред

Passing away (Pt.)- Death, Demise

Vanished (V.P.)- Disappeared – рд╡рд┐рд▓реБрдкреНрдд рд╣реЛ рдЧрдпрд╛ред

Unprotected (Adj)- Insecured, Undefended рдЕрд╕реБрд░рдХреНрд╖рд┐рддред

Effort (N)- Endevour, Attempt рдкреНрд░рдпрд╛рд╕ред

Roushed (V.P.)- Uplifted, Awakened рдЬрд╛рдЧреГрдд рдХрд┐рдпрд╛ред

Easily (Adv.)-Effortlessly рд╕рд╣рдЬрддрд╛рдкреВрд░реНрд╡рдХ

Lose (N)- Being not able to find рдЦреЛрдирд╛ред

Courage (N)- Bravery, Boldness – рдмрд╣рд╛рджреБрд░реА ред

No longer (Ph)- No more, Not existing рдФрд░ рдирд╣реАрдВ’ рдЕрд╕реНрддрд┐рддреНрд╡ рдореЗрдВ рдирд╣реАрдВ рд╣реЛрдирд╛ред

Values (N)- Worth рдореВрд▓реНрдпрдмреЛрдз

Weak (Adj.)- Feeble – рдХрдордЬреЛрд░ред

Wbbse Class 10 English Solution

Millions (N)- One millions тАУ Ten lakhs рд▓рд╛рдЦреЛрдВ ред

Ordinary (Adj)- Common, General рд╕рд╛рдзрд╛рд░рдг ред

Folk (N)- Common people – рдЬрдирдорд╛рдирд╕ ред

But for (Ph)- Except рдХреЗ рд╕рд┐рд╡рд╛ ред

Indifference (N)- Lack of interest, callousness рдЙрджрд╛рд╕реАрдирддрд╛ ред

Awaken (V)-Rouse – Bring to senses рдЬрд╛рдЧреГрдд рдХрд░рдирд╛ред

Suffering (N)- Agony, Distress – рдХрд╖реНрдЯ, рдкреАрдбрд╝рд╛ред

Strong (Adj.)- Powerful, stout рдмрд▓рд╡рд╛рди, рдордЬрдмреВрдд,

Proud (Adj.) -Confident of one’s Power – рдЧрд░реНрд╡рд┐рдд, рд╕реНрд╡рд╛рднрд┐рдорд╛рдиреА ред

Bear (V)- Carry – рд╡рд╣рди рдХрд░рдирд╛ ред

Banner (V)- Flag, рдзреНрд╡рдЬрд╛ред Here, unnumbered рдЕрд╕рдВрдЦреНрдп редHere, the task or duty left to be done by others.

Continue (V)- Go on, proceed рдЬрд╛рд░реА рд░рд╣рдирд╛ ред

Lesson (рдкрд╛рда) – 3 The Passing Away Of Bapu (рдмрд╛рдкреВрдЬреА рдХрд╛ рдЧреБрдЬрд░рдирд╛) рд╣рд┐рдиреНрджреА рдЕрдиреБрд╡рд╛рдж

Some days after………… went back to Delhi.

рдЧрд╛рдБрдзреА рдЬреА рдХреЗ рдЕрдиреНрддрд┐рдо рд╕рдВрд╕реНрдХрд╛рд░ рдХреЗ рдХреБрдЫ рджрд┐рдиреЛрдВ рдХреЗ рдмрд╛рдж рдПрдХ рд╡рд┐рд╢реЗрд╖ рдЯреНрд░реЗрди рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛, рдЙрдирдХреА рдЪрд┐рддрд╛рднрд╕реНрдо (рдЕрд╕реНрдерд┐рднрд╕реНрдо) рдХреЛ рдЗрд▓рд╛рд╣рд╛рдмрд╛рдж рд▓рд╛рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ред рд░реЗрд▓рдЧрд╛рдбрд╝реА рдХрд╛ рдбрдмреНрдмрд╛ рдлреВрд▓реЛрдВ рд╕реЗ рд╕реБрд╕рдЬреНрдЬрд┐рдд рдерд╛ред

рд░реЗрд▓рдЧрд╛рдбрд╝реА рдореЗрдВ рд╕рд╡рд╛рд░ рд▓реЛрдЧ рднрдЬрди рдЧрд╛ рд░рд╣реЗ рдереЗред рд▓реЛрдЧ рдЕрдм – рд╡рд┐рд▓рд╛рдк рдирд╣реАрдВ рдХрд░ рд░рд╣реЗ рдереЗ рдХреНрдпреЛрдХрд┐ рд╡реЗ рдлреВрд▓реЛрдВ рдФрд░ рд╕рдВрдЧреАрдд рдореЗрдВ рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХреА рдЙрдкрд╕реНрдерд┐рддрд┐ рдХреЛ рдЕрдиреБрднрд╡ рдХрд░ рд╕рдХрддреЗ рдереЗред рд╣рд░ рд╕реНрдЯреЗрд╢рди рдХреЗ рдкреНрд▓реЗрдЯрдлреЙрд░реНрдо рд╢реЛрдХ рд╕рдВрддрдкреНрдд рд▓реЛрдЧреЛрдВ рдХреА рднреАрдбрд╝ рд╕реЗ рднрд░рд╛ рд╣реБрдЖ рдерд╛ред

рд╕рдВрдЧреАрдд рдПрд╡рдВ рднрдЬрди рдХреЗ рдордзреНрдп рд░реЗрд▓рдЧрд╛рдбрд╝реА рдЗрд▓рд╛рд╣рд╛рдмрд╛рдж рдкрд╣реБрдБрдЪреАред рднрд╕реНрдо рдЧрдВрдЧрд╛ рдореЗрдВ рд╡рд┐рд╕рд░реНрдЬрд┐рдд рдХрд┐рдпрд╛ рдЧрдпрд╛, рдЬрд┐рд╕рдХреЗ рддрдЯ рдкрд░ рд╡рд┐рд╢рд╛рд▓ рднреАрдбрд╝ рдПрдХрддреНрд░ рдереАред рддрджреЛрдкрд░рд╛рдВрдд рд╣рдо рд╕рдм рджрд┐рд▓реНрд▓реА рд╡рд╛рдкрд╕ рдЪрд▓реЗ (рдЖ) рдЧрдПред

Wbbse Class 10 English Solution

Back in Delhi тАжтАжтАжтАжтАжтАжтАж….. leaving me unprotected.

рджрд┐рд▓реНрд▓реА рд╡рд╛рдкрд╕ рдЖрдХрд░ рдореИрдВрдиреЗ рд╕реНрд╡рдпрдВ рдХреЛ рдмрд╣реБрдд рд╡рд┐рднреНрд░рд╛рдВрдд рдФрд░ рдЕрд╕рд╣рд╛рдп рдорд╣рд╕реВрд╕ рдХрд┐рдпрд╛ред рдореИрдиреЗ рдкреНрд░рддреНрдпрдХреНрд╖ рд░реВрдк рд╕реЗ рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХреЗ рд╕рд╛рде рдХрднреА рдкрдж рдпрд╛рддреНрд░рд╛ рдирд╣реАрдВ рдХреА рдереА рдирд╛ рд╣реА рдЙрдирдХреЗ рдЖрд╣реНрд╡рд╛рди рдкрд░ рдХрднреА рдЬреЗрд▓ рдЧрдИ рдереА рдФрд░ рдирд╛ рд╣реА рдЕрдкрдиреЗ рджреЗрд╢ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдХреЛрдИ рдмрд▓рд┐рджрд╛рди рдХрд┐рдпрд╛ рдерд╛ред

рдореЗрд░реА рдмрд╣рдиреЗрдВ, рдореИрдВ рдПрд╡рдВ рдореЗрд░реЗ рдЬреИрд╕рд╛ рдЕрдиреНрдп рдпреБрд╡рдХ-рдпреБрд╡рддрд┐рдпрд╛рдБ рдорд╛рддреНрд░ рдореВрдХрджрд░реНрд╢рдХ рдереЗред рдлрд┐рд░ рднреА рдореИрдиреЗ рд╕реНрд╡рдпрдВ рдХреЛ рд╡рд┐рд╖рдо рдкрд░рд┐рд╕реНрдерд┐рддрд┐ рдореЗрдВ рдкрд╛рдпрд╛ред рдореБрдЭреЗ рдЖрднрд╛рд╕ рд╣реБрдЖ рдХрд┐ рдореИрдВ рдПрдХ рдЪрдорддреНрдХрд╛рд░рд┐рдХ рд╕реБрд░рдХреНрд╖рд╛ рдЪрдХреНрд░ рдореЗрдВ рдкрд▓реА рдмрдврд╝реА рдереАред

рдкрд░рдиреНрддреБ рдмрд╛рдкреВ рдХреЗ рд╕реНрд╡рд░реНрдЧрдкрд╛рд╕ рдХреЗ рд╕рд╛рде рд╣реА, рдореБрдЭреЗ рдПрд╣рд╕рд╛рд╕ рд╣реБрдЖ рдХрд┐ рд╡рд╣ рдЪрдорддреНрдХрд╛рд░рд┐рдХ рд╕реБрд░рдХреНрд╖рд╛ рдЪрдХреНрд░ рд╡рд┐рд▓реБрдкреНрдд рд╣реЛ рдЧрдпрд╛ рдерд╛, рднрдВрдЧ рд╣реЛ рдЧрдпрд╛ рдерд╛ рдФрд░ рдореИрдВ рдЕрд╕реБрд░рдХреНрд╖рд┐рдд рд░рд╣ рдЧрдИ рдереАред

With an effortтАжтАжтАжтАжтАжтАжтАжтАжтАж..live in his children.

рдкреНрд░рдпрд╛рд╕ рдХрд░ рдореИрдиреЗрдВ рд╕реНрд╡рдпрдВ рдХреЛ рдЬрд╛рдЧреГрдд рдХрд┐рдпрд╛; рд╕реНрд╡рдпрдВ рдХреЛ рдЬрд╛рдЧреГрдд рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдореБрдЭреЗ рдкреНрд░рдпрддреНрди рдХрд░рдирд╛ рдкрдбрд╝рд╛ред рдореИрдВрдиреЗ рд╕реНрд╡рдпрдВ рд╕реЗ рдкреВрдЫрд╛- рдХреНрдпрд╛ рдмрд╛рдкреВ рд╡реНрдпрд░реНрде рдореЗрдВ рдЬрд┐рдпреЗ рдПрд╡рдВ рдорд╛рд░реЗ рдЧрдП ? рдХреНрдпрд╛ рдмрд╛рдкреВ рдХреЗ рдЬреАрд╡рди рдПрд╡рдВ рдорд░рдг рдХрд╛ рдХреЛрдИ рдореЛрд▓ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ?

рдЕрдм рд╡реЗ рдирд╣реАрдВ рд░рд╣реЗ, рдореИрдВ рдЗрддрдиреА рдЖрд╕рд╛рдиреА рд╕реЗ рдХреИрд╕реЗ рд╣рд┐рдореНрдордд рд╣рд╛рд░ рд╕рдХрддреА рд╣реВрдБ? рдореЗрд░реЗ рдореВрд▓реНрдпрдмреЛрдз рдЗрддрдиреЗ рджреБрд░реНрдмрд▓ рддреЛ рди рдереЗред рдмрд╛рдкреВ рдХреЗ рд╕рд┐рд╡рд╛ рд▓рд╛рдЦреЛрдВ рд▓реЛрдЧ рд╕рд╛рдзрд╛рд░рдг рдЬрдирдорд╛рдирд╕ рдорд╛рддреНрд░ рдереЗред рдЙрдиреНрд╣реЛрдВрдиреЗ рдЙрдирдХреЛ рдЙрджрд╛рд╕реАрдирддрд╛ рд╕реЗ рдмрд╛рд╣рд░ рдирд┐рдХрд╛рд▓рд╛ рдПрд╡рдВ рд╣рддрд╛рд╢рд╛ рд╕реЗ рдЙрдмрд╛рд░рд╛, рдПрдХ рджреВрд╕рд░реЗ рдХреА рдкреАрдбрд╝рд╛ рдХреЗ рдкреНрд░рддрд┐ рдЬрд╛рдЧреГрдд рдХрд┐рдпрд╛ред

рдпрджрд┐ рдмрд╛рдкреВ рдЪрд▓реЗ рднреА рдЧрдП рд╣реИрдВ рддреЛ рдХреНрдпрд╛ рд╣реБрдЖ? рдЕрдм рднреА рд╣рдорд▓реЛрдЧ рдЙрдирдХреЗ рдЕрдзреВрд░реЗ рдХрд╛рд░реНрдпреЛрдВ рдХреЛ рд╕рдореНрдкрдиреНрди рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдпреБрд╡рд╛, рдмрд▓рд╡рд╛рди рдФрд░ рд╕реНрд╡рд╛рднрд┐рдорд╛рдиреА рд╣реИрдВ; рдЙрдирдХреЗ рдЕрдзреВрд░реЗ рдХрд╛рд░реНрдпреЛрдВ рдХреЛ рдкреВрд░рд╛ рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдЕрднреА рднреА рд╣рдорд╛рд░реЗ рджреЗрд╢ рдореЗрдВ рд╕рд╛рдорд░реНрдереНрдпрд╡рд╛рди рд╕реНрд╡рд╛рднрд┐рдорд╛рдиреА рдпреБрд╡рдХ-рдпреБрд╡рддрд┐рдпрд╛рдБ рдореМрдЬреВрдж рд╣реИрдВ;

рдпреМрд╡рди рдПрд╡рдВ рдЕрджрдореНрдп рдорд╛рдирд╕рд┐рдХ рдмрд▓ рд╕реЗ рдкрд░рд┐рдкреВрд░реНрдг рддрд░реБрдг рдпреБрд╡рдХ-рдпреБрд╡рддрд┐рдпреЛрдВ рдХреЛ рдордЬрдмреВрддреА рдХреЗ рд╕рд╛рде рдбрдЯрдирд╛ рд╣реЛрдЧрд╛ред рдмрд╛рдкреВ рддреЛ рдирд╣реАрдВ рд░рд╣реЗрдВ рдХрд┐рдиреНрддреБ рдЙрдирдХрд╛ рднрд╛рд░рдд рдЙрдирдХреА рд╕рдВрддрд╛рдиреЛрдВ рдореЗрдВ рдЬреАрддрд╛ рд░рд╣реЗрдЧрд╛ред

Lesson (рдкрд╛рда) – 3 The Passing Away Of Bapu (рдмрд╛рдкреВрдЬреА рдХрд╛ рдЧреБрдЬрд░рдирд╛) Comprehension Exercises

7. Choose The Correct Alternative To Complete The Following Sentences: рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рд╡рд╛рдХреНрдпреЛрдВ рдХреЛ рдкреВрд░рд╛ рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╕рдЯреАрдХ рд╡рд┐рдХрд▓реНрдк рдЪреБрдиреЗрдВред

Question 1. Gandhiji ashes were taken to – (рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХреЛ рдЕрд╕реНрдерд┐рднрд╕реНрдо рд▓реЗ рдЬрд╛рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ -)

  1. Ahmedabad
  2. Allahabad
  3. Delhi
  4. Varanasi

Answer: 2. Allahabad.

Question 2. A huge crowd had gathered by the (рд╡рд┐рд╢рд╛рд▓ рднреАрдбрд╝ рдХреЗ рдХрд┐рдирд╛рд░реЗ рдПрдХрддреНрд░ рдереА)

  1. Ganges
  2. Yamuna
  3. Brahmaputra
  4. Narmada

Answer: 1. Ganges.

Wbbse Class 10 English Solution

Question 3. Gandhiji awakened people to one anothers (рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдиреЗ рд▓реЛрдЧреЛрдВ рдХреЛ рдХреЗ рдкреНрд░рддрд┐ рдПрдХрджреВрд╕рд░реЗ рдХреЛ рдЬрд╛рдЧреГрдд рдХрд┐рдпрд╛)

  1. Indifference
  2. Jealousy
  3. Suffering
  4. Greed

Answer: 3. Suffering.

8. Compelete The Following Sentences With Information From The Text (рдкрд╛рдареНрдпрд╛рдВрд╢ рдХреА рд╕реВрдЪрдирд╛ рдХреЗ рдЖрдзрд╛рд░ рдкрд░ рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рд╡рд╛рдХреНрдпреЛрдВ рдХреЛ рдкреВрд░рд╛ рдХрд░реЗрдВред)

Question 1. People on the special train рднрдЬрди рдЧрд╛ рд░рд╣реЗ рдереЗ ред)
Answer: sang bhajans in the memory of Gandhiji. (рд╡рд┐рд╢реЗрд╖ рдЯреНрд░реЗрди рдкрд░ рд╕рд╡рд╛рд░ рд▓реЛрдЧ рдЧрд╛рдБрдзреА рдЬреА рдХреА рдпрд╛рдж рдореЗрдВ

Question 2. The author was among people for whom walking рдмреАрдЪ рдереА рдЬрд┐рдирдХреЗ рд▓рд┐рдП рдкрдж рдпрд╛рддреНрд░рд╛ рдПрдХ рд╡рд┐рд╢рд┐рд╖реНрдЯ рдЕрд░реНрде рд░рдЦрддрд╛ рдерд╛ ред)
Answer: had a special meaning. (рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдЙрди рд▓реЛрдЧреЛрдВ рдХреЗ

Question 3. Babu has passed away but рдореЗрдВ рдЬреАрд╡рд┐рдд рд░рд╣реЗрдЧрд╛ред) (рдмрд╛рдкреВ рддреЛ рдЧреБрдЬрд░ рдЧрдП рдХрд┐рдиреНрддреБ рдЙрдирдХрд╛ рднрд╛рд░рдд рдЙрдирдХреА рд╕рдВрддрд╛рдиреЛрдВ
Answer: his India would survive in his children.

9. Fill in the chart with information from the text: (рдкрд╛рдареНрдпрд╛рдВрд╢ рдХреА рд╕реВрдЪрдирд╛ рдХреЗ рдЖрдзрд╛рд░ рдкрд░ рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рддрд╛рд▓рд┐рдХрд╛ рдХреЛ рднрд░реЛред )
Cause

Lesson (рдкрд╛рда) – 3 The Passing Away Of Bapu (рдмрд╛рдкреВрдЬреА рдХрд╛ рдЧреБрдЬрд░рдирд╛) Grammar In Use

10. Join The Following Pairs Of Sentences Into Single Sentences As Directed:

Question 1. I saw a snake. I ran away. (use participle)
Answer: Seeing a snake, I ran away.

Question 2. He learns music. He listens to the chords. (use a preposition with gerund)
Answer: He learns music by listening to the chords.

Question 3. Gold is a precious metal. It is used to make ornaments. (use the noun in apposition)
Answer: Gold, a precious metal, is used to make ornaments.

Question 4. Ramu has some money. He can buy books. (use infinitive)
Answer: Ramu has some money to buy books.

Wbbse Class 10 English The Passing Away Of Bapu Exercise Answers

Question 5. Rima completed her work. She went out. (use nominative absolute)
Answer: Having completed her work, Rima went out.

Question 6. The boy wrote the answer. The answer was incorrect. (use the adverbial phrases)
Answer: The boy wrote the answer incorrectly.

Wbbse Class 10 English Solution

11. Join The Following Pairs Of Sentences Into Single Compound Sentences As Directed:

Question 1. The old man is unwell. He cannot go out. (use Illative conjunction)
Answer: The old man cannot go out because he is unwell.

Question 2. He is honest. He is humble. (use cumulative conjunction)
Answer: He is not only honest but also humble.

Question 3. Sonali cannot write poetry. She keeps on trying. (use adversative conjunction)
Answer: Sonali cannot write poetry still she keeps on trying.

Question 4. Study hard. You will not pass the examination. (use alternative conjunction)
Answer: Study hard or you will not pass the examination.

12. Join The Following Pairs Of Sentences Into Single Complex Sentences As Directed:

Question 1. Rabindranath Tagore is a famous poet. He won the Nobel Prize. (use noun clause)
Answer: Rabindranath Tagore, who won the Nobel Prize is a famous poet.

Question 2. He returned home. Everyone in the family had fallen asleep. (use adverb clause)
Answer: Everyone in the family had fallen asleep when he returned home.

Question 3. The sun rises in the east. Everyone knows it. (use adjective clause)
Answer: It is known to everyone that the sun rises in the east.

13. Join The Following Pairs Of Sentences Into Single Sentences As Directed:

Question 1. It rained hard. The roads were not flooded. (compound sentence)
Answer: It rained hard but the roads were not flooded.

Question 2. He completed his work. He took a rest. (simple sentence)
Answer: Having completed his work, he took a rest.

Question 3. Rahul is a great singer. He can sing different kinds of songs. (complex sentence)
Answer: Rahul, a great singer, can sing different kinds of songs.

Wbbse Class 10 English Solution

Question 4. The time of departure of the train has changed. Alia knew it. (complex sentence)
Answer: Alia knew that the train’s departure time has changed.

14. Split The Following Into Two Sentences:

Question 1. It rained and I could not leave my room.
Answer: It rained. I could not leave my room.

Question 2. He thought that he could win the race.
Answer: He could win the race. He thought so.

Question 3. Having been informed of the trouble, the Principal left for home.
Answer: The Principal left for home. He was informed of the trouble.

Question 4. Nasir, who was the captain of the team, scored a century.
Answer: Nasir was the captain of the team. He scored a century.

Lesson (рдкрд╛рда) – 3 The Passing Away Of Bapu (рдмрд╛рдкреВрдЬреА рдХрд╛ рдЧреБрдЬрд░рдирд╛) Writing Activities

15. Write A Biography Of Maulana Abul Kalam Azad (Within 100 Words) Based On The Hints Given Below:

Born on 11 November 1888-composed poetry in Urdu-worked as a journalist, protested against the British Raj- an enthusiastic supporter of Gandhiji’s ideas-wrote many books-like ‘India wins freedom’, ‘Ghubar-e-Khatir’ etc. – First Education Minister of Independent India -birthday celebrated as National Education Day-died on 22 February 1958.

Answer:

Maulana Abul Kalam Azad

Maulana Abul Kalam Azad is an unforgettable figure in the history of the Indian Freedom movement. He was born on 11th November 1888 in British India.

He was a versatile genius. He worked as a journalist. He was also a poet. He composed poetry in urdu. He protested against the atrocities of the British Raj.

He took an active part in Indian politics. He was an enthusiastic supporter of Gandhiji’s ideas. He wrote many books like ‘India Wins Free- dom’: ‘Ghubar-e-Khatir’ etc.

After independence, he became the first Education Minister of India. This great leader breathed his last on 22nd February 1958. His birthday is now commemorated as National Education Day.

16. Use the following flow-chart to write a paragraph (Within 100 words) on how a building is constructed┬а

Drawing a plan of the building by the architect getting the plan sanctioned by the corporation or municipal authorities engaging masons and laborers – starting the construction with bricks, cement, and sand-fitting doors and windows-plastering of walls -wiring-electric and water connections-painting-building completed-fit for living.

Answer:

How a Building is Constructed

The construction of a building follows a number of processes. At first, a plan of the building is drawn by the architect. Then the plan is to be sanctioned by the corporation or municipal authorities.

After that masons and laborers are engaged on a contract basis. The construction started with bricks, cement, and sand. When the structure of the building is completed, doors and windows are fitted.

Next, the plastering of the walls is done. Thereafter electric wiring is made complete. Now electric and water connection are taken. At last, the painting of the building is done. Thus, the house is ready for living.

Lesson (рдкрд╛рда) – 3 The Passing Away Of Bapu (рдмрд╛рдкреВрдЬреА рдХрд╛ рдЧреБрдЬрд░рдирд╛) Additional Textual Question & Answers Unit – 1

1. Choose The Correct Alternative To Complete The Following Sentences: рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рд╡рд╛рдХреНрдпреЛрдВ рдХреЛ рдкреВрд░рд╛ рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╕рд╣реА рд╡рд┐рдХрд▓реНрдк рдЪреБрдиреЗред

Question 1. When the author got the news of the Gandhiji’s death she was-(facht ont рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХреА рдореГрддреНрдпреБ рдХрд╛ рд╕рдорд╛рдЪрд╛рд░ рдорд┐рд▓рд╛, рд╡рд╣)

  1. Having meal
  2. Chatting
  3. Having bath
  4. Having tea

Answer: 3. Having tea.

Question 2. The writer got the news of Gandhiji’s death-рд╕рдорд╛рдЪрд╛рд░ рдорд┐рд▓рд╛ – )

  1. From Newspaper
  2. On T.V.
  3. By Phone
  4. On Radio

Answer: 3. By Phone.

Question 3. Gandhiji’s body was kept in – (рдЧрд╛рдБрдзреА рдЬреА рдХреЗ рдореГрдд рд╢рд░реАрд░ (рд╢рд╡) рдХреЛ рд░рдЦрд╛ рдЧрдпрд╛ -)

  1. Parliament House
  2. Birla House
  3. Sabarmati Ashram
  4. Rashtrapati Bhawan

Answer: 2. Birla House.

The Passing Away Of Bapu Class 10 English Important Questions Wbbse

Question 4. On hearing the news of Gandhiji’s death the writer left for – рд╕рдорд╛рдЪрд╛рд░ рд╕реБрдирдХрд░ рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рд░рд╡рд╛рдирд╛ рд╣реБрдИ рдХреЗ рд▓рд┐рдП)

  1. Party Meeting
  2. Birla House
  3. Prayer Meeting
  4. Padmasi’s House

Answer: 2. Birla House.

Question 5. Birla House is situated in – (farm)

  1. Kanpur
  2. Ahmedabad
  3. Delhi
  4. Allahabad

Answer: 3. Delhi.

Question 6. Gandhiji had been shot on his way to- рдЬрд╛рдиреЗрдХреЗ рд░рд╛рд╕реНрддреЗ рдореЗрдВ рдХреА рдЧрдИ)

  1. Prayer Meeting
  2. Parliament House
  3. Brila House
  4. Mrs. Naidu’s House

Answer: 1. Prayer Meeting.

Question 7. Gandhiji had been shot (рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХреА рдЧреЛрд▓реА рдорд╛рд░рдХрд░ рд╣рддреНрдпрд╛ рдХреА рдЧрдИ -)

  1. After the prayer
  2. During the prayer
  3. Before the prayer
  4. None of the above

Answer: 3. Before the prayer.

Question 8. As the author got into the car, she was numb with( рд╡рд╣ рд╕реНрддрдмрдз рдереА……рд╕реЗ)

  1. Heat
  2. Shock
  3. Joy
  4. Cold

Answer: 2. Shock.

Question 9. At the Brila House, the person’s who had gathered round Gandhiji’s body were Gandhiji’s – (рдмрд┐рд░рд▓рд╛ рднрд╡рди рдореЗрдВ рдЬреЛ рд▓реЛрдЧ рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХреЗ рд╢рд╡ рдХреЗ рдЪрд╛рд░реЛрдВ рддрд░рдл рдПрдХрддреНрд░ рд╣реБрдП рдереЗ, рд╡реЗ рдЧрд╛рдБрдзреА рдЬреА рдХреЗ……. рдереЗ)

  1. Relatives and followers
  2. Friends and followers
  3. Relatives and assistants
  4. Friends and assistants

Answer: 1. Relatives and followers.

Question 10. Gandhiji’s breathed his last

  1. Tata Memorial
  2. Birla Planetarium
  3. Rashtrapati Bhawan
  4. Biral House

Answer: 2. Birla House.

Question 11. On hearing the news, people could not speak in the beginning because they were – (рд╕рдорд╛рдЪрд╛рд░ рд╕реБрдирдХрд░ рд▓реЛрдЧ рд╢реБрд░реВрдЖрдд рдореЗрдВ рдХреБрдЫ рдмреЛрд▓ рди рд╕рдХреЗ рдХреНрдпреЛрдВрдХрд┐ рд╡реЗ рдереЗ – )

  1. Stunned
  2. Silent
  3. Afraid
  4. Anxious

Answer: 1. Stunned.

Question 12. The mouring people looked like – (рд╢реЛрдХ рд╕рдВрддрдкреНрдд рд▓реЛрдЧ рдХреА рднрд╛рдБрддрд┐ рджрд┐рдЦ рд░рд╣реЗ рдереЗ )

  1. Anxious Parents
  2. Silent mob
  3. Angry Mob
  4. Lost children

Answer: 4. Lost Children.

Question 13. The writer was numb with shock when she got into the

  1. Truck
  2. Car
  3. Train
  4. Plane

Answer: 2. Car.

Question 14. ‘I was numb with shock’ Here ‘numb’ means

  1. Unable to react
  2. Senseless
  3. Dumb
  4. Paralyzed

Answer: 1. Unable to react.

Wbbse Class 10 English Bliss The Passing Away Of Bapu Notes

Question 15. When Gandhiji breathed his last in the room of the Birla House there was – ( рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдиреЗ рдмрд┐рд░рд▓рд╛ рднрд╡рди рдХреЗ рдХрдХреНрд╖ рдореЗрдВ рдЕрдВрддрд┐рдо рд╕рд╛рдБрд╕ рд▓рд┐рдпрд╛, рд╡рд╣рд╛рдБ рдереА….)

  1. Silence
  2. A cry of despair
  3. Hue and Cry
  4. A cry for help

Answer: 1. Silence.

Question 16. The news of Bapuji’s death had spread through Delhi like (entry and рд╕рд╛рдорд╛рдЪрд╛рд░ ……. рднрд╛рдБрддрд┐ рдлреИрд▓ рдЧрдпрд╛ ред)

  1. A wing
  2. A fire
  3. A flame
  4. A spring

Answer: 3. A flame.

Question 17. ‘The passing away of Bapu’ is written by – (рдмрд╛рдкреВ рдХрд╛ ‘рд╕реНрд╡рд░реНрдЧрд╡рд╛рд╕’ рд▓рд┐рдЦрд╛ рдЧрдпрд╛ рд╣реИ-

  1. R. K. Narayan
  2. Mulk Raj Anand
  3. John Masefield
  4. Nayantara Sehgal

Answer: 4. Nayantara Sehgal

Question 18. Words of Bapuji’s death spread through-

  1. Delhi
  2. Kanpur
  3. India
  4. Mumbai

Answer: 1. Delhi.

Question 19. People were too stunned to – (рд▓реЛрдЧ рдЗрддрдиреЗ рд╕реНрддрдмреНрдз рдереЗ рдХрд┐ рд╡реЗ рдирд╛ рд╕рдХреЗ ред)

  1. Work
  2. Play
  3. Speak
  4. Feel

Answer: 3. Speak.

Question 20. Gandhiji’s death was broadcast to-рдХреЛ рд╕реВрдЪрд┐рдд рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдПред)

  1. The killers of India
  2. The leaders of India
  3. The rules of India.
  4. People of India.

Answer: 4. People of India.

Question 21. People calmed when they learnet that they could see Gandhiji-C рдЬрдм рдЙрдиреНрд╣реЛрдВрдиреЗ рдЬрд╛рдирд╛ рдХрд┐ рд╡реЗ рдЧрд╛рдБрдзреА рдЬреА рдХрд╛ рджрд░реНрд╢рди рдХрд░ рд╕рдХреЗрдВрдЧреЗ ред)

  1. During the funeral
  2. Before the funeral
  3. After the funeral
  4. Never

Answer: 2. Before the funeral.

Question 22. Gandhiji was shot on (рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХреЛ рдЧреЛрд▓реА рдорд╛рд░рдХрд░ рд╣рддреНрдпрд╛ рдХреА рдЧрдИ рдереА рдХреЛ ред)

  1. 30th February
  2. 1st January
  3. 1st February
  4. 30th January

Answer: 1. 30th January.

Question 23. People received the news of Gandhiji’s death from/

  1. Newspaper
  2. Radio
  3. Telephone
  4. Television

Answer: 2. Radio.

2. Complete The Following Sentences With Information From The Text. (рдкрд╛рдареНрдпрд╛рдВрд╢ рдХреА рд╕реВрдЪрдирд╛ рдХреЗ рдЖрдзрд╛рд░ рдкрд░ рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рд╡рд╛рдХреНрдпреЛрдВ рдХреЛ рдкреВрд░рд╛ рдХрд░реЗрдВред)

Question 1. When Gandhiji breathed his last, there was
Answer: Silence in the room. (рдХрдорд░реЗ рдореЗрдВ рд╕рдиреНрдирд╛рдЯрд╛ / рдЦрд╛рдореЛрд╢реА рдереА ред)

Question 2. At Brila House, Gandhiji’s relatives –
Answer: had gatherd around Bapu’s body. (рдмрд╛рдкреВ рдХреЗ рд╢рд╡ рдХреЗ рдЪрд╛рд░реЛрдВ рддрд░рдл рдПрдХрддреНрд░ рд╣реЛ рдЧрдпреЗ рдереЗред)

Question 3. Words of Bapuji’s death had spread like –
Answer: A flame fanned by wind. (рд╣рд╡рд╛ рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ рдкреНрд░рдЬреНрдЬрд╡рд▓рд┐рдд рдЖрдЧ рдХреА рд▓рдкрдЯ рдХреА рднрд╛рдБрддрд┐ ред)

Question 4. Silence felt at the death of Gandhiji was – (рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХреА рдореГрддреНрдпреБ рдкрд░ рдЬреЛ рд╕рдиреНрдирд╛рдЯрд╛ / рдЦрд╛рдореЛрд╢реА рдорд╣рд╕реВрд╕ рдХреА рдЧрдИ, рд╡рд╣ рдзреА)
Answer: Unnatural.

Question 5. A radio broadcast informed that-
Answer: Gandhiji had passed away. (of you)…

Question 6. Walking cost an average Indian nothing but рдЦрд░реНрдЪ рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИ рд╕рд┐рд░реНрдл
Answer: his energy.

Question 7. To walk was often only way left (рдЯрд╣рд▓рдирд╛ рд╣реА рдПрдХрдорд╛рддреНрд░ рд╕рд╛рдзрди рд╢реЗрд╖ рд░рд╣ рдЧрдпрд╛ рдерд╛)
Answer: For Common people of India. (рднрд╛рд░рдд рдХреА рд╕рд╛рдзрд╛рд░рдг рдЬрдирддрд╛ рдХреЗ рд▓рд┐рдПред)

Question 8. The people of India were told on the broadcast that (рдкреНрд░рд╕рд╛рд░рдг рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ рднрд╛рд░рдд рдХреА рдЬрдирддрд╛ рдХреЛ рдмрддрд╛рдпрд╛ рдЧрдпрд╛)
Answer: Bapu was no more.

Question 9. One could see a brown blur of faces
Answer: Out of every window.

Question 10. It was impossible for people to move in the funeral procession because – ( рдпрд╛рддреНрд░рд╛ рдореЗрдВ рд▓реЛрдЧреЛрдВ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдЪрд▓рдирд╛ рдЕрд╕рдВрднрд╡ рдерд╛ рдХреНрдпреЛрдВрдХрд┐)
Answer: The crowd was thick.

3. State Wheather The Following Statements Are True Or False. Provide Sentences/ Phrases/Words In Support Of Your Answer

Question 1. The writer was called to Birla House by an urgent letter. рдкрддреНрд░ рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ рдмрд┐рд░рд▓рд╛ рднрд╡рди рдореЗрдВ рдмреБрд▓рд╛рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ рдерд╛ред
Supporting statements: I was called to Birla House by an urgent telephone.
Answer: False

Question 2. Bapu was stabbed to death. (рдмрд╛рдкреВ рдХреА рд╣рддреНрдпрд╛ рдЪрд╛рдХреВ рдорд╛рд░ рдХреА рдЧрдИ рдереА ред )
Supporting statement: “Gandhiji had been shot.”
Answer: False

Question 3. Gandhiji had been shot dead on his way to the party meeting. ( рдкрд╛рд░реНрдЯреА рдХреА рд╕рднрд╛ рдореЗрдВ рдЬрд╛рдиреЗ рдХреЗ рд░рд╛рд╕реНрддреЗ рдореЗрдВ рдХреА рдЧрдИ рдереА ред)
Supporting statement: “Gandhiji had been shot on his way to a prayer meeting.”
Answer: False

Question 4. Gandhiji’s death was unnatural.
Supporting statement: “Gandhiji had been shot.
Answer: True

Question 5. There was great agitation in the room as Gandhiji breathed his last. ( рдиреЗ рдЕрдВрддрд┐рдо рд╕рд╛рдБрд╕ рд▓рд┐рдпрд╛ рддреЛ рдХрдорд░реЗ рдореЗрдВ рдмрд╣реБрдд рдЕрд╢рд╛рдВрддрд┐ рдереАредSupporting statement: “There was silence in the room as Gandhiji breathed his last.
Answer: False

Question 6. The news of Bapuji’s death was kept secret.
Supporting statement: Words of Bapuji’s death had spread through Delhi.
Answer: False

Question 7. The poeple looked like rescued children. (рд▓реЛрдЧ рдмрдЪрд╛рдпреЗ рд╣реБрдП рдмрдЪреНрдЪреЗ рдХреА рддрд░рд╣ рджрд┐рдЦ рд░рд╣реЗ рдереЗ ред)
Supporting statement: They looked like lost children.
Answer: True

Question 8. Walking costs energy. (рдЪрд▓рдиреЗ рдореЗрдВ рдКрд░реНрдЬрд╛ рдЦрд░реНрдЪ рд╣реЛрддреА рд╣реИред)
Supporting statement: It……… cost him nothing but his energy.
Answer: False

Question 9. They jostled with one another in a stampede to break out of the house.(├а aydan рдШрд░ рд╕реЗ рдмрд╛рд╣рд░ рдирд┐рдХрд▓рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдПрдХ рджреВрд╕рд░реЗ рдХреЗ рд╕рд╛рде рдзрдХреНрдХрд╛ рдХрд░рдиреЗ рд▓рдЧреЗ ред)
Supporting statement: They jostled with one another in a stampede to break into the house.
Answer: False

Question 10. The writer went to Birla House on foot.
Supporting statement: I was numb with shock as I got into a car.
Answer: False

3. Answer The Following Questions : (рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рдкреНрд░рд╢реНрдиреЛрдВ рдХреЗ рдЙрддреНрддрд░ рджреЛ)

Question 1. Who is referred by ‘I’ ? (‘I’ рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ рдХрд┐рд╕рдХреА рдУрд░ рд╕рдВрдХреЗрдд рдХрд┐рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ рд╣реИред)
Answer: The writer, Nayantara Sehgal is referred to by ‘I’. (‘1’ рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдирдпрдирддрд╛рд░рд╛ рд╕рд╣рдЧрд▓ рдХреА рдУрд░ рд╕рдВрдХреЗрдд рдХрд┐рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ рд╣реИред)

Question 2. Who wrote the narrative The passing away of Bapu’ ? (рдмрд╛рдкреВ рдХрд╛ рд╕реНрд╡рд░реНрдЧрд╡рд╛рд╕ рдХрд┐рд╕рдиреЗ рд▓рд┐рдЦрд╛ ред)
Answer: Nayantara Sehgal wrote the narrative The Passing Away of Bapu’. (рдирдпрдирддрд╛рд░рд╛ рд╕рд╣рдЧрд▓ рдиреЗ рдмрд╛рдкреВ рдХрд╛ рд╕реНрд╡рд░реНрдЧрд╡рд╛рд╕ рд▓рд┐рдЦрд╛ ред)

Question 3. What was the author doing on the evening of 30th January, 1948 ? (30 рдЬрдирд╡рд░реА 1948 рдХреА рд╢рд╛рдо рдХреЛ рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдХреНрдпрд╛ рдХрд░ рд░рд╣реА рдереА ред )
Answer: The author was having tea at home on the evening of 30th January, 1948. (рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ 30 рдЬрдирд╡рд░реА 1948 рдХреА рд╢рд╛рдо рдХреЛ рдЕрдкрдиреЗ рдШрд░ рдореЗрдВ рдЪрд╛рдп рдкреА рд░рд╣реА рдереАред )

Question 4. How did the writer get the news of Bapuji’s death ? (рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдХреЛ рдмрд╛рдкреВ рдЬреА рдХреА рдореГрддреНрдпреБ рдХрд╛ рд╕рдорд╛рдЪрд╛рд░ рдХреИрд╕реЗ рдкреНрд░рд╛рдкреНрдд рд╣реБрдЖред)
Answer: The writer got the news of Bapuji’s death from a telephone call. (рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдХреЛ рдмрд╛рдкреВ рдЬреА рдХреА рдореГрддреНрдпреБ рдХрд╛ рд╕рдорд╛рдЪрд╛рд░ рдПрдХ рдЯреЗрд▓реАрдлреЛрди рд╕рдВрд╡рд╛рдж рдХреЗ рдорд╛рдзреНрдпрдо рд╕реЗ рдкреНрд░рд╛рдкреНрдд рд╣реБрдЖред)

Question 5. Where was the author called by an urgent telephone ? (рдПрдХ рдЖрд╡рд╢реНрдпрдХ рдЯреЗрд▓реАрдлреЛрди рд╕реЗ рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдХреЛ рдХрд╣рд╛рдБ рдмреБрд▓рд╛рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ред)
Answer: The author was called to Birla House by an urgent telephone. (рдПрдХ рдЖрд╡рд╢реНрдпрдХ рдЯреЗрд▓реАрдлреЛрди рд╕реЗ рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдХреЛ рдмрд┐рд░рд▓рд╛ рднрд╡рди рдмреБрд▓рд╛рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ред)

Question 6. At what time of the day did the writer know the news of Bapu’s death ? (рджрд┐рди рдХреЗ рдХрд┐рд╕ рд╕рдордп рдмрд╛рдкреВ рдХреЗ рджреЗрд╣рд╛рдиреНрдд рдХрд╛ рд╕рдорд╛рдЪрд╛рд░ рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдХреЛ рдорд┐рд▓рд╛ ? )
Answer: The writer knew the news of Bapu’s death in the evening. (рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдХреЛ рдмрд╛рдкреВ рдХрд╛ рджреЗрд╣рд╛рдиреНрдд рдХрд╛ рд╕рдорд╛рдЪрд╛рд░ рд╢рд╛рдо рдХреЛ рдорд┐рд▓рд╛ред)

Question 7. What did the writer see at Birla House ? (рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдиреЗ рдмрд┐рд░рд▓рд╛ рднрд╡рди рдореЗрдВ рдХреНрдпрд╛ рджреЗрдЦрд╛ ? )
Answer: The writer found that the relatives and followers of Bapuji had gathered around his body at Birla House.
(рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдиреЗ рдкрд╛рдпрд╛ рдХрд┐ рдмрд╛рдкреВрдЬреА рдХреЗ рд░рд┐рд╢реНрддреЗрджрд╛рд░ рдФрд░ рдЕрдиреБрдпрд╛рдпреА рдмрд┐рд░рд▓рд╛ рднрд╡рди рдореЗрдВ рдЙрдирдХреЗ рдЪрд╛рд░реЛрдВ рдУрд░ рдПрдХрддреНрд░ рд╣реЛ рдЧрдП рдереЗред)

Question 8. Where was Gandhiji shot ? (рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХреЛ рдХрд╣рд╛рдБ рдЧреЛрд▓реА рдорд╛рд░ рдХрд░ рд╣рддреНрдпрд╛ рдХреА рдЧрдИ ? )
Answer: Gandhiji was shot on his way to a prayer meeting. (рдкреНрд░рд╛рд░реНрдердирд╛ рд╕рднрд╛ рдХреЗ рд░рд╛рд╕реНрддреЗ рдореЗрдВ рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХреЛ рдЧреЛрд▓реА рдорд╛рд░ рдХрд░ рд╣рддреНрдпрд╛ рдХреА рдЧрдИ рдереАред)

Question 9. How did the writer go to Birla House ? (рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдмрд┐рд░рд▓рд╛ рднрд╡рди рдХреИрд╕реЗ рдЧрдИ ? )
Answer: The writer went to Birla House by a car. (рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдХрд╛рд░ рд╕реЗ рдмрд┐рд░рд▓рд╛ рднрд╡рди рдЧрдИред)

Question 10. How was the atmosphere of the room as Gandhiji breathed his last ? (рдЬрдм рдЧрд╛рдБрдзреА рдЬреА рдиреЗ рдЕрдВрддрд┐рдо рд╕рд╛рдБрд╕ рд▓рд┐рдпрд╛ рддреЛ рдХрдХреНрд╖ рдХрд╛ рд╡рд╛рддрд╛рд╡рд░рдг рдХреИрд╕рд╛ рдерд╛ ? )
Answer: There was silence in the room as Gandhiji breathed his last. (рдЬрдм рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдиреЗ рдЕрдВрддрд┐рдо рд╕рд╛рдБрд╕ рд▓рд┐рдпрд╛ рддрдм рдХрдХреНрд╖ рдореЗрдВ рд╕рдиреНрдирд╛рдЯрд╛ рдерд╛ред)

Question 11. What was the condition of the writer when she got into a car to leave for Birla House ? (рдмрд┐рд░рд▓рд╛ рднрд╡рди рдЬрд╛рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдХрд╛рд░ рдореЗрдВ рд╕рд╡рд╛рд░ рд╣реЛрддреЗ рд╕рдордп рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдХреА рдХреНрдпрд╛ рд╕реНрдерд┐рддрд┐ рдереА ? )
Answer: The writer was numb with shock when she got into a car to leave for Birla House. ( рдмрд┐рд░рд▓рд╛ рднрд╡рди рдЬрд╛рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдХрд╛рд░ рдореЗрдВ рд╕рд╡рд╛рд░ рд╣реЛрддреЗ рд╕рдордп рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рд╕рджрдореЗ рд╕реЗ рд╕реНрддрдмреНрдз рдереА ред)

Question 12. Where did Gandhiji’s deadbody lie ? (рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХреЗ рд╢рд╡ рдХреЛ рдХрд╣рд╛рдБ рд░рдЦрд╛ рдЧрдпрд╛ рдерд╛ ? )
Answer: Gandhiji’s deadbody lay in a room at Birla House in Delhi. (рдЧрд╛рдБрдзреА рдЬреА рдХрд╛ рд╢рд╡ рджрд┐рд▓реНрд▓реА рдореЗрдВ рдмрд┐рд░рд▓рд╛ рднрд╡рди рдХреЗ рдХрдХреНрд╖ рдореЗрдВ рд░рдЦрд╛ рдЧрдпрд╛ рдерд╛ред)

Question 13. What was the reason of the ‘Silence’ ? (рдЦрд╛рдореЛрд╢реА рдХрд╛ рдХрд╛рд░рдг рдХреНрдпрд╛ рдерд╛ ? )
Answer: The shock and sorrow at the assassination of Gandhiji caused the ‘Silence’. (рдЧрд╛рдБрдзреА рдЬреА рдХреА рд╣рддреНрдпрд╛ рдХреЗ рд╕рджрдореЗрдВ рдПрд╡рдВ рджреБрдГрдЦ рдХреЗ рдХрд╛рд░рдг рдЦрд╛рдореЛрд╢реА / рд╕рдиреНрдирд╛рдЯрд╛ рдЙрддреНрдкрдиреНрди рд╣реБрдЖ рдерд╛ред

Question 14. What could one see out of every window ? (рдкреНрд░рддреНрдпреЗрдХ рдЦрд┐рдбрд╝рдХреА рд╕реЗ рдХреНрдпрд╛ рджреЗрдЦрд╛ рдЬрд╛ рд╕рдХрддрд╛ рдерд╛ ? )
Answer: Out of every window one could see a brown blur of faces. (рдкреНрд░рддреНрдпреЗрдХ рдЦрд┐рдбрд╝рдХреА рд╕реЗ рд╢реЛрдХ рд╕рдВрддрдкреНрдд рдорд▓рд┐рди рдЪреЗрд╣рд░реЗ рджреЗрдЦреЗ рдЬрд╛ рд╕рдХрддреЗ рдереЗред)

Question 15. Why did the people jostle with each other ? (рд▓реЛрдЧ рдЖрдкрд╕ рдореЗрдВ рдХреНрдпреЛрдВ рдзрдХреНрдХрд╛-рдореБрдХреНрдХреА рдХрд░ рд░рд╣реЗ рдереЗ?)
Answer: The people jostled with each other to break into the Birla House. (рдмрд┐рд░рд▓рд╛ рднрд╡рди рдореЗрдВ (рдмрд▓рдкреВрд░реНрд╡рдХ) рдкреНрд░рд╡реЗрд╢ рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд▓реЛрдЧ рдЖрдкрд╕ рдореЗрдВ рдзрдХреНрдХрд╛-рдореБрдХреНрдХреА рдХрд░рдиреЗ рд▓рдЧреЗред)

Question 16. Which question was uppermost in the mind of the mourning people ? (рд╢реЛрдХ рд╕рдВрддрдкреНрдд рд▓реЛрдЧреЛрдВ рдХреЗ рдорди рдореЗрдВ рд╕рд░реНрд╡реЛрдкрд░рд┐ рдкреНрд░рд╢реНрди рдХреНрдпрд╛ рдерд╛ ? )
Answer: The question that was uppermost in the mind of the mourning people was what would happen to them in absence of Bapu. рд╢реЛрдХ рд╕рдВрддрдкреНрдд рд▓реЛрдЧреЛрдВ рдХреЗ рдорди рдореЗрдВ рд╕рд░реНрд╡реЛрдкрд░рд┐ рдкреНрд░рд╢реНрди рдерд╛ рдХрд┐ рдмрд╛рдкреВ рдХреА рдЕрдиреБрдкрд╕реНрдерд┐рддрд┐ рдореЗрдВ рдЙрдирдХрд╛ рдХреНрдпрд╛ рд╣реЛрдЧрд╛ред)

Question 17. What made the mourning people calm ? (рд╢реЛрдХ рд╕рдВрддрдкреНрдд рд▓реЛрдЧ рдХреИрд╕реЗ рд╢рд╛рдВрдд рд╣реБрдП? )
Answer: The mourning people calmed when it was annouced that they would be allowed to see Bapuji before his funeral.(рдЬрдм рдпрд╣ рдШреЛрд╖рдгрд╛ рдХреА рдЧрдИ рдХрд┐ рдмрд╛рдкреВ рдХреЗ рдЕрдВрддрд┐рдо рд╕рдВрд╕реНрдХрд╛рд░ рдХреЗ рдкрд╣рд▓реЗ рдЙрдиреНрд╣реЗрдВ рдмрд╛рдкреВ рдХрд╛ рджрд░реНрд╢рди рдХрд░рдиреЗ рджрд┐рдпрд╛ рдЬрд╛рдПрдЧрд╛ рддрдм рд╢реЛрдХ рд╕рдВрддрдкреНрдд рд▓реЛрдЧ рд╢рд╛рдВрдд рд╣реБрдПред)

Question 18. Why could not people speak Initially ? (рд╢реБрд░реВрдЖрдд рдореЗрдВ рд▓реЛрдЧ рдХреНрдпреЛрдВ рдирд╣реАрдВ рдмреЛрд▓ рд╕рдХреЗ ? )
Answer: The people were stunned at the shocking murder of Gandhiji. So they could not speak initially.
рд▓реЛрдЧ рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХреА рд╣рддреНрдпрд╛ рд╕реЗ рд╕реНрддрдмреНрдз рдереЗред рдЗрд╕рд▓рд┐рдП рд╢реБрд░реВрдЖрдд рдореЗрдВ рд╡реЗ рдХреБрдЫ рднреА рдмреЛрд▓ рди рд╕рдХреЗ ред)

Question 19. How did mourning people looked like ? (рд╢реЛрдХ рд╕рдВрддрдкреНрдд рд▓реЛрдЧ рдХреИрд╕реЗ рджрд┐рдЦрддреЗ рдереЗ? )
Answer: The mourning people looked like the children. (рд╢реЛрдХ рд╕рдВрддрдкреНрдд рд▓реЛрдЧ рдмрдЪреНрдЪреЛрдВ рдХреА рднрд╛рдБрддрд┐ рджрд┐рдЦрддреЗ рдереЗ ред)

Question 20. What did the broadcast inform the country men ? (рд░реЗрдбрд┐рдпреЛ рдкреНрд░рд╕рд╛рд░рдг рдиреЗ рджреЗрд╢рд╡рд╛рд╕рд┐рдпреЛрдВ рдХреЛ рдХреНрдпрд╛ рд╕реВрдЪрд┐рдд рдХрд┐рдпрд╛ ?)
Answer: The broadcast informed the people of India that Gandhiji had breathed his last. (рд░реЗрдбрд┐рдпреЛ рдкреНрд░рд╕рд╛рд░рдг рдиреЗ рднрд╛рд░рдд рдХреЗ рд▓реЛрдЧреЛрдВ рдХреЛ рд╕реВрдЪрд┐рдд рдХрд┐рдпрд╛ рдХрд┐ рдЧрд╛рдБрдзреА рдЬреА рдХрд╛ рджреЗрд╣рд╛рдВрдд рд╣реЛ рдЧрдпрд╛ ред)

Question 21. How did the people react after the initial shock ? (рдкреНрд░рд╛рд░рдВрднрд┐рдХ рд╢реЛрдХрд╛рдШрд╛рдд рдХреЗ рдмрд╛рдж рд▓реЛрдЧреЛрдВ рдиреЗ рдХреИрд╕реЗ рдкреНрд░рддрд┐рдХреНрд░рд┐рдпрд╛ рдХреА ? )
Answer: After the initial shock was over people started clamouring wildly shouting and cry- ing. рдорд╛рд░рдВрднрд┐рдХ рд╢реЛрдХрд╛рдкрд╛рдд рдХреЗ рдмрд╛рдж рд▓реЛрдЧ рдкрд╛рдЧрд▓реЛрдВ рдХреА рднрд╛рдБрддрд┐) рдмреЗрддрд╣рд╛рд╢рд╛ рдЪреАрдЦрдиреЗ рдПрд╡рдВ рд░реЛрдиреЗ рд▓рдЧреЗред)

Question 22. How did the words of Gandhiji’s death spread through Delhi ? (рдЧрд╛рдБрдзреА рдЬреА рдХреА рдореГрддреНрдпреБ рдХрд╛ рд╕рдорд╛рдЪрд╛рд░ рдкреВрд░реА рджрд┐рд▓реНрд▓реА рдореЗрдВ рдХреИрд╕реЗ рдлреИрд▓рд╛ ?)
Answer: The shocking news of Gandhiji’s death spread through Delhi like a flame fanned by the wind.
(рдЧрд╛рдБрдзреА рдЬреА рдХреА рдореГрддреНрдпреБ рдХрд╛ рд╕рдорд╛рдЪрд╛рд░ рдкреВрд░реА рджрд┐рд▓реНрд▓реА рдореЗрдВ рдЬрдВрдЧрд▓ рдХреА рдЖрдЧ рдХреА рднрд╛рдБрддрд┐ рдлреИрд▓ рдЧрдпрд╛ред)

Lesson (рдкрд╛рда) – 3 The Passing Away Of Bapu (рдмрд╛рдкреВрдЬреА рдХрд╛ рдЧреБрдЬрд░рдирд╛) Unit-2

1. Choose the correct alternative to complete the following sentences: (рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рд╡рд╛рдХреНрдпреЛрдВ рдХреЛ рдкреВрд░рд╛ рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╕рд╣реА рд╡рд┐рдХрд▓реНрдк рдЪреБрдиреЗрдВред)

Question 1. Padmasi suggested that they should-

  1. Shout
  2. Cry
  3. Walk
  4. Stop

Answer: 3. Walk.

Question 2. People waited, lining up the route to (рд▓реЛрдЧ рдирд┐рд░реНрджрд┐рд╖реНрдЯ рдкрде рдкрд░ рдкрдВрдХреНрддрд┐рдмрджреНрдз рд╣реЛрдХрд░ рдкреНрд░рддреАрдХреНрд╖рд╛ рдХрд░ рд░рд╣реЗ рдереЗред)

  1. Funeral procession
  2. Victory rally
  3. Condolence meeting
  4. None of these

Answer: 1. Funeral procession.

Question 3. People lined the route of the procession- (рд▓реЛрдЧ рд╢рд╡ рдпрд╛рддреНрд░рд╛ рдХреЗ рдирд┐рд░реНрджрд┐рд╖реНрдЯ рдкрде рдореЗрдВ рдкрдВрдХреНрддрд┐рдмрджреНрдз рдереЗ ред)

  1. Hours in advance
  2. Minutes in advance
  3. Year in advance
  4. Week in advance

Answer: 1. Hours in advance.

Question 4. The last walk with Gandhiji at the funeral procession wast рд╕рд╛рде рдЕрдВрддрд┐рдо рдмрд╛рд░ рдкрдж рдпрд╛рддреНрд░рд╛ рдХрд░рдирд╛ рдерд╛ред………)

  1. Funny
  2. Impossible
  3. Agonizing
  4. Disgusting

Answer: 3. Agonising.

The Passing Away Of Bapu Class 10 English Bliss Textbook Answers

Question 5. People watched the funeral procession (рд▓реЛрдЧреЛрдВ рдиреЗ рд╢рд╡ рдпрд╛рддреНрд░рд╛ рдХреЛ рджреЗрдЦрд╛…….. рдкреВрд░реНрд╡рдХ)

  1. Calmly
  2. Silently
  3. Agitatedly
  4. Indifferently

Answer: 2. Silently.

Question 6. Gandhiji’s dead body lay in an –

  1. Rickshaw
  2. Taxi
  3. Train
  4. Truck

Answer: 4. Truck.

Question 7. Gandhiji’s led the Indians over many-

  1. Zigzag paths
  2. Difficult paths
  3. Easy paths
  4. Last paths

Answer: 2. Difficult paths.

Question 8. Gandhiji’s dead body was covered with –

  1. Banners
  2. Twigs
  3. Flowers
  4. Clothes

Answer: 3. Flowers.

Question 9. It was impossible for the writer in the thick crowd рдЕрд╕рдВрднрд╡ рдерд╛……..рдХрд░ рдкрд╛рдирд╛ред)

  1. Speak
  2. Cry
  3. Check tears
  4. Move

Answer: 4. Move.

Question 10. Thousands of people –

  1. Shouted
  2. Cried
  3. Protested
  4. Clamored

Answer: 2. Cried.

Question 11. Thousands of people, for the last time, tried to touch Gandhiji’s (рд╣рдЬрд╛рд░реЛрдВ рд▓реЛрдЧреЛрдВ рдиреЗ, рдЕрдВрддрд┐рдо рдмрд╛рд░ рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рд╕реНрдкрд░реНрд╢ рдХрд░рдиреЗ рдХрд╛ рдкреНрд░рдпрд╛рд╕ рдХрд┐рдпрд╛ ред)

  1. Head
  2. Hand
  3. Staff
  4. Feet

Answer: 4. Feet.

12. To people like the writer walking with Bapu had a special (рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдХреА рднрд╛рдБрддрд┐ рд▓реЛрдЧреЛрдВ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдмрд╛рдкреВ рдХреЗ рд╕рд╛рде рдкрдж рдпрд╛рддреНрд░рд╛ рдХрд░рдирд╛ рдПрдХ рд╡рд┐рд╢рд┐рд╖реНрдЯ рд░рдЦрддрд╛ рдерд╛ ред)

  1. Glory
  2. Skill
  3. Distinction
  4. Meaning

Answer: 4. Meaning.

2. Complete The Following Sentences With Information From The Text: (рдкрд╛рдареНрдпрд╛рдВрд╢ рдХреА рд╕реВрдЪрдирд╛ рдХреЗ рдЖрдзрд╛рд░ рдкрд░ рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рд╡рд╛рдХреНрдпреЛрдВ рдХреЛ рдкреВрд░рд╛ рдХрд░реЗрдВ)

Question 1. Bapu’s funeral was held (рдмрд╛рдкреВ рдХрд╛ рдЕрдВрддрд┐рдо рд╕рдВрд╕реНрдХрд╛рд░ рдЖрдпреЛрдЬрд┐рдд рдХрд┐рдпрд╛ рдЧрдпрд╛…..
Answer: The day after his death (рдЙрдирдХреА рдореГрддреНрдпреБ рдХреА рдкрд░рд╡рд░реНрддрд┐рдд рджрд┐рди ред)

Question 2. People lined the route of the procession- (рд▓реЛрдЧ рд╢рд╡ рдпрд╛рддреНрд░рд╛ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдирд┐рд░реНрдзрд╛рд░рд┐рдд..
Answer: Hours in advance (рдкрде рдкрд░ рдкрдВрдХреНрддрд┐рдмрджреНрдз рдереЗред)

Question 3. Thousands of mourners silently- (рд╣рдЬрд╛рд░реЛрдВ рд╢реЛрдХ рд╕рдВрддрдкреНрдд рд▓реЛрдЧреЛрдВ рдиреЗ рд╢рд╛рдВрддрд┐рдкреВрд░реНрд╡рдХ..
Answer: Witnessed Bapu’s funeral procession (рдмрд╛рдкреВ рдХреА рд╢рд╡ рдпрд╛рддреНрд░рд╛ рдХреЛ рджреЗрдЦрд╛ред)

Question 4. The person who spoke for the author and others was тАУ (рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдПрд╡рдВ рдЕрдиреНрдп рд╡реНрдпрдХреНрддрд┐рдпреЛрдВ рдХреА рдУрд░ рд╕реЗ рдЬрд┐рдиреНрд╣реЛрдВрдиреЗ рдХрд╣рд╛ рд╡рд╣ рдереА ……….)
Answer: Padamsi, Mrs. Naidu’s daughter.

Question 5. Bapu lay on an open truck which – (рдмрд╛рдкреВ рдПрдХ рдЦреБрд▓реЗ рдЯреНрд░рдХ рдкрд░ рдкрдбрд╝реЗ рдереЗ рдЬреЛ ………..)
Answer: was covered with flowers. (рдлреВрд▓реЛрдВ рд╕реЗ рдврд╝рдХрд╛ рдерд╛ред)

Question 6. In the funeral procession, it was impossible to (рд╢рд╡ рдпрд╛рддреНрд░рд╛ рдореЗрдВ рдЕрдВрд╕рднрд╡ рдерд╛)
Answer: move farward in the crowd (рднреАрдбрд╝ рдореЗрдВ рдЖрдЧреЗ рдмрдврд╝ рдкрд╛рдирд╛ ред)

Question 7. It was impossible to move in the thick crowd as – ( рд╕рдШрди рднреАрдбрд╝ рдореЗрдВ рдЪрд▓ рдкрд╛рдирд╛ рдЕрдВрд╕рднрд╡ рдерд╛ рдЪреВрдБрдХрд┐ )
Answer: thousands of people tried to touch Bapu’s feet. (рд╣рдЬрд╛рд░реЛрдВ рд▓реЛрдЧ рдмрд╛рдкреВ рдХреЗ рдЪрд░рдг рд╕реНрдкрд░реНрд╢ рдХрд░рдиреЗ рдХреА рдХреЛрд╢рд┐рд╢ рдХрд░ рд░рд╣реЗ рдереЗ ред)

Question 8. The author realized that it was (рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдиреЗ рдорд╣рд╕реВрд╕ рдХрд┐рдпрд╛ рдХрд┐ рдпрд╣ рдерд╛ )
Answer: More than the funeral (рд╢рд╡рдпрд╛рддреНрд░рд╛ рд╕реЗ рдХрд╣реАрдВ рдЕрдзрд┐рдХ ред)

Question 9. The author could not accept the fact that – (рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдпрд╣ рд╕рдЪреНрдЪрд╛рдИ рд╕реНрд╡реАрдХрд╛рд░ рдирд╣реА рдХрд░ рд╕рдХреА рдХрд┐)
Answer: Gandhiji was never again going to walk with them. (рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдкреБрдирдГ рдЙрдирдХреЗ рд╕рд╛рде рдХрднреА рдирд╣реАрдВ рдкрджрдпрд╛рддреНрд░рд╛ рдХрд░рдиреЗ рд╡рд╛рд▓реЗ рдереЗ ред)

Question 10. Gandhiji took much that was common place – (рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рд╕рд╛рдзрд╛рд░рдг рд╡рд╕реНрддреБрдУрдВ рдХреЛ рд╕реНрд╡реАрдХрд╛рд░ рдХрд░рддреЗ рдереЗ)
Answer: to transform it into a joyful effort. (рдЙрдиреНрд╣реЗрдВ рдЖрдирдиреНрджрдкреВрд░реНрд╡рдХ рдХрд╛рд░реНрдп рдореЗрдВ рдкрд░рд┐рд╡рд░реНрддрд┐рдд рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдПред)

3. State Wheather The Following Statements Are True Or False. Provide Sentences/ Phrases/Words In Support Of Your Answer:рдмрддрд╛рдПрдБ рдХрд┐ рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рд╡рд╛рдХреНрдп рд╕рддреНрдп рд╣реИрдВ рдпрд╛ рдЕрд╕рддреНрдп ред рдЕрдкрдиреЗ рдКрдкрд░ рдХреЗ рд╕рдорд░реНрдерди рдореЗрдВ рд╡рд╛рдХреНрдпреЛрдВ / рд╡рд╛рдХреНрдпрд╛рдВрд╢реЛрдВ / рд╢рдмреНрджреЛрдВ рдХрд╛ рдкреНрд░рдпреЛрдЧ рд░реЗрдВ ред)

Question 1. To the author there was nothing special about a walk with Bapu. (рдмрд╛рдкреВ рдХреЗ рд╕рд╛рде рдкрджрдпрд╛рддреНрд░рд╛ рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдХреЛрдИ рд╡рд┐рд╢рд┐рд╖реНрдЯ рдмрд╛рдд рдирд╣реАрдВ рдереА ред )
Supporting statements: I was among people for whom walking with Bapu had a special meaning.
Answer: True

Question 2. It was hard to believe that Bapu would never walk again. (рдмрд╛рдкреВ рдкреБрдирдГ рдкрдж рдпрд╛рддреНрд░рд╛ рдирд╣реАрдВ рдХрд░ рдкрд╛рдпреЗрдВрдЧреЗ рдпрд╣ рд╡рд┐рд╢реНрд╡рд╛рд╕ рдХрд░ рдкрд╛рдирд╛ рдореБрд╢реНрдХрд┐рд▓ рдерд╛ ред)
Supporting statement: “We could not now accept the fact. never going to walk with us again.”
Answer: False

Question 3. Gandhiji’s funeral took place a week after his death. (рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХрд╛ рдЕрдВрддрд┐рдо рд╕рдВрд╕реНрдХрд╛рд░ рдЙрдирдХреЗ рдирд┐рдзрди рдХреЛ рдПрдХ рд╕рдкреНрддрд╛рд╣ рдХреЗ рдмрд╛рдж рдХрд┐рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ ред )
Supporting statement: “Gandhiji’s funeral was to take place the day after his death.”
Answer: True

Question 4. Walking in the funeral procession of Bapu was painful. (рдЧрд╛рдБрдзреА рдЬреА рдХреА рд╢рд╡ рдпрд╛рддреНрд░рд╛ рдореЗрдВ рдЪрд▓ рдкрд╛рдирд╛ рджреБрдГрдЦрджрд╛рдИ рдерд╛ред )
Supporting statement: It was an agonizing walk.
Answer: True

Question 5. Thousands watched Gandhiji’s funeral procession without making sound. (рд╣рдЬрд╛рд░реЛрдВ рд▓реЛрдЧреЛрдВ рдиреЗ рдЧрд╛рдБрдзреА рдЬреА рдХреА рд╢рд╡ рдпрд╛рддреНрд░рд╛ рдХреЛ рдЦрд╛рдореЛрд╕реА рд╕реЗ рджреЗрдЦрд╛ ред)
Supporting statement: “Thousands silently watched the procession.”
Answer: True

Question 6. Bapu lay fully covered in the truck. (рдмрд╛рдкреВ рдПрдХ рдкреВрд░реНрдгрдд: рдврдБрдХреЗ рд╣реБрдП рдЯреНрд░рдХ рдореЗрдВ рд▓реЗрдЯреЗ рдереЗ ред)
Supporting statement: “Bapu lay on an open truck.”
Answer: False

Question 7. The only way open to the average Indian was walking. (рдкрджрдпрд╛рддреНрд░рд╛ рд╕рд╛рдзрд╛рд░рдг рднрд╛рд░рддреАрдпреЛрдВ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдПрдХрдорд╛рддреНрд░рд╛ рдЦреБрд▓рд╛ рд╕рд╛рдзрди /рд╡рд┐рдХрд▓реНрдк рдерд╛ ред)
Supporting statement: “Moreover, to walk often is the only way open to the average Indian”.
Answer: True

Question 8. Gandhiji used to walk alone all over India. (рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдкреВрд░реЗ рднрд╛рд░рдд рдореЗрдВ рдкрджрдпрд╛рддреНрд░рд╛ рдХрд┐рдпрд╛ рдХрд░рддреЗ рдереЗ ред)
Supporting statement: We had walked with Bapu over the rough and smooth of India’s recent history.
Answer: True

Question 9. Bapu had a bulky figure. (рдмрд╛рдкреВ рдХрд╛ рд╢рд░реАрд╢ рднрд░реА-рднрд░рдХрдо/рдореЛрдЯрд╛-рддрд╛рдЬрд╛ рдерд╛ ред)
Supporting statement: “Bapu’s slight figure”
Answer: False

Question 10. While walking we can watch closely and clearly everthing around us. (рдкрджрдпрд╛рддреНрд░рд╛ рдХрд░рддреЗ рд╕рдордп рд╣рдо рдЕрдкрдиреЗ рдЖрд╕-рдкрд╛рд╕ рдХреА рд╕рднреА рд╡рд╕реНрддреБрдУрдВ рдХрд╛ рдкрд░рд┐рд╖реНрдХреГрдд рд░реВрдк рд╕реЗ рдПрд╡рдВ рдмрд╛рд░реАрдХреА рд╕реЗ рдЕрд╡рд▓реЛрдХрди рдХрд░ рд╕рдХрддреЗ рд╣реИрдВред)
Supporting statement: “It is to think with clarity and closely look at all that is around you.”
Answer: True

3. Answer The Following Questions (рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рдкреНрд░рд╢реНрдиреЛрдВ рдХреЗ рдЙрддреНрддрд░ рджреЗрдВ)

Question 1. When was Gandhiji’s funeral to take place ? (рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХрд╛ рдЕрдВрддрд┐рдо рд╕рдВрд╕реНрдХрд╛рд░ рдХрдм рд╣реЛрдиреЗ рд╡рд╛рд▓рд╛ рдерд╛ ? )
Answer: Gandhiji’s funeral was to take place the day after his death. (рдЧрд╛рдБрдзреА рдЬреА рдХрд╛ рдЕрддрд┐рдо рд╕рдВрд╕реНрдХрд╛рд░ рдЙрдирдХреА рдореГрддреНрдпреБ рдХреЗ рдкрд░рд╡рд░реНрддреА рджрд┐рди рд╣реЛрдирд╛ рдерд╛ред)

Question 2. Who was Padmasi ? (рдкрджреНрдорд╕реА рдХреМрди рдереА ? )
Answer: Padmasi was Mrs. Sarojini Naidu’s daughter. (рдкрджреНрдорд╕реА рд╢реНрд░реАрдорддреА рд╕рд░реЛрдЬрд┐рдиреА рдирд╛рдпрдбреВ рдХреА рдкреБрддреНрд░реА рдереАред)

Question 3. When did poeple begin to line the route of the procession was to follow ? (рд╢рд╡рдпрд╛рддреНрд░рд╛ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдирд┐рд░реНрдзрд╛рд░рд┐рдд рдкрде рдкрд░ рд▓реЛрдЧ рдХрдм рдкрдВрдХреНрддрд┐рдмрджреНрдз рд╣реЛрдиреЗ рд▓рдЧреЗ рдереЗ?)
Answer: People began to line the route of the procession was to follow hours in advance. ( рд╢рд╡рдпрд╛рддреНрд░рд╛ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдирд┐рд░реНрдзрд╛рд░рд┐рдд рдкрде рдкрд░ рд▓реЛрдЧ рдШрдВрдЯреЛрдВ рдкрд╣рд▓реЗ рдПрдХрддреНрд░ рд╣реЛрдиреЗ рд▓рдЧреЗред)

Question 4. Who made the announcement about Gandhij’s funeral procession ? (рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХреА рд╢рд╡рдпрд╛рддреНрд░рд╛ рдХреЗ рдмрд╛рд░реЗ рдореЗрдВ рдХрд┐рд╕рдиреЗ рдШреЛрд╖рдгрд╛ рдХрд┐рдпрд╛ред)
Answer: Padmasi, Mrs. Sarojini Naidu’s daughter made the announcement about Gandhiji’s funeral procession.
(рд╢реНрд░реАрдорддреА рд╕рд░реЛрдЬрд┐рдиреА рдирд╛рдпрдбреВ рдХреА рдкреБрддреНрд░реА рдкрджреНрдорд╕реА рдиреЗ рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХреА рд╢рд╡рдпрд╛рддреНрд░рд╛ рдХреЗ рдмрд╛рд░реЗ рдореЗрдВ рдШреЛрд╖рдгрд╛ рдХрд┐рдпрд╛ред)

Question 5. Where did Bapu’s dead body lie ? (рдмрд╛рдкреВ рдХрд╛ рд╢рд╡ рдХрд╣рд╛рдБ рд░рдЦрд╛ рдЧрдпрд╛ рдерд╛ ? )
Answer: Bapu’s dead body lay in an open truck. (рдмрд╛рдкреВ рдХрд╛ рд╢рд╡ рдПрдХ рдЦреБрд▓реЗ рдЯреНрд░рдХ рдореЗрдВ рд░рдЦрд╛ рдЧрдпрд╛ рдерд╛ ред) \

Question 6. Who was Mrs. Naidu mentioned here ? (рдпрд╣рд╛рдБ рдЙрд▓реНрд▓реЗрдЦрд┐рдд рд╢реНрд░реАрдорддрд┐ рдирд╛рдпрдбреВ рдХреМрди рдереА ? )
Answer: Here, Mrs. Naidu refers to Mrs. Sarojini Naidu, the eminent leader and poetess. (рдпрд╣рд╛рдБ рд╢реНрд░реАрдорддрд┐ рдирд╛рдпрдбреВ рд╕реЗ рд╢реНрд░реАрдорддрд┐ рд╕рд░реЛрдЬрд┐рдиреА рдирд╛рдпрдбреВ рдХреА рдУрд░ рд╕рдВрдХреЗрдд рдХрд┐рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ рд╣реИ, рдЬреЛ рд╡рд┐рдЦреНрдпрд╛рдд рдиреЗрддреНрд░реА рдПрд╡рдВ рдХрд╡рдпрд┐рддреНрд░реА рдереАред)

Question 7. How was Gandhiji taken to the cremation ground ? (рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХреЛ рд╢реНрдорд╢рд╛рди рдШрд╛рдЯ рдХреИрд╕реЗ рд▓реЗ рдЬрд╛рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ ? )
Answer: Gandhiji’s lifeless body was placed on an open truck covered with flowers and taker to the burning ghat.(рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХрд╛ рд╢рд╡ рдлреВрд▓реЛрдВ рд╕реЗ рдврдБрдХреЗ рд╣реБрдП рдПрдХ рдЯреНрд░рдХ рдкрд░ рд░рдЦрдХрд░ рд╢реНрдорд╢рд╛рди рдШрд╛рдЯ рд▓реЗ рдЬрд╛рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ред)

Question 8. How did Bapu walk ? (рдмрд╛рдкреВ рдХреИрд╕реЗ рдЪрд▓рддреЗ рдереЗ ? )
Answer: Bapu walked with a staff in his hand.(рдмрд╛рдкреВ рдЕрдкрдиреЗ рд╣рд╛рде рдореЗрдВ рдПрдХ рд▓рд╛рдареА рд▓реЗрдХрд░ рдЪрд▓рддреЗ рдереЗред)

Question 9. Which fact could not the writer accept ? (рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдХрд┐рд╕ рд╕рдЪреНрдЪрд╛рдИ рдХреЛ рд╕реНрд╡реАрдХрд╛рд░ рдирд╣реАрдВ рдХрд░ рд╕рдХреАред)
Answer: The fact that Bapu was no more could not be accepted by the writer.(рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдЗрд╕ рд╕рдЪреНрдЪрд╛рдИ рдХреЛ рд╕реНрд╡реАрдХрд╛рд░ рдирд╣реАрдВ рдХрд░ рд╕рдХреА рдХрд┐ рдмрд╛рдкреВ рдЕрдм рдирд╣реАрдВ рд░рд╣реЗред)

Question 10. Why was the walking impossible ? (рдкрджрдпрд╛рддреНрд░рд╛ / рдЪрд▓рдирд╛ рдЕрд╕рдореНрднрд╡ рд╕рд╛ рдХреНрдпреЛрдВ рдерд╛ ? )
Answer: The funeral procession of Bapuji was thickly crowded and so moving was impos- sible there.рдмрд╛рдкреВ рдХреА рд╢рд╡рдпрд╛рддреНрд░рд╛ рдореЗрдВ рд╕рдзрди рднреАрдбрд╝ рдереА рдЗрд╕рд▓рд┐рдП рдЪрд▓рдирд╛ рдЕрд╕рдореНрднрд╡ рд╕рд╛ рдерд╛ред

Question 11. What more did the anuthor realise ? (рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдиреЗ рдФрд░ рдХреНрдпрд╛ рдорд╣рд╕реВрд╕ рдХреА ? )
Answer: The author also realised that she was among the people for whom walking with Gandhiji had a special meaning.(рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдХреЛ рдПрд╣рд╕рд╛рд╕ рд╣реБрдЖ рдХрд┐ рд╡рд╣ рдЙрди рд▓рд╛рдЧреЛрдВ рдХреЗ рдмреАрдЪ рдереА рдЬрд┐рдирдХреЗ рд▓рд┐рдП рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХреЗ рд╕рд╛рде рдкрджрдпрд╛рддреНрд░рд╛ рдХрд░рдирд╛ рдПрдХ рд╡рд┐рд╢рд┐рд╖реНрдЯ рдЕрд░реНрде рд░рдЦрддрд╛ рдерд╛ред)

Question 12. Whats was often the only way open to the average Indian ? (рд╕рд╛рдзрд╛рд░рдг рднрд╛рд░рддреАрдпреЛрдВ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдХреНрдпрд╛ рдПрдХрдорд╛рддреНрд░ рдЦреБрд▓рд╛ рд╡рд┐рдХрд▓реНрдк рдерд╛ ? )
Answer: Walking was often the only way open to the average Indian. (рдкреИрджрд▓ рдЪрд▓рдирд╛ / рдкрджрдпрд╛рддреНрд░рд╛ рдХрд░рдирд╛ рд╕рд╛рдзрд╛рд░рдг рднрд╛рд░рддреАрдпреЛрдВ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдПрдХрдорд╛рддреНрд░ рдЦреБрд▓рд╛ рд╡рд┐рдХрд▓реНрдк рдерд╛ред)

Question 13. Why was walking very popular to the average people of India ? (рднрд╛рд░рдд рдХреА рдЖрдо рдЬрдирддрд╛ рдХреЗ рдмреАрдЪ рдкрджрдпрд╛рддреНрд░рд╛ рдХрд░рдирд╛ рдХреНрдпреЛрдВ рд▓реЛрдХрдкреНрд░рд┐рдп рдерд╛ ? )
Answer: As walking costs nothing and no vehicle except one’s body is required for it, it was very popular to the average IndiAnswer:(рдЪреВрдБрдХрд┐ рдкрджрдпрд╛рддреНрд░рд╛ рдореЗрдВ рдХреБрдЫ рдЦрд░реНрдЪ рдирд╣реАрдВ рд▓рдЧрддрд╛ рдПрд╡рдВ рд╕реНрд╡рдпрдВ рдХреЗ рд╢рд░реАрд░ рдХреЗ рдЕрд▓рд╛рд╡рд╛ рдЕрдиреНрдп рдХрд┐рд╕реА рд╡рд╛рд╣рди рдХреА рдЖрд╡рд╢реНрдпрдХрддрд╛ рднреА рдирд╣реАрдВ рд╣реЛрддреА, рдЗрд╕рд▓рд┐рдП рднрд╛рд░рдд рдХреА рдЖрдо рдЬрдирддрд╛ рдХреЗ рдмреАрдЪ рдкрджрдпрд╛рддреНрд░рд╛ рдмрд╣реБрдд рд▓реЛрдХрдкреНрд░рд┐рдп рдерд╛ред)

Question 14. Who was refered to as India’s beloved leader ? (рднрд╛рд░рдд рдХреЗ рдкреНрд░рд┐рдп рдиреЗрддрд╛ рдХреЗ рд░реВрдк рдореЗрдВ рдХрд┐рдирдХреА рдУрд░ рд╕рдВрдХреЗрдд рдХрд┐рдпрд╛ рд╣реИ ? )
Answer: Mahatma Gandhi was reffered to as India’s beloved leader. (рднрд╛рд░рдд рдХреЗ рдкреНрд░рд┐рдп рдиреЗрддрд╛ рдХреЗ рд░реВрдк рдореЗрдВ рдорд╣рд╛рддреНрдорд╛ рдЧрд╛рдБрдзреА рдХреА рдУрд░ рд╕рдВрдХреЗрдд рдХрд┐рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ рд╣реИред )

Question 15. Where did Gandhiji’s followers walk with him ? (рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХреЗ рдЕрдиреБрдпрд╛рдпрд┐рдпреЛрдВ рдиреЗ рдЙрдирдХреЗ рд╕рд╛рде рдХрд╣рд╛рдБ рдкрджрдпрд╛рддреНрд░рд╛ рдХреА рдереАред)
Answer: The followers of Gandhiji walked with him over the rough and smooth of India’s recent history.
(рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХреЗ рдЕрдиреБрдпрд╛рдпрд┐рдпреЛрдВ рдиреЗ рдЙрдирдХреЗ рд╕рд╛рде рднрд╛рд░рдд рдХреЗ рдЗрддрд┐рд╣рд╛рд╕ рдХреЗ рд╕реБрдЧрдо рдПрд╡рдВ рджреБрд░реНрдЧрдо рдорд╛рд░реНрдЧреЛрдВ рдкрд░ рдкрджрдпрд╛рддреНрд░рд╛ рдХреЛ рдереАред)

Wbbse Class 10 English Bliss The Passing Away Of Bapu Character Sketch

Question 16.What was necessity to Gandhiji ? (рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХреА рдкреНрд░рдпреЛрдЬрдиреАрдпрддрд╛ рдХреНрдпрд╛ рдереА?)
Answer: Walking was a necessity to Gandhiji.(рдкрджрдпрд╛рддреНрд░рд╛ (рдХрд░рдирд╛) рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХреА рдкреНрд░рдпреЛрдЬрдиреАрдпрддрд╛ рдереА ред)

Question 17. What did thousands of people watched silently ? (рд╣рдЬрд╛рд░реЛрдВ-рд╣рдЬрд╛рд░ рд▓реЛрдЧреЛрдВ рдиреЗ рдЦрд╛рдореЛрд╢реА рд╕реЗ рдХреНрдпрд╛ рджреЗрдЦрд╛? )
Answer: To the author, to walk meant making a slow progress.
(рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдкрджрдпрд╛рддреНрд░рд╛ рдХрд╛ рддрд╛рддреНрдкрд░реНрдп рдерд╛ рдзреАрд░реЗ-рдзреАрд░реЗ рд╡рд┐рдХрд╛рд╕ рдХрд░рдирд╛ ред)

Question 18. Where and how did Gandhiji walk ? (рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХрд╣рд╛рдБ рдФрд░ рдХреИрд╕реЗ рдЪрд▓рддреЗ рдереЗ ? )
Answer: Gandhiji slight figure always walked with a staff in hand over a large part of India. (рдХреНрд╖реАрдг рдХрд╛рдпрд╛ рд╡рд╛рд▓реЗ рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдиреЗ рд╣рд╛рдереЛрдВ рдореЗрдВ рд▓рд╛рдареА рд▓реЗрдХрд░ рднрд╛рд░рдд рдХреЗ рд╡рд┐рд╢рд╛рд▓ рднреВ-рднрд╛рдЧ рдкрд░ рдкрджрдпрд╛рддреНрд░рд╛ рдХреА рдереАред)

Question 19. Into what the common place was transformed by Gandhiji ? (рд╕рд╛рдзрд╛рд░рдг рд╡рд╕реНрддреБрдУрдВ рдХреЛ рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ рдХрд┐рд╕ рд╡рд╕реНрддреБ рдореЗрдВ рдкрд░рд┐рд╡рд░реНрддрд┐рдд рдХрд░ рджрд┐рдпрд╛ рдЬрд╛рддрд╛ рдерд╛ ? )
Answer: Gandhiji tansformed every common place into a joyful effort. (рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдкреНрд░рддреНрдпреЗрдХ рд╕рд╛рдзрд╛рд░рдг рд╡рд╕реНрддреБ рдХреЛ рдЖрдирдиреНрджрджрд╛рдпрдХ рдХрд╛рд░реНрдп (рдкреНрд░рдЪреЗрд╖реНрдЯрд╛) рдореЗрдВ рдкрд░рд╡рд┐рд░реНрддрд┐рдд рдХрд░ рджреЗрддреЗ рдереЗ ред)

Lesson (рдкрд╛рда) – 3 The Passing Away Of Bapu (рдмрд╛рдкреВрдЬреА рдХрд╛ рдЧреБрдЬрд░рдирд╛) Unit-3

1. Choose The Correct Alternative To Complete The Following Sentences: (рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рд╡рд╛рдХреНрдпреЛрдВ рдХреЛ рдкреВрд░рд╛ рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╕рдЯреАрдХ рд╡рд┐рдХрд▓реНрдк рдЪреБрдиреЗрдВред)

Question 1. Gandhiji’s ashes were taken to Allahabad by – (рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХреА рдЕрд╕реНрдерд┐рднрд╕реНрдо рдХреЛ рдЗрд▓рд╛рд╣рд╛рдмрд╛рдж рд▓реЗ рдЬрд╛рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ …. рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛)

  1. A train
  2. A truck
  3. A ship
  4. A helicopter

Answer: 1. A train.

Question 2. Gandhiji’s ashes were taken to Allahabad (рдЧрд╛рдБрдзреА рдЬреА рдХреА рдЕрд╕реНрдерд┐рднрд╕реНрдо рдЗрд▓рд╛рд╣рд╛рдмрд╛рдж рд▓реЗ рдЬрд╛рдпрд╛ рдЧрдпрд╛……)

  1. A long time after the funeral
  2. Some hours after the funeral
  3. Some weeks after the funeral
  4. A few days after the funeral

Answer: 4. A few days after the funeral.

Question 3. A special train went to Allahabad with- (рдПрдХ рд╡рд┐рд╢реЗрд╖ рд░реЗрд▓рдЧрд╛рдбрд╝реА рдЗрд▓рд╛рд╣рд╛рдмрд╛рдж рдкрд╣реБрдБрдЪреА …….. рдХреЗ рд╕рд╛рде)

  1. Dead body
  2. Holy ashes
  3. Photography
  4. Tableau

Answer: 2. Holy ashes.

Question 4.Gandhiji’s ashes were taken to Allahabad for тАУ (рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХреА рдЕрд╕реНрдерд┐рднрд╕реНрдо рдХреЛ рдЗрд▓рд╛рд╣рд╛рдмрд╛рдж рд▓реЗ рдЬрд╛рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ рдХреЗ рд▓рд┐рдП)

  1. Immersion
  2. Building a temple
  3. Setting up a tomb
  4. Preserving is a museum

Answer: 1. Immersion.

Question 5. People on the train –

  1. Cried with sorrow
  2. Sang bhajans
  3. danced with joy
  4. Recited slokas from the Gita

Answer: 2. Sang bhajAnswer:

Question 6. The train compartment, where Gandhiji’s ashes had been kept was decorated with – (рд░реЗрд▓рдЧрд╛рдбрд╝реА рдХреЗ рдЬрд┐рд╕ рдбрд┐рдмреНрдмреЗ рдореЗрдВ рдЧрд╛рдБрдзреА рдЬреА рдХрд╛ рдЕрд╕реНрдерд┐рднрд╕реНрдо рд░рдЦрд╛ рд╣реБрдЖ рдерд╛ рд╡рд╣ рд╕реБрд╕рдЬреНрдЬрд┐рдд рдерд╛ ……. рд╕реЗ)

  1. Incenses
  2. Colored papers
  3. Flowers
  4. Mango leaves

Answer: 3. Flowers.

Question 7. Every station on the route was filled with – (рдирд┐рд░реНрдзрд╛рд░рд┐рдд рдорд╛рд░реНрдЧ рдкрд░ рдХреЗ рдкреНрд░рддреНрдпреЗрдХ рд╕реНрдЯреЗрд╢рди.рд╕реЗ рдкрд░рд┐рдкреВрд░реНрдг рднрд░реЗ рдкрдбрд╝реЗ рдереЗред)

  1. Mournes
  2. Security force
  3. Patriots
  4. Passengers.

Answer: 1. Mournes.

Question 8. The train reached Allahabad amid – (рд░реЗрд▓рдЧрд╛рдбрд╝реА рдХреЗ рдордзреНрдп рдЗрд▓рд╛рд╣рд╛рдмрд╛рдж рдкрд╣реБрдБрдЪреА ред)

  1. Song and flowers
  2. Influential people
  3. Sorrowful crowds
  4. Sang and prayer

Answer: 4. Sang and prayer.

Question 9. To watch the immersion of Gandhiji’s ashes a huge crowd gathered – ( рдХреА рдЕрд╕реНрдерд┐рднрд╕реНрдо рдХрд╛ рд╡рд┐рд╕рд░реНрдЬрди рджреЗрдЦрдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╡рд┐рд╢рд╛рд▓ рднреАрдбрд╝ рдПрдХрддреНрд░ рдереА…..)

  1. At the bank
  2. On boats
  3. Joyful crowds
  4. On roadside

Answer: 1. At the bank.

Question 10. After the immersion of Gandhiji’s ashes, people went back to рдЕрд╕реНрдерд┐рднрд╕реНрдо рдХреЗ рд╡рд┐рд╕рд░реНрдЬрди рдХреЗ рдмрд╛рдж рд▓реЛрдЧ рд▓реМрдЯ рдЧрдпреЗ…….)

  1. Delhi
  2. Ahmedabad
  3. Hardware
  4. Kolkata

Answer: 1. Delhi.

The Passing Away Of Bapu Class 10 English Mcq Wbbse

Question 11. The writer roused herself with a/an- (рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдиреЗ рдЦреБрдж рдХреЛ рдЬрд╛рдЧреГрдд рдХреА…….. рд╕реЗ)

  1. Ease
  2. Effort
  3. Joy
  4. Unwillingness

Answer: 2. Effort.

Question 12. The author had not directly-(рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдкреНрд░рддреНрдпрдХреНрд╖ рд░реВрдк рд╕реЗ рдХрднреА рдирд╣реАрдВ рдХреА рдереАред)

  1. Gone to prison with Gandhiji
  2. Played with Gandhiji
  3. Walked with Gandhiji
  4. Run with Gandhiji

Answer: 3. Walked with Gandhiji.

Question 13. The writer felt that the death of Gandhiji left her (рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХреА рдореГрддреНрдпреБ рдиреЗ рдЙрдиреНрд╣реЗрдВ ……….. рдХрд░ рджрд┐рдпрд╛ред)

  1. Unprotected
  2. Unquiet
  3. Unready
  4. Unrelated

Answer: 1. Unprotected.

Question 14. During the freedom struggle, the writer had been

  1. An onlooker
  2. An active participant
  3. A freedom fighter
  4. A leader

Answer: 1. An onlooker.

Question 15. The writer wondered how she could (рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рд╡рд┐рд╕реНрдорд┐рдд рдереА рдХрд┐ рд╡рд╣ рдЗрддрдиреА рдЖрд╕рд╛рдиреА рд╕реЗ рдХреИрд╕реЗ …….. рдХрд░ рд╕рдХрддреА рдереА ред)

  1. Lose courage so easily
  2. Become so courageous overnight
  3. So frightened
  4. Lose courage after Gandhiji’s death

Answer: 4. Lose courage so easily.

Question 16. Bapu’s India would continue to live in his – (рдмрд╛рдкреВ рдХрд╛ рднрд╛рд░рдд рдЙрдирдХреЗ ………. рдореЗрдВ рдЬреАрддрд╛ рд░рд╣реЗрдЧрд╛ ред)

  1. Killer
  2. Relatives
  3. Friends
  4. Children

Answer: 4. Children.

Question 17. Coming back to Delhi, the writer felt –

  1. Sadness
  2. Helpless
  3. Surprised
  4. Exhausted

Answer: 2. Helpless.

Question 18. Bapu awakened ordinary folk to one another –

  1. Co-operation
  2. Sympathy
  3. Suffering
  4. Work

Answer: 3. Suffering.

2. State Wheather The Following Statements Are True Or False. Provide Sentences/ Phrases/Words In Support Of Your Answer:(рдмрддрд╛рдУ рдХрд┐ рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рд╡рд╛рдХреНрдп рд╕рд╣реА рд╣реИрдВ рдпрд╛ рдЧрд▓рддред рдЕрдкрдиреЗ рдЙрддреНрддрд░ рдХреЗ рд╕рдорд░реНрдерди рдореЗрдВ рд╡рд╛рдХреНрдп / рд╡рд╛рдХреНрдпрд╛рдВрд╢ / рд╢рдмреНрдж рд▓рд┐рдЦреЗрдВ

Question 1. Gandhiji’s ashes were taken to Allahabad on the day of his death. (at рдЪрд┐рддрд╛рднрд╕реНрдо рдЙрдирдХреА рдореГрддреНрдпреБ рдХреЗ рдкрд░рд╡рд░реНрддреА рджрд┐рди рдЗрд▓рд╛рд╣рд╛рдмрд╛рдж рд▓рд╛рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ ред ) Supporting statement: “Some days after the funeral, Gandhiji’s ashed to Allahabad.
Answer: False

Wb Class 10 English Solutions

Question 2. The ashes were scattered in the Narmada (рдЪрд┐рддрд╛рднрд╕реНрдо рдирд░реНрдорджрд╛ рдореЗрдВ рд╡рд┐рд╕рд░реНрдЬрд┐рдд рдХрд░ рджрд┐рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ ред)
Supporting statement: The ashes were immersed in the Ganges.
Answer: False

Question 3. People cried on the train.┬а
Supporting statement: “People did not weep anymore”.
Answer: False

Question 4. At every station people greeted Gandhiji (рдкреНрд░рддреНрдпреЗрдХ рд╕реНрдЯреЗрд╢рди рдкрд░ рд▓реЛрдЧреЛрдВ рдиреЗ рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рд╕реНрд╡рд╛рдЧрдд рдХрд┐рдпрд╛ред)
Supporting statement: “At every station, sorrowful crowds filled the platform.
Answer: False

Question 5. The train reached Allahabad amidst slogan-shouting. (test рдЗрд▓рд╛рд╣рд╛рдмрд╛рдж рдкрд╣реБрдБрдЪреА ред)
Supporting statement: Amid song and prayer the train reached Allahabad.
Answer: False

Question 6. Back in Delhi, the writer was confused. (fat a Supporting statement: “Back in Delhi, I felt at sea”.
Answer: True

Question 7. The author did not make any sacrifice for her country. (рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдиреЗ рдЕрдкрдиреЗ рджреЗрд╢ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдХреБрдЫ рднреА рдмрд▓рд┐рджрд╛рди рдирд╣реАрдВ рдХрд┐рдпрд╛ред)
Supporting statement: “I had not directly…… made any sacrifice for my country.”
Answer: True

Question 8. Bapu had made common people aware of one another’s strength. (рдмрд╛рдкреВ рдиреЗ рд╕рд╛рдзрд╛рд░рдг рдЬрдирдорд╛рдирд╕ рдХреЛ рдПрдХ-рджреВрд╕рд░реЗ рдХреА рд╢рдХреНрддрд┐ рдХреЗ рдкреНрд░рддрд┐ рдЬрд╛рдЧреГрдд рдХрд┐рдпрд╛ ред)
Supporting statement: He……….. awakened them to one another suffering.
Answer: False

Question9. The writer sufferend imprisonment. (рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдХреЛ рдХрд╛рд░рд╛рдЧрд╛рд░ рдХреА рд╕рдЬрд╛ рдорд┐рд▓реА рдереАред) [F] Supproting statement : “I had not gone to prison.”
Answer: False

Question 10. With Bapu’s passing away, the writer’s social connections vanished. (рдмрд╛рдкреВ рдХреЗ рд╕реНрд╡рд░реНрдЧрд╡рд╛рд╕ рдХреЗ рд╕рд╛рде рд╣реА рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдХреЗ рд╕рд╛рдорд╛рдЬрд┐рдХ рд╕рдореНрдкрд░реНрдХ рд╡рд┐рд▓реБрдкреНрдд рд╣реЛ рдЧрдпреЗред
Supporting statement: “with Bapu’s passing away, I felt the magic circle had van- ished……”
Answer: False

3. Complete The Following Sentence With Information From The Text. (рдкрд╛рдареНрдпрд╛рдВрд╢ рдХреА рд╕реВрдЪрдирд╛ рдХреЗ рдЖрдзрд╛рд░ рдкрд░ рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рд╡рд╛рдХреНрдпреЛрдВ рдХреЛ рдкреВрд░реНрдг рдХрд░реЗрдВ ред)

Question 1. Gandhiji’s ashes were taken to Allahabad by тАУ (рдЧрд╛рдБрдзреА рдЬреА рдХреА рдЕрд╕реНрдерд┐рднрд╕реНрдо рдЗрд▓рд╛рд╣рд╛рдмрд╛рдж рд▓рд╛рдпреА рдЧрдпреА – )
Answer: A special train (рдПрдХ рд╡рд┐рд╢реЗрд╖ рдЯреНрд░реЗрди рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛)

Question 2. Amid flowers and songs, people could feel (рдлреВрд▓реЛрдВ рдПрд╡рдВ рднрдЬрди-рд╕рдВрдЧреАрдд рдХреЗ рдордзреНрдп рд▓реЛрдЧреЛрдВ рдХреЗ рдорд╣рд╕реВрд╕ рдХрд┐рдпрд╛)
Answer: They presence of Gandhiji (рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХреА рдЙрдкрд╕реНрдерд┐рддрд┐ ред)

Question 3. People did not weep anymore because – (рд▓реЛрдЧ рдЕрдм рдФрд░ рдирд╣реАрдВ рд░реЛрдпреЗ рдХреНрдпреЛрдВрдХрд┐)
Answer: They could feel Gandhiji presence amid the flower and the songs. (рд╡реЗ рдлреВрд▓реЛрдВ рдПрд╡рдВ рднрдЬрди- рд╕рдВрдЧреАрдд рдХреЗ рдордзреНрдп рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХреА рдЙрдкрд╕реНрдерд┐рддрд┐ рдорд╣рд╕реВрд╕ рдХрд░ рд╕рдХрддреЗ рдереЗред)

Question 4. A huge crowd gathered at the bank of the river Ganga where (рд╡рд┐рд╢рд╛рд▓ рднреАрдбрд╝ рдЧрдВрдЧрд╛ рдирджреА рдХреЗ рддрдЯ рдкрд░ рдПрдХрддреНрд░рд┐рдд рдереА рдЬрд╣рд╛рдБ)
Answer: Gandhiji’s ashes were immersed. (рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХреА рдЕрд╕реНрдерд┐рднрд╕реНрдо рд╡рд┐рд╕рд░реНрдЬрд┐рдд рдХрд┐рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ред)

Question 5. With Bapu’s passing away, the magic circle around the writer- (рдмрд╛рдкреВ рдХреЗ рд╕реНрд╡рд░реНрдЧрд╡рд╛рд╕ рдХреЗ рд╕рд╛рде рд╣реА рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдХреЗ рдЪрд╛рд░реЛрдВ рдУрд░ рдХрд╛ рд╕реБрд░рдХреНрд╖рд╛ рдЪрдХреНрд░)
Answer: Had vanished (рд╡рд┐рд▓реБрдкреНрдд рд╣реЛ рдЧрдпрд╛ред)

Question 6. The author asked herself (рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдиреЗ рд╕реНрд╡рдпрдВ рд╕реЗ рдкреВрдЫрд╛ )
Answer: If Bapu had lived and died for nothing. (рдХрд┐ рдХреНрдпрд╛ рдмрд╛рдкреВ рдХреЗ рдЬреАрдиреЗ рдПрд╡рдВ рдорд░рдиреЗ рдХрд╛ рдХреЛрдИ рдореЛрд▓ рдирд╣реАрдВ рдерд╛ ред)

Wb Class 10 English Solutions

Question 7. The writer felt that with Bapu’s passage, the magic circle-
Answer: The writer felt that with Bapu’s passage, the magic circle had vanished.

Question 8. The values of the writer were (рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдХреЗ рдореВрд▓реНрдп рдмреЛрдз)
Answer: Not so weak (рдЙрддрдиреЗ рдХрдордЬреЛрд░ рддреЛ рдирд╣реАрдВ рдереЗ ред)

Question 9. Millions of people would have remained ordinary folk if (рд▓рд╛рдЦреЛрдВ рд▓реЛрдЧ рд╕рд╛рдзрд╛рд░рдг рдЬрдирдорд╛рдирд╕ рд╣реА рд░рд╣ рдЬрд╛рддреЗ рдпрджрд┐)
Answer: Gandhiji had not brought them out of indifference (рдЧрд╛рдБрдзреА рдЬреА рдиреЗ рдЙрдиреНрд╣реЗрдВ рдЙрджрд╛рд╕реАрдирддрд╛ рд╕реЗ рдЙрдмрд╛рд░рд╛ рди рд╣реЛрддрд╛ ред)

Question 10. Bapu might have passed away- (рдмрд╛рдкреВ рддреЛ рдЪрд▓ рдмрд╕реЗ)
Answer: But his India would continue to live in his children. (рдХрд┐рдиреНрддреБ рднрд╛рд░рдд рдЙрдирдХреА рд╕рдВрддрд╛рдиреЛрдВ рдореЗрдВ рдЬреАрддрд╛ рд░рд╣реЗрдЧрд╛ред)

4. Answer The Following Questions (рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рдкреНрд░рд╢реНрдиреЛрдВ рдХреЗ рдЙрддреНрддрд░ рджреЗрдВ)

Question 1. When was Gandhiji’s ashes taken to Allahabad ? (рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХрд╛ рдЕрд╕реНрдерд┐рднрд╕реНрдо рдЗрд▓рд╛рд╣рд╛рдмрд╛рдж рдХрдм рд▓рд╛рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ ? )
Answer: Some days after the funeral was over Gandhiji’s ashes were taken to Allahabad. (рдЕрдВрддрд┐рдо рд╕рдВрд╕реНрдХрд╛рд░ рдХреЗ рдХреБрдЫ рджрд┐рдиреЛрдВ рдХреЗ рдмрд╛рдж рдЧрд╛рдБрдзреА рдЬреА рдХреА рдЕрд╕реНрдерд┐рдпрд╛рдБ рдЗрд▓рд╛рд╣рд╛рдмрд╛рдж рд▓рд╛рдпреА рдЧрдИ ред)

Question 2. Why were Gandhiji’s ashes taken to Allahabad ? (рдЧрд╛рдБрдзреА рдЬреА рдХрд╛ рдЕрд╕реНрдерд┐ рднрд╕реНрдо рдЗрд▓рд╛рд╣рд╛рдмрд╛рдж рдХреНрдпреЛрдВ рд▓рд╛рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ ? )
Answer: Gandhiji’s ashes were taken to Allahabad for immersion in the Ganges.(рдЧрд╛рдБрдзреА рдЬреА рдХрд╛ рдЕрд╕реНрдерд┐рднрд╕реНрдо рдЧрдВрдЧрд╛ рдореЗрдВ рд╡рд┐рд╕рд░реНрдЬрд┐рдд рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдЗрд▓рд╛рд╣рд╛рдмрд╛рдж рд▓рд╛рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ред)

Question 3. What took Gandhiji’s ashes to Allabahabad ? (рдЧрд╛рдБрдзреА рдЬреА рдХреЗ рдЕрд╕реНрдерд┐ рднрд╕реНрдо рдХреЛ рдХреИрд╕реЗ / рдХрд┐рд╕ рдкреНрд░рдХрд╛рд░ рдЗрд▓рд╛рд╣рд╛рдмрд╛рдж рд▓рд╛рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ ? )
Answer: A special train took Gandhiji’s ashes to Allahabad.(рдПрдХ рд╡рд┐рд╢реЗрд╖ рд░реЗрд▓рдЧрд╛рдбрд╝реА рд╕реЗ рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХреЗ рдЕрд╕реНрдерд┐ рднрд╕реНрдо рдХреЛ рдЗрд▓рд╛рд╣рд╛рдмрд╛рдж рд▓рд╛рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ред)

Question 4. What did the people do in the train ? (рд▓реЛрдЧ рд░реЗрд▓рдЧрд╛рдбрд╝реА рдореЗрдВ рдХреНрдпрд╛ рдХрд░ рд░рд╣реЗ рдереЗ ? )
Answer: In the train people did not weep anymore but continued to sing bhajAnswer: (рд░реЗрд▓рдЧрд╛рдбрд╝реА рдореЗрдВ рд▓реЛрдЧ рдЕрдм рдФрд░ рд╡рд┐рд▓рд╛рдк рдирд╣реАрдВ рдХрд░ рд░рд╣реЗ рдереЗ рдмрд▓реНрдХрд┐ рд╡реЗ рднрдЬрди рдЧрд╛ рд░рд╣реЗ рдереЗ ред)

Question 5. Why did people in the train cry no more ? (рд░реЗрд▓рдЧрд╛рдбрд╝реА рдореЗрдВ рд▓реЛрдЧ рдХреНрдпреЛрдВ рдЕрдм рдФрд░ рд╡рд┐рд▓рд╛рдк рдирд╣реАрдВ рдХрд░ рд░рд╣реЗ рдереЗ ? )
Answer: People in the train cried no more as they could feel the presence of Gandhiji amid flowers songs and prayers. (рд░реЗрд▓рдЧрд╛рдбрд╝реА рдореЗрдВ рд╕рд╡рд╛рд░ рд▓реЛрдЧ рдЕрдм рдФрд░ рдирд╣реАрдВ рд░реЛ рд░рд╣реЗ рдереЗ рдЪреВрдБрдХрд┐ рд╡реЗ рд╕рдВрдЧреАрдд, рднрдЬрди рдФрд░ рдлреВрд▓реЛрдВ рдореЗрдВ рдЧрд╛рдБрдзреА рдЬреА рдХреА рдЙрдкрд╕реНрдерд┐рддрд┐ рдорд╣рд╕реВрд╕ рдХрд░ рд╕рдХрддреЗ рдереЗ ред)

Question 6. What happened in the stations during the special trains journey to Allahabad ? (рд╡рд┐рд╢реЗрд╖ рд░реЗрд▓рдЧрд╛рдбрд╝реА рд╕реЗ рдЗрд▓рд╛рд╣рд╛рдмрд╛рдж рдХреА рдпрд╛рддреНрд░рд╛ рдХреЗ рджреМрд░рд╛рди рд╕реНрдЯреЗрд╢рди рдкрд░ рдХреНрдпрд╛ рд╣реБрдЖ?)
Answer: During the special journey to Allahabad, crowds of sorrowful people filled the platform at every station.
рдЗрд▓рд╛рд╣рд╛рдмрд╛рдж рдХреА рдпрд╛рддреНрд░рд╛ рдХреЗ рджреМрд░рд╛рди, рд╢реЛрдХ рд╕рдВрддрдкреНрдд рд▓реЛрдЧреЛрдВ рдХреЗ рдЭреБрдгреНрдб рдиреЗ рд╣рд░ рд╕реНрдЯреЗрд╢рди рдХреЗ рдкреНрд▓реЗрдЯрдлрд╛рд░реНрдо рдкрд░ рднреАрдбрд╝ рд▓рдЧрд╛ рд░рдЦреА рдереАред)

Question 7. How was the compartment of the train decorated ? (рд░реЗрд▓рдЧрд╛рдбрд╝реА рдХрд╛ рдбрдмреНрдмрд╛ рдХреИрд╕реЗ рд╕рдЬрд╛рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ ? )
Answer: Compartment of the train was decorated with flowers. (рд░реЗрд▓рдЧрд╛рдбрд╝реА рдХрд╛ рдбрдмреНрдмрд╛ рдлреВрд▓реЛрдВ рд╕реЗ рд╕рдЬрд╛рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ред)

Wb Class 10 English Solutions

Question 8. Amid what did the train reach Allahabad ? (рд░реЗрд▓рдЧрд╛рдбрд╝реА рдХрд┐рдирдХреЗ рдордзреНрдп рдЗрд▓рд╛рд╣рд╛рдмрд╛рдж рдкрд╣реБрдБрдЪреА ? )
Answer: The train reached Allahabad amid flowers and songs.(рд░реЗрд▓рдЧрд╛рдбрд╝реА рдлреВрд▓реЛрдВ рдПрд╡рдВ рд╕рдВрдЧреАрддреЛрдВ рдХреЗ рдордзреНрдп рдЗрд▓рд╛рд╣рд╛рдмрд╛рдж рдкрд╣реБрдБрдЪреАред)

Question 9. Where did a large crowd gather during the immersion of Bapuji’s ashes ? (рдмрд╛рдкреВ рдЬреА рдХреА рдЕрд╕реНрдерд┐ – рднрд╕реНрдо рдХреЛ рд╡рд┐рд╕рд░реНрдЬрд┐рдд рдХрд░рддреЗ рд╕рдордп рд╡рд┐рд╢рд╛рд▓ рднреАрдбрд╝ рдХрд╣рд╛рдБ рдПрдХрддреНрд░ рдереА ? )
Answer: A large crowd gathered at the bank of the Ganga during the immersion of Bapuji’s ashes. (рдмрд╛рдкреВ рдЬреА рдЕрд╕реНрдерд┐ – рднрд╕реНрдо рдХреЛ рд╡рд┐рд╕рд░реНрдЬрд┐рдд рдХрд░рддреЗ рд╕рдордп рдЧрдВрдЧрд╛ рдХреЗ рддрдЯ рдкрд░ рд╡рд┐рд╢рд╛рд▓ рднреАрдбрд╝ рдПрдХрддреНрд░ рдереАред)

Question 10. What did the writer feel as she came back to Delhi from Allahabad ? (рдЗрд▓рд╛рд╣рд╛рдмрд╛рдж рд╕реЗ рджрд┐рд▓реНрд▓реА рд▓реМрдЯрдиреЗ рдкрд░ рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдиреЗ рдХреНрдпрд╛ рдорд╣рд╕реВрд╕ рдХреАред)
Answer: On coming back from Allahabad to Delhi the Writer felt at sea. (рдЗрд▓рд╛рд╣рд╛рдмрд╛рдж рд╕реЗ рджрд┐рд▓реНрд▓реА рд▓реМрдЯрдиреЗ рдкрд░ рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдиреЗ рдЕрд╕рд╣рд╛рдп рдорд╣рд╕реВрд╕ рдХрд┐рдпрд╛ ред)

Question 11. What did the author and her sisters do? (рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдФрд░ рдЙрдирдХреА рдмрд╣рдиреЛрдВ рдиреЗ рдХреНрдпрд╛ рдХрд┐рдпрд╛?)
Answer: When Gandhiji was walking over many parts of the country the author her sisters did not walk with Gandhiji and were merely on lookers. (рдЬрдм рдЧрд╛рдБрдзреА рдЬреА рджреЗрд╢ рдХреЗ рд╡рд┐рднрд┐рдиреНрди рднрд╛рдЧреЛрдВ рдореЗрдВ рдкрдж рдпрд╛рддреНрд░рд╛ рдХрд░ рд░рд╣реЗ рдереЗ рддреЛ рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдФрд░ рдЙрдирдХреА рдмрд╣рдиреЛрдВ рдиреЗ рдЧрд╛рдБрдзреА рдЬреА рдХреЗ рд╕рд╛рде рдкрдж рдпрд╛рддреНрд░рд╛ рдирд╣реАрдВ рдХреА рдФрд░ рдорд╛рддреНрд░ рдореВрдХ рджрд░реНрд╢рдХ рдмрдиреА рд░рд╣реАред)

Question 12. How did the author feel she had grown up? (рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдХреИрд╕реЗ рдкрд▓реА-рдмрдврд╝реА рдереА ? )
Answer: The author felt she had grown within a magic circle. (рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдиреЗ рдЕрдиреБрднрд╡ рдХреА рдХрд┐ рд╡рд╣ рдПрдХ рдЪрдорддреНрдХрд╛рд░рд┐рдХ рдЪрдХреНрд░ рдореЗрдВ рдкрд▓реА-рдмрдврд╝реА рдереАред)

Question 13. What had vanished for the writer after the death of Gandhiji ? (рдЧрд╛рдБрдзреА рдЬреА рдХреА рдореГрддреНрдпреБ рдХреЗ рдмрд╛рдж рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдХреЗ рдЕрдиреБрд╕рд╛рд░ рдХреНрдпрд╛ рд╡рд┐рд▓реБрдкреНрдд рд╣реЛ рдЧрдпрд╛ рдерд╛ ? )
Answer: The magic circle of Bapu had vanished for the writer after his death. (рдмрд╛рдкреВ рдХреА рдореГрддреНрдпреБ рдХреЗ рдмрд╛рдж рдЙрдирдХрд╛ рдЪрдорддреНрдХрд╛рд░рд┐рдХ рд╕реБрд░рдХреНрд╖рд╛ рдЪрдХреНрд░ рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╡рд┐рд▓реБрдкреНрдд рд╣реЛ рдЧрдпрд╛ рдерд╛ред)

Question 14. What did the author ask herself ? (рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдиреЗ рд╕реНрд╡рдпрдВ рд╕реЗ рдХреНрдпрд╛ рдкреВрдЫрд╛?)
Answer: The deeply shocked author asked herself whether Gandhiji lived and died for nothing. (рд╢реЛрдХ рд╕рдВрддрдкреНрдд рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдиреЗ рд╕реНрд╡рдпрдВ рд╕реЗ рдкреВрдЫрд╛ рдХрд┐ рдХреНрдпрд╛ рдЧрд╛рдБрдзреА рдЬреА рдХреЗ рдЬреАрдиреЗ рдПрд╡рдВ рдорд░рдиреЗ рдХрд╛ рдХреЛрдИ рдореЛрд▓ рди рдерд╛ ред)

Question 15. What did Gandhiji do to the common people of India ? (рдЧрд╛рдБрдзреА рдЬреА рдиреЗ рднрд╛рд░рдд рдХреЗ рдЖрдо рдЬрдирддрд╛ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдХреНрдпрд╛ рдХрд┐рдпрд╛ рдерд╛ ? )
Answer: Gandhiji got the common Indians out of indifference and made them aware of one another’s sufferings.
((рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдиреЗ рднрд╛рд░рдд рдХреЗ рдЖрдо рдЬрдирддрд╛ рдХреЛ рдЙрджрд╛рд╕реАрдирддрд╛ рд╕реЗ рдЙрдмрд╛рд░рд╛ рдПрд╡рдВ рдЙрдиреНрд╣реЗрдВ рдПрдХ рджреВрд╕рд░реЗ рдХреА рдкреАрдбрд╝рд╛ рдХреЗ рдкреНрд░рддрд┐ рдЬрд╛рдЧреГрдд рдХрд┐рдпрд╛ / рдЕрд╡рдЧрдд рдХрд░рд╛рдпрд╛ред)

Question 16. How were the values of the author ? (рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдХреЗ рдореВрд▓реНрдпрдмреЛрдз рдХреИрд╕реЗ рдереЗ ? )
Answer: The values of the author were not very weak. (рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдХреЗ рдореВрд▓реНрдпрдмреЛрдз рджреБрд░реНрдмрд▓ рдирд╣реАрдВ рдереЗред)

Question 17. What was the result of Gandhiji’s effort ? (рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХреЗ рдкреНрд░рдпрд╛рд╕ рдХрд╛ рдХреНрдпрд╛ рдкрд░рд┐рдгрд╛рдо рд╣реБрдЖ ? )
Answer: As a result of Gandhiji’s efforts the ordinary folk could realize the suffering of one another.
(рдЧрд╛рдБрдзреА рдЬреА рдХреЗ рдкреНрд░рдпрд╛рд╕ рдХреЗ рдлрд▓рд╕реНрд╡рд░реВрдк рд╕рд╛рдзрд╛рд░рдг рдЬрдирдорд╛рдирд╕ рдПрдХ рджреВрд╕рд░реЗ рдХреА рдкреАрдбрд╝рд╛ рдХреЛ рд╕рдордЭ рд╕рдХрддреЗ рдереЗред)

Wb Class 10 English Solutions

Question 18. How did the author decribe the then young generation ? (рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдХреЗ рдЙрд╕ рд╕рдордп рдХреА рдпреБрд╡рд╛ рдкреАрдврд╝реА рдХрд╛ рд╡рд░реНрдгрди рдХреИрд╕реЗ рдХрд┐рдпрд╛?)
Answer: The author decribed the then young generation as strong and proud to carry the ideals of Bapuji forward.(рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдиреЗ рдЙрд╕ рд╕рдордп рдХреА рдпреБрд╡рд╛ рдкреАрдврд╝реА рдХрд╛ рд╡рд░реНрдгрди рд╕рд╛рдорд░реНрдереНрдпрд╡рд╛рди рдПрд╡рдВ рд╕реНрд╡рд╛рднрд┐рдорд╛рдиреА рд╣реЛрдиреЗ рдХреЗ рд░реВрдк рдореЗрдВ рдХрд┐рдпрд╛ рдЬреЛ рдмрд╛рдкреВрдЬреА рдХреЗ рдЖрджрд░реНрд╢реЛрдВ рдХрд╛ рдЕрдиреБрд╕рд░рдг рдХрд░ рд╕рдХрддреЗ рдереЗред)

Question 19. Who would bear, according to the author, Gandhiji’s banner ? (рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдХреЗ рдЕрдиреБрд╕рд╛рд░ рдЧрд╛рдБрдзреАрдЬреА рдХреЗ рдЕрдзреВрд░реЗ рдХрд╛рд░реНрдпреЛрдВ рдХреЛ рдХреМрди рдкреВрд░рд╛ рдХрд░реЗрдЧрд╛?)
Answer: According to the author, the strong and proud young people would bear Gandhiji’s banner. (рд▓реЗрдЦрд┐рдХрд╛ рдХреЗ рдЕрдиреБрд╕рд╛рд░ рд╕рд╛рдорд░реНрдереНрдпрд╡рд╛рди рдПрд╡рдВ рд╕реНрд╡рд╛рднрд┐рдорд╛рдиреА рдпреБрд╡рдХ-рдпреБрд╡рддрд┐рдпрд╛рдБ рдЧрд╛рдВрдзреАрдЬреА рдХреЗ рдЕрдзреВрд░реЗ рдХрд╛рд░реНрдпреЛрдВ рдХреЛ рдкреВрд░рд╛ рдХрд░реЗрдВрдЧреЗред)

Lesson (рдкрд╛рда) – 3 The Passing Away Of Bapu (рдмрд╛рдкреВрдЬреА рдХрд╛ рдЧреБрдЬрд░рдирд╛) Additional Textual Grammar Change Of Voice

Question 1. He awakened them to one another’s sufferings.
Answer: They were awakened to one another’s sufferings by him.

Question 2. He brought them out of difference.
Answer: They were brought out of difference by him.

Question 3. They could feel Gandhiji’s presence.
Answer: Gandhiji’s presence could be felt by them.

Question 4. People on the train sang bhaji
Answer: Bhajans were sung by people on the train.

Question 5. The compartment was decked with flowers.
Answer: They decked the compartment with flowers.

Question 6. A special train took Gandhiji’s ashes to Allahabad.
Answer: Gandhiji’s ashes were taken to Allahabad by a special train.

Question 7. Gandhi took this necessity.
Answer: This necessity was taken by Gandhiji.

Wb Class 10 English Solutions

Question 8. It requires no vehicle.
Answer: No vehicle was required for it.

Question 9. They did not make a sound.
Answer: Not a sound was made by them.

Question 10. I was called to Birla House.
Answer: They called me to Birla House.

Lesson (рдкрд╛рда) – 3 The Passing Away Of Bapu (рдмрд╛рдкреВрдЬреА рдХрд╛ рдЧреБрдЬрд░рдирд╛) Change Of Narration

Question 1. The narrator said, “As I moved forward slowly I understood I was not merely in the midst of grieving people.”
Answer: The narrator said that as he had moved forward he had understood that he had not merely been in the midst of grieving people.

Question 2. She said simply, “We will walk. It is the last time we shall be walking with Bapu.”
Answer: She simply said, that they would walk. She added that it was the last time they should be walking with Bapu.

Question 3. One whimper, “What will become of me now that he was left me?
Answer: One whimper and asks what will become of him then that he has left him.

Lesson (рдкрд╛рда) – 3 The Passing Away Of Bapu (рдмрд╛рдкреВрдЬреА рдХрд╛ рдЧреБрдЬрд░рдирд╛) Transformation Of Sentence

Question 1. I was called to Birla House by an urgent telephone call. (Turn into a complex sentence)
Answer: I was called to Birla House by a telephone call which was urgent.

Question 2. They did not make a sound. (Tun into an affirmative sentence)
Answer: They remained soundless.

Question 3. They looked like lost children. (Turn into a complex sentence)
Answer: They looked like children who were lost.

Wb Class 10 English Solutions

Question 4. Bapu lay on an open truck covered with flowers. (Turn into a complex sentence)
Answer: Bapu lay on an open truck that was covered with flowers.

Question 4. Bapu lay on an open truck covered with flowers. (Turn into a complex sentence)
Answer: We could now refuse the fact.

Question 6. It cost him nothing but his energy. (Turn into an affirmative sentence)
Answer: It cost him only his energy.

Question 7. They could feel Gandhiji’s presence amid the flowers and the songs. (use as an adjective)
Answer: They could feel that Gandhiji was present amid the flowers and the songs.

Question 8. What if now Bapu is gone? (Turn into an assertive sentence)
Answer: It does not matter if now Bapu is gone.

Question 9. Thousands silently watched the procession. (use of the form of ‘silently’)
Answer: Thousands watched the procession with silence.

Question 10. My values were not so weak. (Turn into an interrogative sentence)
Answer: Were my values so weak?

WBBSE Solutions For Class 10 English Bliss Lesson рдкрд╛рда)- 4 My Own True Family (рдореЗрд░рд╛ рдЕрдкрдирд╛ рд╕рдЪреНрдЪрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░)

Class 10 English Bliss Lesson рдкрд╛рда)- 4 My Own True Family (рдореЗрд░рд╛ рдЕрдкрдирд╛ рд╕рдЪреНрдЪрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░)

About The Poet-Ted Hughes

Edward James Hughes widely known as Ted Hughes was a prolific writer. He was also a playwright and won high acclaim as a children’s writer.

He was born on 17th August 1930 in Mytholmroyd, England. His father, William Henry was a carpenter. He graduated from Pembroke College Cambridge.

His early fascination for animals found expression in his poems. His major works are: The Hawk in is the Rain, Lupercal, Wodwo, Crow, Gaudete, Cave Birds, Remians of Elmet, Moortown, The River, and Book for Childen.

Critics often ranked him as one of the best children poets of his generation. In 1984, he was made the poet Laureate of England. Ted Hughes breathed his last on October 28, 1998.

Read And Learn Also WBBSE Solutions for Class 10 English Bliss

Class 10 English Bliss Lesson рдкрд╛рда)- 4 My Own True Family (рдореЗрд░рд╛ рдЕрдкрдирд╛ рд╕рдЪреНрдЪрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░) рд╣рд┐рдиреНрджреА рдЕрдиреБрд╡рд╛рдж

Ted Hughes рдХреЗ рдирд╛рдо рд╕реЗ рд╡рд┐рдЦреНрдпрд╛рдд Edward James Huges рдПрдХ рдкреНрд░рддрд┐рднрд╛рд╡рд╛рди рд▓реЗрдЦрдХ рдереЗред рд╡реЗ рдПрдХ рдирд╛рдЯрдХрдХрд╛рд░ рдереЗ рдФрд░ рдЙрдиреНрд╣реЛрдВрдиреЗ рдмрд╛рд▓ рд╕рд╛рд╣рд┐рддреНрдпрдХрд╛рд░ рдХреЗ рд░реВрдк рдореЗрдВ рдЦреНрдпрд╛рддрд┐ рдкреНрд░рд╛рдкреНрдд рдХрд┐рдпрд╛ред

рдЙрдирдХрд╛ рдЬрдиреНрдо England рдХреЗ Mythalmroyd рдореЗрдВ 17 рдЕрдЧрд╕реНрдд 1930 рдХреЛ рд╣реБрдЖред рдЙрдирдХреЗ рдкрд┐рддрд╛, рд╡рд┐рд▓рд┐рдпрдо рд╣реЗрдирд░реА, рдПрдХ рдмрдврд╝рдИ рдереЗред рдЙрдиреНрд╣реЛрдВрдиреЗ Pembroke College, Cambridge рд╕реЗ рд╕реНрдирд╛рддрдХ рдХрд┐рдпрд╛ред рдЙрдирдХрд╛ рдкрд╢реБрдкреНрд░реЗрдо рдЙрдирдХреА рдХрд╡рд┐рддрд╛рдУрдВ рдореЗрдВ рдкрд░рд┐рд▓рдХреНрд╖рд┐рдд рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИред рдЙрдирдХреА рдореБрдЦреНрдп рд░рдЪрдирд╛рдПрдБ рд╣реИрдВред

The Hawk in the Rain, Lupercal, Wodwo, Crow, Gaudete, Cave Birds, Remains of Elmet, Moortown The River and Book for children. рдЖрд▓реЛрдЪрдХ рдЙрдиреНрд╣реЗрдВ рдЕрдкрдиреА рдкреАрдврд╝реА рдХреЗ рд╕рд░реНрд╡рд╢реНрд░реЗрд╖реНрда рдмрд╛рд▓ рдХрд╡рд┐рдпреЛрдВ рдореЗрдВ рд╕реЗ рдПрдХ рдХреЗ рд░реВрдк рдореЗрдВ рдорд╛рдирддреЗ рдереЗред 1984 рдореЗрдВ рдЙрдиреНрд╣реЗрдВ England рдХреЗ рд░рд╛рдЬрдХрд╡рд┐ рдХреА рдЙрдкрд╛рдзрд┐ рджреА рдЧрдИред Ted Hughes 28 October, 1998 рдХреЛ рдЪрд▓ рдмрд╕реЗред

Lesson рдкрд╛рда)- 4 My Own True Family (рдореЗрд░рд╛ рдЕрдкрдирд╛ рд╕рдЪреНрдЪрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░) Introduction Of The Poem

“My own true family” is a descriptive poem by Ted Hughes. The poem is a development. of a letter entitled “Children Plant Trees for Tomorrow” in which Hughes encouraged schools to involve pupils in growing projects.

The poem upholds the importance of the tree in our natural environment through a young child’s magical experience in an oakwood. It indicates that human beings and trees are part of a family called Nature.

English Class 10 Wbbse

Class 10 English BlissLesson рдкрд╛рда)- 4 My Own True Family (рдореЗрд░рд╛ рдЕрдкрдирд╛ рд╕рдЪреНрдЪрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░) рд╣рд┐рдиреНрджреА рдЕрдиреБрд╡рд╛рдж

‘рдореЗрд░рд╛ рдЕрдкрдирд╛ рд╕рдЪреНрдЪрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░’ Ted Hughes’ рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ рд░рдЪрд┐рдд рдПрдХ рд╡рд░реНрдгрдирдирд╛рддреНрдордХ рдХрд╡рд┐рддрд╛ рд╣реИред рдпрд╣ рдХрд╡рд┐рддрд╛ “Children Plant Trees for Tommorrow” рд╢реАрд░реНрд╖рдХ рд╡рд╛рд▓реЗ рдПрдХ рдкрддреНрд░ рдХрд╛ рд╡рд┐рдХрд╕рд┐рдд рд░реВрдк рд╣реИ, рдЬрд┐рд╕рдореЗрдВ Hughes рдиреЗ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдпреЛрдВ рдХреЛ рдкреНрд░реЛрддреНрд╕рд╛рд╣рд┐рдд рдХрд┐рдпрд╛ рдерд╛ рдХрд┐ рд╡реЗ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд░реНрдерд┐рдпреЛрдВ рдХреЛ рдкрд░рд┐рдпреЛрдЬрдирд╛рдУрдВ рдХреЛ рд╡рд┐рдХрд╕рд┐рдд рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рдХрд╛рдо рдореЗрдВ рд╢рд╛рдорд┐рд▓ рдХрд░реЗрдВред

рдЗрд╕ рдХрд╡рд┐рддрд╛ рдореЗрдВ рдУрдХ рдХреЗ рд╡рди рдореЗрдВ рдПрдХ рддрд░реБрдг рдмрд╛рд▓рдХ рдХреЗ рдЬрд╛рджреБрдИ/рдЪрдорддреНрдХрд╛рд░рд┐рдХ рдЕрдиреБрднрд╡ рдХреЗ рдорд╛рдзреНрдпрдо рд╕реЗ рд╣рдорд╛рд░реЗ рдХреГ рд╡рд╛рддрд╛рд╡рд░рдг рдореЗрдВ рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ рдХреЗ рдорд╣рддреНрд╡ рдХрд╛ рд╕рдорд░реНрдерди рд╕рдорд╛рд╡реЗрд╢ рдХрд┐рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ рд╣реИред рдпрд╣ рд╕рдВрдХреЗрдд рдХрд░рддреА рд╣реИ рдХрд┐ рдордиреБрд╖реНрдп рдПрд╡рдВ рд╡реГрдХреНрд╖ рдкреНрд░рдХреГрддрд┐ рдирд╛рдордХ рдПрдХ рд╣реА рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рдХреЗ рдЕрдВрд╢ рд╣реИрдВред

English Class 10 Wbbse

Lesson рдкрд╛рда)- 4 My Own True Family (рдореЗрд░рд╛ рдЕрдкрдирд╛ рд╕рдЪреНрдЪрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░) Summary

In the poem the poet imagines himself to be a child. Once he crept into an Oakwood in search of a deer. There he encountered an old woman.

She was staggering with the help of a stick. She told the poet that her bag contained his secret. Then she cackled. The poet trembled in fear.

She cast a spell on the poet. As soon as the bag was opened, he awoke twice magically.
He dreamt that he was surrounded by oak trees and tied to a stake. He came to know from the trees that they were his true family.

They told the poet about their untimely death. They were chopped at random. The trees warned him and made him promise to save them.

They asked him to swear to plant two oak trees if he would find one felled.
If he refused he would have to die.

After his dream, the poet left wood and returned to human society. But he was fully changed. He felt that he had the body of a human but his heart was a tree.

WBBSE Solutions For Class 10 English Bliss Lesson рдкрд╛рда)- 4 My Own True Family (рдореЗрд░рд╛ рдЕрдкрдирд╛ рд╕рдЪреНрдЪрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░)

Wbbse Class 10 English Bliss My Own True Family Solutions

Lesson рдкрд╛рда)- 4 My Own True Family (рдореЗрд░рд╛ рдЕрдкрдирд╛ рд╕рдЪреНрдЪрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░) рд╣рд┐рдиреНрджреА рдЕрдиреБрд╡рд╛рдж

рдЗрд╕ рдХрд╡рд┐рддрд╛ рдореЗрдВ рдХрд╡рд┐ рд╕реНрд╡рдпрдВ рдХреЛ рдПрдХ рдмрд╛рд▓рдХ рдХреЗ рд░реВрдк рдореЗрдВ рдХрд▓реНрдкрдирд╛ рдХрд░рддреЗ рд╣реИрдВред рдПрдХ рдмрд╛рд░ рд╡рд╣ рдПрдХ рд╣рд┐рд░рдг рдХреА рдЦреЛрдЬ рдореЗрдВ рдУрдХ рдХреЗ рдПрдХ рд╡рди рдореЗрдВ рдЪреБрдкрдХреЗ рд╕реЗ рдЧрдпрд╛ред рд╡рд╣рд╛рдБ рдЙрд╕рдХрд╛ рд╕рд╛рдордирд╛ рдПрдХ рд╡реГрджреНрдз рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рд╕реЗ рд╣реБрдЖред рд╡рд╣ рдПрдХ рдЫрдбрд╝реА рдХреЗ рд╕рд╣рд╛рд░реЗ рд▓рдбрд╝рдЦрдбрд╝рд╛рддреА рд╣реБрдИ рдЪрд▓ рд░рд╣реА рдереАред

рдЙрд╕рдиреЗ рдХрд╡рд┐ рдХреЛ рдХрд╣рд╛ рдХрд┐ рдЙрд╕рдХреЗ рдереИрд▓реЗ рдореЗрдВ рдЙрд╕рдХреА (рдХрд╡рд┐ рдХреА) рдЧреЛрдкрдиреАрдп рд╡рд╕реНрддреБ/рдмрд╛рдд рд╣реИред рддрдм рд╡рд╣ рдЕрдЯреНрдЯрд╣рд╛рд╕ рдХрд░рдиреЗ рд▓рдЧреАред рдХрд╡рд┐ рднрдп рдХрд╛рдБрдк рдЧрдпрд╛ред рдЙрд╕рдиреЗ рдХрд╡рд┐ рдХреЛ рд╕рдореНрдореЛрд╣рд┐рдд рдХрд░ рджрд┐рдпрд╛ред рдЬреНрдпреЛрдВрд╣рд┐ рдереИрд▓рд╛ рдЦреЛрд▓рд╛ рдЧрдпрд╛, рдХрд╡рд┐ рдЪрдорддреНрдХрд╛рд░рд┐рдХ рдврдВрдЧ рд╕реЗ рджреБрдмрд╛рд░рд╛ рдЬрд╛рдЧреГрдд рд╣реБрдЖ ред

рдЙрд╕рдиреЗ рд╕реНрд╡рдкреНрди рджреЗрдЦрд╛ рдХрд┐ рд╡рд╣ рдУрдХ рдХреЗ рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ рд╕реЗ рдШрд┐рд░рд╛ рд╣реБрдЖ рдПрд╡рдВ рдПрдХ рдЦреВрдБрдЯреЗ рд╕реЗ рдмрдБрдзрд╛ рд╣реБрдЖ рдерд╛ред рдкреЗрдбрд╝реЛрдВ рд╕реЗ рдЙрд╕реЗ рдЬрд╛рдирдХрд╛рд░реА рдорд┐рд▓реА рдХрд┐ рд╡реЗ рдЙрд╕рдХреЗ рд╡рд╛рд╕реНрддрд╡рд┐рдХ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рдереЗред рдЙрдирд▓реЛрдЧреЛрдВ рдиреЗ рдХрд╡рд┐ рдХреЛ рдЕрдкрдиреЗ рдЕрд╕рдордп рдореГрддреНрдпреБ рдХреЗ рдмрд╛рд░реЗ рдореЗрдВ рдмрддрд╛рдпрд╛ред рдЙрдиреНрд╣реЗрдВ рдмрд┐рдирд╛ рд╕реЛрдЪреЗ-рд╕рдордЭреЗ рдмреЗрддрд╣рд╛рд╢рд╛ рдХрд╛рдЯрд╛ рдЬрд╛ рд░рд╣рд╛ рдерд╛ред

рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ рдиреЗ рдЙрдиреНрд╣реЗрдВ рдЪреЗрддрд╛рд╡рдиреА рджреА рдПрд╡рдВ рдЙрдирд╕реЗ рдЕрдкрдиреА рд░рдХреНрд╖рд╛ рдХрд░рдиреЗ рдХрд╛ рд╡рдЪрди рд▓рд┐рдпрд╛ред рдЙрдиреНрд╣реЛрдВрдиреЗ рдХрд╡рд┐ рдХреЛ рд╢рдкрде рд▓реЗрдиреЗ рдХреЛ рдХрд╣рд╛ рдХрд┐ рд╡реЗ рдУрдХ рдХреЗ рджреЛ рд╡реГрдХреНрд╖ рд▓рдЧрд╛рдПрдБ рдпрджрд┐ рд╡реЗ рдПрдХ рднреА рд╡реГрдХреНрд╖ рдХрдЯрд╛ рд╣реБрдЖ рдкрд╛рдПрдБрдЧреЗред

рдпрджрд┐ рд╡реЗ рдЗрдиреНрдХрд╛рд░ рдХрд░рддреЗ рддреЛ рдорд╛рд░реЗ рдЬрд╛рддреЗред рд╕реНрд╡рдкреНрди рдХреЗ рдмрд╛рдж рдХрд╡рд┐ рдЬрдВрдЧрд▓ рд╕реЗ рдЦрд╛рдирд╛ рд╣реБрдП рдПрд╡рдВ рдорд╛рдирд╡реЛрдВ рдХреЗ рд╕рдорд╛рдЬ рдореЗрдВ рд╡рд╛рдкрд╕ рдЪрд▓реЗ рдЧрдпреЗред рдкрд░рдиреНрддреБ рд╡реЗ рдкреВрд░реНрдгрддрдГ рдкрд░рд┐рд╡рд░реНрддрд┐рдд рд╣реЛ рдЪреБрдХреЗ рдереЗред рдЙрдиреНрд╣реЛрдВрдиреЗ рдорд╣рд╕реВрд╕ рдХрд┐рдпрд╛ рдХрд┐ рдЙрдирдХрд╛ рд╢рд░реАрд░ рддреЛ рдорд╛рдирд╡ рдХрд╛ рдерд╛ рдкрд░рдиреНрддреБ рдЙрдирдХрд╛ рд╣реГрджрдп рд╡реГрдХреНрд╖ рд╣реЛ рдЪреБрдХрд╛ рдерд╛ред

English Class 10 Wbbse

Lesson рдкрд╛рда)- 4 My Own True Family (рдореЗрд░рд╛ рдЕрдкрдирд╛ рд╕рдЪреНрдЪрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░) Stanza – 1

Read The Following Poem:

Once I crept in an oakwood – I was looking for a stag. I met an old woman there – all knobbly stick and rag. She said: ‘I have your secret here inside my little bag.’

Lesson рдкрд╛рда)- 4 My Own True Family (рдореЗрд░рд╛ рдЕрдкрдирд╛ рд╕рдЪреНрдЪрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░) рд╣рд┐рдиреНрджреА рдЕрдиреБрд╡рд╛рдж

рдПрдХ рдмрд╛рд░ рдореИрдВ рдПрдХ рдУрдХ рд╡реГрдХреНрд╖ рдХреЗ рдЬрдВрдЧрд▓ рдореЗрдВ рдЪреБрдкрдХреЗ рд╕реЗ рдЧрдпрд╛- рдореБрдЭреЗ рдПрдХ рд╣рд┐рд░рдг рдХреА рддрд▓рд╛рд╢ рдереАред рд╡рд╣рд╛рдБ рдореБрдЭреЗ рдПрдХ рдмреВрдврд╝реА рдФрд░рдд рдорд┐рд▓реА рдЬреЛ рдЪрд┐рдердбрд╝реЗ рдореЗрдВ рдЕрд╕реНрдерд┐рд░ рд░реВрдк рд╕реЗ рдЪрд┐рдкрдХреА рдереАред рдЙрд╕рдиреЗ рдХрд╣рд╛ : рддреБрдореНрд╣рд╛рд░реЗ рд╕рднреА рд░рд╣рд╕реНрдп, рдпрд╣рд╛рдБ, рдореЗрд░реЗ рдЗрд╕ рдЫреЛрдЯреЗ рдмреИрдЧ рдореЗрдВ рд╣реИрдВ рдкрдбрд╝реЗ рд╣реБрдП ред

Lesson рдкрд╛рда)- 4 My Own True Family (рдореЗрд░рд╛ рдЕрдкрдирд╛ рд╕рдЪреНрдЪрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░) Word-Notes (рд╢рдмреНрджрд╛рд░реНрде)

  1. Once (Adv)- Once upon a time- рдПрдХ рд╕рдордп / рджрд┐рди рдХреА рдмрд╛рдд рд╣реИред
  2. I (pron) Crept (V.P)- The poet – рдХрд╡рд┐ ред
  3. An area where a number of oak trees grow рдУрдХ рдХреЗ рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ рдХрд╛ рд╡рди
  4. Oakwood (comp. n)- Moved slowly, Entered slowly- рдЪреБрдкрдХреЗ рд╕реЗ рдкреНрд░рд╡реЗрд╢ рдХрд┐рдпрд╛ред
  5. Looking for (Ph.v)- A wood made of oak trees.
  6. Stage (N)-A male dear рд╣рд┐рд░рдг |
  7. Searching for in search of рдХреА рдЦреЛрдЬ рдореЗрдВред

Note – рдХрд╡рд┐рддрд╛ рдореЗрдВ рд╣рд┐рд░рдг рдХреЛ рдЦреЛрдЬрдиреЗ рдХрд╛ рдЙрджреНрджреЗрд╢реНрдп рд╕реНрдкрд╖реНрдЯ рдирд╣реАрдВ рд╣реИрдВред рд╕рдВрднрд╡рддрдГ рдХрд╡рд┐ рд╣рд┐рд░рдг рдХреА рд╕реБрдиреНрджрд░рддрд╛ рд╕реЗ рдЖрдХреГрд╖реНрдЯ рд╣реБрдП рд╣реЛрдВ ред

Ted Hughes рдЕрдкрдиреЗ рдкрд╢реБ-рдкреНрд░реЗрдо рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╡рд┐рдЦреНрдпрд╛рдд рд╣реИрдВред рдЙрдиреНрд╣реЗрдВ рдЬрд╛рдирд╡рд░реЛрдВ рдХреЛ рджреЗрдЦрдирд╛ рдПрд╡рдВ рдЙрдирдХреЗ рд╕реНрд╡рднрд╛рд╡ рдХрд╛ рдкрд░реНрдпрд╡реЗрдХреНрд╖рдг рдХрд░рдирд╛ рдЕрдЪреНрдЫрд╛ рд▓рдЧрддрд╛ рдерд╛ред рдЙрдиреНрд╣реЗрдВ рдЙрдирдХрд╛ рд╕рд╛рде рднрд╛рддрд╛ рдерд╛ рдПрд╡рдВ рд╡реЗ рдЙрдирдХреА рдкрд╢реБрддрд╛ рдореЗрдВ рднреА рдорд╛рдирд╡рддрд╛ рдХрд╛ рд╡рд┐рд╢реНрд▓реЗрд╖рдг рдХрд░рддреЗ рдереЗред

  1. Met (V.P.)- Came Across, chanced to see – рдорд┐рд▓рд╛ред
  2. An old woman (Ph.)- рдПрдХ рд╡реГрджреНрдз рдорд╣рд┐рд▓рд╛ ред
  3. Note – рд╡реГрджреНрдз рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рдХрд╛ рдкрд░рд┐рдЪрдп рд╕реНрдкрд╖реНрдЯ рдирд╣реАрдВ рдХрд┐ рдХрд┐рдиреНрддреБ рдпрд╣ рд╕реНрдкрд╖реНрдЯ рд╣реИ рдХрд┐ рд╡рд╣ рдУрдХ рдХреЗ рд╡рди рдореЗрдВ рд░рд╣рддреА рд╣реИред рд╕рдореНрднрд╡рдд: рд╡рд╣ рдкреНрд░рдХреГрддрд┐ рдЕрдерд╡рд╛ рдкреГрдереНрд╡реА рдХрд╛ рдХрд╛рд▓реНрдкрдирд┐рдХ рдорд╛рдирд╡реАрдп рд╕реНрд╡рд░реВрдк рд╣реЛред рдЙрд╕рдХреА рд╡реГрджреНрдз рдЕрд╡рд╕реНрдерд╛ рдкреНрд░рдХреГрддрд┐ рдпрд╛ рдкреГрдереНрд╡реА рдХреА рдкреНрд░реМрдврд╝рддрд╛ рджрд░реНрд╢рд╛рддреА рд╣реИред
  4. There (Adv)- In the oakwood- рдУрдХ рдХреЗ рд╡рди рдореЗрдВред
  5. All (Adj)- Whole рд╕рдорд╕реНрдд / рд╕рдореНрдкреВрд░реНрдг ред
  6. Knobbly (Adj)- Unsteadily – рд▓рдбрд╝рдЦрдбрд╝рд╛рддреЗ рд╣реБрдП, рджреБрд░реНрдмрд▓рддрд╛рдкреВрд░реНрд╡рдХ, рдЕрд╕реНрдерд┐рд░рддрд╛рдкреВрд░реНрд╡рдХ ред
  7. Stick (N)- A wooden rod- рд▓рд╛рдареА |
  8. Rag (N)- Worn out clothes – рдлрдЯреЗ рд╡рд╕реНрддреНрд░ ред
  9. She (Pron)- The old woman – рд╡реГрджреНрдз рдорд╣рд┐рд▓рд╛ ред
  10. Said (V.P)- Told-рдХрд╣рд╛ред
  11. Secret (N)- Hidden fact рд░рд╛рдЬ, рдЧреЛрдкрдиреАрдп рдмрд╛рдд ред
  12. Inside (Prep)-Within рдЕрдВрджрд░, in the inner part
  13. Little (Adj)-Small рдЫреЛрдЯрд╛ ред
  14. Bag (N)- рдереИрд▓реА ред
  15. I have your secret here inside my little bag : рддреБрдореНрд╣рд╛рд░реЗ рд░рд╛рдЬрд╛ рдЧреЛрдкрдиреАрдп рдмрд╛рдд рдореЗрд░реЗ рдЫреЛрдЯреЗ рдереИрд▓реЗ рдореЗрдВ рд╣реИрдВред
Class 10 Maths Class 10 Social Science
Class 10 English Class 10 Maths
Class 10 Geography Class 10 Geography MCQs
Class 10 History Class 10 History MCQs
Class 10 Life Science Class 10 Science VSAQS
Class 10 Physical Science Class 10 Science SAQs

Note – рдХрд╡рд┐ рдХреА рдЧреЛрдкрдиреАрдп рдмрд╛рдд рдХреНрдпрд╛ рдереА? рдЗрд╕ рдкреНрд░рд╢реНрди рдХрд╛ рдЙрддреНрддрд░ рдХрд╡рд┐рддрд╛ рдореЗрдВ рдирд╣реАрдВ рд╣реИред рдХрд╡рд┐ рдорд╛рдирд╡ рдЬрд╛рддрд┐ рдХреЗ рдкреНрд░рддреАрдХ рд╣реИрдВред рд╕рднреНрдпрддрд╛ рдХреЗ рд╡рд┐рдХрд╛рд╕ рдХреЗ рдирд╛рдо рдкрд░ рдордиреБрд╖реНрдп рдкреНрд░рдХреГрддрд┐ рдХрд╛ рд╡рд┐рдирд╛рд╢ рдХрд░рдиреЗ рдореЗрдВ рд▓рд┐рдкреНрдд рд╣реИред рдЬрдВрдЧрд▓ рд╡рд┐рдирд╛рд╢ рдХреА рдХрдЧрд╛рд░ рдкрд░ рд╣реИрдВред

Class 10 English Text Book Wbbse

Lesson рдкрд╛рда)- 4 My Own True Family (рдореЗрд░рд╛ рдЕрдкрдирд╛ рд╕рдЪреНрдЪрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░) рд╣рд┐рдиреНрджреА рдЕрдиреБрд╡рд╛рдж

рдПрдХ рдмрд╛рд░ рдореИрдВ рдЪреБрдкрдХреЗ рд╕реЗ рдУрдХ рд╡реГрдХреНрд╖ рдХреЗ рдЬрдВрдЧрд▓ рдореЗрдВ рдЧрдпрд╛ред рдореИрдВ рдПрдХ рд╣рд┐рд░рдг рдХреА рдЦреЛрдЬ рдореЗрдВ рдерд╛ред рд╡рд╣рд╛рдБ рдПрдХ рд╡реГрджреНрдз рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рд╕реЗ рдореЗрд░реА рднреЗрдВрдЯ рд╣реБрдИред рд╡рд╣ рдЬреАрд░реНрдг-рд╢реАрд░реНрдг рд╡рд╕реНрддреНрд░ рдзрд╛рд░рдг рдХрд┐рдП рд╣реБрдП рд╣рд╛рдереЛрдВ рдореЗрдВ рдПрдХ рдЫрдбрд╝реА рд▓реЗрдХрд░ рд▓рдбрд╝рдЦрдбрд╝рд╛рддреЗ рд╣реБрдП рдЪрд▓ рд░рд╣реА рдереАред рдЙрд╕рдиреЗ рдХрд╣рд╛ рддреБрдореНрд╣рд╛рд░реА рдЧреЛрдкрдиреАрдпрддрд╛ рдореЗрд░реА рдЫреЛрдЯреА рдереИрд▓реА рдХреЗ рдЕрдВрджрд░ рд╣реИред

Lesson рдкрд╛рда)- 4 My Own True Family (рдореЗрд░рд╛ рдЕрдкрдирд╛ рд╕рдЪреНрдЪрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░) Stanza – 2

Then she began to cackle and I began to quake.
She opened up her little bag and I came twice awake –
Surrounded by a staring tribe and tied to a stake.

Lesson рдкрд╛рда)- 4 My Own True Family (рдореЗрд░рд╛ рдЕрдкрдирд╛ рд╕рдЪреНрдЪрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░) рд╣рд┐рдиреНрджреА рдЕрдиреБрд╡рд╛рдж

рдлрд┐рд░ рд╡рд╣ рдмрдбрд╝рдмрдбрд╝рд╛рдиреЗ рд▓рдЧреА рдФрд░ рдореИрдВ рд▓рдЧрд╛ рдХрд╛рдБрдкрдиреЗ ред
рдЦреЛрд▓реА рд╡рд╣ рдЕрдкрдирд╛ рдЫреЛрдЯреА рдмреИрдЧ рдФрд░ рдореБрдЭрдореЗрдВ рдЖрдпрд╛ рдкреБрдирдГ рд╣реЛрд╢,
рдЬрдирдЬрд╛рддрд┐рдпреЛрдВ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ рдШрд┐рд░рд╛, рдПрдХрдЯрдХ рдирд┐рд╣рд╛рд░рддрд╛ рд╣реБрдЖ, рдореИрдВ рдЦреВрдБрдЯреЗ рд╕реЗ рдмрдБрдзрд╛ рдкрд╛рдпрд╛ ред

Class 10 English Text Book Wbbse

Lesson рдкрд╛рда)- 4 My Own True Family (рдореЗрд░рд╛ рдЕрдкрдирд╛ рд╕рдЪреНрдЪрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░) Word-Notes (рд╢рдмреНрджрд╛рд░реНрде)

  1. She (Pron)-The old woman рд╡реГрджреНрдз рдорд╣рд┐рд▓рд╛ ред
  2. Began (V.P.)- Started рд╢реБрд░реВ рдХрд┐рдпрд╛ред
  3. Cackle (V)- Laugh in hash voice – рдХрд░реНрдХрд╢ рд╕реНрд╡рд░ рдореЗрдВ рд╣рдБрд╕рдирд╛, рдЕрдЯреНрдЯрд╣рд╛рд╕ рдХрд░рдирд╛ред
  4. To make a sound of hen or goose. рдореБрд░реНрдЧреА рдпрд╛ рд╣рдВрд╕ рдХреА рдЖрд╡рд╛рдЬ рдирд┐рдХрд╛рд▓рдирд╛ ред
  5. I (Pron)- The poet – рдХрд╡рд┐ ред
  6. Quake (v)-Tremble in fear – рднрдп рд╕реЗ рдХрд╛рдБрдкрдирд╛ ред
  7. Twice (Adv)- For the second time – рджреНрд╡рд┐рддреАрдп рдмрд╛рд░ред
  8. Awake (Adj)-Gain consciousness Rise up from sleep – рдЬрд╛рдЧреГрдд рд╣реЛрдирд╛ред рдЪреЗрддрдирд╛ рдкреНрд░рд╛рдкреНрдд рдХрд░рдирд╛ ред

I came twice awake рдХрд╛ рдЕрдиреБрднрд╡ рдкреНрд░рд╛рдкреНрдд рдХрд┐рдпрд╛ рд╕реНрд╡рдкреНрди рдореЗрдВ ред рдХрд╡рд┐ рдиреЗ рд╕реНрд╡рдкреНрди рдЕрд╡рд╕реНрдерд╛ рдореЗрдВ рдУрдХ рдХреЗ рд╡рди рдореЗрдВ рдкреНрд░рд╡реЗрд╢ рдХрд┐рдпрд╛ред рдЬрдм рд╡реЗ рдЕрдкрдиреЗ рд╡рд╛рд╕реНрддрд╡рд┐рдХ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ (рд╡реГрдХреНрд╖) рдХреЗ рд╕рд╛рде рдереЗ рддреЛ рдпрд╣ рдЙрдирдХреА рдкреНрд░рдердо рдЬрд╛рдЧреГрдд рдЕрд╡рд╕реНрдерд╛ рдереАред рдкрд░рдиреНрддреБ рдЬрд╛рдЧреГрдд рдЕрд╡рд╕реНрдерд╛ рдореЗрдВ рд╣реЛрдиреЗ

рдкрд░ рднреА рд╡рд╣ рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ рдХреА рдкреАрдбрд╝рд╛ рдХреЗ рдкреНрд░рддрд┐ рдЕрдирднрд┐рдЬреНрдЮ рд░рд╣рддрд╛ рд╣реИред рдмрд▓реНрдХрд┐ рд╡рд╣ рддреЛ рдЙрдиреНрд╣реЗрдВ рдФрд░ рдкреНрд░рддрд╛рдбрд╝рд┐рдд рдХрд░рддрд╛ рд╣реИред рдРрд╕рд╛ рдЬрд╛рдЧрд░рдг рддреЛ рдирд┐рджреНрд░рд╛ рд╕рдорд╛рди рд╣реА рд╣реИред рдкрд░рдиреНрддреБ рдЬрдм рдХрд╡рд┐ рдиреАрдВрдж рдореЗрдВ рднреА рдЕрдкрдиреЗ рд╕реНрд╡рдЬрдиреЛрдВ (рд╡реГрдХреНрд╖) рдХреЛ рдкрд╣рдЪрд╛рди рдкрд╛рддреЗ рд╣реИрдВ, рддрднреА рд╡реЗ рд╡рд╛рд╕реНрддрд╡ рдореЗрдВ рдЬрд╛рдЧреГрдд рд╣реИрдВред

рдмрд╛рдж рдореЗрдВ рдХрд╡рд┐ рдПрдХ рд╡реГрджреНрдз рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рд╕реЗ рдорд┐рд▓рд╛, рддрдм рдЙрд╕ рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рдиреЗ рдЙрд╕рдХреЗ рд░рд╛рдЬ рдЦреЛрд▓реЗред рдЙрд╕рдиреЗ рдХрд╡рд┐ рдХреЛ рдкреЗрдбрд╝реЛрдВ рдХреЗ рджреБрдГрдЦ-рджрд░реНрдж рдХрд╛ рдПрд╣рд╕рд╛рд╕ рдХрд░рд╡рд╛рдпрд╛ред рдХрд╡рд┐ рдпрд╣ рднреА рд╕рдордЭ рдкрд╛рдпреЗ рдХрд┐ рдЬрдВрдЧрд▓реЛрдВ рдХреЗ рд╡рд┐рдирд╛рд╢ рдХреЗ рдХрд╛рд░рдг рдорд╛рдирд╡рддрд╛ рдкрд░ рдШреЛрд░ рд╕рдВрдХрдЯ рдЖрдиреЗ рд╡рд╛рд▓рд╛ рд╣реИред рдЗрд╕рд▓рд┐рдП рдпрд╣ рджреНрд╡рд┐рддреАрдп рдЬрдЧрд╛рд░рдг рдХреА рдЕрд╡рд╕реНрдерд╛ рд╣реЛ рд╕рдХрддреА рд╣реИред

  1. Surrounded (Adj)- Circumscribed Enclosed рдШрд┐рд░рд╛ рд╣реБрдЖред
    Staring (P. Adj)- Cluster, Group
  2. Staring Tribe- A group of uncivilized people рдЬрдирдЬрд╛рддрд┐, рджрд▓ ред рдРрд╕рд╛ рдкреНрд░рддреАрдд рд╣реБрдЖ рдХрд┐ рдУрдХ рдХреЗ рд╡реГрдХреНрд╖ рдХрд╡рд┐ рдХреЛ рдПрдХ рдЯрдХ рджреЗрдЦ рд░рд╣реЗ рдереЗред рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ рдиреЗ рдЙрдиреНрд╣реЗрдВ рдЪрд╛рд░реЛрдВ рдУрд░ рд╕реЗ рдШреЗрд░ рдХрд░ рдорд╛рдиреЛрдВ рдмрдВрджреА рдмрдирд╛ рд▓рд┐рдпрд╛ рдерд╛ред
  3. Note – Tribe рд╢рдмреНрдж рд╕реЗ рдУрдХ рд╡реГрдХреНрд╖ рдХреА рдбрд╛рд▓ рдХреА рдУрд░ рд╕рдВрдХреЗрдд рдХрд┐рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ рд╣реИред
  4. Tied (V.P.P.)- Fastened / Bound рдмрд╛рдБрдзрд╛ ред
  5. Stake (N)- Strong past / pillar рдордЬрдмреВрдд рдердореНрдн ред
  6. Note- рдпрд╣рд╛рдБ Stake рдХрд╛ рддрд╛рддреНрдкрд░реНрдп рдУрдХ рдХреЗ рд╡реГрдХреНрд╖ рдХреЗ рдордЬрдмреВрдд рддрдиреЗ рд╕реЗ рд╣реИред

Note – рдЬрд╛рдЧреГрдд рд╣реЛрдиреЗ рдкрд░ рдХрд╡рд┐ рдиреЗ рд╕реНрд╡рдпрдВ рдХреЛ рдУрдХ рдХреЗ рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ рд╕реЗ рдШрд┐рд░рд╛ рд╣реБрдЖ рдПрд╡рдВ рдПрдХ рдУрдХ рд╡реГрдХреНрд╖ рд╕реЗ рдмрдВрдзрд╛ рд╣реБрдЖ рдкрд╛рдпрд╛ред

Lesson рдкрд╛рда)- 4 My Own True Family (рдореЗрд░рд╛ рдЕрдкрдирд╛ рд╕рдЪреНрдЪрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░) рд╣рд┐рдиреНрджреА рдЕрдиреБрд╡рд╛рдж

рддрдм рд╡рд╣ рдЕрдЯреНрдЯрд╣рд╛рд╕ рдХрд░рдиреЗ рд▓рдЧреА рдФрд░ рдореИрдВ рднрдп рд╕реЗ рдХрд╛рдБрдкрдиреЗ рд▓рдЧрд╛ / рдЙрд╕рдиреЗ рдЕрдкрдиреА рдЫреЛрдЯреА рдереИрд▓реА рдЦреЛрд▓реА рдФрд░ рдореИрдВ рджреВрд╕рд░реА рдмрд╛рд░ рдЬрд╛рдЧрд╛ ред рдореИрдиреЗ рд╕реНрд╡рдпрдВ рдХреЛ рдЯрдХрдЯрдХреА рд▓рдЧрд╛рдХрд░ рджреЗрдЦрдиреЗ рд╡рд╛рд▓реЗ рдЬрдирдЬрд╛рддрд┐ (рдУрдХ рдХреЗ рд╡реГрдХреНрд╖) рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ рдШрд┐рд░рд╛ рд╣реБрдЖ рдПрд╡рдВ рдПрдХ рдордЬрдмреВрдд рдердореНрдн рд╕реЗ рдмрдБрдзрд╛ рд╣реБрдЖ рдкрд╛рдпрд╛ред

Class 10 English Text Book Wbbse

Lesson рдкрд╛рда)- 4 My Own True Family (рдореЗрд░рд╛ рдЕрдкрдирд╛ рд╕рдЪреНрдЪрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░) Stanza – 3

They said: тАШWe are the oak trees and your own true family.
We are chopped down, we are torn up, and you do not blink an eye.
unless you make a promise now – now you are going to die.’

Lesson рдкрд╛рда)- 4 My Own True Family (рдореЗрд░рд╛ рдЕрдкрдирд╛ рд╕рдЪреНрдЪрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░) рд╣рд┐рдиреНрджреА рдЕрдиреБрд╡рд╛рдж

рдЙрдиреНрд╣реЛрдВрдиреЗ рдХрд╣рд╛ рд╣рдорд▓реЛрдЧ рд╣реИрдВ рдУрдХ рдХреЗ рд╡реГрдХреНрд╖ рдФрд░ рддреБрдореНрд╣рд╛рд░рд╛ рд╕рдЪреНрдЪрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ред
рдХрд╛рдЯрд╛ рдЬрд╛ рд░рд╣рд╛ рд╣реИ рд╣рдореЗрдВ, рдирд╖реНрдЯ рдХрд┐рдпрд╛ рдЬрд╛ рд░рд╣рд╛ рд╣реИ рд╣рдореЗрдВ рдФрд░ рддреБрдо рд╣реЛ рдХрд┐ рджреЗрдЦрддреЗ рднреА рдирд╣реАрдВ,
рдЬрдм рддрдХ рддреБрдо рдХрд╕рдо рдирд╣реАрдВ рдЦрд╛рддреЗ, рдорд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рддреИрдпрд╛рд░ рд░рд╣реЛред

Lesson рдкрд╛рда)- 4 My Own True Family (рдореЗрд░рд╛ рдЕрдкрдирд╛ рд╕рдЪреНрдЪрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░) Word-Notes (рд╢рдмреНрджрд╛рд░реНрде)

They (pron)- The oak tees рдУрдХ рд╡реГрдХреНрд╖ ред

Class 10 English Text Book Wbbse

We are the oak trees -Here, the poet imagines the oak trees to have human voice рдпрд╣рд╛рдБ, рдХрд╡рд┐ рдХрд▓реНрдкрдирд╛ рдХрд░рддреЗ рд╣реИрдВ рдХрд┐ рдУрдХ рдХреЗ рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ рдХреЛ рдорд╛рдирд╡реАрдп рд╕реНрд╡рд░ рд╣реИрдВред

Your own true family -Here, the poet personifies the oak trees. рдпрд╣рд╛рдБ, рдХрд╡рд┐ рдУрдХ рдХреЗ рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ рдХрд╛ рдорд╛рдирд╡реАрдХрд░рдг рдХрд░рддреЗ рд╣реИрдВред рд╡реГрдХреНрд╖ рдордиреБрд╖реНрдп рдХреЗ рдЖрддреНрдореАрдп рдЬрдиреЛрдВ рдореЗрдВ рд╕реЗ рд╣реИрдВ рдФрд░ рдпрд╣реА рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ рдХреА рд╡рд╛рд╕реНрддрд╡рд┐рдХ рдкрд╣рдЪрд╛рди рд╣реИред

рдкреГрдереНрд╡реА рдордиреБрд╖реНрдпреЛрдВ рдПрд╡рдВ рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ рдХреЗ рдорд┐рд▓рди рд╕реЗ рдПрдХ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рдХреА рд╕реГрд╖реНрдЯрд┐ рд╣реЛрддреА рд╣реИред рдкрд░рдиреНрддреБ рджреБрд░реНрднрд╛рдЧреНрдпрд╡рд╢ рдордиреБрд╖реНрдп рдпрд╣ рд╕рдореНрдмрдиреНрдз рднреВрд▓ рдЧрдпрд╛ рд╣реИред рд╡реЗ рдкреЗрдбрд╝реЛрдВ рдкрд░ рдЖрдШрд╛рдд рдХрд░рддреЗ рд╣реИрдВ рдПрд╡рдВ рдЙрдирдХреА рд╣рддреНрдпрд╛ рдХрд░рддреЗ рд╣реИрдВред рдУрдХ рдХреЗ рд╡реГрдХреНрд╖ рдЬрдм рдХрд╡рд┐ рдХреЛ рдкрд╛рддреЗ рд╣реИрдВ рддреЛ рд╡реЗ рдЙрд╕реЗ рдпрд╣ рд╕рдореНрдмрдиреНрдз рдпрд╛рдж рджрд┐рд▓рд╛рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдмрд╛рдБрдз рджреЗрддреЗ рд╣реИрдВред

  1. We are chopped down- we are torn up ( рд╣рдореЗрдВ рдХрд╛рдЯрд╛ рдЬрд╛рддрд╛ рд╣реИ)
  2. Torn up (Ph. v)- Broken to peices – рдХреНрд╖рдд-рд╡рд┐рдХреНрд╖рдд рдХрд░рдирд╛ -рдЯреБрдХрдбрд╝реЗ-рдЯреБрдХрдбрд╝реЗ рдХрд░рдирд╛ ред
  3. Note- рдпрд╣рд╛рдБ рд╡реГрдХреНрд╖ рдЕрдкрдиреА рдкреАрдбрд╝рд╛/рд╡реНрдпрдерд╛/рдпрдВрддреНрд░рдгрд╛ рд╡реНрдпрдХреНрдд рдХрд░рддреЗ рд╣реИрдВред рдпрд╣рд╛рдБ рдорд╛рдирд╡реЛрдВ рдХреА рдХреНрд░реВрд░рддрд╛ рднреА рдЗрдВрдЧрд┐рдд рдХреА рдЬрд╛ рд░рд╣реА рд╣реИред
  4. Blink- Close the eyes repeatedly for a moment рдкрд▓рдХ рдЭрдкрдХрд╛рдирд╛ред
  5. You don’t blink an eye – рддреБрдо рдПрдХ рдирдЬрд░ рджреЗрдЦрддреЗ рднреА рдирд╣реАрдВ,
  6. Note – рдордиреБрд╖реНрдп рдЬрдВрдЧрд▓ рдХреЗ рд╡рд┐рдирд╛рд╢ рдХреЗ рдкреНрд░рддрд┐ рдкреВрд░реНрдгрддрдГ рдЙрджрд╛рд╕реАрди рд╣реИрдВред рдЙрд╕реЗ рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ рдХреА рдкреАрдбрд╝рд╛ рдХреА рдХреЛрдИ рдкрд░рд╡рд╛рд╣ рдирд╣реАрдВ рд╣реИред
  7. Unless- If not рдпрджрд┐ рдирд╣реАрдВ
  8. Make a promise- Take an oath – рд╡рдЪрди рджреЗрдирд╛ ред
  9. Die- Expire (рдорд░рдирд╛)

Lesson рдкрд╛рда)- 4 My Own True Family (рдореЗрд░рд╛ рдЕрдкрдирд╛ рд╕рдЪреНрдЪрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░) рд╣рд┐рдиреНрджреА рдЕрдиреБрд╡рд╛рдж

рдЙрдирд▓реЛрдЧреЛрдВ рдиреЗ рдХрд╣рд╛ : рд╣рдорд▓реЛрдЧ Oak (рдУрдХ) рдХреЗ рд╡реГрдХреНрд╖ рд╣реИрдВ рдФрд░ рд╣рдо рддреБрдореНрд╣рд╛рд░реЗ рд╡рд╛рд╕реНрддрд╡рд┐рдХ рд╕реНрд╡рдЬрди рд╣реИрдВред рд╣рдореЗрдВ рдХрд╛рдЯрд╛ рдЬрд╛рддрд╛ рд╣реИ рдПрд╡рдВ рдЫрд┐рдиреНрди-рднрд┐рдиреНрди рдХрд┐рдпрд╛ рдЬрд╛рддрд╛ рд╣реИ рдФрд░ рддреБрдо рд╣рдореЗрдВ рдПрдХ рдирдЬрд╝рд░ рджреЗрдЦрддреЗ рднреА рдирд╣реАрдВ рд╣реЛред рдпрджрд┐ рддреБрдо рдЕрднреА рд╢рдкрде рдирд╣реАрдВ рд▓реЗрддреЗ рд╣реЛ рддреЛ рддреБрдореНрд╣реЗрдВ рдорд░рдирд╛ рдкрдбрд╝реЗрдЧрд╛ред

Lesson рдкрд╛рда)- 4 My Own True Family (рдореЗрд░рд╛ рдЕрдкрдирд╛ рд╕рдЪреНрдЪрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░) Stanza – 4

‘Whenever you see an oak tree felled, swear now you will plant two.
Unless you swear the black oak bark will wrinkle over you
And root you among the oaks where you were born but never grew’.

Wbbse English Solution Class 10

Lesson рдкрд╛рда)- 4 My Own True Family (рдореЗрд░рд╛ рдЕрдкрдирд╛ рд╕рдЪреНрдЪрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░) рд╣рд┐рдиреНрджреА рдЕрдиреБрд╡рд╛рдж

рдЬрдм рдХрднреА рддреБрдо рдУрдХ рдХреЗ рдПрдХ рд╡реГрдХреНрд╖ рдЧрд┐рд░рддреЗ рджреЗрдЦреЛ, рдХрд╕рдо рдЦрд╛рдУ рдХрд┐ рджреЛ рд╡реГрдХреНрд╖ рд▓рдЧрд╛рдУрдЧреЗ ред рдЬрдм рддрдХ рддреБрдо рдЦрд╛рддреЗ рдирд╣реАрдВ рдХрд╕рдо, рдХрд╛рд▓реЗ рдУрдХ рдХреЗ рд╡реГрдХреНрд╖ рд╕рд┐рдХреБрдбрд╝реЗрдВрдЧреЗ рддреБрдо рдкрд░, рдФрд░ рдУрдХ рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ рдХреЗ рдмреАрдЪ рдЬрдбрд╝ рд╣реЛ рдЬрд╣рд╛рдБ рддреБрдорд▓реЛрдЧ рдкреИрджрд╛ рд╣реБрдП рд▓реЗрдХрд┐рди рдмрдврд╝реЗ рдирд╣реАрдВ ред

Lesson рдкрд╛рда)- 4 My Own True Family (рдореЗрд░рд╛ рдЕрдкрдирд╛ рд╕рдЪреНрдЪрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░) Word-Notes (рд╢рдмреНрджрд╛рд░реНрде)

  1. Whenever (Adv)-At any time рдЬрдм рдХрднреА
  2. You (Pron)- The poet/man – рдХрд╡рд┐ / рдорд╛рдирд╡
  3. See (V)- Witness – рджреЗрдЦрдирд╛ ред
  4. Felled (V.P.P)-Cut down рдХрд╛рдЯрдирд╛ ред
  5. Swear (V)- Make promise Take an oath рд╢рдкрде рд▓реЗрдирд╛ ред
  6. Now (Adv)- At this very moment – рдЗрд╕реА рдХреНрд╖рдгред
  7. Plant (V)- Place a seed/put the root into the soil- рдмреЛрдирд╛ред
  8. Two (Adj)- Two oak trees.

My Own True Family Class 10 English Wbbse Question Answers

Note – рдУрдХ рдХреЗ рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ рдиреЗ рдХрд╡рд┐ рдХреЛ рд╢рдкрде рд▓реЗрдиреЗ рдХреЛ рдХрд╣рд╛ рдХрд┐ рдПрдХ рдУрдХ рд╡реГрдХреНрд╖ рдХрдЯрдиреЗ рдкрд░ рд╡рд╣ рджреЛ рдУрдХ рд╡реГрдХреНрд╖ рд▓рдЧрд╛рдПрдЧрд╛ред рдХреНрдпреЛрдВрдХрд┐ рд╡рд╛рд╕реНрддрд╡ рдореЗрдВ рдпрд╣реА рдПрдХрдорд╛рддреНрд░ рддрд░реАрдХрд╛ рд╣реИ рдЬрд┐рд╕рдХреЗ рдорд╛рдзреНрдпрдо рд╕реЗ рдкреНрд░рдХреГрддрд┐/рдкреГрдереНрд╡реА рдХреЛ рд╣реБрдИ рдХреНрд╖рддрд┐ рдХреЛ рдХрдо рдХрд┐рдпрд╛ рдЬрд╛ рд╕рдХрддрд╛ рд╣реИред

  1. Bark (N)-The outer bark of a tree рдкреЗрдбрд╝ рдХреА рдЫрд╛рд▓ ред
  2. Wrinkle (V)- Crease, fold, furrow, рдореЛрдбрд╝ рджреЗрдирд╛, рд╕рд┐рдХреЛрдбрд╝рдирд╛ ред
  3. Note- рдпрджрд┐ рдХрд╡рд┐ рд╡рдЪрди рджреЗрдиреЗ рд╕реЗ рдЗрдиреНрдХрд╛рд░ рдХрд░рддрд╛ рд╣реИ рддреЛ рдУрдХ рдХреЗ рд╡реГрдХреНрд╖ рдЙрд╕реЗ рджрдВрдбрд┐рдд рдХрд░реЗрдВрдЧреЗред
  4. Root (V)- To fix by the root, plant firmly рдЬрдбрд╝рдмрджреНрдз рдХрд░рдирд╛ред
    Among- рдХреЗ рдордзреНрдп ред

Where you were born but never grow – You came of but never developed рдЬрд╣рд╛рдБ рддреБрдордиреЗ рдЬрдиреНрдо рддреЛ рд▓рд┐рдпрд╛ рдХрд┐рдиреНрддреБ рд╡рд┐рдХрд╛рд╕ рдирд╣реАрдВ рдХрд░ рдкрд╛рдпреЗред рдУрдХ рдХреЗ рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ рдХреА рднрд╛рдБрддрд┐ рдХрд╡рд┐ рдХрд╛ рд╡рд┐рдХрд╛рд╕ рдирд╣реАрдВ рд╣реЛрдЧрд╛ред

Wbbse English Solution Class 10

Lesson рдкрд╛рда)- 4 My Own True Family (рдореЗрд░рд╛ рдЕрдкрдирд╛ рд╕рдЪреНрдЪрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░) рд╣рд┐рдиреНрджреА рдЕрдиреБрд╡рд╛рдж

рдЬрдм рдХрднреА рддреБрдо рдХрд┐рд╕реА рдУрдХ рдХреЗ рд╡реГрдХреНрд╖ рдХреЛ рдХрдЯрд╛ рд╣реБрдЖ рдкрд╛рдУрдЧреЗ/рджреЗрдЦреЛрдЧреЗ рддреЛ рддреБрдо рдЕрднреА рд╡рдЪрди рджреЛ рдХрд┐ рддреБрдо рдЙрд╕реА рд╕рдордп рджреЛ рдкреМрдзреЗ рд▓рдЧрд╛рдУрдЧреЗред

рдпрджрд┐ рддреБрдо рд╢рдкрде рдирд╣реАрдВ рд▓реЛрдЧреЗ рддреЛ рдУрдХ рд╡реГрдХреНрд╖ рдХреЗ рдХрд╛рд▓реЗ рдЫрд╛рд▓ рддреБрдореНрд╣реЗрдВ рдЬрдХрдбрд╝ рд▓реЗрдВрдЧреЗ рдФрд░ рддреБрдореНрд╣реЗрдВ рдУрдХ рдХреЗ рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ рдХреЗ рдордзреНрдп рд╣реА рдЬрдбрд╝рдмрджреНрдз рдХрд░ рджреЗрдВрдЧреЗред рдЬрд╣рд╛рдБ рддреБрдореНрд╣рд╛рд░рд╛ рдЬрдиреНрдо рддреЛ рд╣реБрдЖ рдкрд░рдиреНрддреБ рддреБрдо рдмрдврд╝ рди рдкрд╛рдпреЗред

Lesson рдкрд╛рда)- 4 My Own True Family (рдореЗрд░рд╛ рдЕрдкрдирд╛ рд╕рдЪреНрдЪрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░) Stanza – 5

This was my dream beneath the boughs, the dream that altered me. When I came out of the oakwood, back to human company, My walk was the walk of a human child, but my heart was a tree.

Lesson рдкрд╛рда)- 4 My Own True Family (рдореЗрд░рд╛ рдЕрдкрдирд╛ рд╕рдЪреНрдЪрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░) рд╣рд┐рдиреНрджреА рдЕрдиреБрд╡рд╛рдж

рдЯрд╣рдирд┐рдпреЛрдВ рдХреЛ рдореЗрд░рд╛ рдпрд╣ рд╕реНрд╡рдкреНрди рдерд╛, рдмрджрд▓ рджрд┐рдпрд╛ рдЬреЛ рд╕реНрд╡рдкреНрди рдореБрдЭреЗред
рдореИрдВ рдЬрдм рдУрдХ-рд╡реГрдХреНрд╖ рдХреЗ рдЬрдВрдЧрд▓ рд╕реЗ рдмрд╛рд╣рд░ рдЖрдпрд╛, рд╡рд╛рдкрд╕ рд▓реЛрдЧреЛрдВ рдХреЗ рд╕рд╛рде,
рдЪрд╛рд▓ рдореЗрд░реА рдереА рдорд╛рдирд╡ рдХреЗ рдмрдЪреНрдЪреЗ рдХрд╛ рд▓реЗрдХрд┐рди рдореЗрд░рд╛ рд╣реГрджрдп рдерд╛ рдкреЗрдбрд╝ рдХрд╛ ред

Wbbse English Solution Class 10

Lesson рдкрд╛рда)- 4 My Own True Family (рдореЗрд░рд╛ рдЕрдкрдирд╛ рд╕рдЪреНрдЪрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░) Word-Notes (рд╢рдмреНрджрд╛рд░реНрде)

  1. Dream (N)- An imaginary thought, Fantasy Reverie – рд╕реНрд╡рдкреНрди ред
  2. Beneath (Prep) – Under рдХреЗ рдиреАрдЪреЗред
  3. Boughs (N)- Braches (of the oak tree) рдЯрд╣рдирд┐рдпрд╛рдБ ред
  4. Altered (V)- Changed рдкрд░рд┐рд╡рд░реНрддрд┐рдд рдХрд░ рджрд┐рдпрд╛ред
  5. The dream that attered me

рд╕реНрд╡рдкреНрди рдиреЗ рдХрд╡рд┐ рдХреЗ рдорди рдХреЛ рдкрд░рд┐рд╡рд░реНрддрд┐рдд рдХрд░ рджрд┐рдпрд╛ред рдЗрд╕рд╕реЗ рдкреВрд░реНрд╡ рдХрд╡рд┐ рдХреЛ рдордиреБрд╖реНрдп рдПрд╡рдВ рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ рдХреЗ рд╕рдореНрдмрдиреНрдз рдХрд╛ рдЖрднрд╛рд╕ рдирд╣реАрдВ рдерд╛ред рдкрд░рдиреНрддреБ рдЬрдм рд╡рд╣ рдУрдХ рдХреЗ рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ рдХреЗ рдШрдирд┐рд╖реНрда рд╕рдореНрдкрд░реНрдХ рдореЗрдВ рдЖрдП рддрдм рд╡реЗ рдЗрд╕ рд╕рдореНрдкрд░реНрдХ рдХреЗ рдмрд╛рд░реЗ рдореЗрдВ рдЬрд╛рди рдкрд╛рдП рдЬрд┐рд╕рд╕реЗ рдЙрдирдХреЗ рдЬреАрд╡рди рдореЗрдВ рдорд╣рд╛рди рдкрд░рд┐рд╡рд░реНрддрди рдЖрдпрд╛ред

  1. Came out (V)- Got out of – рд╕реЗ рдмрд╛рд╣рд░ рдирд┐рдХрд▓рд╛ред Here, left рд░рд╡рд╛рдирд╛ рд╣реБрдПред
  2. When I came out of the oakwood рдЬрдм рдореИрдВ рдУрдХ рдХреЗ рдЬрдВрдЧрд▓ рд╕реЗ рдмрд╛рд╣рд░ рдирд┐рдХрд▓рд╛ ред
  3. Note – рдХрд╡рд┐ рдХрд╛ рдЬрдВрдЧрд▓ рд╕реЗ рдмрд╛рд╣рд░ рдирд┐рдХрд▓рдирд╛ рдЗрд╕ рдмрд╛рдд рдХрд╛ рд╕реНрдкрд╖реНрдЯ рд╕рдВрдХреЗрдд рд╣реИ рдХрд┐ рдУрдХ рдХреЗ рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ рд╕реЗ рд╕реНрд╡рд╛рдзреАрдирддрд╛ рдкреНрд░рд╛рдкреНрдд рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рдкрд╣рд▓реЗ рдЙрдиреНрд╣реЗрдВ рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ рдХреЗ рд╕рд╛рдордиреЗ рд╢рдкрде рд▓реЗрдирд╛ рдкрдбрд╝рд╛ред
  4. Back Return- рд╡рд╛рдкрд╕
  5. Back to human company- рдХрд╡рд┐ рдордиреБрд╖реНрдпреЛрдВ рдХреЗ рд╕рдорд╛рдЬ рдореЗрдВ рд╡рд╛рдкрд╕ рдЖ рдЧрдПред рдЕрдм рддрдХ рд╡реЗ рдУрдХ рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ рдХреЗ рдмреАрдЪ рдереЗред рдУрдХ рдХреЗ рд╡рди рд╕реЗ рдмрд╛рд╣рд░ рдирд┐рдХрд▓ рдХрд░ рд╡реЗ рдордиреБрд╖реНрдпреЛрдВ рдХреЗ рд╕рдорд╛рдЬ рдореЗрдВ рд╡рд╛рдкрд╕ рдЖ рдЧрдПред
  6. Company- Association – рд╕рд╛рде / рд╕рдВрдЧрддрд┐ ред
  7. My walk was the walk of a human child- But my heart was a tree- рдореИрдВ рдПрдХ рдорд╛рдирд╡ рд╢рд┐рд╢реБ рдХреА рддрд░рд╣ рдЪрд▓ рд░рд╣рд╛ рдерд╛ред рдХрд┐рдиреНрддреБ рдореЗрд░рд╛ рд╣реГрджрдп рддреЛ рд╡реГрдХреНрд╖ рдмрди рдЧрдпрд╛ рдерд╛ред

Note – рдУрдХ рдХреЗ рд╡рди рдореЗрдВ рдХрд╡рд┐ рдХреЗ рд╕рд╛рде рд╣реБрдП рдЪрдорддреНрдХрд╛рд░рд┐рдХ рдЕрдиреБрднрд╡ рдиреЗ рдХрд╡рд┐ рдХрд╛ рд╣реГрджрдп рдкрд░рд┐рд╡рд░реНрддрди рдХрд░ рджрд┐рдпрд╛ рдерд╛ред рдЙрдиреНрд╣реЗрдВ рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ рдХреА рдореВрд▓ рдкреАрдбрд╝рд╛ рдХрд╛ рдЖрднрд╛рд╕ рд╣реБрдЖред рд╡реЗ рдордиреБрд╖реНрдп рдПрд╡рдВ рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ рдХреЗ рджреАрд░реНрдШрдХрд╛рд▓реАрди рдХрд┐рдиреНрддреБ рд╡рд┐рд╕реНрдореГрдд рд╕рдореНрдкрд░реНрдХ рдХреЛ рд╕рдордЭ рдкрд╛рдпреЗ рдФрд░ рдЙрдирдХрд╛ рд╣реГрджрдп рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ рдХреЗ рдкреНрд░рддрд┐ рд╕рдорд░реНрдкрд┐рдд рд╣реЛ рдЧрдпрд╛ред

Lesson рдкрд╛рда)- 4 My Own True Family (рдореЗрд░рд╛ рдЕрдкрдирд╛ рд╕рдЪреНрдЪрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░) рд╣рд┐рдиреНрджреА рдЕрдиреБрд╡рд╛рдж

рдУрдХ рд╡реГрдХреНрд╖ рдХреЗ рд╢рд╛рдЦрд╛рдУрдВ рдХреЗ рдиреАрдЪреЗ рдпрд╣реА рдореЗрд░рд╛ рд╕реНрд╡рдкреНрди рдерд╛ рдЬрд┐рд╕рдиреЗ рдореБрдЭреЗ рдкрд░рд┐рд╡рд░реНрддрд┐рдд рдХрд░ рджрд┐рдпрд╛ред рдЬрдм рдореИрдВ рдУрдХ рдХреЗ рд╡реГрдХреНрд╖ рдХреЗ рд╡рди рд╕реЗ рдмрд╛рд╣рд░ рдирд┐рдХрд▓рд╛, рддреЛ рдореИрдВ рдорд╛рдирд╡реЛрдВ рдХреЗ рд╕рдорд╛рдЬ рдореЗрдВ рдкрд╣реБрдБрдЪ рдЧрдпрд╛ред рдореИрдВ рдЪрд▓ рддреЛ рд░рд╣рд╛ рдерд╛ рдПрдХ рдорд╛рдирд╡ рд╢рд┐рд╢реБ рдХреА рднрд╛рдБрддрд┐, рдкрд░рдиреНрддреБ рдореЗрд░рд╛ рд╣реГрджрдп рддреЛ рдПрдХ рд╡реГрдХреНрд╖ рд╣реЛ рдЪреБрдХрд╛ рдерд╛ред

Wbbse English Solution Class 10

Lesson рдкрд╛рда)- 4 My Own True Family (рдореЗрд░рд╛ рдЕрдкрдирд╛ рд╕рдЪреНрдЪрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░) Comprehension Exercises

1. Choose The Correct Alternative To Complete The Following Sentences: (рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рд╡рд╛рдХреНрдпреЛрдВ рдХреЛ рдкреВрд░рд╛ рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╕рд╣реА рд╡рд┐рдХрд▓реНрдк рдЪреБрдиреЗрдВред)

Question 1. Creeping in an oakwood, the poet was looking for a (рдУрдХ рд╡реГрдХреНрд╖ рдХреЗ рд╡рди рдореЗрдВ рдЪреБрдкрдХреЗ рд╕реЗ рдкреНрд░рд╡реЗрд╢ рдХрд░ рдХрд╡рд┐ рдЦреЛрдЬ рд░рд╣реЗ рдереЗ ред)

  1. Goat
  2. Rhinoceros
  3. Stag
  4. Buffalo

Answer: 3. Stag.

Wbbse Solutions For Class 10 English Bliss Lesson 4

Question 2. Whenever an oak trees is felled, the number of trees the poet must plant is – (рдЬрдм рдХрднреА рдХреЛрдИ рдУрдХ рдХрд╛ рд╡реГрдХреНрд╖ рдХрд╛рдЯрд╛ рдЬрд╛рддрд╛ рд╣реИ, рддреЛ рдХрд╡рд┐ рдХреЛ рдЕрд╡рд╢реНрдп рд░реЛрдкрдиреЗ рд╣реЛрдВрдЧреЗ рд╡реГрдХреНрд╖ рдкреМрдзреЗ)

  1. Two
  2. Three
  3. Four
  4. Five

Answer: 1. Two.

Question 3. When the poet came out of the oakwood, his heart was that of a (рдЬрдм рдХрд╡рд┐ рдУрдХ рдХреЗ рд╡рди рд╕реЗ рдмрд╛рд╣рд░ рдЖрдП, рддреЛ рдЙрдирдХрд╛ рд╣реГрджрдп рдХрд╛ рдмрди рдЧрдпрд╛ рдерд╛ ред)

  1. Stage
  2. Tree
  3. Human child
  4. Old woman

Answer: 2. Tree.

Wbbse Class 10 English Solution

2. State Wheather The Following Statements Are True Or False. Provide Sentences/ Phrases/Words In Support Of Your Answer:(рдмрддрд╛рдУ рдХрд┐ рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рд╡рд╛рдХреНрдп рд╕рд╣реА рд╣реИрдВ рдпрд╛ рдЧрд▓рддред рдЕрдкрдиреЗ рдЙрддреНрддрд░ рдХреЗ рд╕рдорд░реНрдерди рдореЗрдВ рд╡рд╛рдХреНрдп / рд╡рд╛рдХреНрдпрд╛рдВрд╢ / рд╢рдмреНрдж рд▓рд┐рдЦреЛ )

Question 1. The old woman held the poet’s secrets in her little bag. (рд╡реГрджреНрдз рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рдиреЗ рдЕрдкрдиреЗ рдЫреЛрдЯреЗ рдереИрд▓реЗ рдореЗрдВ рдХрд╡рд┐ рдХреА рдЧреЛрдкрдиреАрдпрддрд╛ рд░рдЦреА рд╣реБрдИ рдереА
Supporting statements: I have your secret here inside my little bag.
Answer: True

Quetion 2. The tree tribe said that the poet is bothered to see the chopping down of oak trees (рд╡реГрдХреНрд╖ рдХреЗ рд╕рдореВрд╣ рдиреЗ рдХрд╣рд╛ рдХрд┐ рдХрд╡рд┐ рдУрдХ рдХреЗ рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ рдХреЛ рдХрд╛рдЯрддреЗ рд╣реБрдП рджреЗрдЦрдХрд░ рдкрд░реЗрд╢рд╛рди рд╣реЛрддреЗ рд╣реИрдВред)
Supporting statement: “We are chopped down we are torn up, we do not bunk an eye. ”
Answer: False

Question 3. The poet never came out of the oakwood. (рдХрд╡рд┐ рдУрдХ рдХреЗ рд╡рди рд╕реЗ рдХрднреА рдмрд╛рд╣рд░ рдирд╣реАрдВ рдЖрдПред)
Supporting statement: When I came out of oakwood.
Answer: False

3. Answer The Following Questions (рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рдкреНрд░рд╢реНрдиреЛрдВ рдХреЗ рдЙрддреНрддрд░ рджреЛ)

Question 1. When did the poet come twice awake ? ( рдХрд╡рд┐ рдХрдм рджреБрдмрд╛рд░рд╛ рдЬрд╛рдЧреГрдд рд╣реБрдП ?)
Answer: The poet came twice awake when the old woman he met in the oakwood let his secret out of her little bag.(рдЬрдм рдУрдХ рдХреЗ рд╡рди рдореЗрдВ рдХрд╡рд┐ рд╕реЗ рдорд┐рд▓реА рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рдиреЗ рдЕрдкрдиреЗ рдЫреЛрдЯреЗ рдереИрд▓реЗ рд╕реЗ рдЙрд╕рдХреА рдЧреЛрдкрдиреАрдпрддрд╛ рдмрд╛рд╣рд░ рдирд┐рдХрд╛рд▓реА рддреЛ рдХрд╡рд┐ рджреБрдмрд╛рд░рд╛ рдЬрд╛рдЧреГрдд рд╣реБрдПред)

Question 2. What would happen to the poet if he failed to make the promise ? (рдпрджрд┐ рдХрд╡рд┐ рд╡рд╛рджрд╛ рдирд╣реАрдВ рдХрд░рддреЗ рддреЛ рдЙрдирдХреЗ рд╕рд╛рде рдХреНрдпрд╛ рд╣реЛрддрд╛?)
Answer: If the poet failed to make the promise, he would definitely be dead.(рдпрджрд┐ рдХрд╡рд┐ рд╡рд╛рджрд╛ рдирд╣реАрдВ рдХрд░рддреЗ рддреЛ рд╡реЗ рдирд┐рд╢реНрдЪрд┐рдд рд░реВрдк рд╕реЗ рдорд╛рд░реЗ рдЬрд╛рддреЗ ред)

Question 3. What was it that altered the poet ? (рдХрд┐рд╕ рдЪреАрдЬ рдиреЗ рдХрд╡рд┐ рдХреЛ рдкрд░рд┐рд╡рд░реНрддрд┐рдд рдХрд░ рджрд┐рдпрд╛?)
Answer: It was the dream about deforestation and afforestation that altered the poet. (рд╡рдиреЛрдиреНрдореВрд▓рди рдПрд╡рдВ рд╡рдирд░реЛрдкрдг рдХреЗ рд╕реНрд╡рдкреНрди рдиреЗ рдХрд╡рд┐ рдХреЛ рдкрд░рд┐рд╡рд░реНрддрд┐рдд рдХрд░ рджрд┐рдпрд╛ред)

Wbbse Class 10 English Solution

Lesson рдкрд╛рда)- 4 My Own True Family (рдореЗрд░рд╛ рдЕрдкрдирд╛ рд╕рдЪреНрдЪрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░) Grammar In Use

4. Change The Following Into Indirect Speech.

Question 1. Rahul asked Dipa, “Will you go to school today ?” (рд░рд╛рд╣реБрд▓ рдиреЗ рджреАрдкрд╛ рд╕реЗ рдХрд╣рд╛, “рдХреНрдпрд╛ рдЖрдЬ рддреБрдо рд╕реНрдХреВрд▓ рдЬрд╛рдУрдЧреА ” ?)
Answer: Rahul asked Dipa if she (Dipa) would go to school that day. рд░рд╛рд╣реБрд▓ рдиреЗ рджреАрдкрд╛ рд╕реЗ рдкреВрдЫрд╛ рдХрд┐ рдХреНрдпрд╛ рд╡рд╣ рд╕реНрдХреВрд▓ рдЬрд╛рдПрдЧреАред)

Question 2. Rita siad to Ayesha, “please give me a glass of water”. (рд░реАрддрд╛ рдиреЗ рдЖрдИрд╕рд╛ рд╕реЗ рдХрд╣рд╛, “рдХреГрдкреНрдпрд╛ рдореБрдЭреЗ рдПрдХ рдЧреНрд▓рд╛рд╕ рдкрд╛рдиреА рджреЛ ред)
Answer: Ria requested Ayesha to give her a glass of water. рд░реАрддрд╛ рдиреЗ рдЖрдИрд╕рд╛ рд╕реЗ рдЙрд╕реЗ рдПрдХ рдЧреНрд▓рд╛рд╕ рдкрд╛рдиреА рджреЗрдиреЗ рдХрд╛ рдЕрдиреБрд░реЛрдз рдХрд┐рдпрд╛ред)

Question 3. The old man told the little girl, “may you be happy !” (рд╡реГрджреНрдз рд╡реНрдпрдХреНрддрд┐ рдиреЗ рдЫреЛрдЯреА рд▓рдбрд╝рдХреА рд╕реЗ рдХрд╣рд╛рдБ, “рдЦреБрд╢ рд░рд╣реЛ !’)
Answer: The old man wished that the little girl might be happy. рд╡реГрджреНрдз рд╡реНрдпрдХреНрддрд┐ рдиреЗ рд╢реБрднрдХрд╛рдордирд╛ рджрд┐рдпрд╛ рдХрд┐ рдЫреЛрдЯреА рд▓рдбрд╝рдХреА рдЦреБрд╢ рд░рд╣реЗред)

5. Do As Directed

Question 1. Ranjan said, “who does not know the name of Rabindranath ?” (Change into affirmative sentence). (рд░рдВрдЬрди рдиреЗ рдХрд╣рд╛, “рд░рд╡реАрдиреНрджреНрд░рдирд╛рде рдХрд╛ рдирд╛рдо рдХреМрди рдирд╣реАрдВ рдЬрд╛рдирддрд╛ ? )
Answer: Rajan said, “Everybody knows the name of Rabindranath. (рд░рдВрдЬрди рдиреЗ рдХрд╣рд╛ рдХрд┐ рд╣рд░ рдХреЛрдИ рд░рд╡реАрдиреНрджреНрд░рдирд╛рде рдХрд╛ рдирд╛рдо рдЬрд╛рдирддрд╛ рд╣реИред)

Question 2. Sangeeta runs faster than any other girl in her class. (Rewrite using the positive degree of faster.) (рд╕рдВрдЧреАрддрд╛ рдЕрдкрдиреЗ рд╡рд░реНрдЧ рдХреА рдХрд┐рд╕реА рднреА рдЕрдиреНрдп рдХреА рддреБрд▓рдирд╛ рдореЗрдВ рдЬреНрдпрд╛рджрд╛ рддреЗрдЬ рджреМрдбрд╝рддреА рд╣реИред)
Answer: No other girl in her class runs so fast as Sangeeta. (рдЙрд╕рдХреЗ рд╡рд░реНрдЧ рдХреА рдЕрдиреНрдп рд▓рдбрд╝рдХреА рд░реАрддрд╛ рдХреЗ рдЬрд┐рддрдирд╛ рддреЗрдЬ рдирд╣реАрдВ рджреМрдбрд╝рддреА ред)

Question 3. Kaushiki blamed her friend for the trouble. (Rewrite using the noun form of ‘blamed’) (рдХреМрд╢рд┐рдХреА рдиреЗ рдХрд╖реНрдЯ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдЕрдкрдиреЗ рдорд┐рддреНрд░ рдХреЛ рджреЛрд╖реА рдард╣рд░рд╛рдпрд╛ред )
Answer: Kaushiki put a blmae for the trouble on her friend. ( рдХреМрд╢рд┐рдХреА рдиреЗ рдХрд╖реНрдЯ рдХрд╛ рдЖрд░реЛрдк рдЕрдиреЗ рдорд┐рддреНрд░ рдкрд░ рд▓рдЧрд╛рдпрд╛ред)

Wbbse Class 10 English Solution

Lesson рдкрд╛рда)- 4 My Own True Family (рдореЗрд░рд╛ рдЕрдкрдирд╛ рд╕рдЪреНрдЪрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░) Writing Activities

7. Your school is going to host the inter-school District sports competition. Suppose you are the secretary of the Sports Club of your school.

Write a notice (Within 100 words) calling students to participate in the competition. Mention the time, date, and venue of the competition. Your notice should be counter-signed by the Headmistress / Headmaster of your school.

Answer:

A B C High School
Notice
Inter School District sport competition

No-ABC/5-2016
Date 10.1.2016

All the students are hereby informed that our school is going to host the Inter School District Sports Competition on 20.1.2016. The events will start at 10 A.M. and continue till 4 P.M.

There will be various events for the students of classes (V) to (X). A student can participate in a maximum of three events without any entry fee.

So, the willing students are requested to register their names with their respective class teachers on or before 18.1.2016. The presence of all the students is compulsory. They requested to maintain discipline during the sports.

For any further details, the undersigned may be contacted. Cooperation from all is highly solicited.

Sd/-
Countersigned
By Headmaster

Sd/- Secretary Sports Club
ABC School

 

Lesson рдкрд╛рда)- 4 My Own True Family (рдореЗрд░рд╛ рдЕрдкрдирд╛ рд╕рдЪреНрдЪрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░) Additional Textual Questions & Answers

1. Choose The Correct Alternative To Complete The Following Sentences: (рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рд╡рд╛рдХреНрдпреЛрдВ рдХреЛ рдкреВрд░рд╛ рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╕рд╣реА рд╡рд┐рдХрд▓реНрдк рдЪреБрдиреЗрдВред)

Question 1. ‘My own True family’ is written by- (рдореЗрд░рд╛ рдЕрдкрдирд╛ рд╕рдЪреНрдЪрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рд▓рд┐рдЦрд╛ рдЧрдпрд╛ рд╣реИ тАФ рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛)

  1. R.W. Emerson
  2. Ted Hughes
  3. William Cowper
  4. John Masefield.

Answer: 1. Ted Hughes.

Question 2. The woods into which the poet crept was made of (рдХрд╡рд┐ рдиреЗ рдЬрд┐рд╕ рдЬрдВрдЧрд▓ рдореЗрдВ рдкреНрд░рд╡реЗрд╢

Wbbse Class 10 English Solution

  1. Oak trees
  2. Pine trees
  3. Deodar trees
  4. Sat trees

Answer: 1. Oak trees.

My Own True Family Class 10 English Summary Wbbse

Question 3. The poet once entered an oak wood- (рдПрдХрдмрд╛рд░ рдХрд╡рд┐ рдиреЗ рдПрдХ рдУрдХ рд╡рди рдореЗрдВ рдкреНрд░рд╡реЗрд╢ рдХрд┐рдпрд╛ред)

  1. Stealthily
  2. Quickly
  3. Secretly
  4. Slowly

Answer: 4. Slowly.

4. The poet met. –

  1. An old woman
  2. A young girl
  3. A woodcutter
  4. A shepherd

Answer: 1. An old woman.

Wbbse Class 10 English Solution

Question 5. The poet once crept in an oakwood to look for a (рдПрдХ рдмрд╛рд░ рдХрд╡рд┐ рдиреЗ рдУрдХ рд╡рди рдореЗрдВ рдЪреБрдкрдХреЗ рд╕реЗ рдкреНрд░рд╡реЗрд╢ рдХрд┐рдпрд╛- рдЦреЛрдЬрдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП)

  1. Male hare
  2. Male deer
  3. Female deer
  4. Female hare

Answer: 2. Male deer.

Question 6. The old woman had a stick which was – (рд╡реГрджреНрдз рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рдХреЗ рдкрд╛рд╕ рдПрдХ рдЫрдбрд╝реА рдереА рдЬреЛ тАФ рдереА ред)

  1. Long
  2. Knobbly
  3. Oily
  4. Small

Answer: 2. Knobbly.

Question 7. The old woman whom the poet met in the forest was – рдореЗрдВ рдорд┐рд▓реЗ рдереЗ рд╡рд╣ рдереА – )

  1. Fat
  2. Knobbly
  3. Thin
  4. Strong

Answer 2. Knobbly.

Wbbse Class 10 English Solution

Question 8. The Oak bark is (рдУрдХ рд╡реГрдХреНрд╖ рдХрд╛ рдЫрд╛рд▓ рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИ -)

  1. Green
  2. Gray
  3. White
  4. Black

Answer: 4. Black.

Question 9. ‘All Knobbly stick and rag’ – The above line describes a-

  1. Weak man
  2. Woman
  3. Girl
  4. Oaktree

Answer: 2. Woman.

Question 10. When the old woman began to cackle the poet began to
рдЕрдЯреНрдЯрд╣рд╛рд╕ рдХрд┐рдпрд╛ рддреЛ рдХрд╡рд┐ рдиреЗ рд╡рд░реНрдгрди рдХрд░рддреА рд╣реИред)

  1. Quake
  2. Cry
  3. Laugh
  4. Run

Answer: 1. Quake.

Question 11. The old whom woman the poet met in the forest had – рдХрд░рдирд╛ рд╢реБрд░реВ рдХрд┐рдпрд╛ред рдЬрдВрдЧрд▓ рдореЗрдВ рдорд┐рд▓рд╛ рдЙрд╕ рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рдХреЗ рдкрд╛рд╕ рдерд╛ – )

  1. Rag
  2. Stick
  3. None of the above
  4. Stick and rag.

Answer: 4. Stick and rag.

Question 12. The poet was tied to a –

  1. Pine tree
  2. Light post
  3. oka tree
  4. Post

Answer: 4. Post.

Question 13. “I have your secret here.” -the speaker is –

  1. An old woman
  2. Ted Hughes
  3. The narrator
  4. An oak tree

Answer: 1. An old woman.

Wbbse Class 10 English My Own True Family Exercise Answers

Question 14. The poet was surrounded by a –

  1. Cave tribe
  2. Tree tribe
  3. Wild tribe
  4. Hill tribe

Answer: 2. Tree tribe.

Question 15. The old woman said that she had kept in her little bag the poet’s – (рдХрд╣рд╛ рдХрд┐ рдЙрд╕рдХреЗ рдЫреЛрдЯреЗ рдереИрд▓реЗ рдореЗрдВ рд░рдЦрд╛ рд╣реБрдЖ рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛)

  1. Gold ring
  2. Birth certificate
  3. Secret
  4. Horoscope

Answer: 3. Secret.

Question 16. The poet had a dream –

  1. Beside a lake
  2. In a park
  3. In a garden
  4. Under the branches

Answer: 4. Under the branches.

Question 17. ‘All knobbly stick and rag. Here ‘knobbly’ means-

  1. Compassionate
  2. Steady
  3. Unsteady
  4. Cruel

Answer: 3. Unsteady.

Question 18. When the oak trees are chopped down, the poet-

  1. Is up to his eyes
  2. Does not blink an eye
  3. Feels uneasiness in eyes
  4. Keeps his eyes open

Answer: 2. Do not blink an eye.

Question 19. The poet’s heart changed following a -рдХреЗ рддрджреЛрдкрд░рд╛рдВрдд рдкрд░рд┐рд╡рд░реНрддрд┐рдд рд╣реЛ рдЧрдпрд╛ред)

  1. Walk
  2. Tour
  3. Lecture
  4. Dream

Answer: 4. Dream.

Wb Class 10 English Solutions

Question 20. When the old woman opened up her little bag the poet came twice – ( рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рдиреЗ рдЕрдкрдирд╛ рдЫреЛрдЯрд╛ рдереИрд▓рд╛ рдЦреЛрд▓рд╛ рддреЛ рдХрд╡рд┐ рджреЛ рдмрд╛рд░ рд╣реБрдПред)

  1. Alive
  2. Awake
  3. Ahead
  4. Asleep

Answer: 2. Awake.

Question 21. The oak trees want the poet to make a- рдХрд░реЗрдВ)

  1. Short speech
  2. Promise
  3. Trip
  4. Hole

Answer: 2. Promise.

Question 23. Those who are chopped down are –

  1. Oak trees
  2. Bamboo trees
  3. Banyan trees
  4. Pine trees

Answer: 1. Oak trees.

Question 24. The poet was surrounded by a tribe of – рдХреЗ рдЭреБрдВрдб рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛)

  1. Forest-dwellers
  2. Aborigines
  3. Oak trees
  4. Witches

Answer: 3. Oak trees.

My Own True Family Class 10 English Important Questions Wbbse

Question 25. The ‘staring tribe’ refers to a group of – (‘Staring Tribe’ – at a рдХрд░рддрд╛ рд╣реИред)

  1. Monsters
  2. Women
  3. Men
  4. Oak-trees

Answer: 4. Oak trees.

Wb Class 10 English Solutions

Question 26. If the poet does not keep his promise the oak-tress will рдирд┐рднрд╛рдПрдБрдЧреЗ рддреЛ рдУрдХ рдХреЗ рд╡реГрдХреНрд╖ рдЙрдиреНрд╣реЗрдВ )

  1. Help him
  2. Kill him
  3. Throw him
  4. Love him

Answer: 2. Kill him.

Question 27. In the expression “You do not blink an eye” the word ‘you’ refers to – рд╡рд╛рдХреНрдпрд╛рдВрд╢ рдореЗрдВ ‘you’ рд╢рдмреНрдж рд╕рдВрдХреЗрдд рдХрд░рддрд╛ рд╣реИ -)

  1. The old woman
  2. The poet
  3. The reader
  4. The leader of the tribe

Answer: 2. The poet.

Question 28. If the poet refuses to make a promise he will – (рдпрджрд┐ рдХрд╡рд┐ рд╡рд╛рджрд╛ рдХрд░рдиреЗ рд╕реЗ рдЗрдиреНрдХрд╛рд░ рдХрд░реЗрдВрдЧреЗ рддреЛ рд╡реЗ…….)

  1. Pass away
  2. Proper
  3. Faint
  4. Fail

Answer: Pass away.

29. ‘You do not blink an eye’ – This suggests that men are – (рдЙрдкрд░реЛрдХреНрдд рд╡рд╛рдХреНрдпрд╛рдВрд╢ рд╕рдВрдХреЗрдд рдХрд░рддрд╛ рд╣реИ рдХрд┐ рдордиреБрд╖реНрдп – )

  1. Sick
  2. Blind
  3. Callous
  4. Happy

Answer: Callous.

30. The dream abou the oaks (рдУрдХ рдХреЗ рд╡реГрдХреНрд╖ рдХреЗ рд╕реНрд╡рдкреНрди рдиреЗ рдХрд░ рджрд┐рдпрд╛ ред)

  1. Surprised the poet
  2. Changed the poet
  3. Pleased the poet
  4. Annoyed the poet

Answer: Changed the poet.

Wbbse Class 10 English Bliss My Own True Family Notes

2. Complete The Following Sentences With Information From The Poem. ( рдХрд╡рд┐рддрд╛ рдХреА рд╕реВрдЪрдирд╛ рдХреЗ рдЖрдзрд╛рд░ рдкрд░ рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрдд рд╡рд╛рдХреНрдпреЛрдВ рдХреЛ рдкреВрд░рд╛ рдХрд░реЗрдВред)

Question 1. Once the poet crept – (рдПрдХ рдмрд╛рд░ рдХрд╡рд┐ рдиреЗ рдЪреБрдкрдХреЗ рд╕реЗ рдкреНрд░рд╡реЗрд╢ рдХрд┐рдпрд╛)
Answer: In an oakwood. (рдУрдХ рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ рдХреЗ рд╡рди рдореЗрдВред)

Question 2. The old woman had – (рд╡реГрджреНрдз рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рдХреЗ рдкрд╛рд╕ рдерд╛ -)
Answer: A knobby stick and a little bag. (рдПрдХ рдЧрд╛рдБрдарджрд╛рд░ рдЫрдбрд╝реА / рд▓рд╛рдареА рдФрд░ рдПрдХ рдЫреЛрдЯрд╛ рдереИрд▓рд╛ ред)

Question 3. The poet was looking for – (рдХрд╡рд┐ рдвреВрдВрдв рд░рд╣рд╛ рдерд╛ -)
Answer: a stage. (рдПрдХ рд╣рд┐рд░рдг ред)

Question 4. The trees are the poet’s – (рдкреЗрдбрд╝ рд╣реИ рдХрд╡рд┐ рдХрд╛)
Answer: own family. ( рдЕрдкрдирд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ ред)

Question 5. In the oakwood the poet met (рдУрдХ рдХреЗ рд╡рди рдореЗрдВ рдХрд╡рд┐ рдорд┐рд▓рд╛ – )
Answer: An old woman. (рдПрдХ рд╡реГрджреНрдз рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рд╕реЗ ред)

Question 6. When the trees are felled, the poet (рдЬрдм рдкреЗрдбрд╝ рдХрд╛рдЯреЗ рдЬрд╛рддреЗ рд╣реИрдВ рддреЛ рдХрд╡рд┐ – )
Answer: is not bothered.

Wb Class 10 English Solutions

Question 7. The old woman was – ( рд╡реГрджреНрдз рдорд╣рд┐рд▓рд╛)
Answer: Knobbly. (рд▓рдбрд╝рдЦрдбрд╝рд╛ рдХрд░ рдЪрд▓ рд░рд╣реА рдереА ред)

Question 8. The old woman had (рд╡реГрджреНрдз рдорд╣рд┐рд▓ рдХреЗ рдкрд╛рд╕ рдерд╛ )
Answer: A stick. (рдПрдХ рд▓рд╛рдареА)

Question 9. The old woman was wearing – ( рд╡реГрджреНрдз рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рдиреЗ рдкрд╣рд▓рд╛ рд╣реБрдЖ рдерд╛ – )
Answer: arag. (рдЬреАрд░реНрдг-рд╢реАрд░реНрдг рд╡рд╕реНрддреНрд░)

Question 10. The poet had a dream which (рдХрд╡рд┐ рдиреЗ рдПрдХ рд╕реНрд╡рдкреНрди рджреЗрдЦрд╛ рдЬрд┐рд╕рдиреЗ – )
Answer: Changed him. (рдЙрд╕реЗ рдкрд░рд┐рд╡рд░реНрддрд┐рдд рдХрд░ рджрд┐рдпрд╛ред)

Question 11. The old woman had the poet’s secret in – ( рд╡реГрджреНрдз рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рдХреЗ рдкрд╛рд╕ рдХрд╡рд┐ рдХреА рдЧреЛрдкрдиреАрдп рдмрд╛рддреЗрдВ рдереАрдВ -)
Answer: her little bag. (рдЙрд╕рдХреЗ рдереИрд▓реЗ рдореЗрдВ)

Question 12. The poet found himself surrounded by (рдХрд╡рд┐ рдиреЗ рд╕реНрд╡рдпрдВ рдХреЛ рдШрд┐рд░рд╛ рд╣реБрдЖ рдкрд╛рдпрд╛ -)
Answer: a staring tribe. (рдЯрдХрдЯрдХреА рд▓рдЧрд╛рдХрд░ рджреЗрдЦрдиреЗ рд╡рд╛рд▓реЗ рдУрдХ рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ (рдХреА рдЬрдирдЬрд╛рддрд┐) рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛)

Question 13. According to the oak trees, they are – (рдУрдХ рдХреЗ рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ рдХреЗ рдЕрдиреБрд╕рд╛рд░ рдЙрдиреНрд╣реЗрдВ -)
Answer: Chopped down and torn up. (рдХрд╛рдЯрд╛ рдЬрд╛рддрд╛ рд╣реИ рдПрд╡рдВ рдЯреБрдХрдбрд╝реЗ-рдЯреБрдХрдбрд╝реЗ рдХрд░ рджрд┐рдпрд╛ рдЬрд╛рддрд╛ рд╣реИред)

Question 14. As the poet came out of the woods, he again had ( рдЬрдм рдХрд╡рд┐ рдЬрдВрдЧрд▓ рд╕реЗ рдмрд╛рд╣рд░ рдирд┐рдХрд▓реЗ рд╡реЗ рдкреБрди:-)
Answer: The company of men. (рдордиреБрд╖реНрдпреЛрдВ рдХреЗ рд╕рдорд╛рдЬ / рд╕рдВрдЧрддрд┐ рдореЗрдВ рдЖ рдЧрдпреЗред)

Wb Class 10 English Solutions

Question 15. When the oak trees are chopped down and torn up the poet does- рдЬ рд╣реИ рдПрд╡рдВ рдЯреБрдХрдбрд╝реЗ-рдЯреБрдХрдбрд╝реЗ рдХрд░ рджрд┐рдпрд╛ рдЬрд╛рддрд╛ рд╣реИ рддреЛ
(рдЬрдм рдУрдХ рдХреЗ рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ рдХреА рдирд╣реАрдВ рдЙрди рдкрд░ рдзреНрдпрд╛рди рдирд╣реАрдВ рджреЗрддрд╛ рдЙрдирдХреА рддрд░ рдПрдХ рдирдЬрд░ рджреЗрдЦрддрд╛ рд╣реА
Answer: not blink an eye.

3. State whether the following statements are True or False. Provide sentences/ Phrases/words in support of your answer:
(рдмрддрд╛рдУ рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рд╡рд╛рдХреНрдп рд╕рд╣реА рд╣реИрдВ рдпрд╛ рдЧрд▓рддред рдЕрдкрдиреЗ рдЙрддреНрддрд░ рдХреЗ рд╕рдорд░реНрдерди рдкрдХреНрд╖ рдореЗрдВ рд╡рд╛рдХреНрдп рд╡рд╛рдХреНрдпрд╛рдВрд╢ рд╢рдмреНрдж рд▓рд┐рдЦреЛред)

Question 1. The poet was in search of a rabbit (рдХрд╡рд┐ рдПрдХ рдЦрд░рдЧреЛрд╢ рдЦреЛрдЬ рд░рд╣рд╛ рдерд╛ред)
Supporting statements: ‘I was looking for a stag.
Answer: False

Question 2. In the oakwood the poet met a young woman. (рдУрдХ рдХреЗ рд╡рди рдореЗрдВ рдХрд╡рд┐ рдПрдХ рдпреБрд╡рд╛ рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рд╕реЗ рдорд┐рд▓рд╛ред)
Supporting statement: ‘I met an old woman there’.
Answer: False

Question 3. The poet met an old woman in a pine wood (рдХрд╡рд┐ рд╡реГрджреНрдз рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рд╕реЗ рдкрд╛рдИрди рдХреЗ рдЬрдВрдЧрд▓ рдорд┐рд▓рд╛ред)
Supporting statement: “Once I crept in an oakwood………. an old woman there.”
Answer: False

Question 4. The poet remained unmoved to the cackle of the old woman. (рдХрд╡рд┐ рд╡реГрджреНрдз рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рдХреЗ рдЕрдЯреНрдЯрд╣рд╛рд╕ рд╕реЗ рд╡рд┐рдЪрд▓рд┐рдд рдирд╣реАрдВ рд╣реБрдЖред)
Supporting statement: Then she began to cackle and I began to quake.
Answer: False

Question 5. The old woman put on an expensive dress. (рд╡реГрджреНрдз рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рдПрдХ рдХреАрдорддреА рд╡рд╕реНрддреНрд░ рдкрд╣рдиреЗ рд╣реБрдИ рдереАред)
Supporting statement: ………. all knobby stick and rag.”
Answer: False

Question 6. The old woman in then oakwood cried. (рдУрдХ рд╡рди рдореЗрдВ рд╡реГрджреНрдз рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рд░реЛрдИ рд░реЛрдИ рд░рд╣реА рдереАред)
Supporting statement: “The she began to cackel”.
Answer: False

Question 7. The old woman had a stake in her hand. (рд╡реГрджреНрдз рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рдХреЗ рд╣рд╛рде рдореЗрдВ рдПрдХ рдЦреВрдБрдЯрд╛ рдерд╛ред)
Supporting statement: “………all knobbly stick.”
Answer: True

Question 8. The tree tribe chained the poet. (рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ рдХреЗ рд╕рдореВрд╣ рдиреЗ рдХрд╡рд┐ рдХреЛ рдЬрдХрдбрд╝ рд▓рд┐рдпрд╛ред)
Supporting statement: ‘Surrounded by a staring tribe and tied me to a stake.
Answer: True

My Own True Family Class 10 English Mcq Wbbse

Question 9. The poet imagined himself to be a child. (рдХрд╡рд┐ рдиреЗ рд╕реНрд╡рдпрдВ рдХреА рдХрд▓реНрдкрдирд╛ рдПрдХ рдмрдЪреНрдЪреЗ рдХреЗ рд░реВрдк рдореЗрдВ рдХрд┐рдпрд╛ ред)
Supporting statement: “My walk was the walk of a human child.”
Answer: True

Question 10. The woman began to speak as children did. (рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рдиреЗ рдмрдЪреНрдЪреЛрдВ рдХреА рднрд╛рдБрддрд┐ рдмреЛрд▓рдирд╛ рд╢реБрд░реВ рдХрд┐рдпрд╛ ред)
Supporting statement: “Then she began to cackle.”
Answer: True

Wb Class 10 English Solutions

Question 11. When the old woman opened up her little bag, the poet simply became awake for the first time. (рдЬрдм рд╡реГрджреНрдз рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рдиреЗ рдЕрдкрдирд╛ рдЫреЛрдЯрд╛ рдереИрд▓рд╛ рдЦреЛрд▓рд╛, рдХрд╡рд┐ рдкрд╣рд▓реА рдмрд╛рд░ рдЬрд╛рдЧреГрдд рд╣реБрдПред)
Supporting statement: “I came twice awake”.
Answer: False

Question 12. If an oak tree is cut down two saplings should be planted. (рдпрджрд┐ рдУрдХ рдХрд╛ рдПрдХ рд╡реГрдХреНрд╖ рдХрд╛рдЯрд╛ рдЬрд╛рдП рддреЛ рджреЛ рдкреМрдзреЗ рд░реЛрдкреЗ рдЬрд╛рдиреЗ рдЪрд╛рд╣рд┐рдПред)
Supporting statement: Whenever you see an oak tree felled, swear now you will plant two.
Answer: False

Question 13. The old woman was strong and stout. (рд╡реГрджреНрдз рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рд╢рд╛рд░реАрд░рд┐рдХ рд░реВрдк рд╕реЗ рдордЬрдмреВрдд рдереА ред
Supporting statement: “All knobbly stick and rag.”
Answer: False

Question 14. Hearing the cackling round of the old .voman, the poet began to shake. (рдХрд╡рд┐ рд╡реГрджреНрдз рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рдХрд╛ рдЕрдЯреНрдЯрд╣рд╛рд╕ рд╕реБрдирдХрд░ рдХрд╛рдБрдкрдиреЗ рд▓рдЧрд╛ ред)
Supporting statement: “………I began to quake.”
Answer: True

Question 15. The oak trees were of the true family of the old woman. (рдУрдХ рдХреЗ рд╡реГрдХреНрд╖ рд╡реГрджреНрдз рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рдХреЗ рд╕рдЪреНрдЪреЗ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рдереЗред)
Supporting statement: We are……….. your own true family.
Answer: False

Question 16. The poet had a dream during a nap at his bedroom. (рдХрд╡рд┐ рдиреЗ рдЕрдкрдиреЗ рд╢рдпрди рдХрдХреНрд╖ рдореЗрдВ рдЭрдкрдХреА рд▓реЗрддреЗ рд╕рдордп рд╕реНрд╡рдкреНрди рджреЗрдЦрд╛ ред)
Supporting statement: ‘This was my dream beneath the boughs’.
Answer: False

Question 17. The poet was threatened by the oak trees. (рдХрд╡рд┐ рдХреЛ рдУрдХ рдХреЗ рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ рдзрдордХрд╛рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ ред)
Supporting statement: now you are going to die.
Answer: True

Question 18. The poet dreamt a dream in an oak wood.” (рдХрд╡рд┐ рдиреЗ рдУрдХ рдХреЗ рд╡рди рдореЗрдВ рд╕реНрд╡рдкреНрди рджреЗрдЦрд╛ ред)
Supporting statement: “This was my dream beneath the boughs”.
Answer: True

Question 19. The pine trees are chopped down. (рдкрд╛рдИрди рдХреЗ рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ рдХреЛ рдХрд╛рдЯрд╛ рдЬрд╛рддрд╛ рд╣реИред)
Supporting statement: “We (the oak trees) are chopped down.
Answer: False

Question 20. The magical experience had no effect on the poet. ( рдЗрд╕ рдЪрдорддреНрдХрд╛рд░рд┐рдХ / рдЬрд╛рджреБрдИ рдЕрдиреБрднрд╡ рдХрд╛ рдХрд╡рд┐ рдкрд░ рдХреЛрдИ рдкреНрд░рднрд╛рд╡ рдирд╣реАрдВ рдкрдбрд╝рд╛ ред)
Supporting statement: ‘The dream that altered me’.
Answer: False

4. Answer the following questions :

Question 1. Who wrote the poem ‘My Own True Family. (рдореЗрд░рд╛ рдЕрдкрдирд╛ рд╕рдЪреНрдЪрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рдХрд╡рд┐рддрд╛ рдХрд┐рд╕рдиреЗ рд▓рд┐рдЦрд╛ ?)
Answer: Ted Hughes wrote the poem ‘My Own True Family’.(Ted Hughes рдиреЗ рдореЗрд░рд╛ рдЕрдкрдирд╛ рд╕рдЪреНрдЪрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рдХрд╡рд┐рддрд╛ рд▓рд┐рдЦрд╛ред)

Question 2. What is the full name of the poet ? (рдХрд╡рд┐ рдХрд╛ рдкреВрд░рд╛ рдирд╛рдо рдХреНрдпрд╛ рд╣реИ ? )
Answer: The full name of the poet Edward James Hughes. (рдХрд╡рд┐ рдХрд╛ рдкреВрд░рд╛ рдирд╛рдо рдПрдбрд╡рд░реНрдб рдЬреЗрдореНрд╕ рд╣рдЧреЗрдЬ рд╣реИ)

Question 3. Where did the poet once creep in ? (рдПрдХ рдмрд╛рд░ рдХрд╡рд┐ рдЪреБрдкрдХреЗ рд╕реЗ рдХрд╣рд╛рдБ рдЧрдпреЗ ? )
Answer: Once the poet creep in an oakwood. (рдПрдХ рдмрд╛рд░ рдХрд╡рд┐ рдУрдХ рдХреЗ рд╡рди рдореЗрдВ рдЪреБрдкрдХреЗ рд╕реЗ рдЧрдпреЗред)

Question 4. What was poet of ‘My Own True Family’ looking for in the oakwood? (‘рдореЗрд░рд╛ рдЕрдкрдирд╛ рд╕рдЪреНрдЪрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░’ рдХрд╡рд┐рддрд╛ рдХреЗ рдХрд╡рд┐ рдЬрдВрдЧрд▓ рдореЗрдВ рдХреНрдпрд╛ рдЦреЛрдЬ рд░рд╣реЗ рдереЗ ? )
Answer: The poet of ‘My Own True Family’ was looking for a stage in the oakwood. (рдореЗрд░рд╛ рдЕрдкрдирд╛ рд╕рдЪреНрдЪрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рдХреЗ рдХрд╡рд┐ рдУрдХ рдХреЗ рд╡рди рдореЗрдВ рд╣рд┐рд░рдг рдЦреЛрдЬ рд░рд╣реЗ рдереЗред)

Question 5. Where has the poem been taken from ?(рдпрд╣ рдХрд╡рд┐рддрд╛ рдХрд╣рд╛рдБ рд╕реЗ рд▓реА рдЧрдИ рд╣реИ?)
Answer: The poem has been taken from the book, “Meet My Folks”(рдпрд╣ рдХрд╡рд┐рддрд╛ “Meet My Folks” рдкреБрд╕реНрддрдХ рд╕реЗ рд▓реА рдЧрдИ рд╣реИ ред)

Question 6. Whom did the poet meet in the oakwood ? (рдУрдХ рд╡реГрдХреНрд╖ рдХреЗ рд╡рди рдореЗрдВ рдХрд╡рд┐ рдХрд┐рд╕рд╕реЗ рдорд┐рд▓реЗ?)
Answer: The poet meet an old woman in the oakwood. (рдХрд╡рд┐ рдУрдХ рд╡реГрдХреНрд╖ рдХреЗ рд╡рди рдореЗрдВ рдПрдХ рд╡реГрджреНрдз рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рд╕реЗ рдорд┐рд▓реЗред)

Question 7. What did the old woman have in her little bag ? (рд╡реГрджреНрдз рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рдХреЗ рдЫреЛрдЯреЗ рдереИрд▓реЗ рдореЗрдВ рдХреНрдпрд╛ рдерд╛ ? )
Answer: The old woman had the poet’s secret in her little bag. (рд╡реГрджреНрдз рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рдХреЗ рдЫреЛрдЯреЗ рдереИрд▓реЗ рдореЗрдВ рдХрд╡рд┐ рдХреА рдЧреЛрдкрдиреАрдп/рд░рд╣рд╕реНрдпрдордп рд╡рд╕реНрддреБ рдереА ред)

Question 8. How did the poet go inside the oakwood ? (рдХрд╡рд┐ рдУрдХ рд╡реГрдХреНрд╖ рдХреЗ рд╡рди рдореЗрдВ рдХреИрд╕реЗ рдЧрдпреЗ ? )
Answer: The poet crept into the oakwood. (рдХрд╡рд┐ рдУрдХ рд╡реГрдХреНрд╖ рдХреЗ рд╡рди рдореЗрдВ рдЪреБрдкрдХреЗ рд╕реЗ рдЧрдпреЗ)

Wb Class 10 English Solutions

Question 9. What did the old woman have ? (рд╡реГрджреНрдз рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рдХреЗ рдкрд╛рд╕ рдХреНрдпрд╛ рдерд╛ ? )
Answer: The old woman had a stick and a little bag.(рд╡реГрджреНрдз рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рдХреЗ рдкрд╛рд╕ рдЫрдбрд╝реА / рд▓рд╛рдареА рдПрд╡рдВ рдПрдХ рдЫреЛрдЯрд╛ рдереИрд▓рд╛ рдерд╛ред)

Question 10. How did the oldwoman appear ? (рд╡реГрджреНрдз рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рджреЗрдЦрдиреЗ рдореЗрдВ рдХреИрд╕реА рдереА ? )
Answer: The old woman was in ragged cloths and she had a lumpy stick in hand. (рд╡реГрджреНрдз рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рдлрдЯреЗ-рдкреБрд░рд╛рдиреЗ рд╡рд╕реНрддреНрд░реЛрдВ рдореЗрдВ рдереА рдФрд░ рдЙрд╕рдиреЗ рдЕрдкрдиреЗ рд╣рд╛рде рдореЗрдВ рдПрдХ рдЧрд╛рдБрдЙрджрд╛рд░ рдЫрдбрд╝реА рд▓рд┐рдпреЗ рд╣реБрдП рдереА ред)

My Own True Family Class 10 English Bliss Textbook Answers

Question 11. What was the first activity of the old woman ?(рд╡реГрджреНрдз рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рдиреЗ рд╕рдмрд╕реЗ рдкрд╣рд▓реЗ рдХреНрдпрд╛ рдХрд┐рдпрд╛? рдЕрдерд╡рд╛, рд╡реГрджреНрдз рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рдХрд╛ рд╕рдмрд╕реЗ рдкрд╣рд▓рд╛ рдХрд╛рд░реНрдп рдХреНрдпрд╛ рдерд╛ ? )
Answer: The first activity of the old woman was that she began to cackle.(рд╡реГрджреНрдз рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рдХрд╛ рд╕рдмрд╕реЗ рдкрд╣рд▓рд╛ рдХрд╛рд░реНрдп рдпрд╣ рдерд╛ рдХрд┐ рд╡рд╣ рдЕрдЯреНрдЯрд╣рд╛рд╕ рдХрд░рдиреЗ рд▓рдЧреА ред)

Question 12. How did the old woman behave with poet ? (рд╡реГрджреНрдз рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рдиреЗ рдХрд╡рд┐ рдХреЗ рд╕рд╛рде рдХреИрд╕рд╛ рд╡реНрдпрд╡рд╣рд╛рд░ рдХрд┐рдпрд╛?)
Answer: The woman put the poet under a spell. So, she behaved with the poet strangely. (рд╡реГрджреНрдз рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рдиреЗ рдХрд╡рд┐ рдХреЛ рд╕рдореНрдореЛрд╣рд┐рдд рдХрд░ рд▓рд┐рдпрд╛ред рдЗрд╕ рдкреНрд░рдХрд╛рд░ рдЙрд╕рдиреЗ рдХрд╡рд┐ рдХреЗ рд╕рд╛рде рд╡рд┐рдЪрд┐рддреНрд░ рдврдВрдЧ рд╕реЗ рд╡реНрдпрд╡рд╣рд╛рд░ рдХрд┐рдпрд╛ред)

Question 13. When did the poet begin to quake? (рдХрд╡рд┐ рдХрдм рдХрд╛рдБрдкрдиреЗ рд▓рдЧреЗ ? )
Answer: The poet began to quake when the old woman began to cackle.(рдЬрдм рд╡реГрджреНрдз рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рдиреЗ рдЕрдЯреНрдЯрд╣рд╛рд╕ рдХрд░рдирд╛ рд╢реБрд░реВ рдХреА, рддрдм рдХрд╡рд┐ рдХрд╛рдБрдкрдиреЗ рд▓рдЧреЗред)

Question 14. What did the old woman tell the poet ? (рд╡реГрджреНрдз рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рдиреЗ рдХрд╡рд┐ рдХреЛ рдХреНрдпрд╛ рдмрддрд╛рдпрд╛ ? )
Answer: The old woman told the poet that she had the poet’s secret in her little bag. (рд╡реГрджреНрдз рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рдиреЗ рдХрдиреЗ рдХреЛ рдмрддрд╛рдпрд╛ рдХрд┐ рдЙрд╕рдХреЗ рдЫреЛрдЯреЗ рдереИрд▓реЗ рдореЗрдВ рдХрд╡рд┐ рдХреА рдЧреЛрдкрдиреАрдп рдЪреАрдЬ рд╣реИред)

Question 15. By whom was the poet surrounded ? (рдХрд╡рд┐ рдХрд┐рдирдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ рдШрд┐рд░ рд╣реБрдП рдереЗ ? )
Answer: The poet surrounded by a staring tribe. (рдХрд╡рд┐ рдПрдХрдЯрдХ рджреЗрдЦрдиреЗ рд╡рд╛рд▓реЗ рдУрдХ рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ рд╕реЗ рдШрд┐рд░реЗ рдереЗ ред)

Question 16. What happened when the old woman opened up her little bag ? (рдЬрдм рд╡реГрджреНрдз рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рдиреЗ рдЕрдкрдирд╛ рдереИрд▓рд╛ рдЦреЛрд▓рд╛ рддреЛ рдХреНрдпрд╛ рд╣реБрдЖ ?)
Answer: When the old woman opened up her little bag, the poet came twice awake. (рдЬрдм рд╡реГрджреНрдз рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рдиреЗ рдЕрдкрдирд╛ рдереИрд▓рд╛ рдЦреЛрд▓рд╛, рдХрд╡рд┐ рджреВрд╕рд░реА рдмрд╛рд░ рдЬрд╛рдЧреЗ ред)

Question 17. Who cackled and who quaked ? (рдХрд┐рд╕рдиреЗ рдЕрдЯреНрдЯрд╣рд╛рд╕ рдХрд┐рдпрд╛ рдПрд╡рдВ рдХреМрди рдХрдВрдкрд┐рдд рд╣реБрдЖ ? )
Answer: The old woman cackled and the poet quaked in fear. (рд╡реГрджреНрдз рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рдиреЗ рдЕрдЯреНрдЯрд╣рд╛рд╕ рдХрд┐рдпрд╛ рдПрд╡рдВ рдХрд╡рд┐ рдХрдВрдкрд┐рдд рд╣реБрдПред)

Question 18. What was the tribe of ? (рдЭреБрдВрдб / рд╕рдореВрд╣ рдХрд┐рд╕рдХрд╛ рдерд╛ ? )
Answer: The tribe was of oaktrees. (рд╕рдореВрд╣ рдУрдХ рдХреЗ рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ рдХрд╛ рдерд╛ред)

Question 19. To what did the poet find himself tied ? (рдХрд╡рд┐ рдиреЗ рд╕реНрд╡рдпрдВ рдХреЛ рдХрд┐рд╕рд╕реЗ рдмрдБрдзрд╛ рд╣реБрдЖ рдкрд╛рдпрд╛ ?
Answer: The poet found himself tied to a stake. (рдХрд╡рд┐ рдиреЗ рд╕реНрд╡рдпрдВ рдХреЛ рдУрдХ рдХреЗ рдордЬрдмреВрдд рддрдиреЗ рд╕реЗ рдмрдБрдзрд╛ рд╣реБрдЖ рдкрд╛рдпрд╛ред)

Question 20. What did the tree tribe say to the poet ? (рдУрдХ рдХреЗ рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ рдХреЗ рд╕рдореВрд╣ рдиреЗ рдХрд╡рд┐ рд╕реЗ рдХреНрдпрд╛ рдХрд╣рд╛ ?
Answer: The tree tribe said to the poet tha they were the oak trees. They added that they were his own true family.(рдУрдХ рдХреЗ рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ рдХреЗ рд╕рдореВрд╣ рдиреЗ рдХрд╡рд┐ рд╕реЗ рдХрд╣рд╛ рдХрд┐ рд╡реЗ рдУрдХ рдХреЗ рд╡реГрдХреНрд╖ рдереЗред рдЙрдирд▓реЛрдЧреЛрдВ рдиреЗ рдЖрдЧреЗ рдмрддрд╛рдпрд╛ рдХрд┐ рд╡реЗ рдЙрдирдХреЗ рдЕрдкрдиреЗ рд╕рдЪреНрдЪреЗ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рдереЗред)

Question 21. What did the poet mean when he said, I came twice awake ? (рдЬрдм рдХрд╡рд┐ рдиреЗ рдХрд╣рд╛ ‘рдореИрдВ рджреБрдмрд╛рд░рд╛ рдЬрд╛рдЧреГрдд рд╣реБрдЖ’ рддреЛ рдЙрд╕рдХрд╛ рдХреНрдпрд╛ рддрд╛рддреНрдкрд░реНрдп рдерд╛ ? )
Answer: When the poet said ‘I came twcie awake he meant to say that he became consious of the company he had in the oak-wood.(рдХрд╡рд┐ рдиреЗ рдХрд╣рд╛, ‘рдореИрдВ рджреБрдмрд╛рд░рд╛ рдЬрд╛рдЧреГрдд рд╣реБрдЖ’ рддреЛ рдЙрдирдХреЗ рдХрд╛ рддрд╛рддреНрдкрд░реНрдп рдерд╛ рдХрд┐ рд╡реЗ рдУрдХ рдХреЗ рд╡рди рдХреЗ рд╕рд╛рд╣рдЪрд░реНрдп рдЕрд╡рдЧрдд рд╣реБрдПред)

Question 22. What according to the trees, is the reaction of the poet when a tree in cut down (рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ рдХреЗ рдЕрдиреБрд╕рд╛рд░ рдЬрдм рдХреЛрдИ рдкреЗрдбрд╝ рдХрд╛рдЯрд╛ рдЬрд╛рддрд╛ рд╣реИ рддреЛ рдХрд╡рд┐ рдХреА рдкреНрд░рддрд┐рдХреНрд░рд┐рдпрд╛ рдХреНрдпрд╛ рд╣реЛрддреА рд╣реИ ? )
Answer: According to the trees, the poet is not bothered, when a tree is cut down. (рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ рдХреЗ рдЕрдиреБрд╕рд╛рд░ рдЬрдм рдХреЛрдИ рдкреЗрдбрд╝ рдХрд╛рдЯрд╛ рд╣реИ рддреЛ рдХрд╡рд┐ рдХреЛ рдХреЛрдИ рдкрд░реЗрд╢рд╛рдиреА рдирд╣реАрдВ рд╣реЛрддреА рд╣реИред)

Question 23. Who are the own true family of the poet ? (рдХрд╡рд┐ рдХреЗ рдЕрдкрдиреЗ рд╕рдЪреНрдЪреЗ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рдХреМрди рд╣реИрдВ? )
Answer: The oak trees are the own true family of the poet.(рдУрдХ рдХреЗ рд╡реГрдХреНрд╖ рдХрд╡рд┐ рдХреЗ рдЕрдкрдиреЗ рд╕рдЪреНрдЪреЗ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рд╣реИрдВред)

Question 24. What does not the poet try blinking an eye ? (рдХрд╡рд┐ рдХрд┐рд╕реЗ рдПрдХ рдирдЬрд░ рдирд╣реАрдВ рджреЗрдЦрдиреЗ рдХреА рдХреЛрд╢рд┐рд╢ рдХрд░рддреЗ рд╣реИрдВ?)
Answer: The poet does not try blinking an eye that the oak trees are chopped down and torn up. (рдХрд╡рд┐ рдПрдХ рдирдЬрд░ рдирд╣реАрдВ рджреЗрдЦрдиреЗ рдХреА рдХреЛрд╢рд┐рд╢ рдХрд░рддреЗ рд╣реИрдВ рдЬрдм рдУрдХ рдХреЗ рд╡реГрдХреНрд╖ рдХрд╛рдЯреЗ рдЬрд╛рддреЗ рд╣реИрдВ рдПрд╡рдВ рдЯреБрдХрдбрд╝реЗ-рдЯреБрдХрдбрд╝реЗ рдХрд┐рдП рдЬрд╛рддреЗ рд╣реИрдВ ред)

Question 25. What did the tree tribe ask the poet to swear ? (рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ рдХреЗ рд╕рдореВрд╣ рдиреЗ рдХрд╡рд┐ рдХреЛ рдХреНрдпрд╛ рд╢рдкрде рд▓реЗрдиреЗ рдХреЛ рдХрд╣рд╛?)
Answer: The tree tribe asked the poet to swear that whenever a tree was cut down, he would plant two trees.
(рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ рдХреЗ рд╕рдореВрд╣ рдиреЗ рдХрд╡рд┐ рд╕реЗ рд╢рдкрде рд▓реЗрдиреЗ рдХреЛ рдХрд╣рд╛ рдХрд┐ рдЬрдм рдХрднреА рдХреЛрдИ рдПрдХ рдкреЗрдбрд╝ рдХрд╛рдЯрд╛ рдЬрд╛рдП, рддрдм рд╡рд╣ рджреЛ рдкреЗрдбрд╝ рд▓рдЧрд╛рдПрдЧрд╛ред)

Question 26. Who are torn up ? (рдХрд┐рдиреНрд╣реЗрдВ рдЯреБрдХрдбрд╝реЗ-рдЯреБрдХрдбрд╝реЗ / рдХреНрд╖рдд-рд╡рд┐рдХреНрд╖рдд рдХрд░ рджрд┐рдпрд╛ рдЬрд╛рддрд╛ рд╣реИ ? )
Answer: The oak trees are torn up.(рдУрдХ рдХреЗ рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ рдХреЛ рдЯреБрдХрдбрд╝реЗ-рдЯреБрдХрдбрд╝реЗ рдХрд░ рджрд┐рдпрд╛ рдЬрд╛рддрд╛ рд╣реИред)

Question 27. When will the black oak bark wrinkle over the poet ? (рдУрдХ рдХреЗ рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ рдХреА рдХрд╛рд▓реА рдЫрд╛рд▓ рдХрдм рдХрд╡рд┐ рдХреЛ рдореЛрдбрд╝рдХрд░ /рд╕рд┐рдХреЛрдбрд╝рдХрд░ рджрдгреНрдбрд┐рдд рдХрд░реЗрдЧреА ? )
Answer: The black oak bark will wrinkle over the poet if he does not swear to plant two oak trees when they are cut.(рдУрдХ рдХреЗ рд╡реГрдХреНрд╖ рдХреА рдХрд╛рд▓реА рдЫрд╛рд▓ рдХрд╡рд┐ рдХреЛ рдореЛрдбрд╝ рд╕рд┐рдХреЛрдбрд╝рдХрд░ рджрдгреНрдбрд┐рдд рдХрд░реЗрдЧреА рдпрджрд┐ рд╡реЗ рджреЛ рдкреМрдзреЗ рд▓рдЧрд╛рдиреЗ рдХрд╛ рд╡рд╛рджрд╛ рдирд╣реАрдВ рдХрд░реЗрдВрдЧреЗ, рдЬрдм рдХреЛрдИ рдУрдХ рдХрд╛ рд╡реГрдХреНрд╖ рдХрд╛рдЯрд╛ рдЬрд╛рдПрдЧрд╛ред)

Question 28. Where according to the tree-tribe, the poet born ? (рд╡реГрдХреНрд╖реЛ рдХреЗ рд╕рдореВрд╣ рдХреЗ рдЕрдиреБрд╕рд╛рд░ рдХрд╡рд┐ рдХрд╛ рдЬрдиреНрдо рдХрд╣рд╛рдБ рд╣реБрдЖ рдерд╛ ? )
Answer: According to the tree-tribe, the poet was born among the oaktrees. (рд╡реГрдХреНрд╖реЛ рдХреЗ рдЭреБрдгреНрдб рдХреЗ рдЕрдиреБрд╕рд╛рд░ рдХрд╡рд┐ рдХрд╛ рдЬрдиреНрдо рдУрдХ рдХреЗ рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ рдХреЗ рдордзреНрдп рд╣реБрдЖ рдерд╛ред)

Question 29. Where did the poet have his dream ? (рдХрд╡рд┐ рдиреЗ рдХрд╣рд╛рдБ рд╕реНрд╡рдкреНрди рджреЗрдЦрд╛ ? )
Answer: The poet had his dream beneath the bough.(рдХрд╡рд┐ рдиреЗ рд╡реГрдХреНрд╖ рдХреЗ рдбрд╛рд▓рд┐рдпреЛрдВ рдХреЗ рдмреАрдЪ рд╕реНрд╡рдкреНрди рджреЗрдЦрд╛ ред)

Question 30. What did the poet’s heart become ? (рдХрд╡рд┐ рдХрд╛ рд╣реГрджрдп рдПрдХ рд╡реГрдХреНрд╖ рдмрди рдЧрдпрд╛ ред)
Answer: The poet’s heart became a tree. (рдХрд╡рд┐ рдХрд╛ рд╣реГрджрдп рдПрдХ рд╡реГрдХреНрд╖ рдмрди рдЧрдпрд╛ ред)

Wbbse Class 10 English Bliss My Own True Family Poetic Devices

Question 31. What was the effect of the dream on the poet ? (рд╕реНрд╡рдкреНрди рдХрд╛ рдХрд╡рд┐ рдкрд░ рдХреНрдпрд╛ рдкреНрд░рднрд╛рд╡ рдкрдбрд╝рд╛ ? )
Answer: The dream, the poet had made him a changed person. (рдХрд╡рд┐ рдиреЗ рдЬреЛ рд╕реНрд╡рдкреНрди рджреЗрдЦрд╛ рдЙрд╕рдиреЗ рдЙрдиреНрд╣реЗрдВ рдПрдХ рдкрд░рд┐рд╡рд░реНрддрд┐рдд рд╡реНрдпрдХреНрддрд┐ рдмрдирд╛ рджрд┐рдпрд╛ ред)

Question 32. Where did the poet come back to? (рдХрд╡рд┐ рдХрд╣рд╛рдБ рд╡рд╛рдкрд╕ рдЖрдП ? )
Answer: The poet came back to human company. (рдХрд╡рд┐ рдорд╛рдирд╡реЛрдВ рдХреЗ рд╕рдорд╛рдЬ рдореЗрдВ рд╡рд╛рдкрд╕ рдЖ рдЧрдПред)

Question 33. Who changed the mind of the poet ? (рдХрд╡рд┐ рдХреЗ рдорди рдХреЛ рдХрд┐рд╕рдиреЗ рдкрд░рд╡рд░реНрддрд┐рдд рдХрд░ рджрд┐рдпрд╛ ? )
Answer: The tribe of oak-trees changed the mind of the poet.(рдУрдХ рдХреЗ рд╡реГрдХреНрд╖реЛрдВ рдХреЗ рд╕рдореВрд╣ рдиреЗ рдХрд╡рд┐ рдХреЗ рдорди рдХреЛ рдкрд░рд┐рд╡рд░реНрддрд┐рдд рдХрд░ рджрд┐рдпрд╛ред)

Question 34. When did the poet get the company of human beings again? (рдХрд╡рд┐ рдХрдм рдорд╛рдирд╡реЛрдВ рдХреЗ (рдорд╛рдЬ рдореЗрдВ рд╡рд╛рдкрд╕ рдЖрдП ?)
Answer: When did poem came out of the woods he again had the company of human beings. (рдЬрдм рдХрд╡рд┐ рдЬрдВрдЧрд▓ рд╕реЗ рдмрд╛рд╣рд░ рдирд┐рдХрд▓реЗ рддреЛ рд╡реЗ рдкреБрдирдГ рдорд╛рдирд╡реЛрдВ рдХреЗ рд╕рдорд╛рдЬ рдореЗрдВ рд╡рд╛рдкрд╕ рдЖрдПред)

Lesson рдкрд╛рда)- 4 My Own True Family (рдореЗрд░рд╛ рдЕрдкрдирд╛ рд╕рдЪреНрдЪрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░) Additional Textual Grammar Change Of Voice

Question 1. The dream altered me.
Answer: I was altered by the dream.

Question 2. The black oak bark will wrinkle over you.
Answer: You will be wrinkled over by the black oak bark.

Question 3. Swear now you will plant two.
Answer: It is to be sworn now that two will be planted by you.

Question 4. You do not blink an eye.
Answer: An eye is not blinked by you.

Question 5. We are torn up.
Answer: You tear us up.

Question 6. We are chopped down.
Answer: Men chop us down.

Question 7. She opened up her little bag.
Answer: Her little bag was opened by her.

Question 8. I met an old woman there.
Answer: An old woman met me there.

Question 9. I was looking for a stage.
Answer: A stage was being looked for me.

Question 10. And me tied to a stake.
Answer: And I was tied to a stake.

Lesson рдкрд╛рда)- 4 My Own True Family (рдореЗрд░рд╛ рдЕрдкрдирд╛ рд╕рдЪреНрдЪрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░) Change Of Narration

Question 1. The trees said, “We are chopped, we are torn up, you don’t blink an eye.”
Answer: The trees said that they were chopped and they were tom up. They forbade him to blink an eye.

Question 2. The poet said, “Once I crept in an oakwood I was looking for a stag.”
Answer: The poet said that once he had crept in an oakwood and had been looking for a stag.

Question 3. They said, “Unless you swear the black oak bark will wrinkle over you.”
Answer: They said that unless he swore the black oak would wrinkle over him.

Question 4. They said, “we are the oak trees and your own true family.”
Answer: They said that they were the oak trees and his own true family.

Question 5. She said, “I have your secret here inside my little bag.”
Answer: She said that she had his secret there inside her little bag.

Lesson рдкрд╛рда)- 4 My Own True Family (рдореЗрд░рд╛ рдЕрдкрдирд╛ рд╕рдЪреНрдЪрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░) Transformation Of Sentence

Question 1. Then she began to cackle and I began to quake. (Turn into a complex sentence)
Answer: Then as she began to cackle, I began to quake.

Question 2. My walk was the walk of a human child, but my heart was a tree. (Turn into a complex sentence)
Answer: Through my walk was the walk of a human child, my heart was a tree.

Question 3. I was surrounded by a staring tribe. (Turn into a complex sentence)
Answer: I was surrounded by a tribe that stared at me.

Question 4. Once I crept into an oakwood. I was looking for a stag. (Join into a simple sentence)
Answer: Once I crept into an oakwood to look for a stag.

Question 5. This was my dream beneath the boughs. (Turn into a complex sentence)
Answer: This was the dream that I dreamt beneath the boughs.

Question 6. I met an old woman there. (Turn into a complex sentence)
Answer: I met a woman there who was old.

Question 7. The opened up her little bag and I came twice awake. (Turn into a simple sentence)
Answer: With the opening up of her little bag, I came twice awake.

WBBSE Solutions For Class 10 English Bliss Lesson (рдкрд╛рда) – 2 Fable (рдиреАрддрд┐ рдХрдерд╛)

Lesson (рдкрд╛рда) – 2 Fable (рдиреАрддрд┐ рдХрдерд╛)

About The Poet-Ralph Waldo Emerson

Ralph Waldo Emerson was born on 25th May 1803 in Boston USA. He was the second son of Ruth Haskins and William Empson’s five sons.

He was a versatile literary figure of America. He was a great essayist poet and lecturer. He was a lecturer at Harvard University. His collection of Essays includes ‘Essays First Series’ and ‘Essays Second Series’.

His notable poems include The Rhodora, Uriel, The Snowstorm, Concord Hymn, and Brahma. Emerson breathed his last on April 27, 1882, at Concord in America.

Read And Learn Also WBBSE Solutions for Class 10 English Bliss

(рдкрд╛рда) – 2 (рдиреАрддрд┐ рдХрдерд╛) рд╣рд┐рдиреНрджреА рдЕрдиреБрд╡рд╛рдж

Ralph Waldo Emerson рдХрд╛ рдЬрдиреНрдо 25 рдордИ 1803 рдХреЛ рд╕рдВрдпреБрдХреНрдд рд░рд╛рд╖реНрдЯреНрд░ рдЕрдореЗрд░рд┐рдХрд╛ рдХреЗ рдмреЙрд╕реНрдЯрди рд╢рд╣рд░ рдореЗрдВ рд╣реБрдЖ рдерд╛ред рд╡реЗ Ruth Haskins рдФрд░ William Empson рдХреЗ рдкрд╛рдБрдЪ рдкреБрддреНрд░реЛрдВ рдореЗрдВ рд╕реЗ рджреВрд╕рд░реЗ рдкреБрддреНрд░ рдереЗред

рд╡реЗ рдЕрдореЗрд░рд┐рдХрд╛ рдХреЗ рдмрд╣реБрдореБрдЦреА рдкреНрд░рддрд┐рднрд╛ рдХреЗ рдзрдиреАрдж рд╕рд╛рд╣рд┐рддреНрдпрдХрд╛рд░ рдереЗред рд╡реЗ рдорд╣рд╛рди рдирд┐рдмрдиреНрдзрдХрд╛рд░, рдХрд╡рд┐ рдФрд░ рд╡реНрдпрд╛рдЦреНрдпрд╛рддрд╛ рдереЗред рд╡реЗ Harvard University рдХреЗ рд╡реНрдпрд╛рдЦреНрдпрд╛рддрд╛ рдереЗред рдЙрдирдХреЗ рдирд┐рдмрдиреНрдз рд╕рдВрдЧреНрд░рд╣ ‘Essays First Series’ рдФрд░ Essays Second Series рд╣реИрдВред

рдЙрдирдХреА рдЙрд▓реНрд▓реЗрдЦрдиреАрдп рдХрд╡рд┐рддрд╛рдПрдБ The Rhodora, Uriel, The Snow storm, Concord Hymn рдФрд░ Brahma рд╣реИрдВред Emerson рдЕрдореЗрд░рд┐рдХрд╛ рдХреЗ Concord рд╢рд╣рд░ рдореЗрдВ 27 April, 1882 рдХреЛ рдЪрд▓ рдмрд╕реЗ ред

Bliss Class 10 Solutions

Lesson – 2 Fable Introduction Of The Poem

The Present ‘Fable’ has been taken from ‘Early Poem of Ralph Waldo Emerson’. It precedes a conversation between the squirrel and the mountain. This poem propagates the message that there is a co-existence of all kinds of objects in nature.

(рдкрд╛рда) – 2 (рдиреАрддрд┐ рдХрдерд╛) рд╣рд┐рдиреНрджреА рдЕрдиреБрд╡рд╛рдж

рдкреНрд░рд╕реНрддреБрдд рдХрд╡рд┐рддрд╛ ‘Fable’ ‘Early Peoms of Ralph Waldo Emerson’ рд╕реЗ рд▓реА рдЧрдИ рд╣реИред рдпрд╣ рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдФрд░ рдкрд░реНрд╡рдд рдХреЗ рдмреАрдЪ рд╡рд╛рд░реНрддреНрддрд╛рд▓рд╛рдк рдкреНрд░рд╕реНрддреБрдд рдХрд░рддреА рд╣реИред рдпрд╣ рдХрд╡рд┐рддрд╛ рд╕рдВрджреЗрд╢ рджреЗрддреА рд╣реИ рдХрд┐ рдкреНрд░рдХреГрддрд┐ рдореЗрдВ рд╕рднреА рд╡рд╕реНрддреБрдУрдВ рдХрд╛ рд╕рд╣-рдЕрд╕реНрддрд┐рддреНрд╡ рд╣реИред

Lesson – 2 Fable Summary

In the poem ‘Fable’ a dispute takes place between the mountain and the squirrel. The mountain criticizes the squirrel for his miniature size and priggish nature.

At this, the squirrel, first admits that the mountain is undoubtedly huge. But every being of the earth along with weather has its respective existence.

He points out that countless moments make up a year and likewise numerous small and big things form a sphere. The squirrel is not ashamed of this littleness and enjoys in own place and position.

WBBSE Solutions For Class 10 English Bliss Lesson (рдкрд╛рда) - 2 Fable (рдиреАрддрд┐ рдХрдерд╛)

Wbbse Class 10 English Bliss Fable Solutions

He happily declares that if he is not as high as the mountain, the mountain also can’t be as small and playful as he is. The humble squirrel is grateful to the mountain that he has made a nice path for the squirrel.

He further tells the mountain that skills and talents differ. In this world, all exist with their mission to fulfil. Finally, the squirrel says straight that as he cannot carry the forest on his back the mountain cannot crack a nut.

(рдкрд╛рда) – 2 (рдиреАрддрд┐ рдХрдерд╛) рд╣рд┐рдиреНрджреА рдЕрдиреБрд╡рд╛рдж

Fable рдХрд╡рд┐рддрд╛ рдореЗрдВ рдкрд░реНрд╡рдд рдФрд░ рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХреЗ рдмреАрдЪ рдПрдХ рд╡рд┐рд╡рд╛рдж рдЫрд┐рдбрд╝ рдЬрд╛рддрд╛ рд╣реИред рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХреЗ рдЫреЛрдЯреЗ рдЖрдХрд╛рд░ рдПрд╡рдВ рдЖрддреНрдорд╛рднрд┐рдорд╛рдиреА рд╕реНрд╡рднрд╛рд╡ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдкрд░реНрд╡рдд рдЙрд╕рдХреА рдЖрд▓реЛрдЪрдирд╛ рдХрд░рддрд╛ рд╣реИред рдЗрд╕ рдкрд░ рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рд╕рдмрд╕реЗ рдкрд╣рд▓реЗ рддреЛ рд╕реНрд╡реАрдХрд╛рд░ рдХрд░рддрд╛ рд╣реИ рдХрд┐ рдкрд░реНрд╡рдд рдирд┐рдГрд╕рдВрджреЗрд╣ рд╡рд┐рд╢рд╛рд▓ рд╣реИред

рдХрд┐рдиреНрддреБ рдореМрд╕рдо рдХреЗ рд╕рд╛рде-рд╕рд╛рде рдкреГрдереНрд╡реА рдкрд░ рд╕рдмрдХрд╛ рдЕрдкрдирд╛ рдирд┐рдЬреА рдЕрд╕реНрддрд┐рддреНрд╡ рд╣реИред рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рд╕рдВрдХреЗрдд рдХрд░рддрд╛ рд╣реИ рдХрд┐ рдЬрд┐рд╕ рддрд░рд╣ рдЕрд╕рдВрдЦреНрдп рдХреНрд╖рдг рдПрдХ рд╡рд░реНрд╖ рдХрд╛ рдирд┐рд░реНрдорд╛рдг рдХрд░рддреЗ рд╣реИрдВ рд╡реИрд╕реЗ рд╣реА рдЕрдирдЧрд┐рдирдд рдЫреЛрдЯреА рдПрд╡рдВ рдмрдбрд╝реА рд╡рд╕реНрддреБрдУрдВ рд╕реЗ рдкреГрдереНрд╡реА рдХреА рд╕реГрд╖реНрдЯрд┐ рд╣реЛрддреА рд╣реИрдВред

рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдЕрдкрдиреА рдЫреЛрдЯреА рдЖрдХреГрддрд┐ рдкрд░ рд▓рдЬреНрдЬрд┐рдд рдирд╣реАрдВ рд╣реИ рдПрд╡рдВ рдЕрдкрдиреЗ рд╕реНрдерд╛рди рд╡ рд╕реНрдерд┐рддрд┐ рдХрд╛ рдЖрдирдиреНрдж рд▓реЗрддрд╛ рд╣реИред рд╡рд╣ рд╕рд╣рд░реНрд╖ рд╕реНрдкрд╖реНрдЯ рд░реВрдк рд╕реЗ рдХрд╣рддрд╛ рд╣реИ рдХрд┐ рдпрджрд┐ рд╡рд╣ рдкрд░реНрд╡рдд рдХреЗ рд╕рдорд╛рди рдКрдВрдЪрд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ рддреЛ рдкрд░реНрд╡рдд рднреА рдЙрд╕рдХреЗ рдЬреИрд╕рд╛ рдЫреЛрдЯрд╛ рдФрд░ рдЪрдВрдЪрд▓ рдирд╣реАрдВ рд╣реЛ рд╕рдХрддрд╛ рд╣реИред

рд╡рд┐рдирдо рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдкрд░реНрд╡рдд рдХреЗ рдкреНрд░рддрд┐ рдЖрднрд╛рд░реА рд╣реИ рдХрд┐ рдЙрд╕рдиреЗ рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдПрдХ рд╕реБрдиреНрджрд░ рд░рд╛рд╕реНрддрд╛ рдмрдирд╛рдпрд╛ рд╣реИред рд╡рд╣ рдкрд░реНрд╡рдд рд╕реЗ рдЖрдЧреЗ рдХрд╣рддрд╛ рд╣реИ рдХрд┐ рдХреМрд╢рд▓ рдПрд╡рдВ рдкреНрд░рддрд┐рднрд╛ рднрд┐рдиреНрди-рднрд┐рдиреНрди рд╣реЛрддреА рд╣реИрдВред рдЗрд╕ рд╕рдВрд╕рд╛рд░ рдореЗрдВ рд╕рднреА рдЕрдкрдиреЗ рд╡рд┐рд╢рд┐рд╖реНрдЯ рдкреНрд░рддрд┐рднрд╛ рдХреЗ рд╕рд╛рде рдЕрд╕реНрддрд┐рддреНрд╡ рдореЗрдВ рд╣реИрдВред

рдЕрдВрддрддрдГ рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рд╕реНрдкрд╖реНрдЯ рд╢рдмреНрджреЛрдВ рдореЗрдВ рдХрд╣рддреА рд╣реИ рдХрд┐ рдЬрд┐рд╕ рддрд░рд╣ рд╡рд╣ рдЕрдкрдиреА рдкреАрда рдкрд░ рдЬрдВрдЧрд▓ рдирд╣реАрдВ рдвреЛ рд╕рдХрддрд╛ рд╣реИ рдЙрд╕реА рддрд░рд╣ рдкрд░реНрд╡рдд рднреА рдЕрдЦрд░реЛрдЯ / рдмрд╛рджрд╛рдо рдЗрддреНрдпрд╛рджрд┐ рдирд╣реАрдВ рддреЛрдбрд╝ рд╕рдХрддрд╛ рд╣реИред

Bliss Class 10 Solutions

Class 10 Maths Class 10 Social Science
Class 10 English Class 10 Maths
Class 10 Geography Class 10 Geography MCQs
Class 10 History Class 10 History MCQs
Class 10 Life Science Class 10 Science VSAQS
Class 10 Physical Science Class 10 Science SAQs

Lesson – 2 Fable Read The Following Poem:

The mountain and the squirrel
Quarreled:
And the former called the latter ‘Little Prig’.
Bun replied,
You are doubtless very big;
But all sorts of things and weather
Must be taken in together,
To make up a year
And a sphere.

(рдкрд╛рда) – 2 (рдиреАрддрд┐ рдХрдерд╛) Word-Notes (рд╢рдмреНрджрд╛рд░реНрде)

  1. Fable (Noun) – A short tale used to teach a moral, often with animals as characters.
  2. Mountain (Noun) – A short tale (Usually about animals) that teaches a lesson about human behaviour. рдиреАрддрд┐рдХрдерд╛, рджрдВрддрдХрдерд╛, рдкреМрд░рд╛рдгрд┐рдХрддрд╛ ред It is a symbol of vastness.рдкрд░реНрд╡рдд, рдкрд╣рд╛рдбрд╝ ред
  3. Had (Verb)- Became involved рд▓рд┐рдкреНрдд рд╢рд╛рдорд┐рд▓ ред
  4. Squirrel (Noun)- A small animal with a bushy tail that lives on trees. It is a symbol of smallness. рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА |
  5. Quarrel (Noun)- Feud, verbal Dispute, Altercation, Difference of opinion рдЭрдЧрдбрд╝рд╛, рд╡рд┐рд╡рд╛рдж ред
  6. Former (Adj.)- The first of two Persons or things mentioned рджреЛ рдореЗрдВ рд╕реЗ рдкрд╣рд▓рд╛ ред
  7. Called (Verb)- Addressed, Named рд╕рдореНрдмреЛрдзрд┐рдд рдХрд┐рдпрд╛ред
  8. Little (Adj.)- Small, Small in size рдЫреЛрдЯрд╛ ред
  9. Prig (Noun)- A person who considers himself/herself morally correct рдЬреЛ рд╕реНрд╡рдВрдп рдХреЛ рдиреАрддрд┐рдкрд░рд╛рдпрдг рдорд╛рдирддрд╛ рд╣реИред
  10. Bun (Noun)- A small roll made of bread рд░реЛрдЯреА рд╕реЗ рдмрдирд╛ рд╣реБрдЖ рдЫреЛрдЯрд╛ рд░реЛрд▓редHair gathered into a round coil Here, Squirrel рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реАред
  11. Replied (Verb)- Answered, Told in reply рдЙрддреНрддрд░ рджрд┐рдпрд╛ред
  12. Doubtless (Adv.)- Undoubtedly рдирд┐рдГрд╕рдВрджреЗрд╣ |
  13. Very (Adv.)- To a great extent рдмрд╣реБрдд ред
  14. Big (Adj.)- Large, Vast,рдмрдбрд╝рд╛ рд╡рд┐рд╢рд╛рд▓ The squirrel accepts the vastness and height of the mountain. The mountain is proud of his hugeness. The squirrel is polite and humble.
    – рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдкрд░реНрд╡рдд рдХреА рд╡рд┐рд╢рд╛рд▓рддрд╛ рдПрд╡рдВ рдКрдБрдЪрд╛рдИ рдХреЛ рд╕реНрд╡реАрдХрд╛рд░ рдХрд░рддрд╛ рд╣реИред рдкрд░реНрд╡рдд рдХреЛ рдЕрдкрдиреА рд╡рд┐рд╢рд╛рд▓рддрд╛ рдкрд░ рдЧрд░реНрд╡ рд╣реИред рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рд╡рд┐рдирдореНрд░ рд╣реИред
  15. But (Conj.)- Still, Yet рддреЛ рднреА, рд▓реЗрдХрд┐рди
  16. All (Adj.)- The whole quantity or extent of a particular group or thing.Every рд╕рдм
  17. Sorts (Noun)- Kinds, Types рдкреНрд░рдХрд╛рд░, рдХрд┐рд╕реНрдо All sorts of things рд╕рднреА рдкреНрд░рдХрд╛рд░ рдХреА рд╡рд╕реНрддреБрдПрдБ
  18. Things (Noun)- Matters, Articles рд╡рд╕реНрддреБрдПрдБ
  19. Weather (Noun)- Climatic condition – рдореМрд╕рдо
  20. Taken in (Ph. V.)- to be thought about, to be contemplated – рд╡рд┐рдЪрд╛рд░ рдХрд░рдирд╛ рд╣реЛрдЧрд╛ред
  21. Together (Adv.)- Collectively рд╕рдореНрдорд┐рд▓рд┐рдд рд░реВрдк рд╕реЗ / рд╕рд╛рдореВрд╣рд┐рдХ рд░реВрдк рд╕реЗ рд╕рдордЧреНрд░ рд░реВрдк рд╕реЗ
  22. Makeup (Ph. V.)- Form рдмрдирд╛рдирд╛ ред
  23. Year (Noun)- A collection of twelve months or 365 days, A year is made up of numerous moments. рдмрд░реНрд╖, рдПрдХ рд╡рд░реНрд╖ рдЕрд╕рдВрдЦреНрдп рдХреНрд╖рдгреЛрдВ рд╕реЗ рдмрдирддрд╛ рд╣реИред
  24. Sphere (Noun)- Globe рдкреГрдереНрд╡реА
  25. Note – Here it refers to the universe which has the shape of a sphere рдпрд╣рд╛рдБ рд╕рдВрдкреВрд░реНрдг рдЬрдЧрддреН рдХреА рдУрд░ рд╕рдВрдХреЗрдд рдХрд┐рдпрд╛ рдЬрд╛ рд░рд╣рд╛ рд╣реИ рдЬреЛ рдЧреЛрд▓рд╛рдХрд╛рд░ рд╣реИред
  26. A sphere is made up of countless small and big things. рдкреГрдереНрд╡реА рднреА рдЕрд╕рдВрдЦреНрдп рдЫреЛрдЯреА рдПрд╡рдВ рдмрдбрд╝реА рд╡рд╕реНрддреБрдУрдВ рд╕реЗ рдирд┐рд░реНрдорд┐рдд рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИред

(рдкрд╛рда) – 2 (рдиреАрддрд┐ рдХрдерд╛) рд╣рд┐рдиреНрджреА рдЕрдиреБрд╡рд╛рдж

рдкрд░реНрд╡рдд рдФрд░ рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА
рдЖрдкрд╕ рдореЗрдВ рдЭрдЧрдбрд╝ рдкрдбрд╝реЗ :
рдФрд░ рдкрд╣рд▓реЗ рдиреЗ рджреВрд╕рд░реЗ рдХреЛ ‘рдЫреЛрдЯрд╛ рджрдВрднреА’ рдХрд╣рд╛
рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдиреЗ рднреА рдЙрддреНрддрд░ рджрд┐рдпрд╛;
рд╕рдВрджреЗрд╣ рдирд╣реАрдВ рдХрд┐ рддреБрдо рдмрдбрд╝реЗ рд╣реЛ
рдХрд┐рдиреНрддреБ рд╕рднреА рдкреНрд░рдХрд╛рд░ рдХреА рд╡рд╕реНрддреБрдПрдБ рдФрд░ рдореМрд╕рдо
рдЕрд╡рд╢реНрдп рд╣реА рдПрдХ рд╕рд╛рде рд▓реЗрдирд╛ рд╣реЛрдЧрд╛
рдПрдХ рд╡рд░реНрд╖ рдмрдирд╛рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП
рдФрд░ рдПрдХ рдЧреНрд░рд╣

Bliss Class 10 Solutions

Lesson – 2 Fable Read The Following Poem

And I think it is no disgrace
To occupy my place.
If I’m not so large as you,
You are not so small as I,
And not half so spry.
I’ll not deny you make
A very pretty squirrel track;
Talents differ: all is well and wisely put;
If I cannot carry forests on my back,
Neither can you crack a nut.’

(рдкрд╛рда) – 2 (рдиреАрддрд┐ рдХрдерд╛) Word-Notes (рд╢рдмреНрджрд╛рд░реНрде)

  1. Think (Verb)- Look upon рд╡рд┐рдЪрд╛рд░ рдХрд░рдирд╛
  2. Disgrace (Noun)- Humiliation, Disrespect, cause of shame рдЕрдкрдорд╛рди
  3. Note- The squirrel does not feel ashamed of his little power. рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдЕрдкрдиреА рд╕рд╛рдорд╛рдиреНрдп рд╢рдХреНрддрд┐ рдкрд░ рд▓рдЬреНрдЬрд┐рдд рдирд╣реАрдВ рд╣реИред It is his self esteem. рдпрд╣ рдЙрд╕рдХрд╛ рдЖрддреНрдорд╕рдореНрдорд╛рди рд╣реИред
  4. Occupy (Verb) – Posses, Hold, Capture рдЕрдзрд┐рдХрд╛рд░ рд░рдЦрдирд╛
  5. Place (Noun)- Position on the earth, Here, Size рд╕реНрдерд╛рди, рдЖрдХреГрддрд┐
  6. To occupy my place- The squirrel is proud of his existance on the earth. рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХреЛ рдкреГрдереНрд╡реА рдкрд░ рдЕрдкрдиреЗ рдЕрд╕реНрддрд┐рддреНрд╡ рдкрд░ рдЧрд░реНрд╡ рд╣реИ ред
  7. Large (Adv.)- Huge, Vast, Enormous рд╡рд┐рд╢рд╛рд▓
  8. You (Pronoun) I (Pronoun) – Here the word ‘you’ refers to the mountain. Here the word ‘I’ refers to the squirrel.
  9. As (Adv.)-Likewise рдХреЗ рдЬреИрд╕рд╛
  10. Spry (Adj.) – Active and lively рдЪрдВрдЪрд▓ рдПрд╡рдВ рд╕рдХреНрд░рд┐рдп
  11. Small (Adj.)-Little, Tiny рдЫреЛрдЯрд╛
  12. Note-The mountain is huge but cannot locomote (move) from place to place. This is his lack of capacity. The squirrel is small but free to move about. This is his advantage. A tiny squirrel can’t be as huge as a mountain. Similarly, a high and mighty mountain cannot be as – tiny and active as the squirrel.
  13. рдкрд░реНрд╡рдд рд╡рд┐рд╢рд╛рд▓ рд╣реИ рдХрд┐рдиреНрддреБ рд╡рд╣ рдПрдХ рд╕реНрдерд╛рди рд╕реЗ рдЕрдиреНрдп рд╕реНрдерд╛рди рдкрд░ рдирд╣реАрдВ рдЬрд╛ рд╕рдХрддрд╛ рд╣реИред рдпрд╣ рдЙрд╕рдХреА рд╕реАрдорд╛рдмрджреНрдзрддрд╛ рд╣реИрдВред рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдЫреЛрдЯреА рд╣реИрдВ рдкрд░рдиреНрддреБ рд╡рд╣ рд╡рд┐рдЪрд░рдг рдХрд░ рд╕рдХрддреА рд╣реИред рдпрд╣ рдЙрд╕рдХреА рд╕реБрд╡рд┐рдзрд╛ (рдХреНрд╖рдорддрд╛) рд╣реИред рдПрдХ рдирдиреНрд╣реАрдВ рд╕реА рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдкрд░реНрд╡рдд рдХреЗ рд╕рдорд╛рди рд╡рд┐рд╢рд╛рд▓ рдирд╣реАрдВ рд╣реЛ рд╕рдХрддреА рд╣реИред рдмрд┐рд▓реНрдХреБрд▓ рдЙрд╕реА рдкреНрд░рдХрд╛рд░ рдКрдБрдЪрд╛ рдкрд░реНрд╡рдд рднреА рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХреЗ рд╕рдорд╛рди рдЫреЛрдЯрд╛ рдПрд╡рдВ рдЪрдВрдЪрд▓ рдирд╣реАрдВ рд╣реЛ рд╕рдХрддрд╛ рд╣реИред
  14. Deny (Verb)-Refuse рдЕрд╕реНрд╡реАрдХрд╛рд░ рдХрд░рдирд╛
  15. Pretty (Adj.)- Good Looking, Beautiful рд╕реБрдиреНрджрд░
  16. Track (Noun)- A narrow road or Path рдкрде, рд░рд╛рд╕реНрддрд╛
  17. Talents (Noun)- Natural abilities/aptitude/skill рд╕реНрд╡рд╛рднрд╛рд╡рд┐рдХ рдкреНрд░рддрд┐рднрд╛ / рд╕рд╛рдорд░реНрдереНрдп |
  18. Differ (Noun)- Vary, be dissimilar рднрд┐рдиреНрди рд╣реЛрдирд╛ ред
  19. Talents differ- This is the key sentence of the poem. According to the squirrel, everyone on the earth has his/her proficiency and skill.
  20. Everyone is talented in his/her own way. But talents differ from man to man and creature to creature. If we accept this, we find life worth living.
  21. рдпрд╣ рдЗрд╕ рдХрд╡рд┐рддрд╛ рдХреА рдореВрд▓ рдкрдВрдХреНрддрд┐ рд╣реИред рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХреЗ рдЕрдиреБрд╕рд╛рд░ рдкреГрдереНрд╡реА рдкрд░ рдкреНрд░рддреНрдпреЗрдХ рдХреЗ рдкрд╛рд╕ рдЙрд╕рдХреА рдЕрдкрдиреА рдкреНрд░рддрд┐рднрд╛ рдПрд╡рдВ рджрдХреНрд╖рддрд╛ рд╣реЛрддреА рд╣реИред рд╣рд░ рдХреЛрдИ рдЕрдкрдиреЗ рд╡рд┐рд╢рд┐рд╖реНрдЯ рдврдВрдЧ рд╕реЗ рдкреНрд░рддрд┐рднрд╛рд╡рд╛рди рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИрдВ ред рдХрд┐рдиреНрддреБ рдкреНрд░рддрд┐рднрд╛ рдЕрд▓рдЧ-рдЕрд▓рдЧ рдордиреБрд╖реНрдп рдПрд╡рдВ рдЕрд▓рдЧ-рдЕрд▓рдЧ рдЬреАрд╡ рдореЗрдВ рднрд┐рдиреНрди-рднрд┐рдиреНрди рд╣реЛрддреА рд╣реИрдВред рдпрджрд┐ рд╣рдо рдпрд╣ рд╕реНрд╡реАрдХрд╛рд░ рдХрд░рддреЗ рд╣реИрдВ, рддреЛ рд╣рдо рдЬреАрд╡рди рдХреЛ рдЬреАрдиреЗ рдпреЛрдЧреНрдп рдкрд╛рддреЗ рд╣реИрдВред
  22. Well (Adv.)- Properly Nicely рд╕рдЯреАрдХ рд░реВрдк рд╕реЗ
  23. Wisely (Adv.)- Thoughtfully/Sensibly/Prudently рдмреБрджреНрдзрд┐рдорддрд╛рдкреВрд░реНрд╡рдХ / рд╕реЛрдЪ-рд╡рд┐рдЪрд╛рд░ рдХрд░
  24. Put (Verb)- Arranged/Placed рд╡реНрдпрд╡рд╕реНрдерд┐рдд рдХрд┐рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ / рд░рдЦрд╛ рдЧрдпрд╛
  25. Carry (Verb)- Bear/Haul/Tote рдвреЛрдирд╛
  26. Forests (Noun)- goods, Jungle, a large area of trees рдЬрдВрдЧрд▓
  27. Back (Noun)- The rear part of the body рдкреАрда
  28. Neither (Conj.)- A word suggesting negation рдПрдХ рдирдХрд╛рд░рд╛рддреНрдордХ рд╢рдмреНрдж
  29. Crack (Verb)- Break/Smashm рддреЛрдбрд╝рдирд╛
  30. Nut (Noun)- A fruit with hard shell рдЕрдЦрд░реЛрдЯ / рдмрд╛рджрд╛рдо рдХрдареЛрд░ рдХрд╡рдЪ рд╡рд╛рд▓рд╛ рдлрд▓

(рдкрд╛рда) – 2 (рдиреАрддрд┐ рдХрдерд╛) рд╣рд┐рдиреНрджреА рдЕрдиреБрд╡рд╛рдж

рдФрд░ рдЗрд╕рдореЗрдВ рдореИрдВ рдЕрдкрдорд╛рди рдирд╣реАрдВ рд╕рдордЭрддрд╛
рдореЗрд░реЗ рд╕реНрдерд╛рди рдкрд░ рдЕрдзрд┐рдХрд╛рд░ рдЬрдорд╛рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП,
рдпрджреНрдпрдкрд┐ рдореИрдВ рдЙрддрдирд╛ рд╡рд┐рд╢рд╛рд▓ рдирд╣реАрдВ рдЬрд┐рддрдирд╛ рдХрд┐ рддреБрдо,
рдФрд░ рди рд╣реА рдореБрдЭрд╕реЗ рдЖрдзреЗ рдлреБрд░реНрддреАрд▓реЗ рд╣реЛ ред
рдореИрдВ рдЗрдВрдХрд╛рд░ рдирд╣реАрдВ рдХрд░рддрд╛ рдХрд┐ рддреБрдо рдмрдирд╛ рд▓реЗрддреЗ рд╣реЛ
рдмрд╣реБрдд рд╣реА рд╕реБрдиреНрджрд░ рдПрдХ рдорд╛рд░реНрдЧ рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХрд╛;
рднрд┐рдиреНрди рд╣реИрдВ рдкреНрд░рддрд┐рднрд╛рдПрдБ, рд╕рдм рдареАрдХ рд╣реИ рдФрд░ рд░рдЦрд╛ рднреА рдЧрдпрд╛ рд╣реИ рдмреБрджреНрдзрд┐рдорд╛рдиреА рд╕реЗ ;
рдореИрдВ рдЬрдВрдЧрд▓реЛрдВ рдХреЛ рдирд╣реАрдВ рдвреЛ рд╕рдХрддрд╛ рдЕрдкрдиреА рдкреАрда рдкрд░ рддреЛ рддреБрдо рднреА рддреЛрдбрд╝ рдирд╣реАрдВ рд╕рдХрддреЗ рдЕрдЦрд░реЛрдЯ ред

Bliss Class 10 Solutions

Lesson – 2 Fable Comprehension Exercises

1. Choose The Correct Alternative To Complete The Following Sentences: (рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рд╡рд╛рдХреНрдпреЛрдВ рдХреЛ рдкреВрд░рд╛ рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╕рд╣реА рд╡рд┐рдХрд▓реНрдк рдЪреБрдиреЗрдВ

Question 1. The quarrel was between the mountain and the (рдЭрдЧрдбрд╝рд╛/ рд╡рд┐рд╡рд╛рдж / рд▓рдбрд╝рд╛рдИ рд╣реБрдИ рдереА рдкрд░реНрд╡рдд рдФрд░ )

  1. Rabbit (рдЦрд░рдЧреЛрд╢ рдХреЗ рдмреАрдЪ)
  2. Rat (рдЪреВрд╣реЗ рдХреЗ рдмреАрдЪ)
  3. Cat (рдмрд┐рд▓реНрд▓реА рдХреЗ рдмреАрдЪ )
  4. Squirrel (рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХреЗ рдмреАрдЪ)

Answer: 4. Squirrel (рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХреЗ рдмреАрдЪ)

Question 2. Bun has no doubt that the mountain is (рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХреЛ рдХреЛрдИ рд╕рдВрджреЗрд╣ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ рдХрд┐ рдкрд░реНрд╡рдд рд╣реИрдВ)

  1. Small (рдЫреЛрдЯрд╛)
  2. Big (рдмрдбрд╝рд╛)
  3. Noble (рдХреБрд▓реАрди / рдорд╣рд╛рди
  4. Kind (рджрдпрд╛рд▓реБ)

Answer: 2. Big (рдмрдбрд╝рд╛)

Question 3. Unlike the mountain, a squirrel can crack a (рдкрд░реНрд╡рдд рдХреЗ рдЕрд╕рджреГрд╢реНрдп рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рддреЛрдбрд╝ рд╕рдХрддрд╛ рд╣реИ – рдЕрдерд╡рд╛, рдкрд░реНрд╡рдд рдирд╣реАрдВ рдХрд░ рд╕рдХрддрд╛, рдХрд┐рдиреНрддреБ рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рддреЛрдбрд╝ рд╕рдХрддрд╛ рд╣реИ – )

  1. Nut (рдЕрдЦрд░реЛрдЯ / рдмрд╛рджрд╛рдо)
  2. Joke (рдкрд░рд┐рд╣рд╛рд╕ / рдордЬрд╛рдХ рдХрд░рдирд╛)
  3. Stone (рдкрддреНрдерд░)
  4. Lock (рддрд╛рд▓рд╛)f

Answer: 1. Nut (рдЕрдЦрд░реЛрдЯ / рдмрд╛рджрд╛рдо)

Fable Class 10 English Wbbse Question Answers

2. State Whether The Following Statements Are True Or False. Provide Sentences/ Phrases/Words In Support Of Your Answer: рдмрддрд╛рдПрдБ рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рд╡рд╛рдХреНрдп рд╕рд╣реА рд╣реИрдВ рдпрд╛ рдЧрд▓рддред рдЕрдкрдиреЗ рдЙрддреНрддрд░ рдХреЗ рд╕рдорд░реНрдерди рдореЗрдВ рд╡рд╛рдХреНрдп / рд╡рд╛рдХреНрдпрд╛рдВрд╢ / рд╢рдмреНрдж рд▓рд┐рдЦреЗрдВ

Question 1. The mountain called the squirrel “Lillte Bun” (рдкрд░реНрд╡рдд рдиреЗрдВ рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХреЛ ” Little Bun” рдХрд╣рд╛)
Supporting statements: “And the former called the Latter little prig”.
Answer: False

Question 2. The squirrel is more spry than the mountain. (рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдкрд░реНрд╡рдд рд╕реЗ рдЕрдзрд┐рдХ рдЪрдВрдЪрд▓ рд╣реИ)
Supporting Statements: ‘You are not so small as I And not half so spry’.
Answer: True

Question 3. The mountain can carry forests on its back. (рдкрд░реНрд╡рдд рдЕрдкрдиреА рдкреАрда рдкрд░ рдЬрдВрдЧрд▓ рдХреЛ рд╡рд╣рди рдХрд░ рд╕рдХрддрд╛ рд╣реИ)
Supporting Statement: ‘If I cannot carry forests on my back,
Answer: True

6. Answer The Following Questions (рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рдкреНрд░рд╢реНрдиреЛрдВ рдХреЗ рдЙрддреНрддрд░ рджреЗрдВ) :-

Question 1. Who had a quarrel with the squarrel ? (рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХреЗ рд╕рд╛рде рдХрд┐рд╕рдиреЗ рдЭрдЧрдбрд╝рд╛ рдХрд┐рдпрд╛?)
Answer: The mountain had a quarrel with the squarrel (рдкрд░реНрд╡рдд рдиреЗ рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХреЗ рд╕рд╛рде рдЭрдЧрдбрд╝рд╛ рдХрд┐рдпрд╛ред)

Question 2. What is not a disgrace to the squirrel ? (рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдХреМрди-рд╕реА рдмрд╛рдд рдЕрдкрдорд╛рдирдЬрдирдХ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ?)
Answer: To have his own palce in the sphere is not a disgrace to the squirrel. (рдкреГрдереНрд╡реА рдкрд░ рдЕрдкрдирд╛ рдЕрд╕реНрддрд┐рддреНрд╡ рд░рдЦрдирд╛ рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдЕрдкрдирдорд╛рдирдЬрдХ рдирд╣реАрдВ рд╣реИред)

Question 3. What is it that the squirrel doesn’t deny ? (рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХрд┐рд╕ рдмрд╛рдд рд╕реЗ рдЗрдиреНрдХрд╛рд░ рдирд╣реАрдВ рдХрд░рддрд╛?)
Answer: The squirrle does not deny that the mountain makes a very nice track for him. (рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдЗрдиреНрдХрд╛рд░ рдирд╣реАрдВ рдХрд░рддрд╛ рд╣реИ рдХрд┐ рдкрд░реНрд╡рдд рдЙрд╕рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдПрдХ рдмрд╣реБрдд рд╕реБрдиреНрджрд░ рд░рд╛рд╕реНрддрд╛ рдмрдирд╛рддрд╛ рд╣реИ ред)

Wb Class 10 English Solutions

Grammar In Use

7. Replace The Underlined Words With Suitable Phrasal Verbs From The List Given Below. Change The Form Of Verbs Where Ncessary. There Is One Extra Phrasal Verb In The List: (рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рддрд╛рд▓рд┐рдХрд╛ рдореЗрдВ рджрд┐рдП рдЧрдП рдЙрдкрдпреБрдХреНрдд Phrasal Verbs рдХрд╛ рдкреНрд░рдпреЛрдЧ рдХрд░ рд░реЗрдЦрд╛рдВрдХрд┐рдд рд╢рдмреНрджреЛрдВ рдХреЛ рдкреНрд░рддрд┐рд╕реНрдерд╛рдкрд┐рдд рдХрд░реЛред)

рдЕрдерд╡рд╛, рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рд░реЗрдЦрд╛рдВрдХрд┐рдд рд╢рдмреНрджреЛрдВ рдХреЗ рдмрджрд▓реЗ рдиреАрдЪреЗ рджреА рдЧрдИ рддрд╛рд▓рд┐рдХрд╛ рдореЗрдВ рд╕реЗ рдЙрдкрдпреБрдХреНрдд Phrasal Verb рдХрд╛ рдкреНрд░рдпреЛрдЧ рдХрд░реЗрдВред рдЖрд╡рд╢реНрдпрдХрддрд╛рдиреБрд╕рд╛рд░ Verb рдХреЗ рд░реВрдк рдкрд░рд┐рд╡рд░реНрддрд┐рдд рдХрд░реЗрдВред рддрд╛рд▓рд┐рдХрд╛ рдореЗрдВ рдПрдХ рдЕрддрд┐рд░рд┐рдХреНрдд Phrasal verb рджрд┐рдпрд╛ рд╣реБрдЖ рд╣реИред

Question 1. Rabi met his friend in the park. (рд░рд╡рд┐ рдкрд╛рд░реНрдХ рдореЗрдВ рдЕрдкрдиреЗ рдорд┐рддреНрд░ рд╕реЗ рдорд┐рд▓рд╛ред)
Answer: Came Across.

Question 2. Tanushree cannot tolerate cruel behaviour to animals. (рддрдиреБрд╢реНрд░реА рдЬрд╛рдирд╡рд░реЛрдВ рдХреЗ рдкреНрд░рддрд┐ рдХреНрд░реВрд░ рд╡реНрдпрд╡рд╣рд╛рд░ рд╕рд╣рди рдирд╣реАрдВ рдХрд░ рд╕рдХрддреА рд╣реИред)
Answer: Put up with it.

Question 3. His proposal was rejected. (рдЙрд╕рдХрд╛ рдкреНрд░рд╕реНрддрд╛рд╡ рдареБрдХрд░рд╛ рджрд┐рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ред)
Answer: Turned down.

8. Change The Voice Of The Following Sentences (рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рд╡рд╛рдХреНрдпреЛрдВ рдХреЗ рд╡рд╛рдЪреНрдп рдкрд░рд┐рд╡рд░реНрддрди рдХрд░реЗрдВ) :-

Question 1. Lock the door.
Answer: Let the door be locked.

Question 2. Ashim knows the solution to this problem.
Answer: The solution to this problem is known to Ashim.

Question 3. I had written a letter.
Answer: A letter had been written by me.

Lesson – 2 Fable Writing Activities

9. Write a letter to your friend advising her/him to visit the public library in her/his locality as frequently as possible.

Answer:

 

Sripur,
Jumuria Burdwan-713373
1st January 2016

My dear Vinayak,

I have just received my uncle’s letter after a long silence. Having gone through the contents of his letter, I am surprised to know that you are not at all interested in visiting the public library in your locality.

Perhaps you think that your textbooks are sufficient enough for your learning. But it is not true. I would like to suggest that you should be a member of the public library.

Visiting a public library has lots of benefits. It helps to be equipped with different kinds of knowledge and your knowledge increases by reading them.

It also helps your development as a social being. A regular visit to the library really develops your reading habit and promotes your hunger for knowledge

More when we meet
With love and best wishes,
Stamp
To…

Yours ever,
Udit

10. Write A Paragraph (Within 100 Words) On The Benefits Of Early Morning Exercises Using The Following Points.

good for health fresh air – keeps one active throughout the day

Answer:

Benefits of Early Morning Exercises

Healthy living is considered to be a boon. It depends on some things. Early morning exercises are one of them. In the early morning nature remains smokeless and fresh.

A light breeze blows. We can take in fresh oxygen. Some free-hand exercises will be greatly fruitful. This will make our muscles flexible and keep the limbs fit. Our energy level gets a boost.

We can perform our activities with healthy minds and fit bodies. This proves helpful to avoid mistakes. Early morning exercises are greatly beneficial to students. They can do meditation which will increase their level of concentration.

Wb Class 10 English Solutions

Lesson – 2 Fable Additional Textual Questions & Answers

1. Choose The Correct Alternative To Complete The Following Sentences: (рд╕рд╣реА рд╡рд┐рдХрд▓реНрдк рдЪреБрдирдХрд░ рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рд╡рд╛рдХреНрдпреЛрдВ рдХреЛ рдкреВрд░рд╛ рдХрд░реЗрдВ )

Question 1. Once the mountain and the squirrel had a (рдПрдХ рдмрд╛рд░ рдкрд░реНрд╡рдд рдФрд░ рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХреЗ рдмреАрдЪ рд╣реБрдЖ)

  1. Quarrel
  2. Quel
  3. Fight
  4. Competition

Answer: 1. Quarrel

Question 2. The squirrel had a quarrel with –

  1. The Forest
  2. The Mountain
  3. The sun
  4. The nut

Answer: 2. The mountain.

Question 3. “And the former called the latter………farmer’ рд╕рдВрдХреЗрдд рдХрд░рддрд╛ рд╣реИ рдХреА рдУрд░)

  1. The Mountain
  2. The poet
  3. The squirrel
  4. The tree

Answer: 1. The mountain.

Wbbse Solutions For Class 10 English Bliss Lesson 2

Question 4. In the expression “And the former called the latter “Little prig” the word ‘Latter’ refers to – (рдЗрд╕ рд╡рд╛рдХреНрдп рдореЗрдВ ‘Latter’ рд╢рдмреНрдж рд╕рдВрдХреЗрдд рдХрд░рддрд╛ рд╣реИ

  1. The Mountain
  2. The crow
  3. The squirrel
  4. The rabbit

Answer: The squirrel.

Question 5. Who gave the name “Little prig” to the squirrel ( at ‘Little Prig’рдХрд╣рдХрд░ рдкреБрдХрд╛рд░рд╛)

  1. The Mountain
  2. The crow
  3. The rabbit
  4. The hill

Answer: 1. The mountain.

Question 6. ‘Little prig’ was the name given to ‘Little Prig’ (……. ‘Little Prig’ )

  1. Squirrel
  2. Nut
  3. Insect
  4. Mountain

Answer: 1. Squirrel.

Question 7. Most part of the poem contains the speech of ……. рдХрд╛ рдХрдерди / рдмрд╛рдд рд╣реИ ред)

  1. The Mountain
  2. The poet
  3. The squirrel
  4. The tree

Answer: 3. The squirrel.

Wb Class 10 English Solutions

Question 8. “Bun replied.” – Here ‘Bun’ refers a- рдХреА рдУрд░)

  1. Tuft of hair
  2. Squirrel
  3. Small cake
  4. Mountain

Answer: 2. Squirrel.

Question 9. The Mountain

  1. Insulted the squirrel
  2. Chased the squirrel
  3. Shook the forest
  4. Welcomed the squirrel

Answer: 1. Insulted the squirrel.

Question 10. Bun admits that the mountain is-

  1. Small
  2. Wise
  3. Powerless
  4. Big

Answer: 4. Big.

Question 11. In the phrase “Little Prig” The adjective ‘Little’ means- рд╡рд┐рд╢реЗрд╖рдг ‘Little’ рдХрд╛ рдЕрд░реНрде рд╣реИ ……….)

  1. Short in weight
  2. Short in Power
  3. Short in size
  4. Short in reflex

Answer: 3. Short in size.

Fable Class 10 English Summary Wbbse

Question 12. In the phrase “Little prig” the noun ‘prig’ means – (‘Little prig ‘Little Prig’ ‘prig’ рдХрд╛ рдЕрд░реНрде рд╣реИ)

  1. An morally correct person
  2. An morally corrupt person
  3. A morally correct person
  4. A morally corrupt person

Answer: 1. A morally correct person.

Question 13. To occupy his place by the squirrel is not a рдХрд░рдирд╛……. рдирд╣реАрдВ рд╣реИ)

  1. Fact
  2. Joke
  3. Disgrace
  4. Respect

Answer: 3. Disgrace.

Question 14. In the expression “But all sorts of things and weather…….” the ‘things’ are – (рдЗрд╕ рд╡рд╛рдХреНрдпрд╛рдВрд╢ рдореЗрдВ ‘things’ рд╣реИрдВ ….)

  1. Both living and non-living things
  2. Non-living things
  3. Living things
  4. Neither living nor non-living things
  5. Answer: 1. Both living and non-living things.

Question 15. The squirrel compares his place to the part of┬а рдХреЗ рдЕрдВрд╢ рдХреЗ рд╕рд╛рде рдХрд░рддрд╛ рд╣реИ ред)

  1. Week
  2. The Mountain
  3. Year
  4. Month

Answer: 3. Year.

Question 16. All sorts of things and weather form (рд╕рднреА рдкреНрд░рдХрд╛рд░ рдХреА рд╡рд╕реНрддреБрдПрдБ рдПрд╡рдВ рдореМрд╕рдо рдмрдирд╛рддреА рд╣реИрдВ)

  1. A month
  2. A year
  3. A year and a sphere
  4. A sphere

Answer: 3. A year and a sphere.

Question 17. According to the squirrel, it is not a disgrace to occupy his – ( рдЧреНрд░рд╣рдг / рдзрд╛рд░рдг рдХрд░рдирд╛ рдЕрдкрдорд╛рдирдЬрдирдХ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ ред)рдЕрдкрдирд╛)

  1. Place
  2. Den
  3. Nest
  4. Hole

Answer: 1. Place.

Class 10 English Text Book Wbbse

Question 18. According to the squirrel all sorts of things and weather must be taken together to make up a тАУ (рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХреЗ рдЕрдиреБрд╕рд╛рд░ рд╕рднреА рдкреНрд░рдХрд╛рд░ рдХреА рд╡рд╕реНрддреБрдПрдБ рдПрд╡рдВ рдореМрд╕рдо рд╕рдордЧреНрд░ рд░реВрдк рд╕реЗ рдЧрдарди рдХрд░рддреЗ)

  1. World
  2. Sphere
  3. Universe
  4. Globe

Answer: 2. Sphere.

Question 19. The squirrel thinks if he occupies his place, it is a matter of no- рдХрд░рддрд╛ рд╣реИ рдХрд┐ рдкреГрдереНрд╡реА рдкрд░ рдЙрд╕рдХрд╛ рдЕрд╕реНрддрд┐рддреНрд╡ рдХреА рдмрд╛рдд рдирд╣реАрдВ рд╣реИ ред)

  1. Dishonor
  2. Choice
  3. Happiness
  4. Honour

Answer: 1. Dishonour.

Question 20. For his existence in the world, the squirrel is рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХреЛ …… рд╣реИ ред)

  1. Proud
  2. Shameless
  3. Ashamed
  4. Helpless

Answer: 1. Proud.

Question 21. In the expression “And I think it no disgrace……….” Here ‘I’ refers to рдХрд░рддрд╛ рд╣реИ – )

  1. The rabbit
  2. The Mountain
  3. The crows
  4. The squirrel

Answer: 4. The squirrel.

Question 22. The mountain is not so small as…

  1. Bun
  2. A tiger
  3. A monkey
  4. A nut

Answer: 1. Bun.

Question 23. The mountain is –

  1. Not spry
  2. Spry
  3. Not different
  4. Weak

Answer: 1. Not spry.

Wbbse Class 10 English Fable Exercise Answers

Question 24. According to the squirrel what differs are-

  1. Mentalities
  2. Talents
  3. Attitudes
  4. Powers

Answer: 2. Talents.

Question 25. The expression “Talents differ” The squirrel рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА………)

  1. Justifies his less power
  2. Justifies his difference from the mountain
  3. Justifies short size
  4. Justifies the supremacy of the mountain over him

Answer: 2. Justify his difference from the mountain.

Class 10 English Text Book Wbbse

Question 26. According to the squirrel all is well and wisely – (рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХреЗ рдЕрдиреБрд╕рд╛рд░ рд╕рдм рдХреБрдЫ рд╕рд╣реА рддрд░реАрдХреЗ рд╕реЗ рдПрд╡рдВ рдмреБрджреНрдзрд┐рдорддреНрддрд╛рдкреВрд░реНрд╡рдХ………)

  1. Put
  2. Allotted
  3. Set
  4. Ordered

Answer: 1. Put.

Question 27. The squirrel-(freight)

  1. Can move around the mountain
  2. Cannot move around the mountain
  3. Can push the mountain
  4. Can pull the mountain

Answer: 1. Can move around the mountain.

Question 28. In the expression “Neither can you crack a nut” the word ‘You’ refers to -рд╡рд╛рдХреНрдпрд╛рдВрд╢ рдореЗрдВ рд╢рдмреНрдж ‘You’ рд╕рдВрдХреЗрдд рдХрд░рддрд╛ рд╣реИ рдХреА рдУрд░)

  1. The hill
  2. The Mountain
  3. The rabbit
  4. The squirrel

Answer: 2. The mountain.

Question 29. The mountain can carry forests on its

  1. Hand
  2. Leg
  3. Back
  4. Head

Answer: Back.

Wbbse Class 10 English Bliss Fable Character Sketch

Question 30. …………all is well and wisely put”. – Here ‘all’ refers to (‘all’рдХрд░рддрд╛ рд╣реИ…. рдХреА рдУрд░)

  1. All the living beings
  2. All the big beings
  3. All the beings
  4. None of these

Answer: 3. All the beings.

Question 31. Who cannot crack a nut ? (рдХреМрди рдЕрдЦрд░реЛрдЯ / рдмрд╛рджрд╛рдо рдирд╣реАрдВ рддреЛрдбрд╝ рд╕рдХрддрд╛ рд╣реИ ? )

  1. Cat
  2. Squirrel
  3. Human beings
  4. Mountain

Answer: 4. Mountain.

Question 32. On his back, the squirrel

  1. Can carry the mountain
  2. Cannot carry forests
  3. Cannot crack a nut
  4. Can carry Forests

Answer: 2. Cannot carry forests.

Class 10 English Text Book Wbbse

2. State Whether The Following Statements Are True Or False. Provide Sentences/ Phrases/Words In Support Of Your Answer:

Question 1. The mountain and the squirrel had a friendly conversation.
Supporting statement: The mountain and the squirrel quarreled.
Answer: False

Question 2. The mountain was not at all big.
Supporting statements: You are doubtless very big.”
Answer: False

Question 3. The mountain called the squirrel “Little Prig”
Supporting statement: And the farmer called the latter little Prig.”
Answer: True

Question 4. The mountain called the squirrel “Smal Bun”
Supporting statements: And, the farmer called the latter “Little Prig”
Answer: False

Question 5. All sorts of things and weather must be taken in separately.
Supporting statement: All sorts of things and weather must be taken in together.
Answer: False

Question 6. The mountain must not consider all sorts of things.
Supporting statement: But all sorts of taken in together.
Answer: False

Question 7. The name of the mountain was Bun.
Supporting statement: “Bun (the squirrel replied)
Answer: False

Question 8. It is not disgraceful for the squirrel to have his place on the earth.
Supporting statement:.…… I think it is no disgrace to occupy my place.
Answer: True

Class 10 English Text Book Wbbse

Question 9. The mountain called the squirrel ‘prig’.
Supporting statement: The farmer called the latter ‘Little Prig’
Answer: True

Question 10. It requires all sorts of weather to make a year.
Supporting statement: ‘But all sorts of things to make up a year.”
Answer: True

Question 11. The squirrel and not the mountain is doubtless very big.
Supporting statement: Bun replied/”You are (The mountain is)/ doubtless very big.\
Answer: False

Question 12. The credit for the squirrel track goes to the forest.
Supporting statement: ‘I’ll not deny you make / A very pretty squirrel track”
Answer: False

Question 13. The mountain can be as small as a squirrel.
Supporting statement: You are not so small as I.
Answer: False

Question 14. All sorts of weather must be taken in together to make up a sphere.
Supporting statement: “But all sorts of things and weather/must be taken in together To make up a year / And a sphere.”
Answer: False

Question 15. Talents in this world are dissimilar.
Supporting statement: ‘Talents differ”
Answer: True

Question 16. The squirrel is not proud to occupy his place.
Supporting statement: “And I think it no disgrace / To occupy my place.”
Answer: False

Class 10 English Text Book Wbbse

Question 17. The squirrel is not energetic and mobile like the mountain.
Supporting statement: “And not half so spry.
Answer: False

Question 18. The squirrel is not as small as the mountain.
Supporting statement : (Squirrel says), “You are not so small as I.”
Answer: False

Fable Class 10 English Important Questions Wbbse

Question 19. The mountain can crack a nut with ease.
Supporting statement: Neither can you crack a nut.”
Answer: False

Question 20. What the squirrel does can’t be done by the mountain.
Supporting statement: “If I cannot carry forests on my back/Neitther can you crack a nut.
Answer: True

Question 21. The squirrel is bigger than the mountain.
Supporting statement: I’m not as large as you.
Answer: False

3. Very Short Answer The Question (рдЕрддрд┐ рд▓рдШреБрдЙрддреНрддрд░реАрдп рдкреНрд░рд╢реНрди) :

Question 1. From where is the poem ‘Fable’ taken ? (‘Fable’ рдХрд╡рд┐рддрд╛ рдХрд╣рд╛рдБ рд╕реЗ рд▓реА рдЧрдИ рд╣реИ ? )
Answer: The poem ‘Fable’ is taken from “Early Poems” by Ralph Waldo Emerson. (‘Fable’ рдХрд╡рд┐рддрд╛ Ralph Waldo Emerson рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ рд░рдЪрд┐рдд ‘Early Poems’ рд╕реЗ рд▓реА рдЧрдИ рд╣реИред)

Question 2. What is a fable ? (рдиреАрддрд┐рдХрдерд╛ рдХрд┐рд╕реЗ рдХрд╣рддреЗ рд╣реИрдВ? )
Answer: A fable is a short story that teaches a moral lesson. Generally there are animal characters in such stories. ( рдиреАрддрд┐рдХрдерд╛ рдПрдХ рд╕рдВрдХреНрд╖рд┐рдкреНрдд рдХрд╣рд╛рдиреА рд╣реЛрддреА рд╣реИ, рдЬреЛ рдиреИрддрд┐рдХ рд╢рд┐рдХреНрд╖рд╛ рджреЗрддреА рд╣реИред рд╕рд╛рдорд╛рдиреНрдпрддрдГ рдРрд╕реА рдХрдерд╛рдУрдВ рдореЗрдВ рдореБрдЦреНрдп рдкрд╛рддреНрд░ рдЬрд╛рдирд╡рд░ рд╣реЛрддреЗ рд╣реИрдВред)\

Question 3. Who wrote the poem ‘Fable’ ? (‘Fable’ рдХрд╡рд┐рддрд╛ рдХреА рд░рдЪрдирд╛ рдХрд┐рд╕рдиреЗ рдХреА ? )
Answer: Ralph Waldo Emerson wrote the poem, ‘Fable’. (Ralph Waldo Emerson рдиреЗ ‘Fable’ рдХрд╡рд┐рддрд╛ рдХреА рд░рдЪрдирд╛ рдХреА ред)

Question 4. Who are the two characters in the poem ‘Fable’ ? (‘Fable’ рдХрд╡рд┐рддрд╛ рдореЗрдВ рджреЛ рдореБрдЦреНрдп рдкрд╛рддреНрд░ рдХреМрди-рдХреМрди рд╣реИрдВ?)
Answer: The mountain and the squirrel are the two characters in the poem ‘Fable’. ‘Fable’ рдХрд╡рд┐рддрд╛ рдореЗрдВ рдкрд░реНрд╡рдд рдФрд░ рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рджреЛ рдкрд╛рддреНрд░ рд╣реИрдВ ред)

Question 5. Who gave the name “Little prig” to the squirrel ? (рдХрд┐рд╕рдиреЗ рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХреЛ ‘Little Prig’ рдирд╛рдо рджрд┐рдпрд╛? Or, рдХрд┐рд╕рдиреЗ рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХрд╛ рдирд╛рдордХрд░рдг ‘Little Prig’ рдХрд┐рдпрд╛ ? )
Answer: The mountain gave the name ‘Little Prig’ to the squirrel. (рдкрд░реНрд╡рдд рдиреЗ рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХрд╛ рдирд╛рдордХрд░рдг ‘Little Prig’ рдХрд┐рдпрд╛ред)

Question 6. Between whom did the quarrel take palce ? (рдЭрдЧрдбрд╝рд╛ рдХрд┐рдирдХреЗ рдмреАрдЪ рд╣реБрдЖ?)
Answer: The quarrel took place between the mountain and the squirrel. (рдкрд░реНрд╡рдд рдФрд░ рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХреЗ рдмреАрдЪ рдЭрдЧрдбрд╝рд╛ рд╣реБрдЖред)

Question 7. What did the mountain call the squirrel ? (рдкрд░реНрд╡рдд рдиреЗ рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХреЛ рдХреНрдпрд╛ рдХрд╣ рдХрд░ рд╕рдореНрдмреЛрдзрд┐рдд рдХрд┐рдпрд╛ ? )
Answer: The mountain called the squirrel ‘Little Prig’. (рдкрд░реНрд╡рдд рдиреЗ рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХреЛ ‘Little Prig’ рдХрд╣рдХрд░ рд╕рдореНрдмреЛрдзрд┐рдд рдХрд┐рдпрд╛ред)

Class 10 English Text Book Wbbse

Question 8. What was the quarrel about ? (рдЭрдЧрдбрд╝рд╛ рдХрд┐рд╕ рд╡рд┐рд╖рдп рдХреЛ рд▓реЗрдХрд░ рдерд╛ ? )
Answer: The quarrel was about the supremacy of the mountain over the squirrel. (рдЭрдЧрдбрд╝рд╛ рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХреА рддреБрд▓рдирд╛ рдореЗрдВ рдкрд░реНрд╡рдд рдХреА рд╢реНрд░реЗрд╖реНрдарддрд╛ рдХреЗ рд╡рд┐рд╖рдп рдореЗрдВ рдерд╛ ред)

Question 9. ‘Little Prig” тАУ Who said this and to whom? (рдХрд┐рд╕рдиреЗ, рдХрд┐рд╕рд╕реЗ рдпрд╣ рдХрд╣рд╛ ? )
Answer: The mountain said this to the squirrel. (рдкрд░реНрд╡рдд рдиреЗ рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рд╕реЗ рдпрд╣ рдХрд╣рд╛ред)

Question 10. What is view of the squirrel about talent ? (рдкреНрд░рддрд┐рднрд╛ рдХреЗ рдмрд╛рд░реЗ рдореЗрдВ рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХрд╛ рдХреНрдпрд╛ рд╡рд┐рдЪрд╛рд░ рд╣реИ? )
Answer: According to the squirrel talent differs from person to person. (рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХреЗ рдЕрдиреБрд╕рд╛рд░ рдкреНрд░рддрд┐рднрд╛ рднрд┐рдиреНрди-рднрд┐рдиреНрди рд╡реНрдпрдХреНрддрд┐рдпреЛрдВ рдореЗрдВ рднрд┐рдиреНрди-рднрд┐рдиреНрди рд╣реЛрддреА рд╣реИред)

Question 11. Who first started the quarrel ? (рдХрд┐рд╕рдиреЗ рдЭрдЧрдбрд╝рд╛ рдкрд╣рд▓реЗ рд╢реБрд░реВ рдХрд┐рдпрд╛ ? )
Answer: The mountain first started the quarrel (рдкрд░реНрд╡рдд рдиреЗ рдЭрдЧрдбрд╝рд╛ рдкрд╣рд▓реЗ рд╢реБрд░реВ рдХрд┐рдпрд╛ред)

Question 12. ‘Bun replied’. – Who was ‘Bun’ ? (Bun рдХреМрди рдерд╛ ? )
Answer: The squirrel was ‘Bun’ (рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА Bun рдерд╛ред)

Fable Class 10 English Mcq Wbbse

Question 13. What is the opinion of Bun about the mountain ? (рдкрд░реНрд╡рдд рдХреЗ рдмрд╛рд░ рдмрд╛рд░реЗ рдореЗрдВ Bun рдХрд╛ рд╡рд┐рдЪрд╛рд░ рдХреНрдпрд╛ рд╣реИ ? )
Answer: The opinion of Bun about the mountain is that the mountain is undoubtedly very big. (рдкрд░реНрд╡рдд рдХреЗ рдмрд╛рд░реЗ рдореЗрдВ Bun рдХрд╛ рд╡рд┐рдЪрд╛рд░ рд╣реИ рдХрд┐ рдкрд░реНрд╡рдд рдирд┐рдГрд╕рдВрджреЗрд╣ рдмрд╣реБрдд рд╡рд┐рд╢рд╛рд▓ рд╣реИред)

Question 14. What, according to the squirrel, must be taken in together ? (рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХреЗ рдЕрдиреБрд╕рд╛рд░ рдХрд┐рдирдХреА рд╕рдордЧреНрд░ рд░реВрдк рд╕реЗ рд╡рд┐рд╡рдЪреЗрдирд╛ рдХреА рдЬрд╛рдиреА рдЪрд╛рд╣рд┐рдП ? )
Answer: According to the squirrel all sorts of things and weather must be taken in together. ( рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХреЗ рдЕрдиреБрд╕рд╛рд░ рд╕рднреА рдкреНрд░рдХрд╛рд░ рдХреА рд╡рд╕реНрддреБрдПрдБ рдПрд╡рдВ рдореМрд╕рдо рдХреА рд╕рдордЧреНрд░ рд░реВрдк рд╕реЗ рд╡рд┐рд╡реЗрдЪрдирд╛ рдХреА рдЬрд╛рдиреА рдЪрд╛рд╣рд┐рдПред)

Question 15. “But all sorts of things. ..”What does the phrase ‘all sorts of things’ mean here ? (рдЗрд╕ рд╡рд╛рдХреНрдпрд╛рдВрд╢ рдХрд╛ рдпрд╣рд╛рдБ рдХреНрдпрд╛ рдЕрд░реНрде рд╣реИ ?)
Answer: Here, the phrase ‘all sorts of things’ means every being, living and non-living big and small. (рдпрд╣рд╛рдБ рдЗрд╕ рд╡рд╛рдХреНрдпрд╛рдВрд╢ рдХрд╛ рддрд╛рддреНрдкрд░реНрдп рд╕рдм рдХреБрдЫ рд╕рдЬреАрд╡ рдПрд╡рдВ рдирд┐рд░реНрдЬреАрд╡, рдмрдбрд╝реЗ рдПрд╡рдВ рдЫреЛрдЯреЗ рд╕реЗ рд╣реИред)

Question16. How is a year as well as sphere made up ? (рдПрдХ рд╡рд░реНрд╖ рдПрд╡рдВ рдкреГрдереНрд╡реА рдХрд╛ рд╕реГрдЬрди рдХреИрд╕реЗ рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИ ? рдЕрдерд╡рд╛ рдПрдХ рд╡рд░реНрд╖ рдПрд╡рдВ рдкреГрдереНрд╡реА рдХреИрд╕реЗ рдмрдирддреЗ рд╣реИрдВ? )
Answer: A year as a well as sphere is made up of all sorts of things and weather. (рдПрдХ рд╡рд░реНрд╖ рдПрд╡рдВ рдкреГрдереНрд╡реА рд╕рднреА рдкреНрд░рдХрд╛рд░ рдХреА рд╡рд╕реНрддреБрдПрдВ рдПрд╡рдВ рдореМрд╕рдо рд╕реЗ рдмрдирддреЗ рд╣реИрдВред

Question 17. Which figure of speech has the poet used to describe the activity of the moun- tain and the squirrel ? (рдкрд░реНрд╡рдд рдПрд╡рдВ рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХреЗ рдХреНрд░рд┐рдпрд╛рдХрд▓рд╛рдкреЛрдВ рдХрд╛ рд╡рд░реНрдгрди рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдХрд╡рд┐ рдХрд┐рд╕ рдЕрд▓рдВрдХрд╛рд░ рдХрд╛ рдкреНрд░рдпреЛрдЧ рдХрд░рддреЗ рд╣реИрдВред)
Answer: The poet has used personification to describe the activity of the mountain and the squirrel. (рдкрд░реНрд╡рдд рдПрд╡рдВ рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХрд╛ рд╡рд░реНрдгрди рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдХрд╡рд┐ рдиреЗ Personification (рдорд╛рдирд╡реАрдХрд░рдг) рдХрд╛ рдкреНрд░рдпреЛрдЧ рдХрд┐рдпрд╛ рд╣реИред)

Class 10 English Text Book Wbbse

Question 18. Who is more spry in the poem “Fable” ? (Fable рдХрд╡рд┐рддрд╛ рдореЗрдВ рдХреМрди рдЕрдзрд┐рдХ рдлреБрд░реНрддреАрд▓рд╛/ рдЪрдВрдЪрд▓ рд╣реИ?)
Answer: Squarrel is more spry in the peom “Fable”. (Fable рдХрд╡рд┐рддрд╛ рдореЗрдВ рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдЕрдзрд┐рдХ рдЪрдЪрдВрд▓ / рдлреБрд░реНрддреАрд▓рд╛ рд╣реИред)

Question 19. “To occupy my place” – Who is the speaker? What does ‘my place’ refer to? (рд╡рдХреНрддрд╛ рдХреМрди рд╣реИ ? ‘My place’ рдХреНрдпрд╛ рд╕рдВрдХреЗрдд рдХрд░рддрд╛ рд╣реИ ? )
Answer: Here ‘Bun’ is the speaker. Here ‘my place’ refers to the place occupied by Bun in this world. (рдпрд╣рд╛рдБ ‘Bun’ рд╡рдХреНрддрд╛ рд╣реИред рдпрд╣рд╛рдБ ‘My place’ рдЗрд╕ рд╕рдВрд╕рд╛рд░ рдореЗрдВ ‘Bun’ рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ рдЕрдзрд┐рдХреГрдд рдЕрд╕реНрддрд┐рддреНрд╡ рдХреА рдУрд░ рд╕рдВрдХреЗрдд рдХрд░рддрд╛ рд╣реИ ред)

Question 20. What is not a disgrace to the squirrel ? (рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдХреНрдпрд╛ рдЕрдкрдорд╛рдирдЬрдирдХ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ ? )
Answer: It is not a disgrace to occupy his place, however little it may be for squirrel. ( рдЕрдкрдирд╛ рдЕрд╕реНрддрд┐рддреНрд╡ рднрд▓реЗ рд╣реА рдЫреЛрдЯрд╛ рд╣реЛ, рдЧреНрд░рд╣рдг рдХрд░рдирд╛ рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдЕрдкрдорд╛рдирдЬрдирдХ рдирд╣реАрдВ рд╣реИред)

Question 21. What is the squirrel’s claim ? (рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХрд╛ рджрд╛рд╡рд╛ рдХреНрдпрд╛ рд╣реИ? )
Answer: The squirrel claims that the big mountain cannot be as small and lively as he. (рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХрд╛ рджрд╛рд╡рд╛ рд╣реИ рдХрд┐ рд╡рд┐рд╢рд╛рд▓ рдкрд░реНрд╡рдд рдЙрддрдирд╛ рдЫреЛрдЯрд╛ рдФрд░ рдлреБрд░реНрддреАрд▓рд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реЛ рд╕рдХрддрд╛ рд╣реИ рдЬрд┐рддрдирд╛ рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рд╣реИред)

Question 22. In which aspect do the mountain and the squirrel differ ? (рдХрд┐рд╕ рдорд╛рдорд▓реЗ рдореЗрдВ рдкрд░реНрд╡рдд рдФрд░ рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдорд┐рддреНрд░ рд╣реИрдВ?)
Answer: The mountain and the squirrel differ in talents. (рдкрд░реНрд╡рдд рдФрд░ рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдкреНрд░рддрд┐рднрд╛ рдХреЗ рдорд╛рдорд▓реЗ рдореЗрдВ рднрд┐рдиреНрди рд╣реИрдВ ред)

Question 23. What does a year and a sphere consist of ? (рд╡рд░реНрд╖ рдПрд╡рдВ рдкреГрдереНрд╡реА рдХрд┐рдирд╕реЗ рдмрдирддреЗ рд╣реИрдВ? рдЕрдерд╡рд╛, рд╡рд░реНрд╖ рдПрд╡рдВ рдкреГрдереНрд╡реА рдХреНрдпрд╛ рд╕рдорд╛рд╣рд┐рдд рдХрд░рддреЗ рд╣реИрдВ ?)
Answer: A year and a sphere consist of all sorts of things and weather. (рд╡рд░реНрд╖ рдПрд╡рдВ рдкреГрдереНрд╡реА рд╕рднреА рдкреНрд░рдХрд╛ рдХреА рд╡рд╕реНрддреБрдПрдБ рдПрд╡рдВ рдореМрд╕рдо рд╕реЗ рдмрдирддреЗ рд╣реИрдВред)

Question 24. Why is not the mountain spry? (рдкрд░реНрд╡рдд рдлреБрд░реНрддреАрд▓рд╛ / рдЪрдВрдЪрд▓ рдХреНрдпреЛрдВ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ ? )
Answer: The mountain always stands still in the same place. That’s why he is not spry. (╤Зd рд╣рдореЗрд╢рд╛ рдПрдХ рд╣реА рд╕реНрдерд╛рди рдкрд░ рд╕реНрдерд┐рд░ рд░рд╣рддрд╛ рд╣реИред рдпрд╣реА рдХрд╛рд░рдг рд╣реИ рдХрд┐ рд╡рд╣ рдЪрдВрдЪрд▓/ рдлреБрд░реНрддреАрд▓рд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реИред

Question 25. What does the squirrel say about all the things of the world ? (рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рд╕рдВрд╕рд╛рд░ рдХреА рд╕рднреА рд╡рд╕реНрддреБрдУрдВ рдХреЗ рдмрд╛рд░реЗ рдореЗрдВ рдХреНрдпрд╛ рдХрд╣рддрд╛ рд╣реИ ?)
Answer: According to the squirrel all the things of the world are well and wisely put. (рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдЕрдиреБрд╕рд╛рд░ рд╕рдВрд╕рд╛рд░ рдХреА рд╕рднреА рд╡рд╕реНрддреБрдПрдБ рднрд▓реА-рднрд╛рдБрддрд┐ рдПрд╡рдВ рдмреБрджреНрдзрд┐рдорддреНрддрд╛рдкреВрд░реНрд╡рдХ рд╡реНрдпрд╡рд╕реНрдерд┐рдд рд╣реИрдВред)

Question 26. Where is the track for the squirrel made ? (рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдорд╛рд░реНрдЧ рдХрд╣рд╛рдБ рдмрдирд╛ рд╣реБрдЖ рд╣реИ ? )
Answer: The track for the squirrel is made in the forests of the mountain. (рдкрд░реНрд╡рдд рдХреЗ рдЬрдВрдЧрд▓реЛрдВ рдореЗрдВ рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдорд╛рд░реНрдЧ рдмрдирд╛ рд╣реБрдЖ рд╣реИред)\

Question 27. What is not denied by the squirrel ? (рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХрд┐рд╕ рдмрд╛рдд рд╕реЗ рдЗрдиреНрдХрд╛рд░ рдирд╣реАрдВ рдХрд░рддрд╛ рд╣реИ ? )
Answer: The squirrel does not deny the fact that the mountain makes a very pretty squirrel track. (рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдЗрд╕ рдмрд╛рдд (рддрдереНрдп) рд╕реЗ рдЗрдиреНрдХрд╛рд░ рдирд╣реАрдВ рдХрд░рддрд╛ рд╣реИ рдХрд┐ рдкрд░реНрд╡рдд рдПрдХ рдмрд╣реБрдд рд╕реБрдиреНрджрд░ рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдорд╛рд░реНрдЧ рдмрдирд╛рддрд╛ рд╣реИред)

Question 28. How is the track made for the squirrel ? (рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдмрдирд╛рдпрд╛ рд╣реБрдЖ рдорд╛рд░реНрдЧ рдХреИрд╕рд╛ рд╣реИ ? )
Answer: The track for the squirrel is made in the forests of the mountain. (рдкрд░реНрд╡рдд рдХреЗ рдЬрдВрдЧрд▓реЛрдВ рдореЗрдВ рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдорд╛рд░реНрдЧ рдмрдирд╛ рд╣реБрдЖ рд╣реИред)

Question 29. What is the opinion of the squirrel about talent ? (рдкреНрд░рддрд┐рднрд╛ рдХреЗ рдмрд╛рд░реЗ рдореЗрдВ рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХрд╛ рд╡рд┐рдЪрд╛рд░ рдХреНрдпрд╛ рд╣реИ ? )
Answer: According to the squirrel there, are different talents which are well and wisely kept in the world. (рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХреЗ рдЕрдиреБрд╕рд╛рд░, рд╕рдВрд╕рд╛рд░ рдореЗрдВ рднрд┐рдиреНрди-рднрд┐рдиреНрди рдкреНрд░рддрд┐рднрд╛рдПрдБ рд╣реИрдВ рдЬреЛ рднрд▓реА-рднрд╛рдБрддрд┐ рдПрд╡рдВ рдмреБрджреНрдзрд┐рдорддреНрддрд╛рдкреВрд░реНрд╡рдХ рд╡реНрдпрд╡рд╕реНрдерд┐рдд рд╣реИрдВ ред)

Wbbse Class 10 English Bliss Fable Notes

Question 30. “Talents differ” – What do you mean by talents. (‘Talents’ рд╕реЗ рдЖрдк рдХреНрдпрд╛ рд╕рдордЭрддреЗ рд╣реИрдВ? )
Answer: Here, talents means natural abilities. (рдпрд╣рд╛рдБ ‘ Talents’ рдХрд╛ рдЕрд░реНрде рд╣реИ рдкреНрд░рд╛рдХреГрддрд┐рдХ / рдиреИрд╕рд░реНрдЧрд┐рдХ рдпреЛрдЧреНрдпрддрд╛ ред)

Question 31. Who can crack a nut ? (рдХреМрди рдЕрдЦрд░реЛрдЯ/рдмрд╛рджрд╛рдо рддреЛрдбрд╝ рд╕рдХрддрд╛ рд╣реИ? )
Answer: The squirrel can crack a nut (рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдЕрдЦрд░реЛрдЯ / рдмрд╛рджрд╛рдо рддреЛрдбрд╝ рд╕рдХрддрд╛ рд╣реИред)

Question 32. What according to the squirrel can he not do? (рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХреЗ рдЕрдиреБрд╕рд╛рд░ рд╡рд╣ рдХреНрдпрд╛ рдирд╣реАрдВ рдХрд░ рд╕рдХрддрд╛ рд╣реИ?)
Answer: According to the squirrel he cannot carry Forests on his back. (рдЧрд┐рд▓рд╣рд░реА рдХреЗ рдЕрдиреБрд╕рд╛рд░ рд╡рд╣ рдЕрдкрдиреА рдкреАрда рдкрд░ рдЬрдВрдЧрд▓ (рд╡рд╣рди рдирд╣реАрдВ рдХрд░ рд╕рдХрддрд╛ рд╣реИ) рдирд╣реАрдВ рдвреЛ рд╕рдХрддрд╛ рд╣реИред

Question 33. What is the limitation of the mountain ? (рдкрд░реНрд╡рдд рдХреА рдЕрдХреНрд╖рдорддрд╛ / рдЕрд╕рдорд░реНрдерддрд╛ рдХреНрдпрд╛ рд╣реИ?)
Answer: The limitation of the mountation is that he cannot move from place to place. (da рдЕрдХреНрд╖рдорддрд╛ рд╣реИ рдХрд┐ рд╡рд╣ рд╕реНрдерд╛рдирд╛рдиреНрддрд░рдг рдирд╣реАрдВ рдХрд░ рд╕рдХрддрд╛ рд╣реИред)

Question 34. What is the moral lesson of the poem ‘Fable’ ? (‘Fable’ рдХрд╡рд┐рддрд╛ рдХреА рдиреИрддрд┐рдХ рд╢рд┐рдХреНрд╖рд╛ рдХреНрдпрд╛ рд╣реИ ?)
Answer: The poem ‘Fable’ tells us that every object and creature on earth has its own talents to justify its existance. (Fable’, рдХрд╡рд┐рддрд╛ рд╣рдореЗрдВ рд╢рд┐рдХреНрд╖рд╛ рджреЗрддреА рд╣реИ рдХрд┐ рдкреГрдереНрд╡реА рдкрд░ рдХреА рдкреНрд░рддреНрдпреЗрдХ рд╡рд╕реНрддреБ рдПрд╡рдВ рдЬрдиреНрддреБ рдХреЗ рдкрд╛рд╕ рдЕрдкрдиреА рдкреНрд░рддрд┐рднрд╛ рд╣реЛрддреА рд╣реИред

or, ‘Fable’ рдХрд╡рд┐рддрд╛ рд╣рдореЗрдВ рд╢рд┐рдХреНрд╖рд╛ рджреЗрддреА рд╣реИ рдХрд┐ рдЕрдкрдиреЗ рдЕрд╕реНрддрд┐рддреНрд╡ рдХреЛ рд╕рд╛рд░реНрдердХ рд╕рд┐рджреНрдз рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдкреГрдереНрд╡реА рдкрд░ рдХреЗ рдкреНрд░рддреНрдпреЗрдХ рд╡рд╕реНрддреБ рдПрд╡рдВ – рдЬрдиреНрддреБ рдХреЗ рдкрд╛рд╕ рдЕрдкрдиреА рдкреНрд░рддрд┐рднрд╛ рд╣реЛрддреА рд╣реИред

 

Lesson – 2 Fable Additional Textual Grammar Change Of Voice

Question 1. The former called the latter “Little Prig”.
Answer: The latter was called ‘Little Prig’ by the former.

Question 2. All sorts of things and weather must be taken in together to make up a year and a sphere.
Answer: One must take in together all sorts of things and weather to make up a year and a sphere.

Question 3. You make a very pretty squirrel track.
Answer: A very pretty squirrel track is made by you.

Question 4. I cannot carry forests on my back.
Answer: Forests cannot be carried on my back.

Question 5. You cannot crack a nut.
Answer: A nut cannot be cracked by you.

Question 6. The squirrel can crack a nut.
Answer: A nut can be cracked by a squirrel.

Wbbse English Solution Class 10

Question 7. The mountain carries forests on his back.
Answer: Forests are carried on his back by the mountain.

Question 8. All is well and wisely put.
Answer: Nature puts all well and wisely.

Question 9. But (we) must take all sorts of things and weather in together.
Answer: But all sorts of things and weather must be taken in together (by us)

 

Lesson – 2 Fable┬а Change Of Degree

Question 1. I’m not as large as you. [Make it comparative]
Answer: You are larger than I am.

Question 2. You are not so small as I. [Make it comparative]
Answer: I am smaller than you.

Wbbse English Solution Class 10

Lesson – 2 Fable Change Into Indirect Speech

Question 1. Bun replied, “You are doubtless very big”.
Answer: Bun replied that he was doubtless very big.

Question 2. Bun said, “And I think it no disgrace to occupy my place.
Answer: Bun replied that he thought it no disgrace to occupy his place.

Wbbse English Solution Class 10

Lesson – 2 Fable Change Of Narration

Question 1. The squirrel said to the mountain, “you are doubtless very big, But all sorts of things and weather must be taken in together/To make up a year/ and a sphere.”
Answer: The squirrel told the mountain that he was doubtless very big but all sorts of things and weather must be taken in together to make up a year and sphere.

Question 2. Burn replied, “you are doubtless very big.”
Answer: Burn replied that he was doubtless very big.

Question 3. Burn replied, “And I think it no disgrace to occupy my place.”
Answer: Burn replied that he thought it no disgrace to occupy his place.

Fable Class 10 English Bliss Textbook Answers

Question 4. The squirrel said, “Talents differ, all is well and wisely put.
Answer: The squirrel said that talents differ and all is well and wisely put.

Question 5. The squirrel said, “I will deny you make a very pretty squirrel track.”
Answer: The squirrel said that he would not deny he make a very pretty squirrel track.

Wbbse English Solution Class 10

Lesson – 2 Fable Joining Of Sentence

1. There was a quarrel.
The mountain and the squirrel got engaged in it.
Simple: The mountain and the squirrel got engaged in a quarrel.
Compound: There was a quarrel and the mountain and the squirrel got engaged in it.
Complex: There was a quarrel in which the mountain and the squirrel got engaged.

2. You are very big. There is no doubt about it.
Simple: You are undoubtedly very big.
Compound: You are very big and there is no doubt about it.
Complex: There is no doubt that you are very big.

3. I am not as large as you.
You are not so small as I am.
Simple: In spite of my not being so large as you, you are not so small as I am.
Compound: I am not so large as you and you are not so small as I.
Complex: If I am not so large as you, you are not so small as I am.

4. I shall not deny it. You make a very pretty squirrel track.
Compound: You make a very pretty squirrel track and I shall not deny it.
Complex: I shall not deny that you make a pretty squirrel track.

5. I occupy my place. There is no disgrace in it.
Simple: Occupying my place is no disgrace.
Compound: I occupy my place and there is no disgrace in it.
Complex: There is no disgrace in that I occupy my place.

6. All is well. All is wisely put.
Simple: Besides being well all is wisely put.
Compound: All is well and wisely put.

Lesson – 2 Fable Transformation Of Sentence

Question 1. Talents differ. (use the noun and adjective forms of differ’)
Answer: There is a difference in talents. Talents are different.

Question 2. All is well and wisely put. (use the noun form of ‘wisely’)
Answer: All is well and put with wisdom.

Question 3. You are doubtless very big. (Turn into a negative sentence)
Answer: You are no doubt very big.

Question 4. I am not as large as you. (Change the degree)
Answer: You are larger than I:

Question 5. You make a very pretty squirrel track. (Turn into a complex sentence)
Answer: You make a squirrel track which is very pretty.

WBBSE Solutions For Class 10 English Bliss Lesson (рдкрд╛рда) – 1 Father’s Help (рдкрд┐рддрд╛ рдХреА рд╕рд╣рд╛рдпрддрд╛ )

You Can Download West Bengal Board Class 10 English Book Solution Pdf

Lesson (рдкрд╛рда) – 1 Father’s Help (рдкрд┐рддрд╛ рдХреА рд╕рд╣рд╛рдпрддрд╛)

About The Author-R.K. Narayan

Rasipuram Krishnaswami Narayan was born in the year 1906. He was an Indian Novelist and a short story writer. He wrote all these in English.

He published his first novel ‘Swami and Friends in 1935. In this novel, Narayan created for the first time, the imaginary small town of Malgudi and peopled it with ordinary men and women.

Read And Learn Also WBBSE Solutions for Class 10 English Bliss

In this fictional world, he unfolds the drama of these ordinary little nobodies realistically. The underlying suffering and tragic-comic tone of his works touch the readers.

Some of Narayan’s more popular works are “The Guide’, ‘the Man Eater of Malgudi’, ‘The Talkative Man’, Lawley Road’, ‘My Days’, ‘And Dateless Diary. He was awarded the Sahitya Academy in 1960.

Besides short stories and novels R.K. Narayan also wrote travel literature, memories, essays, and adapted versions of the great Indian epics, “The Mahabharata’ and ‘The Ramayana.’ The above piece has been taken from the collection of short stories, ‘Malgudi Days’ He died in 2001.

WBBSE Solutions For Class 10 English Bliss Lesson (рдкрд╛рда) - 1 Father's Help (рдкрд┐рддрд╛ рдХреА рд╕рд╣рд╛рдпрддрд╛ )

Wbbse Class 10 English Bliss FatherтАЩS Help Solutions

Bliss Class 10 Solutions

(рдкрд╛рда) – 1 (рдкрд┐рддрд╛ рдХреА рд╕рд╣рд╛рдпрддрд╛ )┬а рд╣рд┐рдиреНрджреА рдЕрдиреБрд╡рд╛рдж

рд░рд╛рд╕рд┐рдкреБрд░рдо рдХреГрд╖реНрдгрд╕реНрд╡рд╛рдореА рдирд╛рд░рд╛рдпрдг рдХрд╛ рдЬрдиреНрдо 1906 рдИреж рдореЗрдВ рд╣реБрдЖ рдерд╛ред рд╡реЗ рдПрдХ рдЙрдкрдиреНрдпрд╛рд╕рдХрд╛рд░ рддрдерд╛ рд▓рдШреБ рдХрдерд╛рдХрд╛рд░ рдереЗред рд╡реЗ рдЕрдВрдЧреНрд░реЗрдЬреА рднрд╛рд╖рд╛ рдореЗрдВ рд╣реА рд▓рд┐рдЦрд╛ рдХрд░рддреЗ рдереЗред рдЙрдирдХрд╛ рдкреНрд░рдердо рдЙрдкрдиреНрдпрд╛рд╕, Swami And Friends рдХрд╛ рдкреНрд░рдХрд╛рд╢рди 1935 рдИреж рдореЗрдВ рд╣реБрдЖред

рдЗрд╕ рдЙрдкрдиреНрдпрд╛рд╕ рдореЗрдВ рд╣реА рдЗрдиреНрд╣реЛрдВрдиреЗ рд╕рд░реНрд╡рдкреНрд░рдердо рдорд╛рд▓рдЧреБрдбрд╝реА рдирд╛рдо рдХреЗ рдПрдХ рдХрд╛рд▓реНрдкрдирд┐рдХ рд╢рд╣рд░ рдХрд╛ рд╕реГрдЬрди рдХрд┐рдпрд╛ рдФрд░ рд╕рд╛рдорд╛рдиреНрдп рдирд░-рдирд╛рд░реА рдХреЛ рдпрд╣рд╛рдБ рдХреА рдЖрдмрд╛рджреА рд╡реНрдпрдХреНрдд рдХрд┐рдпрд╛ред рдЗрд╕ рдЙрдкрдиреНрдпрд╛рд╕ рдореЗрдВ рд╣реА рдЗрдиреНрд╣реЛрдВрдиреЗ рдЙрди рдЕрдЬреНрдЮрд╛рдд рдХрд╛рд▓реНрдкрдирд┐рдХ рд▓реЛрдЧреЛрдВ рдХреЛ рд╡рд╛рд╕реНрддрд╡рд┐рдХ рд░реВрдк рджрд┐рдпрд╛ред

рдЙрдирдХреА рд▓реЗрдЦрдиреА рдореЗрдВ рдЕрддрд┐ рдЧрдВрднреАрд░ рд╡реЗрджрдирд╛рджрд╛рдпрдХ рднрд╛рд╡рдирд╛рдпреЗрдВ рднреА рд╣рд╛рд╕реНрдп рд░рд╕ рдорд┐рд╢реНрд░рд┐рдд рдЕрднрд┐рд╡реНрдпрдХреНрддрд┐ рдкрд╛рдардХреЛрдВ рдХрд╛ рд╣реГрджрдп рд╕реНрдкрд░реНрд╢ рдХрд┐рдпрд╛ рд╣реИред рдирд╛рд░рд╛рдпрдг рдХреА рд▓реЛрдХрдкреНрд░рд┐рдп рд░рдЪрдирд╛рдУрдВ рдореЗрдВ The Guide, The Man Eater of Malgudi, The Talkactive Man, Lawley Road, My Days рдПрд╡рдВ Dateless Diary рдЖрджрд┐ рд╡рд┐рд╢реЗрд╖ рд░реВрдк рд╕реЗ рдЙрд▓реНрд▓реЗрдЦрдиреАрдп рд╣реИрдВред

рдЖрд░реж рдХреЗреж рдирд╛рд░рд╛рдпрдг рдиреЗ рдЙрдкрдиреНрдпрд╛рд╕ рддрдерд╛ рд▓рдШреБрдХрдерд╛рдУрдВ рдХреЗ рдЕрд▓рд╛рд╡рд╛ рднреА рднреНрд░рдордг рдХрдерд╛, рд╕реНрдореГрддрд┐ рдХрдерд╛ рдПрд╡рдВ рдирд┐рдмрдВрдз рдХреА рд░рдЪрдирд╛ рдХрд┐рдпрд╛ рд╣реИ, рд╕рд╛рде рд╣реА рд░рд╛рдорд╛рдпрдг рдПрд╡рдВ рдорд╣рднрд╛рд░рдд рдЬреИрд╕реА рднрд╛рд░рддреАрдп рдорд╣рд╛рдХрд╛рд╡реНрдпреЛрдВ рдХрд╛ рдЕрдиреБрд╡рд╛рдж рднреА рдХрд┐рдпрд╛ рд╣реИред рдкреНрд░рд╕реНрддреБрдд рдХрд╣рд╛рдиреА рдЙрдирдХреА рд▓реЛрдХрдкреНрд░рд┐рдп рд▓рдШреБрдХрдерд╛ Malgudi Days рд╕реЗ рдЙрджреНрдзреГрдд рд╣реИред 2001 рдИреж рдореЗрдВ рдЗрдирдХрд╛ рджреЗрд╣рд╛рдВрдд рд╣реБрдЖред

Lesson – 1 Father’s Help Introduction Of The Text

‘Father’s Help’ is a simple and funny story. It is taken from ‘Malgudi Days’, written by R. K. Narayan. Here, the writer presents the character of a young boy named Swaminathan.

He is uninterested in going to school. But his clever father makes him turn up at school, ultimately.

Bliss Class 10 Solutions

(рдкрд╛рда) – 1 (рдкрд┐рддрд╛ рдХреА рд╕рд╣рд╛рдпрддрд╛ ) рд╣рд┐рдиреНрджреА рдЕрдиреБрд╡рд╛рдж

‘Father’s Help’рдПрдХ рд╕рд░рд▓ рдПрд╡рдВ рдордЬреЗрджрд╛рд░ рдХрд╣рд╛рдиреА рд╣реИред рдпрд╣ R. K. Narayan рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ рд▓рд┐рдЦрд┐рдд Malgudi Days рд╕реЗ рдЧрдИ рд╣реИ ред рдпрд╣рд╛рдБ рд▓реЗрдЦрдХ рд╕реНрд╡рд╛рдореАрдирд╛рдерди рдирд╛рдо рдХреЗ рдПрдХ рд▓рдбрд╝рдХреЗ рдХрд╛ рдЪрд░рд┐рддреНрд░ рдкреНрд░рд╕реНрддреБрдд рдХрд░рддреЗ рд╣реИрдВред рдЙрд╕реЗ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдЬрд╛рдиреЗ рдореЗрдВ рдмрд┐рд▓реНрдХреБрд▓ рд░реБрдЪрд┐ рдирд╣реАрдВ рд╣реИред рдХрд┐рдиреНрддреБ рдЙрд╕рдХреЗ рдЪрддреБрд░ рдкрд┐рддрд╛ рдЕрдВрддрддрдГ рдЙрд╕реЗ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдЬрд╛рдиреЗ рдкрд░ рдмрд╛рдзреНрдп рдХрд░рддреЗ рд╣реИрдВ ред

Class 10 Maths Class 10 Social Science
Class 10 English Class 10 Maths
Class 10 Geography Class 10 Geography MCQs
Class 10 History Class 10 History MCQs
Class 10 Life Science Class 10 Science VSAQS
Class 10 Physical Science Class 10 Science SAQs

Lesson – 1 Father’s Help Summary

The idea of going to school has not always been a happy one for children. Swami, a schoolboy despises school and makes some pleas so that he may be away from school.

On Monday morning he pretends to have a bad headache and he managed his mother to permit him to stay at home without going to school. But his father insisted on his going to school even if he was late for school.

Then Swami pleaded that their teacher Samuel would inflict severe punishment on him for his being late at school. He told his father that Samuel was a very violent and cruel teacher.

The Headmaster was also afraid of him. At this Swami’s father decided to step in and help his son when he makes excuses for not wanting to go to school.

He then wrote a letter of complaint against Samuel to the Headmaster. He sent this letter through his son. He asked Swaminathan to enter the class after submitting the letter to the Headmaster who might take a serious step against Samuel.

Swaminathan was in a fix as he was going to punish an innocent and kind-hearted teacher for his false statements to his father. He then made up his mind not to submit the letter before entering his class.

He resolved that he would submit it after school was over and in the meantime, he would be able to create a situation in favor of the contents of the letter to his father.

But he failed to create such a situation. However, he tried to submit the letter after school was over but in vain as the Headmaster was on leave for a week. But his father did not believe.

He took the letter back from his son and tore it up. He also forbade his son to go to him for help if Samuel scolded him again.

Bliss Class 10 Solutions

(рдкрд╛рда) – 1 (рдкрд┐рддрд╛ рдХреА рд╕рд╣рд╛рдпрддрд╛ ) рд╣рд┐рдиреНрджреА рдЕрдиреБрд╡рд╛рдж

рд▓рдбрд╝рдХреЛрдВ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдЬрд╛рдирд╛ рд╕рдм рд╕рдордп рдЖрдирдиреНрджрджрд╛рдпрдХ рдирд╣реАрдВ рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИред рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдирд╣реАрдВ рдЬрд╛рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╡реЗ рдХрдИ рдкреНрд░рдХрд╛рд░ рдХреЗ рдмрд╣рд╛рдирд╛ рдмрдирд╛рдпрд╛ рдХрд░рддреЗ рд╣реИрдВред рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдХрд╛ рд╣реА рдПрдХ рдЫрд╛рддреНрд░, рд╕реНрд╡рд╛рдореАрдирд╛рдерди рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдЬрд╛рдирд╛ рдкрд╕рдВрдж рдирд╣реАрдВ рдХрд░рддрд╛ рд╣реИ рдФрд░ рдЙрд╕реЗ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдЬрд╛рдирд╛ рди рдкрдбрд╝реЗ рдЗрд╕рд▓рд┐рдП рд╡рд╣ рдХрдИ рдмрд╣рд╛рдиреЗ рдмрдирд╛рдпрд╛ рдХрд░рддрд╛ рд╣реИред

рдПрдХ рд╕реЛрдорд╡рд╛рд░ рдХреА рд╕реБрдмрд╣ рд╡рд╣ рднрд╛рд░реА рд╕рд┐рд░ рджрд░реНрдж рдХрд╛ рдмрд╣рд╛рдирд╛ рдмрдирд╛рддрд╛ рд╣реИ рдФрд░ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рди рдЬрд╛рдХрд░ рдШрд░ рдкрд░ рд╣реА рд░рд╣рдиреЗ рдХреА рдЕрдиреБрдорддрд┐ рдЕрдкрдиреА рдорд╛рдБ рд╕реЗ рдкреНрд░рд╛рдкреНрдд рдХрд░ рд▓реЗрддрд╛ рд╣реИред рдХрд┐рдиреНрддреБ рдЙрд╕рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛ рд╡рд┐рд▓рдВрдм рд╣реЛрдиреЗ рдкрд░ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдЬрд╛рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдЙрд╕ рдкрд░ рджрдмрд╛рд╡ рдбрд╛рд▓рддреЗ рд╣реИрдВ, рдЬрд┐рджреНрдж рдХрд░рддреЗ рд╣реИрдВред

рддрдм рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХрд╣рддрд╛ рд╣реИ рдХрд┐ рдмрд┐рд▓рдВрдм рд╕реЗ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдЬрд╛рдиреЗ рдкрд░ рдЙрд╕рдХреЗ рд╢рд┐рдХреНрд╖рдХ, рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдЙрд╕реЗ рднрд╛рд░реА рджрдВрдб рджреЗрдВрдЧреЗред рдЙрд╕рдиреЗ рдЕрдкрдиреЗ рдкрд┐рддрд╛ рд╕реЗ рдХрд╣рд╛ рдХрд┐ рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдмрд╣реБрдд рд╣реА рдХрдареЛрд░ рдПрд╡рдВ рдирд┐рд░реНрджрдпреА рд╢рд┐рдХреНрд╖рдХ рд╣реИрдВред рдкреНрд░рдзрд╛рдирд╛рдзреНрдпрд╛рдкрдХ рдорд╣реЛрджрдп рднреА рдЙрдирд╕реЗ рдбрд░рддреЗ рд╣реИрдВред

рдРрд╕реЗ рдореЗрдВ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛ рдЖрд╡рд╢реНрдпрдХ рдкрджрдХреНрд╖реЗрдк рдЧреНрд░рд╣рдг рдХрд░рдиреЗ рдХрд╛ рдирд┐рд░реНрдгрдп рдХрд┐рдпрд╛ рдФрд░ рдЕрдкрдиреЗ рдкреБрддреНрд░ рдХреЛ рд╕рд╣рд╛рдпрддрд╛ рдХрд░рдирд╛ рдЪрд╛рд╣рд╛ рдЬрдм рд╡рд╣ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдирд╣реАрдВ рдЬрд╛рдиреЗ рдХрд╛ рдмрд╣рд╛рдирд╛ рдмрдирд╛ рд░рд╣рд╛ рдерд╛ред

рдЙрдиреНрд╣реЛрдВрдиреЗ рдкреНрд░рдзрд╛рдирд╛рдзреНрдпрд╛рдкрдХ рдорд╣рд╛рджреЗрдп рдХреЗ рдкреНрд░рддрд┐ рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдХреЗ рдЦрд┐рд▓рд╛рдл рдПрдХ рдЕрднрд┐рдпреЛрдЧ- рдкрддреНрд░ рд▓рд┐рдЦрд╛ред рдЙрдиреНрд╣реЛрдиреЗрдВ рд╡рд╣ рдкрддреНрд░ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдорд╛рд░реНрдлрдд рд╣реА рднреЗрдЬрд╛ рдФрд░ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рд╕реЗ рдХрд╣рд╛ рдХрд┐ рд╡рд╣ рдЗрд╕ рдкрддреНрд░ рдХреЛ рдЕрдкрдиреЗ рдХрдХреНрд╖рд╛ рдореЗрдВ рдкреНрд░рд╡реЗрд╢ рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рдкреВрд░реНрд╡ рд╣реА рдкреНрд░рдзрд╛рдирд╛рдзреНрдпрд╛рдкрдХ рдорд╣реЛрджрдп рдХреЛ рджреЗ рджреЗ рддрд╛рдХрд┐ рдкреНрд░рдзрд╛рдирд╛рдзреНрдпрд╛рдкрдХ рдорд╣реЛрджрдп рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдХреЗ рдкреНрд░рддрд┐ рдЖрд╡рд╢реНрдпрдХ рдкрджрдХреНрд╖реЗрдк рдЧреНрд░рд╣рдг рдХрд░ рд╕рдХреЗрдВред

рд╕реНрд╡рд╛рдореАрдирд╛рдерди рдореБрд╢реНрдХрд┐рд▓ рдореЗрдВ рдкрдбрд╝ рдЧрдпрд╛ рдХрд┐ рдПрдХ рдирд┐рд░рдкрд░рд╛рдз рджрдпрд╛рд▓реБ рд╢рд┐рдХреНрд╖рдХ рдЙрд╕реА рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ рд╡реНрдпрдХреНрдд рддрдереНрдпреЛрдВ рдХреЗ рдЖрдзрд╛рд░ рдкрд░ рджрдВрдб рднреЛрдЧрдиреЗрд╡рд╛рд▓реЗ рд╣реИрдВред рддрдм рдЙрд╕рдиреЗ рддрдп рдХрд┐рдпрд╛ рдХрд┐ рдкрддреНрд░ рдХреЛ рд╡рд╣ рдкрд╣рд▓реЗ рдирд╣реАрдВ рджреЗрдЧрд╛ред

рдЫреБрдЯреНрдЯреА рд╣реЛрдиреЗ рдХреЗ рдмрд╛рдж рд╡рд╣ рдЙрд╕ рдкрддреНрд░ рдХреЛ рдкреНрд░рдзрд╛рдирд╛рдзреНрдпрд╛рдкрдХ рдХреЛ рджреЗрдЧрд╛ рдФрд░ рдЗрд╕ рдмреАрдЪ рд╡рд╣ рдкрддреНрд░ рдХреА рд╕рдЪреНрдЪрд╛рдИ рдХреЗ рд╕рдорд░реНрдерди рдореЗрдВ рдХреБрдЫ рдкрд░рд┐рд╕реНрдерд┐рддрд┐ рддреИрдпрд╛рд░ рдХрд░реЗрдЧрд╛ред рдХрд┐рдиреНрддреБ рд╡рд╣ рдЗрд╕ рдкреНрд░рдХрд╛рд░ рдХреА рдкрд░рд┐рд╕реНрдерд┐рддрд┐ рдмрдирд╛рдиреЗ рдореЗрдВ рд╡реНрдпрд░реНрде рд╣реБрдЖред

рдЬреЛ рднреА рд╣реЛ, рдкреНрд░рдзрд╛рдирд╛рдзреНрдпрд╛рдкрдХ рдорд╣реЛрджрдп рдХреЛ рдЙрд╕рдиреЗ рд╡рд╣ рдкрддреНрд░ рджреЗрдиреЗ рдХрд╛ рдкреНрд░рдпрд╛рд╕ рдХрд┐рдпрд╛ рдХрд┐рдиреНрддреБ рдЗрд╕рдореЗрдВ рднреА рд╡рд╣ рд╡рд┐рдлрд▓ рд░рд╣рд╛ рдХреНрдпреЛрдВрдХрд┐ рдкреНрд░рдзрд╛рдирд╛рдзреНрдпрд╛рдкрдХ рдорд╣рд╛рджреЗрдп рдЙрд╕ рд╕рдордп рдПрдХ рд╕рдкреНрддрд╛рд╣ рдХреА рдЫреБрдЯреНрдЯреА рдореЗрдВ рдереЗред рдкрд░рдиреНрддреБ, рдЙрд╕рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛ рдЙрд╕рдХреА рдмрд╛рддреЛрдВ рдкрд░ рд╡рд┐рд╢реНрд╡рд╛рд╕ рдирд╣реАрдВ рдХрд┐рдпреЗред

рд╡реЗ рдкрддреНрд░ рд╡рд╛рдкрд╕ рд▓реЗ рд▓рд┐рдпреЗ рдФрд░ рдлрд╛рдбрд╝рдХрд░ рдлреЗрдВрдХрддреЗ рд╣реБрдП рд╕реНрд╡рд╛рдореА рд╕реЗ рднрд╡рд┐рд╖реНрдп рдореЗрдВ рдФрд░ рдХреЛрдИ рд╕рд╣рд╛рдпрддрд╛ рд▓реЗрдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдЙрдирдХреЗ рдирд┐рдХрдЯ рдЖрдиреЗ рд╕реЗ рдирд┐рд╖реЗрдз рдХрд┐рдпрд╛ред

Bliss Class 10 Solutions

(рдкрд╛рда) – 1 (рдкрд┐рддрд╛ рдХреА рд╕рд╣рд╛рдпрддрд╛ ) Word-Notes (рд╢рдмреНрджрд╛рд░реНрде) Unit – 1

  1. (Lying in bed:………………………is afraid of him)
  2. Lying (Participle): Spreading one’s body on bed in a restful posture. Lie (v)рд▓реЗрдЯрд╛ рд╣реБрдЖред; Lie + ing = Lying
  3. Swami (Noun): The protogonist of the story рдХрд╣рд╛рдиреА рдХрд╛ рдореБрдЦреНрдп рдкрд╛рддреНрд░ ред
  4. Realized (verb. Past): Understood, рд╕рдордЭрд╛ Felt, рдорд╣рд╕реВрд╕ рдХрд┐рдпрд╛ред
  5. Shudder (Noun): Shaking of body from fear рднрдп рдХреЗ рдХрд╛рд░рдг рд╢рд╛рд░реАрд░рд┐рдХ рдХрдореНрдкрди ред
  6. It was Monday morning: For Swami the weeklong slow sufferings of the school on Monday. He is unwilling to go to school. So a Monday means a sad day for him. рд╕реЛрдорд╡рд╛рд░ рдХреЛ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдХреА рд╕рдкреНрддрд╛рд╣рд╡реНрдпрд╛рдкреА рдзреАрдореА рдкреАрдбрд╝рд╛ рдХреА рд╢реБрд░реВрдЖрдд рд╣реЛрддреА рд╣реИред рд╡рд╣ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдЬрд╛рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдЕрдирд┐рдЪреНрдЫреБрдХ рд░рд╣рддрд╛ рд╣реИред рдЗрд╕рд▓рд┐рдП рдЙрд╕рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╕реЛрдорд╡рд╛рд░ рдХрд╛ рдЕрд░реНрде рд╣реА рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИ рдЙрджрд╛рд╕ рджрд┐рди ред
  7. Looked (verb. Past): Appeared/seemed рдкреНрд░рддреАрдд рд╣реБрдЖред
  8. As though (Conj): As if рдорд╛рдиреЛ ред
  9. A minute ago (Adv. Phrase): A minute before рдПрдХ рдХреНрд╖рдг / рдорд┐рдирдЯ рдкрд╣рд▓реЗред
  10. Already (Adv): By that time рдкрд╣рд▓реЗ рд╣реАред
  11. Hoped (verb. Past): Expected рдЖрд╢рд╛ рдХрд┐рдпрд╛ред
  12. Wailed (verb. Past): Complained, рд╢рд┐рдХрд╛рдпрдд рдХрд┐рдпрд╛ Screamed, рдЪрд┐рд▓реНрд▓рд╛рдпрд╛
  13. Headache (Noun): Pain in head рд╕рд┐рд░рджрд░реНрдж ред
  14. Generously (Adv.): Kindly / Liberally рдЙрджрд╛рд░рддрд╛рдкреВрд░реНрд╡рдХ
  15. Suggested (Verb. Past): Recommended / Proposed рд╕реБрдЭрд╛рд╡ рджрд┐рдпрд╛ред
  16. Ought to (Modal verb): Should, рдЪрд╛рд╣рд┐рдпреЗ ред
  17. Prayer (Noun): Invocation рдкреНрд░рд╛рд░реНрдердирд╛ ред
  18. Have you no school today? : Are you not going to school today ? рдХреНрдпрд╛ рдЖрдЬ рддреБрдо рд╕реНрдХреВрд▓ рдирд╣реАрдВ рдЬрд╛ рд░рд╣реЗ рд╣реЛ ?
  19. Replied (verb. past): Answered, рдЙрддреНрддрд░ рджрд┐рдпрд╛
  20. Nonsense (Noun): Absurd talk, рдмрдХрд╡рд╛рд╕ ред
  21. Dress up (verb): Put on your school uniform ; рдЕрдкрдиреЗ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдХреА рдкреЛрд╢рд╛рдХ рдкрд╣рдиреЛ ред
  22. Loaf (verb): Move about in an idle manner рдирд┐рд░реВрджреНрджреЗрд╢реНрдп рднрдЯрдХрдирд╛
  23. Less (Adv.): рдХрдо
  24. Strict (Adj.): Stern, Firm
  25. Tactics (Noun): Policy/ApproachyStrategy рдпреБрдХреНрддрд┐/ рдкрд╛рд▓ / рдХреМрд╢рд▓ред
  26. You’ll have to: You must go to school рддреБрдореНрд╣реЗрдВ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдЕрд╡рд╢реНрдп рдЬрд╛рдирд╛ рд╣реЛрдЧрд╛ред
  27. Note: Swami’s father is a tough/strict man. рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛ рдПрдХ рд╕рдЦреНрдд рд╡реНрдпрдХреНрддрд┐ рд╣реИрдВред
  28. Fault (Noun): Mistake /Flaw/Lapse рднреВрд▓/ рддреНрд░реБрдЯреА/ рдЧрд▓рддреА / рджреЛрд╖ ред
  29. It is your own fault: рдпрд╣ рддреБрдореНрд╣рд╛рд░реА рдЕрдкрдиреА рдЧрд▓рддреА рд╣реИред

Note: Swami is responsible for his headache. He ought to take a rest at home on Sunday. But he wanders here and there all day long. He gets tired and on Monday he develops a headache so he himself is to blame.

рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдЕрдкрдиреЗ рд╕рд┐рд░рджрд░реНрдж рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╕реНрд╡рдпрдВ рдЬрд┐рдореНрдореЗрд╡рд╛рд░ рд╣реИред рдЙрд╕реЗ рд░рд╡рд┐рд╡рд╛рд░ рдХреЛ рдШрд░ рдореЗрдВ рд╡рд┐рд╢реНрд░рд╛рдо рдХрд░рдирд╛ рдЪрд╛рд╣рд┐рдпреЗред рдХрд┐рдиреНрддреБ рд╡рд╣ рджрд┐рди рднрд░ рдЗрдзрд░-рдЙрдзрд░ рднрдЯрдХрддрд╛ рд░рд╣рддрд╛ рд╣реИред рд╡рд╣ рдердХ рдЬрд╛рддрд╛ рд╣реИ рдПрд╡рдВ рд╕реЛрдорд╡рд╛рд░ рдХреЛ рдЙрд╕реЗ рд╕рд┐рд░рджрд░реНрдж рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИред рдЗрд╕рд▓рд┐рдпреЗ рд╡рд╣ рд╕реНрд╡рдпрдВ рджреЛрд╖реА рд╣реИред

  1. Scold (verb): Rebuke / Chide рдбрд╛рдБрдЯрдирд╛ / рдлрдЯрдХрд╛рд░рдирд╛ ред
  2. Will he ?: Will he scold ? рдХреНрдпрд╛ рд╡реЗ рдбрд╛рдБрдЯреЗрдВрдЧреЗ ?
  3. Let us see: Let us see what I can do for you. рджреЗрдЦрд╛ рдЬрд╛рдпреЗ рдореИрдВ рддреБрдореНрд╣рд╛рд░реЗ рд▓рд┐рдП рдХреНрдпрд╛ рдХрд░ рд╕рдХрддрд╛ рд╣реВрдБ ред
  4. Always (Adv): All the time рд╣рдореЗрд╢рд╛ред
  5. Angry (Adj): Bad-tempered / Resentful рдХреНрд░реЛрдзрд┐рдд / рдирд╛рд░рд╛рдЬ ред
  6. Especially (Adv): Most particularly / Specially рд╡рд┐рд╢реЗрд╖ рд░реВрдк рд╕реЗ / рдЦрд╛рд╕ рдХрд░ |
  7. Afraid (Adv): Fearful рднрдпрднреАрдд ред
  8. Even the headmaster is afraid of him: рдкреНрд░рдзрд╛рдирд╛рдзреНрдпрд╛рдкрдХ рднреА рдЙрдирд╕реЗ / рд╕реИрдореНрдпреБрдЕрд▓ рд╕реЗ рднрдпрднреАрдд рд░рд╣рддреЗ рд╣реИрдВ ред

Note: Just to justify his case Swami exaggerates. He will not go late to school for fear of Samuel. By way of justifying his stand, he presents Samuel as more than he really is.

рд╕рд┐рд░реНрдл рдЕрдкрдиреА рдмрд╛рдд рдХреА рдкреБрд╖реНрдЯрд┐ рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдЕрддрд┐рд╢рдпреЛрдХреНрддрд┐ рдХрд░рддрд╛ рд╣реИред рд╡рд╣ рд╕реИрдореНрдпреБрдЕрд▓ рдХреЗ рдбрд░ рд╕реЗ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рджреЗрд░ рд╕реЗ рдирд╣реАрдВ рдЬрд╛рдПрдЧрд╛ред рдЕрдкрдиреЗ рдмрд╛рдд рдХреА рдкреБрд╖реНрдЯрд┐ рдХрд░рддреЗ рд╕рдордп рд╡рд╣ рд╕реИрдореНрдпреБрдЕрд▓ рдХреЛ, рдЬреЛ рд╡реЗ рдирд╣реАрдВ рд╣реИрдВ, рдЙрд╕рд╕реЗ рдЕрдзрд┐рдХ рдкреНрд░рджрд░реНрд╢рд┐рдд рдХрд░ рджреЗрддрд╛ рд╣реИред

 

(рдкрд╛рда) – 1 (рдкрд┐рддрд╛ рдХреА рд╕рд╣рд╛рдпрддрд╛ ) рд╣рд┐рдиреНрджреА рдЕрдиреБрд╡рд╛рдж

рдмрд┐рд╕реНрддрд░ рдкрд░ рд▓реЗрдЯрд╛ рд╣реБрдЖ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдбрд░ рд╕реЗ рдХрд╛рдВрдкрддреЗ рд╣реБрдП рдЕрдиреБрднрд╡ рдХрд┐рдпрд╛ рдХрд┐ рдпрд╣ рд╕реЛрдорд╡рд╛рд░ рдХреА рд╕реБрдмрд╣ рдереАред рдРрд╕рд╛ рдкреНрд░рддреАрдд рд╣реБрдЖ рдХрд┐ рдХреБрдЫ рдХреНрд╖рдг рдкрд╣рд▓реЗ рд╣реА рддреЛ рд╢реБрдХреНрд░рд╡рд╛рд░ рдерд╛ред рдЗрддрдиреЗ рдореЗрдВ рд╣реА рд╕реЛрдорд╡рд╛рд░ рдЖ рдЧрдпрд╛ред рдЙрд╕рдиреЗ рдЙрдореНрдореАрдж рдХрд┐рдпрд╛ рдерд╛ рдХрд┐ рдЙрд╕реЗ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдирд╣реАрдВ рдЬрд╛рдирд╛ рдкрдбрд╝реЗрдЧрд╛ред рд╕реБрдмрд╣ 9 рдмрдЬреЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рд░реЛрдХрд░ рдХрд╣рдиреЗ рд▓рдЧрд╛ рдХрд┐ “рдореЗрд░реЗ рд╕рд┐рд░ рдореЗрдВ рдмрд╣реБрдд рджрд░реНрдж рд╣реИ ред ”

рдЖрддреНрдореАрдпрддрд╛рдкреВрд░реНрд╡рдХ рдкрд░рд╛рдорд░реНрд╢ рджрд┐рдпрд╛ рдХрд┐ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдШрд░ рдкрд░ рдард╣рд░ рдЬрд╛рдПред рдордорддрд╛рдордпреА рдорд╛рдБ рдиреЗ рдирд┐рд░реНрдгрдп рдХрд┐рдпрд╛ рдХрд┐ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХрд╛ рдШрд░ рдкрд░ рд░рд╣рдирд╛ рд╣реА рдЙрдЪрд┐рдд рд╣реЛрдЧрд╛ред рд╕реБрдмрд╣ 9 : 30 рдмрдЬреЗ, рдЬрдм рдЙрд╕реЗ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдХреЗ рдкреНрд░рд╛рд░реНрдердирд╛ рдХрдХреНрд╖ рдореЗрдВ рд╣реЛрдирд╛ рдЪрд╛рд╣рд┐рдП рдерд╛, рддрдм рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдЕрдкрдиреА рдорд╛рдБ рдХреЗ рдХрдорд░реЗ рдореЗрдВ рдмреЗрдВрдЪ рдкрд░ рд▓реЗрдЯрд╛ рд╣реБрдЖ рдерд╛ред

рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдиреЗ рдЙрд╕рд╕реЗ рдкреВрдЫрд╛, “рдХреНрдпрд╛ рдЖрдЬ рддреБрдореНрд╣рд╛рд░рд╛ рд╕реНрдХреВрд▓ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ?”

“рд╕рд┐рд░ рдореЗрдВ рджрд░реНрдж рд╣реИ”, рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдЙрддреНрддрд░ рджрд┐рдпрд╛ред
“рдмреЗрд╡рдХреВрдл ! рдкреЛрд╢рд╛рдХ рдкрд╣рдиреЛ рдФрд░ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдЬрд╛рдУред”
“рд╕рд┐рд░ рдореЗрдВ рджрд░реНрдж рд╣реИ !”

” рд░рд╡рд┐рд╡рд╛рд░ рдХреЛ рдШреВрдордирд╛-рдлрд┐рд░рдирд╛ рдХрдо рдХрд░реЛ рддреЛ рд╕реЛрдорд╡рд╛рд░ рдХреЛ рддреБрдореНрд╣реЗрдВ рд╕рд┐рд░ рдореЗрдВ рдХрд┐рд╕реА рдкреНрд░рдХрд╛рд░ рдХрд╛ рджрд░реНрдж рдирд╣реАрдВ рд░рд╣реЗрдЧрд╛ред ” рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЛ рдорд╛рд▓реВрдо рдерд╛ рдХрд┐ рдЙрд╕рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛ рдХрд┐рддрдиреЗ рд╕рдЦреНрдд рд╣реИрдВред

рдЕрддрдГ рдЙрд╕рдиреЗ рдЕрдкрдиреА рдпреБрдХреНрддрд┐ рдмрджрд▓рддреЗ рд╣реБрдП рдХрд╣рд╛ рдХрд┐ “рдЗрддрдиреА рджреЗрд░ рд╕реЗ рдЬрд╛рдиреЗ рдкрд░ рдореИрдВ рдХрдХреНрд╖рд╛ рдореЗрдВ рдкреНрд░рд╡реЗрд╢ рдирд╣реАрдВ рдХрд░ рдкрд╛рдКрдБрдЧрд╛ред” “рддреБрдореНрд╣реЗрдВ рдЕрд╡рд╢реНрдп рд╣реА рдЬрд╛рдирд╛ рд╣реЛрдЧрд╛ред рдпрд╣ рддреБрдореНрд╣рд╛рд░реА рдЕрдкрдиреА рддреНрд░реБрдЯрд┐ рд╣реИред”

“рдпрджрд┐ рдореИрдВ рдЗрддрдиреЗ рд╡рд┐рд▓рдВрдм рд╕реЗ рдЬрд╛рдКрдБрдЧрд╛ рддреЛ рд╢рд┐рдХреНрд╖рдХ рдорд╣реЛрджрдп рдХреНрдпрд╛ рд╕реЛрдЪреЗрдВрдЧреЗ?’
“рдЙрдирд╕реЗ рдХрд╣рдирд╛ рдХрд┐ рддреБрдореНрд╣рд╛рд░реЗ рд╕рд┐рд░ рдореЗрдВ рджрд░реНрдж рдерд╛, рдЗрд╕реАрд▓рд┐рдП рдЖрдиреЗ рдореЗрдВ рд╡рд┐рд▓рдВрдм рд╣реБрдЖред”
“рдпрджрд┐ рдореИрдВ рдРрд╕рд╛ рдХрд╣реВрдБрдЧрд╛ рддреЛ рд╡реЗ рдореБрдЭреЗ рдбрд╛рдВрдЯреЗрдВрдЧреЗ ред”

“рд╡реЗ рдбрд╛рдБрдЯреЗрдВрдЧреЗ ? рджреЗрдЦрд╛ рдЬрд╛рдп ред рдЙрдирдХрд╛ рдирд╛рдо рдХреНрдпрд╛ рд╣реИ?”
“рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ редтАЭ
“рдХреНрдпрд╛ рд╡реЗ рдЫрд╛рддреНрд░реЛрдВ рдХреЛ рд╣рдореЗрд╢рд╛ рдбрд╛рдБрдЯрд╛ рдХрд░рддреЗ рд╣реИрдВ?”

” рд╡реЗ рдмрд╣реБрдд рд╣реА рдХреНрд░реЛрдзреА рд╡реНрдпрдХреНрддрд┐ рд╣реИрдВред рд╡рд┐рд╢реЗрд╖ рдХрд░ рдЬреЛ рдЫрд╛рддреНрд░ рд╡рд┐рд▓рдВрдм рд╕реЗ рдХрдХреНрд╖рд╛ рдореЗрдВ рдкреНрд░рд╡реЗрд╢ рдХрд░рддреЗ рд╣реИрдВрдЙрди рдкрд░ рд╡реЗ рдмрд╣реБрдд рдЧреБрд╕реНрд╕рд╛ рдХрд░рддреЗ рд╣реИрдВред рдореИрдВ
рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдХреА рдХрдХреНрд╖рд╛ рдореЗрдВ рджреЗрд░ рд╕реЗ рдирд╣реАрдВ рдЬрд╛рдирд╛ рдЪрд╛рд╣рддрд╛ рд╣реВрдБ ред”
“рдпрджрд┐ рд╡реЗ рдЗрддрдирд╛ рд╣реА рдХреНрд░реЛрдзреА рд╣реИрдВ рддреЛ рдЗрд╕ рд╡рд┐рд╖рдп рдореЗрдВ рдЕрдкрдиреЗ рдкреНрд░рдзрд╛рдирд╛рдзреНрдпрд╛рдкрдХ рдХреЛ рдХреНрдпреЛрдВ рдирд╣реАрдВ рдмрддрд╛рддреЗ ?”
” рд╡реЗ рд▓реЛрдЧ (рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд░реНрдереАрдЧрдг ) рдмрддрд╛рддреЗ рд╣реИрдВ рдХрд┐ рдкреНрд░рдзрд╛рдирд╛рдзреНрдпрд╛рдкрдХ рдорд╣реЛрджрдп рднреА рдЙрдирд╕реЗ рдбрд░рддреЗ рд╣реИрдВред”

Wb Class 10 English Solutions

Lesson – 1 Father’s Help Comprehension Exercises

1. Choose The Correct Alternative To Complete The Following Sentences:

Question 1. With a shudder Swami realized that it was (рднрдп рд╕реЗ рдХрд╛рдБрдкрддреЗ рд╣реБрдП рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рд╕рдордЭрд╛-)

  1. Friday
  2. Thursday
  3. Wednesday
  4. Monday

Answer: 4. Monday

Question 2. When Swami ought to have been in the school prayer hall, he was lying on the (рдЬрдм рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЛ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдХреЗ рдкреНрд░рд╛рд░реНрдердирд╛ рдХрдХреНрд╖ рдореЗрдВ рд╣реЛрдирд╛ рдЪрд╛рд╣рд┐рдпреЗ рдерд╛, рд╡рд╣ рд▓реЗрдЯрд╛ рд╣реБрдЖ рдерд╛,……. рдкрд░)

  1. Bench
  2. Table
  3. Bed
  4. Desk

Answer: 3. Bed

Question 3. According to Swami, Samuel is especially angry with boys who are ((рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдЕрдиреБрд╕рд╛рд░ рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдЙрди рд▓рдбрд╝рдХреЛрдВ рдкрд░ рд╡рд┐рд╢реЗрд╖ рд░реВрдк рд╕реЗ рдирд╛рд░рд╛рдЬ рд╣реЛрддреЗ рд╣реИрдВ рдЬреЛ рд╣реЛрддреЗ рд╣реИрдВ -)

  1. Absent
  2. Late
  3. Inattentive
  4. Undisciplined

Answer: 2. Late

2. Fill In The Chart With Information From The Text: (рдкрд╛рда рдХреА рд╕реВрдЪрдирд╛ рдХреЗ рдЖрдзрд╛рд░ рдкрд░ рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рддрд╛рд▓рд┐рдХрд╛ рдХреЛ рднрд░реЗрдВ )

Time when Swami complained of
a headache
(рд╡рд╣ рд╕рдордп рдЬрдм рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рд╕рд┐рд░рджрд░реНрдж рдХреА рд╢рд┐рдХрд╛рдпрдд рдХреА)
┬аnine o’clock in the morning
Person who ordered Swami to dress up and go to school (рдЬрд┐рд╕ рд╡реНрдпрдХреНрддрд┐ рдиреЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЛ рдкреЛрд╢рд╛рдХ рдкрд╣рдирдиреЗ рдПрд╡рдВ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдЬрд╛рдиреЗ рдХреЛ рдХрд╣рд╛) Swami’s father
name of the teacher mentioned by Swami (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ рдЙрд▓реНрд▓реЗрдЦ рдХрд┐рдпреЗ рдЧрдпреЗ рд╢рд┐рдХреНрд╖рдХ рдХрд╛ рдирд╛рдо) Samuel

 

3. State whether the following statements are True or False. Provide sentences/ phrases/words in support of your Answer:

Question 1. Swami said that he had a headache.┬а (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдХрд╣рд╛ рдХрд┐ рдЙрд╕реЗ рд╕рд┐рд░рджрд░реНрдж рдерд╛ ред)
Supporting statement: At nine o’clock Swami wailed, “I have a headache.”
Answer: True

Question┬а 2. Swami was lying in his father’s room. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдЕрдкрдиреЗ рдкрд┐рддрд╛ рдХреЗ рдХрдХреНрд╖ рдореЗрдВ рд▓реЗрдЯрд╛ рд╣реБрдЖ рдерд╛ ред)
Supporting statement: Swami was lying on the bench in his mother’s room.
Answer: False

Question 3. According to Swami, the headmaster was not afraid of Samuel.
(рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдЕрдиреБрд╕рд╛рд░, рдкреНрд░рдзрд╛рдирд╛рдзреНрдпрд╛рдкрдХ рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рд╕реЗ рднрдпрднреАрдд рдирд╣реАрдВ рдереЗ ред)┬а
Supporting statement: They say the headmaster was afraid of him.
Answer: False

(рдкрд╛рда) – 1 (рдкрд┐рддрд╛ рдХреА рд╕рд╣рд╛рдпрддрд╛ ) Word Notes (рд╢рдмреНрджрд╛рд░реНрде) Unit-2

(Swami hopedтАжтАжтАжтАжтАжтАжтАжтАжтАжтАж with sorrow)

  1. Hoped (Verb. Past ): Expected, рдЖрд╢рд╛ рдХрд┐рдпрд╛ред
  2. Be made to see: Realize рд╕рдордЭреЗрдВрдЧреЗред
  3. Avoid (verb): Fight shy of/Evade
  4. Behavior (Noun ): Conduct / Dealings рд╡реНрдпрд╡рд╣рд╛рд░ ред
  5. Unexpected (Adj): Undesirable, рдЕрдкреНрд░рддреНрдпрд╛рд╢рд┐рдд ред
  6. Turn (Noun): Change of action / рдкрд░рд┐рд╡рд░реНрддрди ред

Note: Swami’s father took a completely different stand Swami couldn’t imagine that his father would deal with the matter so seriously.

рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛ рдиреЗ рдмрд┐рд▓реНрдХреБрд▓ рднрд┐рдиреНрди рджреГрд╖реНрдЯрд┐рдХреЛрдг рдЕрдкрдирд╛рдпрд╛ред рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХрд▓реНрдкрдирд╛ рднреА рдирд╣реАрдВ рдХрд░ рдкрд╛рдпрд╛ рдХрд┐ рдЙрд╕рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛ рдЗрд╕ рдорд╛рдорд▓реЗ рдХреЛ рдЗрддрдиреА рдЧрдореНрднреАрд░рддрд╛ рд╕реЗ рдирд┐рдкрдЯрд╛рдПрдБрдЧреЗ ред

  1. Proposed (verb Past): Suggested, рдкреНрд░рд╕реНрддрд╛рд╡ рд░рдЦрд╛ред
  2. With Swami: Through Swami рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдорд╛рдзреНрдпрдо рд╕реЗред
  3. Amount (Noun): Quantily рдкрд░рд┐рдорд╛рдг ред
  4. Protest (Noun): Objection рдкреНрд░рддрд┐рд╡рд╛рдж ред
  5. Change his mind (Phrase): Alter his decision, рдлреИрд╕рд▓рд╛ рдмрджрд▓рдирд╛ ред
  6. Leave for (Phrasal verb): Set out for рд░рд╡рд╛рдирд╛ рд╣реЛрдирд╛ред
  7. Composed (verb. Past): Wrote рд▓рд┐рдЦрд╛ред
  8. Envelope (Noun): Covering for a letter рд▓рд┐рдлрд╛рдлрд╛ / рдЦрд╛рдо
  9. Sealed (verb. Past): Closed securely рдмрдВрдж рдХрд┐рдпрд╛ред
  10. Apprehensively (Adv.): Worriedly / Fearfully рдбрд░рддреЗ рд╣реБрдПред
  11. Plenty (Noun): Abundance рдкреНрд░рдЪреБрд░рддрд╛ ред
  12. Worst (Adjective): Most bad рд╕рдмрд╕реЗ рдЦрд░рд╛рдм ред
  13. Conscience (Noun): Moral sense/sense of right and wrong рдЬрдореАрд░/рд╡рд┐рд╡реЗрдХ ред
  14. Bothered (verb Past): Vexed / Troubled / Pestered рдкрд░реЗрд╢рд╛рди рдХрд┐рдпрд╛ред
  15. At all (Adv. Ph): Altogether
  16. Sure (Adj): Certain рдирд┐рд╢реНрдЪрд┐рдд ред
  17. Description (Noun): Account, рд╡рд░реНрдгрди ред
  18. Accurate (Adj): Correct/Perfect, рд╕рдЯреАрдХ / рдпрдерд╛рд░реНрде ред
  19. Mixed up (Ph.V.): Jumble / Confuse рдЙрд▓рдЭрд╛ рджреЗрдирд╛ / рдЕрд╕рдордВрдЬрд╕ рдореЗрдВ рдкрдбрд╝рдирд╛ ред
  20. Real (Adj): Exact рд╡рд╛рд╕реНрддрд╡рд┐рдХ ред
  21. Imagined: Fanciful / Imaginary рдХрд╛рд▓реНрдкрдирд┐рдХ ред
  22. Make up his mind (Phrase): Decide/Resolve рдлреИрд╕рд▓рд╛ рдХрд┐рдпрд╛ред
  23. After all (Adv.ph.): рдЖрдЦрд┐рд░рдХрд╛рд░ ред
  24. Personally (Adv.): рд╡реНрдпрдХреНрддрд┐рдЧрдд рд░реВрдк рд╕реЗред
  25. Friendly (Adj): Amicable/Co-Operative
  26. Special (Adj): Especial/Particular/Exceptional/fast/
  27. Regard (Noun): Favour/Affection/attention/Loving case//
  28. Dizzy (Adj): Unsteady / Undecided / Giddy рдорддрд┐рд╢реВрдиреНрдп / рд╕рдВрднреНрд░рдорд┐рдд ред
  29. Confusion (Noun): Perplexity/Bewilderment fifth
  30. Decide (Verb): Determine, рдлреИрд╕рд▓рд╛ рдХрд░рдирд╛ ред
  31. Deserved (Verb. Past): was merited for рдпреЛрдЧреНрдп рдереЗред
  32. Allegation (Noun): Accusation/Complaint рдЕрднрд┐рдпреЛрдЧ ред
  33. Grieved (verb. Past): Felt sorry for рджреБ:рдЦреА рд╣реБрдЖред
  34. Recall (verb): Call up / Remember рдпрд╛рдж рдХрд░рдирд╛ / рд╕реНрдорд░рдг рдХрд░рдирд╛ ред
  35. Dark (Adj): Black / рдХрд╛рд▓рд╛ ред
  36. Thin (Adj): Not thick / рдкрддрд▓рд╛
  37. Moustache (Noun): рдореВрдВрдЫ
  38. Unshaven (Adj): Not shaved рджрд╛рдврд╝реА рдирд╣реАрдВ рдмрдирд╛рдпрд╛ рд╣реБрдЖ ред
  39. Sorrow (Noun): Grief/sadness/

Wb Class 10 English Solutions

(рдкрд╛рда) – 1 (рдкрд┐рддрд╛ рдХреА рд╕рд╣рд╛рдпрддрд╛ ) рд╣рд┐рдиреНрджреА рдЕрдиреБрд╡рд╛рдж

рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЛ рдЙрдореНрдореАрдж рдереА рдХрд┐ рдЙрд╕рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛ рд╡рд┐рдЪрд╛рд░ рдХрд░реЗрдВрдЧреЗ рдХрд┐ рдЙрд╕ рджрд┐рди рд╡рд╣ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдХреНрдпреЛрдВ рдирд╣реАрдВ рдЬрд╛рдирд╛ рдЪрд╛рд╣рддрд╛ рдерд╛ред рдХрд┐рдиреНрддреБ рдкрд┐рддрд╛ рдХреЗ рдЖрдЪрд░рдг рдореЗрдВ рдЕрдкреНрд░рддреНрдпрд╛рд╢рд┐рдд рдкрд░рд┐рд╡рд░реНрддрди рд╣реБрдЖред рдЙрдиреНрд╣реЛрдВрдиреЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдорд╛рд░реНрдлрдд рд╣реА рдкреНрд░рдзрд╛рдирд╛рдзреНрдпрд╛рдкрдХ рдХреЛ рдПрдХ рдкрддреНрд░ рднреЗрдЬрдиреЗ рдХрд╛ рдирд┐рд░реНрдгрдп рд▓рд┐рдпрд╛ред рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХрд╛ рдХреЛрдИ рднреА рдкреНрд░рддрд┐рд╡рд╛рдж рдЙрдирдХреЗ рдорди рдореЗрдВ рдкрд░рд┐рд╡рд░реНрддрди рдирд╣реАрдВ рд▓рд╛ рд╕рдХрд╛ред

рдЗрд╕реА рдмреАрдЪ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдЬрд╛рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рддреИрдпрд╛рд░ рд╣реЛ рдЧрдпрд╛ рдерд╛ред рдкрд┐рддрд╛ рдиреЗ рдПрдХ рд▓рдВрдмрд╛ рдкрддреНрд░ рд▓рд┐рдЦрд╛ рдерд╛ред рдЙрдиреНрд╣реЛрдВрдиреЗ рдЙрд╕реЗ рдПрдХ рд▓рд┐рдлрд╛рдлреЗ рдореЗрдВ рд░рдЦрд╛ рдПрд╡рдВ рдЙрд╕реЗ рдмрдВрдж рдХрд░ рджрд┐рдпрд╛ред
тАЬрдкрд┐рддрд╛рдЬреА, рдЖрдкрдиреЗ рдХреНрдпрд╛ рд▓рд┐рдЦрд╛ рд╣реИ?” рд╕реНрд╡рд╛рдореА рд╕рдВрджреЗрд╣рд╛рддреАрдд рдорди рд╕реЗ рдкреНрд░рд╢реНрди рдХрд┐рдпрд╛ред

“рддреБрдореНрд╣рд╛рд░реЗ рдЦрд┐рд▓рд╛рдл рдХреБрдЫ рднреА рдирд╣реАрдВред рдЗрд╕реЗ рддреБрдо рдЕрдкрдиреЗ рдкреНрд░рдзрд╛рдирд╛рдзреНрдпрд╛рдкрдХ рдорд╣реЛрджрдп рдХреЛ рджреЗрдирд╛ рдФрд░ рдлрд┐рд░ рдЕрдкрдиреА рдХрдХреНрд╖рд╛ рдореЗрдВ рдЬрд╛рдирд╛ред”
“рдХреНрдпрд╛ рдЖрдкрдиреЗ рд╣рдорд╛рд░реЗ рд╢рд┐рдХреНрд╖рдХ рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдХреЗ рд╕рдВрдмрдВрдз рдореЗрдВ рдХреБрдЫ рд▓рд┐рдЦрд╛ рд╣реИ?”

“рд╣рд╛рдБ, рдмрд╣реБрдд рдХреБрдЫред”
“рдкрд┐рддрд╛рдЬреА, рдЙрдиреНрд╣реЛрдВрдиреЗ рдХреНрдпрд╛ рдХрд┐рдпрд╛ рд╣реИ?”
“рдкрддреНрд░ рдореЗрдВ рд╕рдм рдХреБрдЫ рд╣реИред рдЗрд╕реЗ рддреБрдо рдЕрдкрдиреЗ рдкреНрд░рдзрд╛рдирд╛рдзреНрдпрд╛рдкрдХ рдХреЛ рджреЗ рджреЗрдирд╛ред”

рдЕрдкрдиреЗ рдЖрдкрдХреЛ рдЗрд╕ рдзрд░рддреА рдХрд╛ рд╕рдмрд╕реЗ рдмреБрд░рд╛ рд▓рдбрд╝рдХрд╛ рд╕реЛрдЪрддреЗ-рд╕реЛрдЪрддреЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдЧрдпрд╛ред рдЙрд╕рдХрд╛ рд╡рд┐рд╡реЗрдХ рдЙрд╕реЗ рдЭрд┐рдВрдЭреЛрдбрд╝ рд░рд╣рд╛ рдерд╛ред рд╡рд╣ рдЕрднреА рднреА рдкреВрд░реА рддрд░рд╣ рдирд┐рд╢реНрдЪрд┐рдд рдирд╣реАрдВ рдерд╛ рдХрд┐ рд╕реИрдореНрдпреВрдПрд▓ рд╕реЗ рд╕рдВрдмрдВрдзрд┐рдд рдЙрд╕рдХрд╛ рд╡рд░реНрдгрди рд╕рд╣реА рдерд╛ рдпрд╛ рдирд╣реАрдВред рдЙрд╕рдиреЗ рдЕрдиреБрднрд╡ рдХрд┐рдпрд╛ рдХрд┐ рдЙрд╕рдиреЗ рд╡рд╛рд╕реНрддрд╡рд┐рдХ рдПрд╡рдВ рдХрд╛рд▓реНрдкрдирд┐рдХ рддрдереНрдпреЛрдВ рдХрд╛ рдорд┐рд▓рд╛рд╡рдЯ рдХрд┐рдпрд╛ рдерд╛ред

рд╕рдореНрдпреБрдПрд▓ рдХреЗ рд╕рдВрдмрдВрдз рдореЗрдВ рдорди рдореЗрдВ рдХреБрдЫ рддрдп рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╡рд╣ рд╕рдбрд╝рдХ рдХреЗ рдХрд┐рдирд╛рд░реЗ рдЦрдбрд╝рд╛ рд╣реЛ рдЧрдпрд╛ред рд╕рд╛рдорд╛рдиреНрдпрддрдГ рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдХреЛрдИ рдмреБрд░реЗ рд╡реНрдпрдХреНрддрд┐ рдирд╣реАрдВ рдереЗред рд╡реНрдпрдХреНрддрд┐рдЧрдд рд░реВрдк рд╕реЗ рд╡реЗ рдЕрдиреНрдп рд╢рд┐рдХреНрд╖рдХреЛрдВ рдХреА рддреБрд▓рдирд╛ рдореЗрдВ рдХреБрдЫ рдЕрдзрд┐рдХ рд╣реА рдорд┐рд▓рдирд╕рд╛рд░ рд╡реНрдпрдХреНрддрд┐ рдереЗред

рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдФрд░ рднреА рдЕрдиреБрднрд╡ рдХрд┐рдпрд╛ рдХрд┐ рдЙрдирдХреЗ рдкреНрд░рддрд┐ рд╡рд╣ рд╡рд┐рд╢реЗрд╖ рд╢реНрд░рджреНрдзрд╛ рд░рдЦрддрд╛ рдерд╛ ред рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдорд╛рдирд┐рд╕рдХ рд░реВрдк рд╕реЗ рджреБрдмрд┐рдзрд╛ рдорд╣рд╕реВрд╕ рдХрд░ рд░рд╣рд╛ рдерд╛ред рд╡рд╣ рддрдп рдирд╣реАрдВ рдХрд░ рдкрд╛рдпрд╛ рдХрд┐ рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдХреЗ рдкреНрд░рддрд┐ рдкрддреНрд░ рдореЗрдВ рд╡рд░реНрдгрд┐рдд рдЖ рдЖрд╡рд╢реНрдпрдХ рдереЗ рдпрд╛ рдирд╣реАрдВред

рд╡рд╣ рдЬрд┐рддрдирд╛ рд╣реА рд╕реЛрдЪрд╛ рдЙрддрдирд╛ рд╣реА рдЙрдирдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рджреБрдГрдЦ рдХрд╛ рдЕрдиреБрднрд╡ рдХрд┐рдпрд╛ред рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдХрд╛ рдХрд╛рд▓рд╛ рдореБрдБрд╣, рдкрддрд▓реА рдореВрдБрдЫ рдПрд╡рдВ рджрд╛рдврд╝реА рд╕рд╣рд┐рдд рдЧрд╛рд▓ рдХреЗ рд╕рд╛рде рд╣реА рдкреАрд▓реЗ рд░рдВрдЧ рдХреА рдХреЛрдЯ рдХреА рдмрд╛рддреЗрдВ рд╕реЛрдЪрдХрд░ рд╕реНрд╡рд╛рдореАрдирд╛рдерди рдХрд╛ рдорди рджреБрдГрдЦреА рд╣реЛ рдЙрдард╛ред

Wb Class 10 English Solutions

Lesson – 1 Father’s Help Comprehension Exercises

4. Choose The Correct Alternative To Complete The Following Sentences:

Question 1. Father decided to send the headmaster aтАжтАжтАж( рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдиреЗ рдкреНрд░рдзрд╛рдирд╛рдзреНрдпрд╛рдкрдХ рдХреЛ.. рднреЗрдЬрдиреЗ рдХрд╛ рдирд┐рд░реНрдгрдп рдХрд┐рдпрд╛ ред)

  1. Telegram
  2. Notice
  3. Letter
  4. Report

Answer: 3. Letter

Question 2. While going to school Swami was bothered by (рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдЬрд╛рддреЗ рд╕рдордп рд╕реНрд╡рд╛рдореА………рд╕реЗ рдкрд░реЗрд╢рд╛рди рдерд╛ ред)

  1. Conscience
  2. Headache
  3. Toothache
  4. Fever

Answer: 1. Conscience

Question 3. The colour of Samuel’s coat was (рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдХреЗ рдХреЛрдЯ рдХрд╛ рд░рдВрдЧ рдерд╛………..)

  1. Black
  2. Blue
  3. White
  4. Yellow

Answer: 4. Yellow

5. Complete The Following Sentences With Information From The Text:

1. Father’s behavior took an unexpected turn. (рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдХреЗ рд╡реНрдпрд╡рд╣рд╛рд░ рдореЗрдВтАжтАжтАж)

2. Swami went to school feeling that he was the worst boy on earth.
(рд╕реНрд╡рд╛рдореА рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдЧрдпрд╛….. ……….. рдорд╣рд╕реВрд╕ рдХрд░рддреЗ рд╣реБрдП ред

3. Swami stopped on the roadside to make up his mind about Samuel.
(рд╕реНрд╡рд╛рдореА рд╕рдбрд╝рдХ рдХреЗ рдХрд┐рдирд╛рд░реЗ рд░реБрдХ рдЧрдпрд╛……..)

6. Answer The Following Questions:

Question 1. Where did Father put the letter?
Answer: Father put the letter in an envelope.

Question 2. What did Swami fail to decide about Samuel ? (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдХреЗ рдмрд╛рд░реЗ рдореЗрдВ рдХреНрдпрд╛ рдирд┐рд░реНрдгрдп рдирд╣реАрдВ рдХрд░ рдкрд╛рдпрд╛ ? )
Answer: Swami failed to decide if Samuel really deserved the allegation made against him in the letter by his father.

Question 3. How did Samuel look ? (рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдХреИрд╕реЗ рджрд┐рдЦрддреЗ рдереЗ ? )
Answer: Samuel had dark face and an unshaven cheek. He used to wear yellow coat. (рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдХрд╛ рдЪреЗрд╣рд░рд╛ рдХрд╛рд▓рд╛ рдерд╛ рдПрд╡рдВ рдЙрдирдХреЗ рдЧрд╛рд▓ (рдмрд┐рдирд╛ рд╣рдЬрд╛рдордд рдХрд┐рдП рд╣реБрдП) рджрд╛рдврд╝реА рд╕рд╣рд┐рдд рдерд╛ ред рд╡реЗ рдкреАрд▓рд╛ рдХреЛрдЯ рдкрд╣рдирд╛ рдХрд░рддреЗ рдереЗ ред )

Wb Class 10 English Solutions

(рдкрд╛рда) – 1 (рдкрд┐рддрд╛ рдХреА рд╕рд╣рд╛рдпрддрд╛ )┬а Word-Notes (рд╢рдмреНрджрд╛рд░реНрде) Unit-3

(As he enteredтАжтАжтАжтАжтАж..he said)

  1. Entered (verb. past): Got into рдкреНрд░рд╡реЗрд╢ рдХрд┐рдпрд╛ред
  2. Idea (Noun): Notion / Plan рдзрд╛рд░рдгрд╛ / рд╡рд┐рдЪрд╛рд░ ред
  3. Occurred (verb. Past): Came into mind рдорди рдореЗрдВ рдЖрдпрд╛ред
  4. Deliver (verb): Hand over, рд╕реМрдВрдкрдирд╛/ рджреЗрдирд╛/рдкрд╣реБрдБрдЪрд╛рдирд╛ред
  5. At the end (Adv ph): At the close; рдЕрдВрдд рдореЗрдВред
  6. Chance (Noun): Opportunity / Privilege рдЕрд╡рд╕рд░ ред
  7. Justify (verb): Defend / support рдЙрдЪрд┐рдд рд╕рд┐рджреНрдз рдХрд░рдирд╛ ред
  8. Entrance (Noun): Entry way, рдкреНрд░рд╡реЗрд╢ рджреНрд╡рд╛рд░ ред
  9. Arithmetic (Noun): рдЕрдВрдХрдЧрдгрд┐рдд ред
  10. Severely (Avd.): Harshly – (Harshly)/ Bitterly/violently an
  11. Miss (verb): Lose, рдЦреЛ рджреЗрдирд╛ / рдЪреВрдХ рдЬрд╛рдирд╛ ред
  12. Impressed (Adj): moved / Influenced рдкреНрд░рднрд╛рд╡рд┐рдд рдХрд┐рдпрд╛ред
  13. Poor (Adj): Unfortunate / рдмреЗрдЪрд╛рд░рд╛ ред
  14. Seat (Noun): Place for sitting on рдмреИрдардиреЗ рдХреА рдЬрдЧрд╣ ред
  15. Sad (Adj): Sorrowful/Pensive/34
  16. Inspect (verb): Look over/Examine рдЬрд╛рдБрдЪ рдХрд░рдирд╛ ред
  17. Appeared (verb. past): Seemed / Looked рдкреНрд░рддреАрдд рд╣реБрдЖред
  18. Gentle (Adj): Amiable/kind/Loving
  19. Home work (Noun): Hometask – рдЧреГрд╣рдХрд╛рд░реНрдп
  20. Rang (v.past): Mode a sound of the bell рдмрдЬрд╛ ред
  21. Picked up (v.past): Collected / Gathered рдЙрдард╛рдпрд╛ред
  22. Locked (Adj): Fastened with a lock рддрд╛рд▓рд╛ рдмрдиреНрдж ред
  23. Leave (Noun): рдЫреБрдЯреНрдЯреАред
  24. Ran away (Phrasal verb): Fled, рднрд╛рдЧ рдЧрдпрд╛ред
  25. Snatched (verb. past): Took away forcefully. рдЫреАрди рд▓рд┐рдпрд╛ / рдЭрдкрдЯ рд▓рд┐рдпрд╛ред
  26. Tore up (Phrasal v): Pulled apart to pieces рдЯреБрдХрдбрд╝рд╛ рдЯреБрдХрдбрд╝рд╛ рдХрд░ рджрд┐рдпрд╛ред
  27. Deserve (verb): Be good enough for рдпреЛрдЧреНрдп рд╣реЛрдирд╛

 

Class 10 English Text Book Wbbse

(рдкрд╛рда) – 1 (рдкрд┐рддрд╛ рдХреА рд╕рд╣рд╛рдпрддрд╛ ) рд╣рд┐рдиреНрджреА рдЕрдиреБрд╡рд╛рдж

рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдХреЗ рдореБрдЦреНрдп рджреНрд╡рд╛рд░ рдкрд░ рдкрд╣реБрдБрдЪрддреЗ рд╣реА рдЙрд╕реЗ рдПрдХ рд╡рд┐рдЪрд╛рд░ рд╕реВрдЭрд╛ред рдкрддреНрд░ рдХреЛ рд╡рд╣ рдЫреБрдЯреНрдЯреА рдХреЗ рдмрд╛рдж рдкреНрд░рдзрд╛рдирд╛рдзреНрдпрд╛рдкрдХ рдорд╣реЛрджрдп рдХреЛ рджреЗрдЧрд╛ред рдПрдХ рдореМрдХрд╛ рд╣реИ, рдЗрд╕ рдмреАрдЪ рдкрддреНрд░ рдХреА рдпрдерд╛рд░реНрдерддрд╛ рдкреНрд░рдорд╛рдг рдХрд░рдиреЗ рдЬреИрд╕реА рд╡рд╣ рдХреБрдЫ рдХрд░ рд╕рдХрддрд╛ рд╣реИред

рдЕрдкрдиреА рдХрдХреНрд╖рд╛ рдХреЗ рджрд░рд╡рд╛рдЬреЗ рдкрд░ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдЦрдбрд╝рд╛ рдерд╛ред рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдЕрдВрдХрдЧрдгрд┐рдд рдкрдврд╝рд╛ рд░рд╣реЗ рдереЗред рдЙрдиреНрд╣реЛрдВрдиреЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреА рдУрд░ рджреЗрдЦрд╛ред рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЛ рдЙрдореНрдореАрдж рдереА рдХрд┐ рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдЙрд╕реЗ рдмреБрд░реА рддрд░рд╣ рдлрдЯрдХрд╛рд░реЗрдВрдЧреЗред

рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдмреЛрд▓реЗ, “рддреБрдореНрд╣рд╛рд░реЗ рдЖрдиреЗ рдореЗрдВ рдЖрдзрд╛ рдШрдВрдЯрд╛ рд╡рд┐рд▓рдВрдм рд╣реБрдЖ рд╣реИред”
рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдмреЛрд▓рд╛, “рд╕рд░, рдореЗрд░реЗ рд╕рд┐рд░ рдореЗрдВ рджрд░реНрдж рдерд╛ ред ”
“рддреЛ, рдлрд┐рд░ рдЖрдпреЗ рдХреНрдпреЛрдВ?”
рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдХреА рдУрд░ рд╕реЗ рдпрд╣ рдПрдХ рдЕрдкреНрд░рддреНрдпрд╛рд╢рд┐рдд рдкреНрд░рд╢реНрди рдерд╛ ред

рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдмреЛрд▓рд╛, “рдореЗрд░реЗ рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдХрд╛ рдХрд╣рдирд╛ рд╣реИ рдХрд┐, рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдореЗрдВ рдЕрдиреБрдкрд╕реНрдерд┐рдд рд╣реЛрдирд╛ рдореЗрд░реЗ рд▓рд┐рдП рдЙрдЪрд┐рдд рдирд╣реАрдВ рд╣реИ, рд╕рд░ ред”
рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдкреНрд░рд╕рдиреНрди рджрд┐рдЦрд╛рдИ рджрд┐рдпреЗред “рддреБрдореНрд╣рд╛рд░реЗ рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдиреЗ рдареАрдХ рд╣реА рдХрд╣рд╛ рд╣реИред рд╣рдореЗрдВ рдЙрди рдЬреИрд╕реЗ рдФрд░ рднреА рдЕрдиреЗрдХ рдорд╛рддрд╛-рдкрд┐рддрд╛ (рдЕрднрд┐рднрд╛рд╡рдХ ) рдЪрд╛рд╣рд┐рдПред ”
“рдУрд╣ рдмреЗрдЪрд╛рд░рд╛ !” рд╕реНрд╡рд╛рдореА рд╕реЛрдЪрдиреЗ рд▓рдЧрд╛ “рдЖрдк рдирд╣реАрдВ рдЬрд╛рдирддреЗ рд╣реИрдВ рдХрд┐ рдореЗрд░реЗ рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдиреЗ рдЖрдкрдХреЗ рдкреНрд░рддрд┐ рдХреНрдпрд╛ рдХрд┐рдпрд╛ рд╣реИ?”

“рдареАрдХ рд╣реИ, рддреБрдо рдЕрдкрдиреЗ рд╕реНрдерд╛рди рдкрд░ рдЬрд╛рдХрд░ рдмреИрдареЛред”
рд╕реНрд╡рд╛рдореА рджреБрдГрдЦреА рдорди рд╕реЗ рдмреИрда рдЧрдпрд╛ред рдЙрд╕рдиреЗ рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдЬреИрд╕рд╛ рд╕рдЬреНрдЬрди рд╡реНрдпрдХреНрддрд┐ рдХрднреА рдирд╣реАрдВ рджреЗрдЦрд╛ рдерд╛ред
рд╢рд┐рдХреНрд╖рдХ рдорд╣реЛрджрдп, рдЧреГрд╣-рдХрд╛рд░реНрдп рдХреА рдЬрд╛рдВрдЪ рдХрд░ рд░рд╣реЗ рдереЗред рд╕реНрд╡рд╛рдореА рд╕реЛрдЪ рд░рд╣рд╛ рдерд╛ рдХрд┐ рдпрд╣реА рдПрдХ рд╕рдордп рд╣реИ рдЬрдм рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдХреЛ рдХреНрд░реБрджреНрдз рдХрд┐рдпрд╛ рдЬрд╛ рд╕рдХрддрд╛ рд╣реИред рдХрд┐рдиреНрддреБ рдЖрдЬ рд╡рд╣ рдмрд╣реБрдд рд╣реА рд╢рд╛рдиреНрдд рджрд┐рдЦ рд░рд╣реЗ рд╣реИред

“рд╕реНрд╡рд╛рдореАрдирд╛рдерди, рддреБрдореНрд╣рд╛рд░рд╛ рдШрд░ рдХрд╛ рдХрд╛рдо (рдЧреГрд╣-рдХрд╛рд░реНрдп) рдХрд╣рд╛рдБ рд╣реИ?” “рд╕рд░ рдореИрдВ рдЕрдкрдирд╛ рдШрд░ рдХрд╛ рдХрд╛рдо рдирд╣реАрдВ рдХрд░ рдкрд╛рдпрд╛”, рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдХрд╣рд╛ ред “рдХреНрдпреЛрдВ-рд╕рд┐рд░ рдореЗрдВ рджрд░реНрдж ?” рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдореЗрдВ рдкреВрдЫрд╛ред
“рд╣рд╛рдБ, рд╕рд░ ред’
“рдареАрдХ рд╣реИ, рдмреИрдареЛ’, рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдмреЛрд▓реЗ ред

рд╢рд╛рдо 4.30 рдмрдЬреЗ рдЬрдм рдЫреБрдЯреНрдЯреА рдХреА рдШрдВрдЯреА рдмрдЬреА рддрдм рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдЕрдкрдиреА рдХрд┐рддрд╛рдм-рдХрд╛рдкрд┐рдпрд╛рдБ рдЙрдард╛рдпреА рдФрд░ рдкреНрд░рдзрд╛рдирд╛рдзреНрдпрд╛рдкрдХ рдорд╣реЛрджрдп рдХреЗ рдХрдорд░реЗ рдХреА рдУрд░ рджреМрдбрд╝рд╛ред рдХрдорд░реЗ рдореЗрдВ рддрд╛рд▓рд╛ рд▓рдЧрд╛ рджреЗрдЦрд╛ред рдЪрдкрд░рд╛рд╕реА рдиреЗ рдЙрд╕реЗ рдмрддрд╛рдпрд╛ рдХрд┐ рдкреНрд░рдзрд╛рдирд╛рдзреНрдпрд╛рдкрдХ рдорд╣реЛрджрдп рдПрдХ рд╕рдкреНрддрд╛рд╣ рдХреА рдЫреБрдЯреНрдЯреА рдкрд░ рд╣реИрдВред рдкрддреНрд░ рд▓рд┐рдпреЗ рд╣реБрдП рдШрд░ рдореЗрдВ рдкреНрд░рд╡реЗрд╢ рдХрд░рддреЗ рд╣реА рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдиреЗ рдЙрд╕рд╕реЗ рдХрд╣рд╛ рдХрд┐, “рдореИрдВ рдЬрд╛рдирддрд╛ рдерд╛ рддреБрдо рдЗрд╕реЗ рдЬрдорд╛ рдирд╣реАрдВ рдХрд░реЛрдЧреЗред’ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдмреЛрд▓рд╛, “рдкреНрд░рдзрд╛рдирд╛рдзреНрдпрд╛рдкрдХ рдорд╣реЛрджрдп рддреЛ рдЫреБрдЯреНрдЯреА рдкрд░ рд╣реИрдВредтАЭ

рдкрд┐рддрд╛ рдиреЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рд╕реЗ рд╡рд╣ рдкрддреНрд░ рдЫреАрди рд▓рд┐рдпрд╛ рдФрд░ рдЙрд╕реЗ рдлрд╛рдбрд╝ рдбрд╛рд▓рд╛ред
тАЬрд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдпрджрд┐ рдкреБрдирдГ рдлрдЯрдХрд╛рд░реЗрдВ рднреА рддреЛ рддреБрдо рдХрднреА рдореБрдЭрд╕реЗрдВ рд╕рд╣рд╛рдпрддрд╛ рдорд╛рдВрдЧрдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдордд рдЖрдирд╛, рддреБрдо рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдХреЗ рд╣реА рдпреЛрдЧреНрдп рд╣реЛ, рдЙрдиреНрд╣реЛрдВрдиреЗ рдХрд╣рд╛ ред

Class 10 English Text Book Wbbse

Lesson – 1 Father’s Help Comprehension Exercises

7. Choose The Correct Alternative To Complete The Following Sentences:

Question 1. When Swami entered the class, Samuel was teaching (рдЬрдм рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдХрдХреНрд╖рд╛ рдореЗрдВ рдкреНрд░рд╡реЗрд╢ рдХрд┐рдпрд╛, рддреЛ рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдкрдврд╝рд╛ рд░рд╣реЗ рдереЗ……….)

  1. History
  2. Arithmetic
  3. Science
  4. Geography

Answer: 2. Arithmetic

Question 2. Swami was late to school by (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЛ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдЖрдиреЗ рдореЗрдВ рджреЗрд░ рд╣реБрдИ ………..)

  1. Half an hour
  2. An hour
  3. Two hours
  4. Three hours

Answer: 1. Half an hour

Question 3. The headmaster was on a leave for one (рдкреНрд░рдзрд╛рдирд╛рдзреНрдпрд╛рдкрдХ рдЫреБрдЯреНрдЯреА рдкрд░ рдереЗ рдПрдХ рдХреЗ рд▓рд┐рдП)

  1. Day
  2. Month
  3. Year
  4. Week

Answer: 4. Week

FatherтАЩS Help Class 10 English Bliss Textbook Answers

8. Complete The Following Sentences With Information From The Text:

1. As Swami entered the school gate, an idea occurred to him.
( рдЬреНрдпреЛрдВрд╣реА рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдкреНрд░рд╡реЗрд╢ рдХрд┐рдпрд╛ рдЙрд╕рдХреЗ рдорди рдореЗрдВ рдПрдХ рд╡рд┐рдЪрд╛рд░ рдЖрдпрд╛)

2. Swami stood at the entrance to his class.
(рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдЦрд░рд╛ рдерд╛ рдЕрдкрдиреА рдХрдХреНрд╖рд╛ рдХреЗ рдкреНрд░рд╡реЗрд╢ рджреНрд╡рд╛рд░ рдкрд░)

3. Father snatched the letter away from Swami and tore it up.
(рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдиреЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рд╕реЗ рдкрддреНрд░ рдЫреАрдирд╛ рдПрд╡рдВ рдЗрд╕реЗ рдлрд╛рдбрд╝ рджрд┐рдпрд╛ ред)

9. Fill In The Chart With Information From The Text:

Class 10 English Text Book Wbbse

Cause Effect
He had a headache┬а (рдЙрд╕реЗ рд╕рд░рджрд░реНрдж рдерд╛ ред) Swami did not do his homework. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдЕрдкрдирд╛ рдЧреГрд╣рдХрд╛рд░реНрдп рдирд╣реАрдВ рдХрд┐рдпрд╛ ред)
Swami never met anyone as good as Samuel. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдХреЗ рдЬрд┐рддрдиреЗ рдЕрдЪреНрдЫреЗ рдЕрдиреНрдп рдХрд┐рд╕реА рд╕реЗ рдирд╣реАрдВ рдорд┐рд▓рд╛ рдерд╛ ред) Swami satdown feeling sad. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдЙрджрд╛рд╕ рдмреИрдард╛ рдерд╛ ред)
Headmaster had gone on a week’s leave. (рдкреНрд░рдзрд╛рдирд╛рдзреНрдпрд╛рдкрдХ рдПрдХ рд╕рдкреНрддрд╛рд╣ рдХреА рдЫреБрдЯреНрдЯреА рдкрд░ рдЧрдпреЗ рдереЗ ред) Swami could not deliver the letter. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдкрддреНрд░ рдирд╣реАрдВ рджреЗ рдкрд╛рдпрд╛ред)

 

Grammar In Use

10. Choose The Correct Alternative To Complete The Following Sentences:

Question 1. Rina (take/takes/took) the bus to school every day.
Answer: Takes

Question 2. Last Monday, while we (was watching/have been watching/were watching) the television, the electricity went off.
Answer: we’re watching

Question 3. By this time tomorrow they (will have left/will have left/will have left).
Answer: Will have left.

 

11. Fill In The Blanks With Appropriate Articles And Prepositions :

Question Arifa, the younger_____the two girls, has cracked IIT, while____ older one is____engineer a multinational company.
Answer: of, the, an, in.

Class 10 English Text Book Wbbse

Lesson – 1 Father’s Help Writing Activities

12. Write a letter to the editor of a newspaper (within 100 words) about the problems faced by commuters due to the reckless driving of vehicles.
Answer:

To
The Editor
The Telegraph.
Kolkata-700001

Subject: Reckless driving of vehicles

Sir,

I shall be highly obliged if you allow me some space in your popular daily to ventilate my grave concern about the danger caused by reckless driving.

Nowadays traveling by buses and minibusses has become a matter of great concern. The drivers of public vehicles very often indulge in reckless driving. Overtak- ing has become a passion with them. They care a hang about the traffic rules.

There are traffic police on road but they utterly fail to control the ill-spirited drivers. This suggests that there is an unholy alliance between the traffic police and the erring drivers.

As a result of all these the number of road accidents has increased alarmingly. Under this circumstance, I would like to draw the attention of competent authorities, so that they take stringent steps to put a stop to this menace.

Lower Chelidanga
Asansol
Feb 04, 2016

Yours faithfully
Rahul Gupta

Wbbse English Solution Class 10

Lesson – 1 Father’s Help Additional Textual Questions& Answers: Unit-1

1. Choose The Correct Alternative To Complete The Following Sentences: (рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рд╡рд╛рдХреНрдпреЛрдВ рдХреЛ рдкреВрд░рд╛ рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╕рд╣реА рд╡рд┐рдХрд▓реНрдк рдЪреБрдиреЗрдВред)

Question 1. The person who forced swami to go to school was :- (рдЬрд┐рд╕ рд╡реНрдпрдХреНрддрд┐ рдиреЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЛ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдЬрд╛рдиреЗ рдХреЛ рдмрд╛рдзреНрдп рдХрд┐рдпрд╛….. рдереЗ ред)

  1. His father
  2. Samuel
  3. His mother
  4. He himself

Answer: 1. His father

Question 2. Swami was suffering from :-(рд╕реНрд╡рд╛рдореАтАжтАжтАжрд╕реЗ рдкреАрдбрд╝рд┐рдд рдерд╛ ред)

  1. Stomach pain
  2. Fever
  3. Cold
  4. Headache

Answer: 4. Headache

Question 3. Swami wailed that he had a headache at- (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рд╢реЛрдХ рд╡реНрдпрдХреНрдд рдХрд┐рдпрд╛ рдХрд┐ рдЙрд╕реЗ рд╕рд┐рд░рджрд░реНрдж рдерд╛тАжтАжтАжрдмрдЬреЗ ред)

  1. 9:30
  2. 9:00
  3. 8:00
  4. 8:30

Answer: 2. 9:00

Question 4. It seemed to swami that only a moment ago it was – (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЛ рдРрд╕рд╛ рдкреНрд░рддреАрдд рд╣реБрдЖ рдорд╛рдиреЛ рдПрдХ рдХреНрд╖рдг рдкрд╣рд▓реЗ рд╣реА рддреЛ …….. рдерд╛ ред )

  1. Sunday
  2. Saturday
  3. Friday
  4. Wednesday

Answer: 3. Friday

Question 5. That swami might stay at home was suggested by :- (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдШрд░ рдореЗрдВ рдард╣рд░ рд╕рдХрддрд╛ рдерд╛ рдпрд╣ рд╕реБрдЭрд╛рд╡ рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ рджрд┐рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ рдерд╛ ред)

  1. Mother
  2. Father
  3. Uncle
  4. Aunt

Answer: 1. Mother

Question 6. Swami found his father’s behaviour – (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдЕрдкрдиреЗ рдкрд┐рддрд╛ рдХреЗ рд╡реНрдпрд╡рд╣рд╛рд░ рдХреЛ рдкрд╛рдпрд╛ред)

  1. As much as normal
  2. Funny
  3. Painful
  4. Beyond expectation

Answer: 4. Beyond expectation

Question 7. Swaminathan gave the excuse of headache: – (рд╕реНрд╡рд╛рдореАрдирд╛рдерди рдиреЗ рд╕рд┐рд░рджрд░реНрдж рдХрд╛ рдмрд╣рд╛рдирд╛ рдХрд┐рдпрд╛…………рдмрд╛рд░) ред

  1. Once
  2. Never
  3. Thrice
  4. Twice

Answer: 3. Thrice.

FatherтАЩS Help Class 10 English Wbbse Question Answers

Question 8. Immediately after he woke up, swami:-

  1. Claimed that he had a headache
  2. Realized that it was Monday
  3. Met his father
  4. Was scolded by his father

Answer: 2. Realised that it was Monday

Question 9. Swami’s mother-

  1. Was angry
  2. Was very strict
  3. Asked him to go to school
  4. Asked him to stay back home

Answer: 4. Asked him to stay back home

Question 10. On hearing that swami had a headache his father was – (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЛ рд╕рд┐рд░рджрд░реНрдж рдерд╛ рдпрд╣ рд╕реБрдирдХрд░ рдЙрд╕ рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛ 1)

  1. Sad
  2. Worried
  3. Angry
  4. Indifferent

Answer: 3. Angry

Question 11. After hearing that swami could not go to school so late his father- (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдЗрддрдиреА рджреЗрд░ рд╕реЗ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдирд╣реАрдВ рдЬрд╛ рд╕рдХрддрд╛ рдерд╛ рдпрд╣ рд╕реБрдирдХрд░ рдЙрд╕рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛рдЬреА …….) ред

  1. Decided to meet his teacher
  2. Appeared to be worried
  3. Still insisted he goes to school
  4. Stopped insisting he goes to school

Answer: 3. Still insisted him to go to school (рдлрд┐рд░ рднреА рдЙрд╕рдХреЗ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдЬрд╛рдиреЗ рдкрд░ рдЬреЛрд░ рджрд┐рдпрд╛)ред

Question 12. What swami emphasized about samuel was his – (рд╕реИрдореНрдпреБрдЕрд▓ рдХреЗ рдмрд╛рд░реЗ рдореЗрдВ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдЬрд┐рд╕ рдмрд╛рдд рдкрд░ рдЬреЛрд░ рджрд┐рдпрд╛ рд╡рд╣ рдмрд╛рдд рдереА..)ред

  1. Love
  2. Hatred
  3. Indifference
  4. Anger

Answer: 4. Anger

Question 13. The story was written by- (рдХрд╣рд╛рдиреА рд▓рд┐рдЦреА рдЧрдпреА рд╣реИ рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ )

  1. R. K. Narayan
  2. O. Henry
  3. K. M. Munshi
  4. M. K. Narayanan

Answer: 2. R. K. Narayan.

Wbbse English Solution Class 10

Question 14. The name of the story is –

  1. Teacher’s help
  2. Mother’s help
  3. Father’s help
  4. Sister’s help

Answer: 3. Father’s help.

Question 15. At 9:30 am, swami should have been in the

  1. Market
  2. School
  3. House
  4. Playground

Answer: 3. School.

Question 16. Swaminathan-

  1. Liked to lie in bed
  2. Liked to go to school
  3. Did not like to lie in bed at all
  4. Did not like to go to school

Answer: 2. Did not like to go to school.

Question 17. Swami remembered – it was Monday. ….. рд╕реЛрдорд╡рд╛рд░ рдерд╛ ред)

  1. With a shudder
  2. With a cry
  3. With joy
  4. With sorrow

Answer: 1. With a shudder.

Question 18. While lying in bed swami thought that only a moment ago it was-(рд╣реБрдП рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдПрдХ рдХреНрд╖рдг рдкрд╣рд▓реЗ рд╡рд┐рдЪрд╛рд░ рдХрд┐рдпрд╛ рдХрд┐ рдерд╛ ред )

  1. Sunday
  2. Monday
  3. Friday
  4. Saturday

Answer: 3. Friday.

Question 19. Swaminathan complained of headache at (рд╕реНрд╡рд╛рдореАрдирд╛рдерди рдиреЗ рд╕рд░ рджрд░реНрдж рдХреА рд╢рд┐рдХрд╛рдпрдд рдХреА….. рдмрдЬреЗ)

  1. 9 Am
  2. 9 Pm
  3. 10 Am
  4. 9:30 Am

Answer: 1. 9 Am.

Question 20. Swami hoped he didn’t have to go to

  1. Hospital
  2. The doctor
  3. Police station
  4. To school

Answer: 4. To school.

Question 21. Swaminathan first complained of headaches to his

  1. Headmaster
  2. Father
  3. Teacher
  4. Mother

Answer: 4. Mother

Question 22. Swaminathan’s mother was –

  1. Strict
  2. Unkind
  3. Generous
  4. Quarrelsome

Answer: 3. Generous.

Wbbse English Solution Class 10

Question 23. At nine o’clock swami –

  1. Wailed
  2. Laughed
  3. Snifled
  4. Smiled

Answer: 1. Wailed.

Question 24. That swami might stay at home was suggested by his – рдерд╛; рдпрд╣ рд╕реБрдЭрд╛рд╡ рдЙрд╕рдХреА …….. рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ рджрд┐рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ ред)

  1. Teacher
  2. Father
  3. Private tutor
  4. Mother

Answer: 4. Mother.

Question 25. The students joined the prayer at swami’s school at (at face рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд░реНрдереАрдЧрдг рдкреНрд░рд╛рд░реНрдердирд╛ рдореЗрдВ рд╕рдореНрдорд┐рд▓рд┐рдд рд╣реЛрддреЗ рдереЗрдмрдЬреЗ)

  1. 10.00 a.m.
  2. 9.00 am.
  3. 10.30 a.m.
  4. 9.30 a.m.

Answer: 4. 9.30 a.m.

Wbbse Solutions For Class 10 English Bliss Lesson 1

Question 26. Swami was lying at 9.30 in – (рд╕реНрд╡рд╛рдореА 9.30 рдмрдЬреЗ рд▓реЗрдЯрд╛ рд╣реБрдЖ рдерд╛………)

  1. Servant’s room
  2. Mother’s room
  3. The drawing room
  4. Father’s room

Answer: 3. Mother’s room.

Question 27. Swaminathan last went to school on (рд╕реНрд╡рд╛рдореАрдирд╛рдерди рдЕрдВрддрд┐рдо рдмрд╛рд░ (рдкрд┐рдЫрд▓реА рдмрд╛рд░ ) рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдЧрдпрд╛ рдерд╛ ……….. рдХреЛ)

  1. Saturday
  2. Sunday
  3. Monday
  4. Friday

Answer: 4. Friday.

Question 28. Swaminathan’s father advised swami to loaf about less on рдиреЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЛ рдХреЛ рдХрдо рдШреВрдордиреЗ-рдлрд┐рд░рдиреЗ рдХреА рд╕рд▓рд╛рд╣ рджреА )

  1. Fridays
  2. Mondays
  3. Sundays
  4. Tuesdays

Answer: 3. Sundays.

Question 29. Father commented it was (рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдиреЗ рдордВрддрд╡реНрдп (рдЯрд┐рдкреНрдкрдгреА) рдХрд┐рдпрд╛ рдХрд┐ рдпрд╣тАж.. рдерд╛ ред )

  1. Nonsense
  2. Reasonable
  3. Possible
  4. Expected

Answer: 1. Nonsense.

Question 30. Swami knew that his father was very-

  1. Strict
  2. Indulgent
  3. Clever
  4. Angry

Answer: 1. Strict.

Question 31. Samuel was – (рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдереЗ…….)

  1. A student
  2. A teacher
  3. A principal
  4. A headmaster

Answer: 2. A teacher.

Question 32. Swami’s father said swami must-рдЪрд╛рд╣рд┐рдПред)

  1. Study at home
  2. Stay at home
  3. Have to go to school
  4. Loaf about.

Answer: 3. Have to go to school.

Question 33. Here ‘loaf about’ signifies-(‘loaf about’……….)

  1. Wasting time
  2. Buy a loaf of bread
  3. Going to bed
  4. A ruffian

Answer: 1. Wasting time.

Wbbse English Solution Class 10

Question 34. Swami told his father that if he was late in the class his teacher would— рдиреЗ рдЕрдкрдиреЗ рдкрд┐рддрд╛ рд╕реЗ рдХрд╣рд╛ рдХрд┐ рдпрджрд┐ рд╡рд╣ рдЕрдкрдиреА рдХрдХреНрд╖рд╛ рдореЗрдВ рд╡рд┐рд▓рдореНрдм рд╕реЗ рдЬрд╛рдПрдЧрд╛ рддреЛ рдЙрд╕рдХреЗ рд╢рд┐рдХреНрд╖рдХ рдЙрд╕реЗ .. рдХрд░реЗрдВрдЧреЗред)

  1. Scold him
  2. Drive him out
  3. Make him stand on the bench
  4. Beat him

Answer: 1. Scold him.

Question 35. According to the swami, even the headmaster feared – рднреА………… рд╕реЗ рдбрд░рддреЗ рдереЗ ред)

  1. Students
  2. Samuel
  3. Swami’s father
  4. None of them

Answer: 2. Samuel

Question 36. Swami’s father wanted to know from swami the name of – рд╕реЗ…… рдХрд╛ рдирд╛рдо рдЬрд╛рдирдирд╛ рдЪрд╛рд╣рд╛ ред)

  1. The teacher
  2. The peon
  3. The Secretary
  4. The headmaster

Answer: 1. The teacher.

Question 37. Father ordered swami to go to school because it was – рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдЬрд╛рдиреЗ рдХреА рдЖрдЬреНрдЮрд╛ рджреА рдХреНрдпреЛрдВрдХрд┐ рдпрд╣ рдереА

  1. Mother’s fault
  2. Swami’s fault
  3. Father’s fault
  4. Teacher’s fault

Answer: 2. Swami’s fault.

Question 38. According to swami samuel was especially angry with those students who were – (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдЕрдиреБрд╕рд╛рд░ рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдЙрди рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд░реНрдерд┐рдпреЛрдВ рдкрд░ рд╡рд┐рд╢реЗрд╖ рд░реВрдк рд╕реЗ рдХреНрд░реЛрдзрд┐рдд рд╣реЛрддреЗ рдереЗ рдЬреЛ ………. рдереЗ ред)

  1. Unhealthy
  2. Attentive
  3. Late-comers
  4. Inattentive

Answer: 3. Late-comers.

Question 39. In Swami’s words, the ‘very angry man’ refers to -(and pret it aft рд╡реНрдпрдХреНрддрд┐’ рд╕рдВрдХреЗрдд рдХрд░рддрд╛ рд╣реИ ……….. рдХреА рдУрд░ )

  1. The teacher
  2. His father
  3. The headmaster
  4. Samuel

Answer: 4. Samuel.

2. State Wheather The Following Statements Are True Or False. Provide Sentences/ Phrases/Words In Support Of Your Answer:

Question 1. Swami was confident that samuel would behave well with him. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЛ рд╡рд┐рд╢реНрд╡рд╛рд╕ рдерд╛ рдХрд┐ рд╕реИрдореНрдпреБрдЕрд▓ рдЙрд╕рдХреЗ рд╕рд╛рде рдЕрдЪреНрдЫрд╛ рд╡реНрдпрд╡рд╣рд╛рд░ рдХрд░реЗрдВрдЧреЗред)
Supporting statement: “He will scold me if I say so.”
Answer: False

Question 2. Mother ordered swami to go to school. рдорд╛рдБ рдиреЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЛ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдЬрд╛рдиреЗ рдХреА рдЖрдЬреНрдЮрд╛ рджреА ред)
Supporting statement: Mother generously suggested that Swami might stay at home.
Answer: False

Question 3. Swami was lying in his father’s room. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдЕрдкрдиреЗ рдкрд┐рддреНрддрд╛ рдХреЗ рдХрдорд░реЗ рдореЗрдВ рд▓реЗрдЯрд╛ рд╣реБрдЖ рдерд╛ ред )
Supporting statement: Swami was lying on the bench in Mother’s room.
Answer: False

Question 4. According to swami’s father, swami was himself to be blamed for being late.(рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛ рдХреЗ рдЕрдиреБрд╕рд╛рд░, рджреЗрд░ рд╣реЛрдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╕реНрд╡рд╛рдореА рд╕реНрд╡рдпрдВ рдЬрд┐рдореНрдореЗрд╡рд╛рд░ рдерд╛ ред )
Supporting statement: It is your fault.
Answer: True

Question 5. Swami was delighted to realize that it was Monday morning. (рдХрд░рдХреЗ рдкреНрд░рд╕рдиреНрди рдерд╛ рдХрд┐ рдпрд╣ рд╕реЛрдорд╡рд╛рд░ рдХреА рд╕реБрдмрд╣ рдереА ред )
Supporting statements: “Swami realized with a shudder that it was Monday morning.”
Answer: False

Question 6. Swami was disappointed that he would have to go to school. (рдЙрд╕реЗ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдЬрд╛рдирд╛ рдкрдбрд╝реЗрдЧрд╛ред)
Supporting statement: Swami hoped he didn’t have to go to school.
Answer: False

Question 7. On Monday morning, Swaminathan was lying on a bench. (at y рд╕реНрд╡рд╛рдореАрдирд╛рдерди рдмреЗрдВрдЪ рдкрд░ рд▓реЗрдЯрд╛ рд╣реБрдЖ рдерд╛ ред)
Supporting statement: “Lying in bed, Swami………….it was Monday morning.
Answer: False

Question 8. Swami’s mother did not allow Swami to stay at home. рдкрд░ рдард╣рд░рдиреЗ рдХреА рдЕрдиреБрдорддрд┐ рдирд╣реАрдВ рджреАред)
Supporting statement: Mother generously suggested that Swami might stay at home.
Answer: False

Question 9. At 9.30 Swami should have been in the school prayer hall. (9:30 рдХреЛ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдХреЗ рдкреНрд░рд╛рд░реНрдердирд╛ рдХрдХреНрд╖ рдореЗрдВ рд╣реЛрдирд╛ рдЪрд╛рд╣рд┐рдП рдерд╛ ред )
Supporting statement: At 9.30 he ought to have been in the school prayer hall.
Answer: True

Question 10. Swami told his father that he had a toothace. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдЕрдкрдиреЗ рдкрд┐рддрд╛ рдЬреА рд╕реЗ рдХрд╣рд╛ рдХрд┐ рдЙрд╕реЗ рджрд╛рдБрдд рдореЗрдВ рджрд░реНрдж рд╣реИ ред)
Supporting statement: “Father asked him……………… Headache, Swami replied”
Answer: False

FatherтАЩS Help Class 10 English Summary Wbbse

Question 11. Mother was soft-hearted. (рдорд╛рдБ рдХреЛрдорд▓ рд╣реГрджрдп рдХреА рдереАред)
Supporting statement: Mother generously suggested that Swami might stay at home.
Answer: True

Question 12. Swami’s father rebuked Swami and ordered him to be ready to leave for school. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛ рдЬреА рдиреЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЛ рдбрд╛рдБрдЯрд╛ рдФрд░ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдЬрд╛рдиреЗ рдХреА рдЖрдЬреНрдЮрд╛ рджрд┐рдпрд╛ ред)
Supporting statement: “Nonsense! Dress up and go. ”
Answer: True

Question 13. Father said, “Sensible boy ! Dress up and go.” (рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдиреЗ рдХрд╣рд╛, “рд╕рдордЭрджрд╛рд░ рд▓рдбрд╝рдХреЗ ! рдкреЛрд╢рд╛рдХ рдкрд╣рдиреЛ рдФрд░ рдЬрд╛рдУ ред)
Supporting statement: “Nonsense! Dress up and go. ”
Answer: False

Question 14. Swami’s father told Swami to loaf about less on Mondays. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛ рдЬреА рдиреЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЛ рд╕реЛрдорд╡рд╛рд░ рдХреЛ рдХрдо рдШреВрдордиреЗ-рдлрд┐рд░рдиреЗ рдХреЛ рдХрд╣рд╛ )
Supporting statement: “Loaf about less on Sundays.”
Answer: False

Question 15. Father changed his mind on Swami’s insistence. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреА рдЬрд┐рдж рдкрд░ рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдиреЗ рдЕрдкрдирд╛ рд╡рд┐рдЪрд╛рд░ рдмрджрд▓ рд▓рд┐рдпрд╛ ред)
Supporting statement: No amount of protest from Swami would make him change his mind.
Answer: False

Question 16. Swami’s first tactics came of no use – (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреА рдкрд╣рд▓реА рдпреБрдХреНрддрд┐ рд╡рд┐рдлрд▓ рд╣реЛ рдЧрдИ ред)
Supporting statement: “So he changed his tactics.”
Answer: True

Question 17. Swarni knew how lenient his father could be. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдЬрд╛рдирддрд╛ рдерд╛ рдХрд┐ рдЙрд╕рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛ рдХрд┐рддрдиреЗ рджрдпрд╛рд▓реБ рд╣реЛ рд╕рдХрддреЗ рдереЗ ред)
Supporting statement: “Swamis knew how strict his father could be.”
Answer: False

Question 18. Swami would be late to school for his own fault. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЛ рдЕрдкрдиреА рдЧрд▓рддреА рдХреЗ рдХрд╛рд░рдгрд╕реНрдХреВрд▓ рдЬрд╛рдиреЗ рдореЗрдВ рд╡рд┐рд▓рдореНрдм рд╣реБрдИ ред)
Supporting statement: “It is your own fault.”
Answer: True

Question 19. According to Swami Samuel was a very gentle man. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдЕрдиреБрд╕рд╛рд░ рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдмрд╣реБрдд рд╣реА рд╡рд┐рдирдореНрд░ рдереЗ ред)
Supporting statement: “He is a very angry man.”
Answer: False

Question 20. He is especially angry with the boys who do not come in time. (рд╡реЗ рд╡рд┐рд╢реЗрд╖ рдХрд░ рдЙрди рд▓рдбрд╝рдХреЛрдВ рдкрд░ рдХреНрд░реБрджреНрдз рд╣реЛрддреЗ рд╣реИрдВ рдЬреЛ рд╕рдордп рдкрд░ рдирд╣реАрдВ рдЖрддреЗ рд╣реИрдВред)
Supporting statement: He is especially angry with boys who come in late.
Answer: True

Question 21. Swami didn’t want to go late to Samuel’s class. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдХреА рдХрдХреНрд╖рд╛ рдореЗрдВ рд╡рд┐рд▓рдореНрдм
рд╕реЗ рдирд╣реАрдВ рдЬрд╛рдирд╛ рдЪрд╛рд╣рддрд╛ рдерд╛ ред )
Supporting statement: “I wouldn’t like to go late to Samuel’s class.”
Answer: True

Question 22. Samuel was afraid of headmaster. (рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдкреНрд░рдзрд╛рдирд╛рдзреНрдпрд╛рдкрдХ рд╕реЗ рдбрд░рддреЗ рдереЗ ред)
Supporting statement: They say that even the headmaster is afraid of him.
Answer: False

3. Complete The Following Sentences With Information From The Text. (рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рд╡рд╛рдХреНрдпреЛрдВ рдХреЛ рдкреВрд░рд╛ рдХрд░реЗрдВ┬а

Question 1. With a shudder from bed Swami realized that (рд╡рд┐рд╕реНрддрд░ рдкрд░ рд╕реНрд╡рд╛рдореАрдирд╛рдерди рдиреЗ рдХрд╛рдБрдкрддреЗ рд╣реБрдП рдЕрдиреБрднрд╡ рдХрд┐рдпрд╛ рдХрд┐)
Answer: It was Monday morning. (рдпрд╣ рд╕реЛрдорд╡рд╛рд░ рдХреА рд╕реБрдмрд╣ рдереА ред)

Question 2. It seemed to Swami as if – (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЛ рдкреНрд░рддреАрдд рд╣реБрдЖ рдХрд┐ рдорд╛рдиреЛ – )
Answer: It was Friday a moment ago. (рдПрдХ рдкрд▓ рдкрд╣рд▓реЗ рд╢реБрдХреНрд░рд╡рд╛рд░ рдерд╛ ред)

Question 3. Swami hoped – (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдЖрд╢рд╛ рдХрд┐рдпрд╛ – )
Answer: that he didn’t have to go to school. (рдХрд┐ рдЙрд╕реЗ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдирд╣реАрдВ рдЬрд╛рдирд╛ рдкрдбрд╝реЗрдЧрд╛ред)

Question 4. Swaminathan wailed by saying. (рд╕реНрд╡рд╛рдореАрдирд╛рдерди рдиреЗ рд╡рд┐рд▓рд╛рдк рдХрд░рддреЗ рд╣реБрдП рдХрд╣рд╛ )
Answer: “I have an headache”. (“рдореЗрд░реЗ рд╕рд┐рд░ рдореЗрдВ рджрд░реНрдж рд╣реИред “)

Question 5. It was mother’s generous suggestions (рдорд╛рдБ рдХрд╛ рдЙрджрд╛рд░рддрд╛рдкреВрд░реНрдг рд╕реБрдЭрд╛рд╡ рдерд╛ )
Answer: that Swami might stay at home. (рдХрд┐ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдШрд░ рдкрд░ рд╣реА рдард╣рд░ рдЬрд╛рдПред)

Question 6. Swami was lying on the bench – (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдмреЗрдВрдЪ рдкрд░ рд▓реЗрдЯрд╛ рдерд╛ )
Answer: in Mother’s room. (рдорд╛рдБ рдХреЗ рдХрдорд░реЗ рдореЗрдВред)

Wbbse English Solution Class 10

Question 7. Swami would be without a headache on Monday – (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЛ рд╕реЛрдорд╡рд╛рд░ рдХреЛ рд╕рд░ рджрд░реНрдж рдирд╣реАрдВ рд╣реЛрддрд╛)
Answer: If he loafed about less on Sundays. (рдпрджрд┐ рд╡рд╣ рд░рд╡рд┐рд╡рд╛рд░ рдХреЛ рдХрдо рдШреВрдорддрд╛-рдлрд┐рд░рддрд╛ ред)

Question 8. The questions of Swami’s father to Swami was (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рд╕реЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛ рдХрд╛ рдкреНрд░рд╢реНрди рдерд╛)
Answer: “Have you no school today.” (“рдХреНрдпрд╛ рдЖрдЬ рддреБрдореНрд╣рд╛рд░рд╛ рд╕реНрдХреВрд▓ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ ? ” )

Question 9. Father advised Swami to tell his teacher (рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдиреЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЛ рд╕рд▓рд╛рд╣ рджрд┐рдпрд╛ рдХрд┐ рд╡рд╣ рдЕрдкрдиреЗ рд╢рд┐рдХреНрд╖рдХ рдХреЛ рдмрддрд╛рдП
Answer: that he had a headache and so he was late. (рдХрд┐ рдЙрд╕реЗ рд╕рд░ рджрд░реНрдж рдерд╛ рдЗрд╕рд▓рд┐рдП рдЙрд╕реЗ рд╡рд┐рд▓рдореНрдм рд╣реБрдЖ ред)

Question 10. The headmaster is afraid of Samuel because (рдкреНрд░рдзрд╛рдирд╛рдзреНрдпрд╛рдкрдХ рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рд╕реЗ рдбрд░рддреЗ рд╣реИрдВ рдХреНрдпреЛрдВрдХрд┐)
Answer: he is very angry. (рд╡реЗ рдмрд╣реБрдд рдХреНрд░реЛрдзреА рд╣реИрдВред)

Question 11. According to swami, he had (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдЕрдиреБрд╕рд╛рд░ рдЙрд╕реЗ рдерд╛ ред)
Answer: a headache (рд╕рд┐рд░рджрд░реНрдж) ред )

Question 12. Swami came to school because his father (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдЖрдпрд╛ рдХреНрдпреЛрдВрдХрд┐ рдЙрд╕рдХреЗ рдкрд┐рддреНрддрд╛ рдиреЗ)
Answer: Forced him (рдЙрд╕реЗ рдмрд╛рдзреНрдп рдХрд┐рдпрд╛ред)

Question 13. Mother suggested that(рдорд╛рдБ рдиреЗ рд╕реБрдЭрд╛рд╡ рджрд┐рдпрд╛ рдХрд┐ ………… )
Answer: Swami might stay at home. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдШрд░ рдореЗрдВ рдард╣рд░ рд╕рдХрддрд╛ рдерд╛ ред)

Question 14. Father asked swami if (рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдиреЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рд╕реЗ рдкреВрдЫрд╛ рдХрд┐ ……….)
Answer: He had no school that day. (рдХреНрдпрд╛ рдЙрд╕ рджрд┐рди рдЙрд╕реЗ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдирд╣реАрдВ рдЬрд╛рдирд╛ рдерд╛ред)

Question 15. By nature samuel was(рд╕реИрдореНрдпреБрдЕрд▓ рд╕реНрд╡рднрд╛рд╡ рд╕реЗ ……. рдереЗ ред)
Answer: Very angry (рдмрд╣реБрдд рдХреНрд░реЛрдзреА)ред

Question 16. Swami knew that his father (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдЬрд╛рдирддрд╛ рдерд╛ рдХрд┐ рдЙрд╕рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛)
Answer: was a strict man (рдПрдХ рд╕рдЦреНрдд рд╡реНрдпрдХреНрддрд┐ рдереЗ ред)

Question 17. Swami’s father asked him whether samuel (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛ рдиреЗ рдЙрд╕рд╕реЗ рдкреВрдЫрд╛ рдХрд┐ рдХреНрдпрд╛ рд╕реИрдореНрдпреВрдЕрд▓ -)
Answer: always scolded the students (рд╣рдореЗрд╢рд╛ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд░реНрдерд┐рдпреЛрдВ рдХреЛ рдбрд╛рдБрдЯрддреЗ рдереЗред)

Question 18. He is especially angry …… boys who come………. late. He is a very angry man.
Answer: with, in, a.

Question 19. It looked as though only………… moment ago it was Friday. Already Monday was here, he hoped he didn’t have………… go……. school.
Answer: a, to, too.

Question 20. Lying…………. bed, swami realized, shuddering that it was Monday morning.
Answer: on, with, a.

3. Answer The Following Questions.

Question 1. What is the full name of the writer ? (рд▓реЗрдЦрдХ рдХрд╛ рдкреВрд░рд╛ рдирд╛рдо рдХреНрдпрд╛ рд╣реИ? )
Answer: The full name of the writer is Rasipuram Krishnaswamy Narayan. (рд▓реЗрдЦрдХ рдХрд╛ рдкреВрд░рд╛ рдирд╛рдо рд░рд╛рд╢рд┐рдкреБрд░рдо рдХреГрд╖реНрдгрд╛рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдирд╛рд░рд╛рдпрдг рд╣реИ ред)

Question 2. Where has the story been taken from? (рдХрд╣рд╛рдиреА рдХрд╣рд╛рдБ рд╕реЗ рдЙрджреНрдзрдд рд╣реИ ?)
Answer: The story has been taken from ‘Malgudi Days’. (рдХрд╣рд╛рдиреА ‘рдорд╛рд▓рдЧреБрдбреА рдбреЗрдЬ’ рд╕реЗ рдЙрджреНрдзрдд рд╣реИред)

Question 3. Where was Swaminathan lying ? (рд╕реНрд╡рд╛рдореАрдирд╛рдерди рдХрд╣рд╛рдБ рд▓реЗрдЯрд╛ рд╣реБрдЖ рдерд╛ ? )
Answer: Swaminathan was lying in bed. (рд╕реНрд╡рд╛рдореАрдирд╛рдерди рдмрд┐рд╕реНрддрд░ рдкрд░ рд▓реЗрдЯрд╛ рд╣реБрдЖ рдерд╛ред)

Question 4. What did Swami realize lying in bed ? (рдмрд┐рд╕реНрддрд░ рдкрд░ рд▓реЗрдЯреЗ рд╣реБрдП рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдХреНрдпрд╛ рдЕрдиреБрднрд╡ рдХрд┐рдпрд╛?)
Answer: Lying in bed Swami realized that it was Monday Morning. (рдмрд┐рд╕реНрддрд░ рдкрд░ рд▓реЗрдЯреЗ рд╣реБрдП рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдЕрдиреБрднрд╡ рдХрд┐рдпрд╛ рдХрд┐ рдпрд╣ рд╕реЛрдорд╡рд╛рд░ рдХреА рд╕реБрдмрд╣ рдереА ред)

Question 5. What did it seem to him while he was lying in bed ? (рдЬрдм рд╡рд╣ рдмрд┐рд╕реНрддрд░ рдкрд░ рд▓реЗрдЯрд╛ рд╣реБрдЖ рдерд╛ рддреЛ рдЙрд╕реЗ рдХреНрдпрд╛ рдкреНрд░рддреАрдд рд╣реБрдЖ ?)
Answer: While he was lying in bed, it seemed to Swami that a moment ago it was Friday. (рдЬрдм рд╡рд╣ рдмрд┐рд╕реНрддрд░ рдкрд░ рдкрдбрд╝рд╛ рд╣реБрдЖ рдерд╛ рддреЛ рдЙрд╕реЗ рдкреНрд░рддреАрдд рд╣реБрдЖ рдХрд┐ рдПрдХ рдХреНрд╖рдг рдкрд╣рд▓реЗ рддреЛ рд╢реБрдХреНрд░рд╡рд╛рд░ рдерд╛ ред)

Question 6. What did Swami hope ? (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдХреНрдпрд╛ рдЖрд╢рд╛ рдХрд┐рдпрд╛ ? )
Answer: Swami hoped that he did not have to go to shcool that day.(рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдЖрд╢рд╛ рдХрд┐рдпрд╛ рдХрд┐ рдЙрд╕реЗ рдЙрд╕ рджрд┐рди рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдирд╣реАрдВ рдЬрд╛рдирд╛ рдкрдбрд╝реЗрдЧрд╛ред)

Question 7. When did Swaminathan give a wail ? (рд╕реНрд╡рд╛рдореАрдирд╛рдерди рдХрдм рд░реЛ рдкрдбрд╝рд╛ ? )
Answer: Swaminathan gave a wail at 9 O’Clock in the morning. (рд╕реБрдмрд╣ 9 рдмрдЬреЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореАрдирд╛рдерди рд░реЛ рдкрдбрд╝рд╛ ред)

Question 8. To whom did Swaminathan first complain of his headache ? (рд╕реНрд╡рд╛рдореАрдирд╛рдерди рдиреЗ рд╕рд░реНрд╡рдкреНрд░рдердо рдХрд┐рд╕реЗ рдЕрдкрдиреЗ рд╕рд░рджрд░реНрдж рдХрд╛ рджреБрдГрдЦрдбрд╝рд╛ рд╕реБрдирд╛рдЪрд╛?)
Answer: Swaminathan first complained of his headache to his mother. (рд╕реНрд╡рд╛рдореАрдирд╛рдерди рдиреЗ рд╕рд░реНрд╡рдкреНрд░рдердо рдЕрдкрдиреА рдорд╛рдБ рдХреЛ рдЕрдкрдиреЗ рд╕рд░рджрд░реНрдж рдХрд╛ рджреБрдГрдЦрдбрд╝рд╛ рд╕реБрдирд╛рдпрд╛ред)

Wbbse English Solution Class 10

Question 9. What did mother do when Swami complained of headache ? (рдЬрдм рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рд╕рд░рджрд░реНрдж рдХрд╛ рджреБрдГрдЦрдбрд╝рд╛ рд╕реБрдирд╛рдпрд╛ рддреЛ рдЙрд╕рдХреА рдорд╛рдБ рдиреЗ рдХреНрдпрд╛ рдХрд┐рдпрд╛?)
Answer: Hearing of Swami’s headache, Mother suggested generously that he might stay back home. рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рд╕рд░рджрд░реНрдж рдХреЗ рдмрд╛рд░реЗ рдореЗрдВ рд╕реБрдирдХрд░ рдорд╛рдБ рдиреЗ рдЙрджрд╛рд░рддрд╛рдкреВрд░реНрд╡рдХ рд╕реБрдЭрд╛рд╡ рджрд┐рдпрд╛ рдХрд┐ рд╡рд╣ рдШрд░ рдкрд░ рдард╣рд░ рд╕рдХрддрд╛ рдерд╛ред)

Question 10. What sort of a woman was Swaminathan’s mother? (рд╕реНрд╡рд╛рдореАрдирд╛рдерди рдХреА рдорд╛рдБ рдХрд┐рд╕ рдкреНрд░рдХрд╛рд░ рдХреА рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рдереА ? )
Answer: Swaminathan’s mother was a generous woman by nature. (рд╕реНрд╡рд╛рдореАрдирд╛рдерди рдХреА рдорд╛рдБ рд╕реНрд╡рднрд╛рд╡ рд╕реЗ рдПрдХ рдЙрджрд╛рд░ рдорд╣рд┐рд▓рд╛рдВ рдереА ред)

Question 11. What did Swami do when it was time to be in the school prayer hall ? (рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдХреЗ рдкреНрд░рд╛рд░реНрдердирд╛ рдореЗрдВ рд╣реЛрдиреЗ рдХреЗ рд╕рдордп рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдХреНрдпрд╛ рдХрд┐рдпрд╛ ?)
Answer: At 9.30 Swami was lying on a bench in Mother’s room when it was time to be in the
school prayer hall. (рд╕реБрдмрд╣ 9.30 рдмрдЬреЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдЕрдкрдиреА рдорд╛рдБ рдХреЗ рдХрдорд░реЗ рдореЗрдВ рдПрдХ рдмреЗрдиреНрдЪ рдкрд░ рд▓реЗрдЯрд╛ рдерд╛ рдЬрдм рдЙрд╕реЗ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдХреЗ рдкреНрд░рд╛рд░реНрдердирд╛ рдореЗрдВ рд╣реЛрдиреЗ рдХрд╛ рд╕рдордп рдерд╛ ред

Question 12. What sort of a man was Swaminathan’s father ? (рд╕реНрд╡рд╛рдореАрдирд╛рдерди рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛ рдХреИрд╕реЗ рд╡реНрдпрдХреНрддрд┐ рдереЗ ? )
Answer: Swaminathan’s father was very strict. (рд╕реНрд╡рд╛рдореАрдирд╛рдерди рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛ рдмрд╣реБрдд рд╕рдЦреНрдд рд╡реНрдпрдХреНрддрд┐ рдереЗ ред)

Question 13. What did father ask Swami ? (рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдиреЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рд╕реЗ рдХреНрдпрд╛ рдкреВрдЫрд╛ ? )
Answer: Father asked Swami if he had no school that day. ( рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдиреЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рд╕реЗ рдкреВрдЫрд╛ рдХрд┐ рдХреНрдпрд╛ рдЖрдЬ рдЙрд╕рдХрд╛ рд╕реНрдХреВрд▓ рдирд╣реА рдерд╛ред)

Question 14. What was the order of Swami’s father ? (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдХреА рдХреНрдпрд╛ рдЖрдЬреНрдЮрд╛ рдереА ? )
Answer: Swami’s father ordered Swami to dress up and go to school. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдиреЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЛ рдкреЛрд╢рд╛рдХ рдкрд╣рдирдиреЗ рдПрд╡рдВ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдЬрд╛рдиреЗ рдХреА рдЖрдЬреНрдЮрд╛ рджреАред)

Question 15. How would Swami be without a headache on Monday according to his father? ( рдЙрд╕рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛ рдХреЗ рдЕрдиреБрд╕рд╛рд░ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рд╕реЛрдорд╡рд╛рд░ рдХреЛ рд╕рд░рджрд░реНрдж рд╕реЗ рдХреИрд╕реЗ рдмрдЪ рд╕рдХрддрд╛ рдерд╛ ? )
Answer: Swami’s father thought that Swami could be without a headache on Monday if he only loafed about less on Sundays. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдиреЗ рд╡рд┐рдЪрд╛рд░ рдХрд┐рдпрд╛ рдХрд┐ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рд╕реЛрдорд╡рд╛рд░ рдХреЛ рд╕рд░рджрд░реНрдж рд╕реЗ рдмрдЪ рд╕рдХрддрд╛ рдерд╛ рдпрджрд┐ рд╡рд╣ рд░рд╡рд┐рд╡рд╛рд░ рдХреЛ рдШреВрдордирд╛-рдлрд┐рд░рдирд╛ рдХрдо рдХрд░реЗ ред)

Question 16. Who changed his tactics ? (рдХрд┐рд╕рдиреЗ рдЕрдкрдиреА рдпреБрдХреНрддрд┐ рдмрджрд▓реА ? )
Answer: Swaminathan changed his tactics. (рд╕реНрд╡рд╛рдореАрдирд╛рдерди рдиреЗ рдЕрдкрдиреА рдпреБрдХреНрддрд┐ рдмрджрд▓реА ред)

Question 17. What was father’s suggestion ? (рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдХрд╛ рд╕реБрдЭрд╛рд╡ рдХреНрдпрд╛ рдерд╛ ? )
Answer: Father suggested that he should go to school and tell his teacher that he was late for his headache. ( рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдиреЗ рд╕реБрдЭрд╛рд╡ рджрд┐рдпрд╛ рдХрд┐ рд╡рд╣ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдЬрд╛рдП рдПрд╡рдВ рдЕрдкрдиреЗ рд╢рд┐рдХреНрд╖рдХ рдХреЛ рдмрддрд╛рдП рдХрд┐ рдЙрд╕рдХреЗ рд╕рд░рджрд░реНрдж рдХреЗ рдХрд╛рд░рдг рдЙрд╕реЗ рд╡рд┐рд▓рдореНрдм рд╣реБрдЖред)

Question 18. When did Swami change his tactics ? (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдЕрдкрдиреА рдпреБрдХреНрддрд┐ (рдЪрд╛рд▓рдмрд╛рдЬреА) рдХрдм рдмрджрд▓рд╛?)
Answer: Swami changed his tactics when his father told him to dress up and go to school. рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдЕрдкрдиреА рдпреБрдХреНрддрд┐ / рдЪрд╛рд▓рдмрд╛рдЬреА рддрдм рдмрджрд▓реА рдЬрдм рдЙрд╕рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдиреЗ рдЙрд╕реЗ рдкреЛрд╢рд╛рдХ рдкрд╣рдирдиреЗ рдПрд╡рдВ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдЬрд╛рдиреЗ рдХреЛ рдХрд╣рд╛ред)

Question 19. What would the teacher do if Swami was late for school ? (рдпрджрд┐ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЛ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╡рд┐рд▓рдореНрдм рд╣реЛ рдЬрд╛рддрд╛ рддреЛ рд╢рд┐рдХреНрд╖рдХ рдХреНрдпрд╛ рдХрд░рддреЗ ? )
Answer: The teacher would scold Swami if he was late for school. (рд╢рд┐рдХреНрд╖рдХ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЛ рдбрд╛рдБрдЯрддреЗ рдпрджрд┐ рд╡рд╣ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╡рд┐рд▓рдореНрдм рд╣реЛрддрд╛ ред)

Question 20. What did father want to know about Swami’s teacher? (рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдиреЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рд╢рд┐рдХреНрд╖рдХ рдХреЗ рдмрд╛рд░реЗ рдореЗрдВ рдХреНрдпрд╛ рдЬрд╛рдирдирд╛ рдЪрд╛рд╣рд╛ ? )
Answer: Father wanted to know from Swami if his teacher, Samuel, always scolded the students. (рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдиреЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рд╕реЗ рдЬрд╛рдирдирд╛ рдЪрд╛рд╣рд╛ рдХрд┐ рдХреНрдпрд╛ рдЙрд╕рдХреЗ рд╢рд┐рдХреНрд╖рдХ, рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓, рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд░реНрдерд┐рдпреЛрдВ рдХреЛ рд╣рдореЗрд╢рд╛ рдбрд╛рдБрдЯрд╛ рдХрд░рддреЗ рдереЗред)

Wbbse Class 10 English FatherтАЩS Help Exercise Answers

Question 21. How did Swami represent Samuel before his father? (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдЕрдкрдиреЗ рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдХреЗ рд╕рд╛рдордиреЗ рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдХреЛ рдХреИрд╕реЗ рдЪрд┐рддреНрд░рд┐рдд рдХрд┐рдпрд╛?)
Answer: Swami represented Samuel as an angry teacher before his father. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдЕрдкрдиреЗ рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдХреЗ рд╕рд╛рдордиреЗ рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдХреЛ рдПрдХ рдХреНрд░реЛрдзреА рд╢рд┐рдХреНрд╖рдХ рдХреЗ рд░реВрдк рдореЗрдВ рдЪрд┐рддреНрд░рд┐рдд рдХрд┐рдпрд╛ред)

Question 22. Which teacher was afraid of Samuel?
Answer: The headmaster was afraid of Samuel.(рдкреНрд░рдзрд╛рдирд╛рдзреНрдпрд╛рдкрдХ рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рд╕реЗ рднрдпрднреАрдд рдереЗред)

Question 23. Whom was Samuel especially angry with? (рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдХрд┐рдирд╕реЗ рд╡рд┐рд╢реЗрд╖ рд░реВрдк рд╕реЗ рдирд╛рд░рд╛рдЬ рд╣реЛрддреЗ рдереЗ?)
Answer: Samuel was especially angry with the boy who would come late to school. (рд╕реИрдореНрдпреБрдП рдЙрд╕ рд▓рдбрд╝рдХреЗ рд╕реЗ рд╡рд┐рд╢реЗрд╖ рд░реВрдк рд╕реЗ рдирд╛рд░рд╛рдЬ рд╣реЛрддреЗ рдереЗ рдЬреЛ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рджреЗрд░ рд╕реЗ рдЖрддреЗ рдереЗред)

Class 10 English Text Book Wbbse

Lesson – 1 Father’s Help Unit-2

1. Choose The Correct Alternative To Complete The Following Sentences: рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рд╡рд╛рдХреНрдпреЛрдВ рдХреЛ рдкреВрд░рд╛ рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╕рд╣реА рд╡рд┐рдХрд▓реНрдк рдЪреБрдиреЗрдВред

Question 1. As a man samuel was (рдПрдХ рдордиреБрд╖реНрдп рдХреЗ рд░реВрдк рдореЗрдВ рд╕реИрдореНрдпреБрдЕрд▓ рдереЗ ред )

  1. Vindictive
  2. Cruel
  3. Friendly
  4. Quarrel-some

Answer: 3. Friendly.

Question 2. Swami was bothered by:-рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ ред

  1. Bad weather
  2. His father
  3. Samuel
  4. His conscience

Answer: 4. His conscience.

Question 3. While going to school swami felt –

  1. Delighted
  2. Morose
  3. Guilty
  4. Angry

Answer: 2. Morose

Question 4. Samuel used to wear –

  1. Yellow shirt
  2. Yellow coat
  3. Yellow kurta
  4. Dark colored coat

Answer: 2. Yellow coal

Question 5. Swami had to deliver: –

  1. Paper
  2. Letter
  3. Book
  4. Dairy

Answer: 2. Letter

Question 6. Swami asked his father about the letter рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдЕрдкрдиреЗ рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рд╕реЗ рдкрддреНрд░ рдХреЗ рдмрд╛рд░реЗ рдореЗрдВ …. рдкреВрд░реНрд╡рдХ рдкреВрдЫрд╛ ред

  1. Cautiously
  2. Casually
  3. With fear in mind
  4. Smartly

Answer: 3. With fear in mind

Question 7. Swami’s father wrote in the letter plenty of things about рдмрд╣реБрдд рд╕реА рдмрд╛рддреЗрдВ рд▓рд┐рдЦреА рдХреЗ рдмрд╛рд░реЗ рдореЗрдВред

  1. Swami
  2. Himself
  3. Headmaster
  4. Samuel

Answer: 4. Samuel

Question 8. Swami stopped on the roadside (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рд╕рдбрд╝рдХ рдХреЗ рдХрд┐рдирд╛рд░реЗ рдЦрдбрд╝рд╛ рд╣реЛ рдЧрдпрд╛ред ….)

  1. To make his mind up
  2. To take rest a while
  3. To avoid reaching school on time
  4. To waste time

Answer: 1. To make his mind up

Question 9. Swami went to – …… рдЧрдпрд╛ред

  1. School
  2. Cinema hall
  3. House
  4. Toilet

Answer: 1. School

Question 10. While talking about samuel swami felt that he had mixed up the art art рдореЗрдВ рдмрд╛рдд рдХрд░рддреЗ рд╕рдордп рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдорд╣рд╕реВрд╕ рдХрд┐рдпрд╛ рдХрд┐ рдЙрд╕рдиреЗрдХреЛ рдорд┐рд╢реНрд░рд┐рдд рдХрд░ рджрд┐рдпрд╛ рдерд╛ред

  1. Blue and white
  2. Emotion and truth
  3. The real and the imagined
  4. None of the above

Answer: 3. The real and the imagined

Question 11. Swami is the name of

  1. A student
  2. Girl
  3. A boy
  4. An imaginary character

Answer: 4. An imaginary character

Question 12. Swami stopped on the рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХрд╛ рдирд╛рдо рд╣реИред

  1. Roadside
  2. By the riverside
  3. By the window
  4. None of the above

Answer: 1. Roadside

Question 13. Father decided to send a letter to the fun. ….. рдХреЗ рдкрд╛рд╕ рдкрддреНрд░ рднреЗрдЬрдиреЗ рдХрд╛ рдлреИрд╕рд▓рд╛ рдХрд┐рдпрд╛ред

  1. Class teacher
  2. Games teacher
  3. Headmaster
  4. Samuel

Answer: 3. Headmaster

Question 14. Samuel was quiet:

  1. Rough
  2. Rude
  3. Friendly
  4. Always angry

Answer: 3. Friendly

Question 15. Father put the letter in a / an – рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдиреЗ рдкрддреНрд░ рдХреЛ рдореЗрдВ рдбрд╛рд▓ рджрд┐рдпрд╛ред

  1. Bag
  2. Envelope
  3. Inside a book
  4. Inside an exercise book

Answer: 2. Envelope

FatherтАЩS Help Class 10 English Important Questions Wbbse

Question 16. Swami felt he was the………. Boy on earth-

  1. Worst
  2. Good
  3. Best
  4. Naughty

Answer: 1. Worst

Question 17. Swami’s father wrote a letter to (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдиреЗ рдкрддреНрд░ рд▓рд┐рдЦрд╛ …….. рдХреЛ ред)

  1. The staff of the school
  2. The president of the school
  3. Samuel
  4. The headmaster

Answer: 4. The headmaster.

Question 18. The letter that Swami’s father had composed was рд▓рд┐рдЦрд╛ рд╡рд╣ рдерд╛ ред )

  1. Slip-like
  2. Short
  3. Long
  4. None of these

Answer: 3. Long.

Question 19. The letter was-

  1. Enveloped and sealed
  2. Unenveloped and unsealed
  3. Enveloped but unsealed
  4. Unenveloped but sealed

Answer: 3. Enveloped and sealed.

Question 20. Father’s behavior took………..

  1. An unexpected turn
  2. An imaginary turn
  3. An expected turn
  4. A dangerous turn

Answer: 3. An unexpected turn.

Question 21. Personally, among teachers, Samuel was not – рд░реВрдк рд╕реЗ рдирд╣реАрдВ рдереЗ ред)

  1. Friendly
  2. Noble
  3. Punctual
  4. Violent

Answer: 1. Friendly.

Question 22. Swami suspected that his father has written something objectionable about- (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЛ рд╢рдВрдХрд╛ рд╣реБрдИ рдХрд┐ рдЙрд╕рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдиреЗ рдХреЗ рдмрд╛рд░реЗ рдореЗрдВ рдХреБрдЫ рдЖрдкрддреНрддрд┐рдЬрдирдХ рд▓рд┐рдЦрд╛ рдерд╛ ред)

  1. All the teachers
  2. Samuel
  3. Him
  4. The headmasters

Answer: 2. Samuel.

Question 23. While going to school, Swami felt he was the рдЕрдиреБрднрд╡ рд╣реБрдЖ рдХрд┐ рд╡рд╣ рдерд╛ ред )

  1. Worst boy
  2. Most talented boy
  3. Best boy
  4. Cleverest boy

Answer: 1. Worst boy.

Question 24. Samuel wore a yellow –

  1. Uniform
  2. Coat
  3. Shirt
  4. Apron

Answer: 2. Coat.

Question 25. Swami asked father about the content of the letter with: рдХреЗ рдмрд╛рд░реЗ рдореЗрдВ рдкреВрдЫрд╛……. рдХреЗ рд╕рд╛рде ред)

  1. Apprehension
  2. Joy
  3. Timidity
  4. Courage

Answer: 1. Apprehension.

Question 26. Swami felt that Samuel had a special – (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдорд╣рд╕реВрд╕ рдХрд┐рдпрд╛ рдХрд┐ рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдХреЗ рдорди рдореЗрдВ ……..)

  1. Weakness towards him
  2. Grudge against him
  3. Regard for him
  4. Indifference to him

Answer: 3. Regard for him.

Question 27. To make up his mind for Samuel, Swami stopped on the – рдирд┐рд░реНрдгрдп рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╕реНрд╡рд╛рдореА рд░реВрдХрд╛

  1. School gate side
  2. Riverside
  3. Bankside
  4. Roadside

Answer: 4. Roadside.

Question 28. Swami’s description of Samuel was a

  1. Exact
  2. Absurd
  3. Inaccurate
  4. Accurate

Answer: 3. Inaccurate.

Question 29. Personally Samuel was (рд╡реНрдпрдХреНрддрд┐рдЧрдд рд░реВрдк рд╕реЗ рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓

  1. Friendly
  2. Helpful
  3. Jealous
  4. Inimical

Answer: 1. Friendly.

Question 30. That day Samuel seemed very.

  1. Hopeless
  2. Gentle
  3. Absent-minded
  4. Angry

Answer: 2. Gentle.

Question 31. Swami’s head was dizzy with –

  1. Concern
  2. Confusion
  3. Headache
  4. Fear

Answer: 2. Confusion.

Question 32. Samuel’s mustache was-(at)

  1. Thin
  2. Medium
  3. Very thick
  4. Thick

Answer: 4. Thick.

Question 33. Swami was unsure if Samuel deserve it.

  1. The phrase
  2. The award
  3. The hatred
  4. The allegation.

Answer: 4. The allegation.

Question 34. Samuel’s face was-

  1. Fair
  2. Awesome
  3. Pretty
  4. Dark.

Answer: 4. Dark.

Question 35. Recalling Samuel’s dark, thin face Swami. ( рдпрд╛рдж рдХрд░ рдХреЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА……….)

  1. Felt Ashamed
  2. Was drowned in sorrow
  3. Felt victorious
  4. Was overjoyed

Answer: 2. Was drowned in sorrow.

 

2. Complete The Following Sentences With Information From The Text: (рдкрд╛рдареНрдпрд╛рдВрд╢ рдХреА рд╕реВрдЪрдирд╛ рдХреЗ рдЖрдзрд╛рд░ рдкрд░ рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рд╡рд╛рдХреНрдпреЛрдВ рдХреЛ рдкреВрд░рд╛ рдХрд░реЗрдВ)

Question 1. Swami was not sure about his description of samuel because(рд╕реНрд╡рд╛рдореА рд╕реИрдореНрдпреБрдЕрд▓ рдХреЗ рд╡рд░реНрдгрди рдХреЗ рдмрд╛рд░реЗ рдореЗрдВ рдЖрд╢реНрд╡рд╕реНрдд рдирд╣реАрдВ рдерд╛ рдХреНрдпреЛрдВрдХрд┐………)
Answer: He had mixed up the real and the imagined. (рдЙрд╕рдиреЗ рд╡рд╛рд╕реНрддрд╡рд┐рдХрддрд╛ рдПрд╡рдВ рдХрд▓реНрдкрдирд╛ рдХреЛ рдорд┐рд╢реНрд░рд┐рдд рдХрд░ рджрд┐рдпрд╛ рдерд╛ред)

Question 2. The boy for whom samuel had a special regard was рд▓рд┐рдП рд╕реИрдореНрдпреБрдЕрд▓ рдХреЗ рдорди рдореЗрдВ рд╡рд┐рд╢реЗрд╖ рд╕реНрдерд╛рди рдерд╛
Answer: Swami (рд╕реНрд╡рд╛рдореА) ред

Question 3. Swami’s conscience made him feel that. …. (рдЬрд┐рд╕ рд▓рдбрд╝рдХреЗ рдХреЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рд╡рд┐рд╡реЗрдХ рдиреЗ рдЙрд╕реЗ рдорд╣рд╕реВрд╕)
Answer: His description of samuel had not been accurate. (рд╕реИрдореНрдпреБрдЕрд▓ рдХреЗ рдмрд╛рд░реЗ рдореЗрдВ рдЙрд╕рдХрд╛ рд╡рд░реНрдгрди рд╕рд╣реА рдирд╣реАрдВ рдерд╛ ред)

Question 4. Swami mixed up the real and imagined in(рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рд╡рд╛рд╕реНрддрдХрд╡рддрд╛ рдПрд╡рдВ рдХрд▓реНрдкрдирд╛ рдХреЛ рдорд┐рд╢реНрд░рд┐рдд рдХрд░ рджрд┐рдпрд╛ рдерд╛ рдореЗрдВ ред ) (рд╕реИрдореНрдпреБрдЕрд▓ рдХреЗ рд╡рд░реНрдгрди) ред
Answer: His description of Samuel

Question 5. Swami was hopeful that……………(рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЛ рдЖрд╢рд╛ рдереА рдХрд┐ ……….)
Answer: With this, his father would be made to see why he must avoid school for the day.

Question 6. Father wrote a … (рдкрд┐рддреНрддрд╛рдЬреА рдиреЗ ……..)
Answer: Letter (рдкрддреНрд░) ред

Question 7. Swami felt samuel was ……… (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдорд╣рд╕реВрд╕ рдХрд┐ рд╕реИрдореНрдпреБрдЕрд▓ ……….)
Answer: Not such a bad man after all. (рдЖрдЦрд┐рд░рдХрд╛рд░ рдЙрддрдиреЗ рдмреБрд░реЗ рд╡реНрдпрдХреНрддрд┐ рднреА рдирд╣реАрдВ рдереЗред)

Question 8. Swami was disturbed by…………….
Answer: His conscience (рдЕрдкрдиреЗ рд╡рд┐рд╡реЗрдХ рд╕реЗ) ред

Question 9. Swami was too confused to decide if—— (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдпрд╣ рдлреИрд╕рд▓рд╛ рдХрд░ рдкрд╛рдиреЗ рдореЗрдВ рдмрд╣реБрдд рднреНрд░рдорд┐рдд рдерд╛ рдХрд┐ рдХреНрдпрд╛ ………..)
Answer: Samuel really deserved the allegations made against him in the letter. (рд╕реИрдореНрдпреБрдЕрд▓ рдкрддреНрд░ рдореЗрдВ рдЕрдкрдиреЗ рд╡рд┐рд░реБрджреНрдз рд▓рдЧрд╛рдпреЗ рдЧрдпреЗ рдЖрд░реЛрдкреЛрдВ рдХреЗ рдпреЛрдЧреНрдп рдереЗ ред)

Question 10. Apprehensively Swami asked his father (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдбрд░рддреЗ рд╣реБрдП рдЕрдкрдиреЗ рдкрд┐рддрд╛ рд╕реЗ рдкреВрдЫрд╛
Answer: “What have you written”. (‘рдЖрдк рдиреЗ рдХреНрдпрд╛ рд▓рд┐рдЦрд╛ рд╣реИред)

Question 11. Stopping on the roadside Swami wanted to (рд╕рдбрд╝рдХ рдХреЗ рдХрд┐рдирд╛рд░реЗ рдЦрдбрд╝рд╛ рд╣реЛрдХрд░ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдЪрд╛рд╣рддрд╛ рдерд╛ рдХрд┐ ……….)
Answer: make up his mind about Samuel. (рд╕реИрдореНрдпреБрдЕрд▓ рдХреЗ рдмрд╛рд░реЗ рдореЗрдВ рдлреИрд╕рд▓рд╛ рдХрд░рдирд╛ ред)

Question 12. Swami went……….. school feeling that he was………….. worst boy…………earth.
Answer: to, the, on.

Question 13. The more he thought …. Samuel, ….. him………… more swami grieved
Answer: of, the, of.

Question 14. Swami protested but he (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рд╡рд┐рд░реЛрдз рдХрд┐рдпрд╛ рдХрд┐рдиреНрддреБ рд╡рд╣ – )
Answer: Could not change his father’s mind (рдЕрдкрдиреЗ рдкрд┐рддрд╛ рдХреЗ рдорди рдХреЛ рдкрд░рд┐рд╡рд░реНрддрд┐рдд рдирд╣реАрдВ рдХрд░ рд╕рдХрд╛ред)

Question 15. Putting the letter in an envelope (рдкрддреНрд░ рдХреЛ рдПрдХ рд▓рд┐рдлрд╛рдлреЗ рдореЗрдВ рд░рдЦрдХрд░ -)
Answer: Father sealed it and gave it to Swami. (рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдиреЗ рдЗрд╕реЗ рдмрдиреНрдж рдХрд░ рджрд┐рдпрд╛ рдПрд╡рдВ рдЗрд╕реЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЛ рджреЗ рджрд┐рдпрд╛ред)

Question 16. Swami’s father proposed to (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдиреЗ рдЪрд╛рд╣рд╛ – )
Answer: Send a letter with Swami to the headmaster. (рдкреНрд░рдзрд╛рдирд╛рдзреНрдпрд╛рдкрдХ рдорд╣реЛрджрдп рдХреЛ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдорд╛рдзреНрдпрдо рд╕реЗ рдПрдХ рдкрддреНрд░ рднреЗрдЬрдирд╛ред)

Question 17. Swami was ready to leave ( рд╕реНрд╡рд╛рдореА рддреИрдпрд╛рд░ рдерд╛ рд░рд╡рд╛рдирд╛ рд╣реЛрдиреЗ рдХреЛ -)
Answer: For school – (рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдХреЗ рд▓рд┐рдПред)

Question 18. While going to school, Swami’s conscience(рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдЬрд╛рддреЗ рд╕рдордп рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреА рдЖрддреНрдордЪреЗрддрдирд╛……….1)
Answer: Bothered him. (рдиреЗ рдЙрд╕реЗ рдкрд░реЗрд╢рд╛рди рдХрд┐рдпрд╛ред)

Question 19. To make up his mind about samuel, Swami stopped. (рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдХреЗ рдмрд╛рд░реЗ рдореЗрдВ рдлреИрд╕рд▓рд╛ рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдард╣рд░рд╛)
Answer: On the roadside. (рд╕рдбрд╝рдХ рдХреЗ рдХрд┐рдирд╛рд░реЗ)

Question 20. Samuel was, according to Swami, was not after all тАУ (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдЕрдиреБрд╕рд╛рд░, рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдЕрдВрддрддрдГ рдирд╣реАрдВ рдереЗ)
Answer: a bad man. (рдПрдХ рдмреБрд░реЗ рд╡реНрдпрдХреНрддрд┐)

Question 21. Swami grieved for Samuel (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЛ рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдЙрддрдиреА рдЕрдзрд┐рдХ рддрдХрд▓реАрдл рд╣реБрдИ)
Answer: the more he thought about him. (рдЬрд┐рддрдирд╛ рдЕрдзрд┐рдХ рдЙрд╕рдиреЗ рдЙрдирдХреЗ рдмрд╛рд░реЗ рдореЗрдВ рд╕реЛрдЪрд╛ред)

Question 22. Swami was reluctant to go (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдЕрдирд┐рдЪреНрдЫреБрдХ рдерд╛ – )
Answer: late to Samuel’s class. (рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдХреА рдХрдХреНрд╖рд╛ рдореЗрдВ рджреЗрд░ рд╕реЗ рдЬрд╛рдиреЗ рдХреЛ ред)

3. State Whether The Following Statements Are True Or False. Provide Sentences/ Phrases/Words In Support Of Your Answer:

Question 1. Swami has felt that he is a very good boy. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдорд╣рд╕реВрд╕ рдХрд┐рдпрд╛ рдХрд┐ рд╡рд╣ рдПрдХ рдмрд╣реБрдд рдЕрдЪреНрдЫрд╛ рд▓рдбрд╝рдХрд╛ рд╣реИред)
Supporting statement: Swami went to school feeling that he was the worst boy on earth.
Answer: False

Question 2. Personally samuel was not much more amiable than the other teachers (рд╡реНрдпрдХреНрддрд┐рдЧрдд рд░реВрдк рд╕реЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдЕрдиреНрдп рд╢рд┐рдХреНрд╖рдХреЛрдВ рдХреА рддреБрд▓рдирд╛ рдореЗрдВ рдЕрдзрд┐рдХ рдорд┐рддреНрд░рд╡рддреН рдирд╣реАрдВ рдереЗред)
Supporting statement: Personally, he was much more friendly than the other teachers.
Answer: False

Question 3. It was for samuel that swami did not want to go to school late. (рд╕реИрдореНрдпреБрдЕрд▓ рдХреЗ рдХрд╛рд░рдг рд╕реНрд╡рд╛рдореА рджреЗрд░ рд╕реЗ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдирд╣реАрдВ рдЬрд╛рдирд╛ рдЪрд╛рд╣рддрд╛ рдерд╛ ред)
Supporting statement: By the time swami was ready to leave for school, Father had composed a long letter to the headmaster.
Answer: True

Question 4. Swami was very happy on his way to school. (рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдЬрд╛рддреЗ рд╕рдордп рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдмрд╣реБрдд рдкреНрд░рд╕рдиреНрди рдерд╛ ред)
Supporting statement: Swami went to school feeling that he was the worst boy on earth.
Answer: False

Question 5. Swami felt that his view about samuel was a product of his imagination. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдорд╣рд╕реВрд╕ рдХрд┐рдпрд╛ рдХрд┐ рд╕реИрдореНрдпреБрдЕрд▓ рдХреЗ рдмрд╛рд░реЗ рдореЗрдВ рдЙрд╕рдХреЗ рд╡рд┐рдЪрд╛рд░ рдЙрд╕рдХреА рдХрд▓реНрдкрдирд╛ рдорд╛рддреНрд░ рдереАред)
Supporting statement: He felt he had mixed up the real and the imagined.
Answer: True

Question 6. Swami was not without a little fear while making queries about his father’s letter.
Answer: True

Question 7. Swami was in two minds about Samuel.
Answer: True

Question 8. Swami’s father proposed to go with Swami to the head master. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛рдЬреА , рдиреЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рд╕рд╛рде рдкреНрд░рдзрд╛рдирд╛рдзреНрдпрд╛рдкрдХ рдХреЗ рдкрд╛рд╕ рдЬрд╛рдиреЗ рдХрд╛ рд╡рд┐рдЪрд╛рд░ рдХрд┐рдпрд╛ ред)
Supporting statements: “He proposed to send a letter with Swami to the headmaster.”
Answer: False

Question 9. Swami thought he would be able to change his father’s mind. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рд╡рд┐рдЪрд╛рд░ рдХрд┐рдпрд╛ рдХрд┐ рд╡рд╣ рдЕрдкрдиреЗ рдкрд┐рддрд╛ рдХреЗ рдорди/рд╡рд┐рдЪрд╛рд░ рдХреЛ рдмрджрд▓ рджреЗрдЧрд╛ ред)
Supporting statement: “No amount of protest from Swami would make him change his mind.”
Answer: False

Question 10. Father’s behaviour astonished Swami. (рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдХреЗ рд╡реНрдпрд╡рд╣рд╛рд░ рдиреЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЛ рдЖрд╢реНрдЪрд░реНрдпрдЪрдХрд┐рддрдХрд░ рджрд┐рдпрд╛ред)
Supporting statement: But the father’s behavior took an unexpected turn.
Answer: True

Question 11. Swami’s father sent an open letter to the headmaster. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдиреЗ рдкреНрд░рдзрд╛рдирд╛рдзреНрдпрд╛рдкрдХ рдХреЛ рдПрдХ рдЦреБрд▓рд╛ рдкрддреНрд░ рднреЗрдЬрд╛ )
Supporting statement: “He put it in an envelope and sealed it.”
Answer: False

Question 12. Samuel was afraid of headmaster. (рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдкреНрд░рдзрд╛рдирд╛рдзреНрдпрд╛рдкрдХ рд╕реЗ рдбрд░рддреЗ рдереЗ ред)
Supporting statement: They say that even the headmaster is afraid of him.
Answer: False

Question 13. Swami was sure his description of Samuel had been exact. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдЖрд╢реНрд╡рд╕реНрдд рдерд╛ рдХрд┐ рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдХреЗ рдмрд╛рд░реЗ рдореЗрдВ рдХрд┐рдпрд╛ рд╣реБрдЖ рдЙрд╕рдХрд╛ рд╡рд░реНрдгрди рд╕рдЯреАрдХ рдерд╛ ред)
Supporting statement: “He wasn’t at all sure if his description of Samuel had been accurate.
Answer: False

Question 14. Swami was sorry for Samuel. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рджреБрдГрдЦреА рдерд╛ ред)
Supporting statement: Swami grieved for him.
Answer: True

Question 15. Swami read the letter on his way to school. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдЬрд╛рдиреЗ рдХреЗ рд░рд╛рд╕реНрддреЗ рдореЗрдВ рдкрддреНрд░рдкрдврд╝рд╛ред)
Supporting statement: He put it in an envelope and sealed it.
Answer: False

Question 16. Swami was confident to decribing Samuel as an angry teacher. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдЖрддреНрдорд╡рд┐рд╢реНрд╡рд╛рд╕ рдХреЗ рд╕рд╛рде рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдХреЛ рдПрдХ рдХреНрд░реЛрдзреА рд╢рд┐рдХреНрд╖рдХ рдХреЗ рд░реВрдк рдореЗрдВ рд╡рд░реНрдгрди рдХрд┐рдпрд╛ ред)
Supporting statement: “He wasn’t at all sure if his description of Samuel had been accurate.
Answer: False

Question 17. Swami felt Samuel had no regard for him. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдорд╣рд╕реВрд╕ рдХрд┐рдпрд╛ рдХрд┐ рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдХреЗ рдорди рдореЗрдВ рдЙрд╕рдХреА рдХреЛрдИ рдкрд░рд╡рд╛рд╣ рдирд╣реАрдВ рдереА ред)
Supporting statement: Swami also felt Samuel had a special regard for him.
Answer: False

Question 18. According to Swami, Samuel was a friendly sort of a man. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдЕрдиреБрд╕рд╛рд░ рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдПрдХ рдорд┐рддреНрд░рд╡рдд рд╡реНрдпрдХреНрддрд┐ рдереЗред)
Supporting statement: “Personally he was much more Friendly”
Answer: False

Question 19. Samuel was a fair, clean-shaven person. (рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдПрдХ рдЧреЛрд░реЗ рдПрд╡рдВ рдЕрдЪреНрдЫреА рддрд░рд╣ рд╣рдЬрд╛рдордд рдХрд┐рдпреЗ рд╣реБрдП рд╡реНрдпрдХреНрддрд┐ рдереЗ ред)
Supporting statement: Samuel’s dark face, his thin mustache, and his unshaven cheek.
Answer: False

Question 20. Father wrote about Swami in the letter. (рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдиреЗ рдкрддреНрд░ рдореЗрдВ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдмрд╛рд░реЗ рдореЗрдВ рд▓рд┐рдЦрд╛ ред)
Supporting statement: Nothing for you.
Answer: False

Question 21. Samuel had special affection towards Swami. (рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдХреЗ рдорди рдореЗрдВ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╡рд┐рд╢реЗрд╖ рд╕реНрдиреЗрд╣ рдерд╛ ред)
Supporting statement: “Samuel had a special regard for him.
Answer: True

Wbbse Class 10 English Bliss FatherтАЩS Help Notes

Question 22. Swami’s head was dizzy with headache. (рд╕рд░рджрд░реНрдж рд╕реЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХрд╛ рд╕рд┐рд░ рдЪрдХрд░рд╛ рд░рд╣рд╛ рдерд╛ред
Supporting statement: “Swami’s head was dizzy with confusion.
Answer: True

4. Answer The Following Questions :

Question 1. What did Swami hope ? (рд╕реНрд╡рд╛рдореАрдирд╛рдерди рдиреЗ рдХреНрдпрд╛ рдЖрд╢рд╛ рдХреА ? )
Answer: Swami hoped that he would be able to convince his father why it was necessary for him to avoid going to school that day. рд╕реНрд╡рд╛рдореАрдирд╛рдерди рдиреЗ рдЖрд╢рд╛ рдХрд┐рдпрд╛ рдХрд┐ рд╡рд╣ рдЕрдкрдиреЗ рдкрд┐рддрд╛ рдХреЛ рдордирд╛ рд▓реЗрдЧрд╛ рдХрд┐ рдЙрд╕ рджрд┐рди рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдирд╣реАрдВ рдЬрд╛рдирд╛ рдЙрд╕рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдХреНрдпреЛрдВ рдЖрд╡рд╢реНрдпрдХ рдерд╛ред

Question 2. What did Swami’s father propose ? (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдиреЗ рдХреНрдпрд╛ рдкреНрд░рд╕реНрддрд╛рд╡ рд░рдЦрд╛ ?)
Answer: Swami’s father proposed to send a letter with Swami. рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдиреЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рд╕рд╛рде (рдХреЗ рдорд╛рдзреНрдпрдо рд╕реЗ) рдПрдХ рдкрддреНрд░ рднреЗрдЬрдиреЗ рдХрд╛ рдкреНрд░рд╕реНрддрд╛рд╡ рд░рдЦрд╛ред

Question 3. How did father behave ? (рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдиреЗ рдХреИрд╕рд╛ рд╡реНрдпрд╡рд╣рд╛рд░ рдХрд┐рдпрд╛ ? )
Answer: To Swami’s surprise father’s behaviour took an unexpected turn. (рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдХреЗ рд╡реНрдпрд╡рд╣рд╛рд░ рдореЗрдВ рдЕрдкреНрд░рддреНрдпрд╛рд╢рд┐рдд рдкрд░рд┐рд╡рддрд░реНрди рд╕реЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдЖрд╢реНрдЪрд░реНрдпрдЪрдХрд┐рдд рд╣реЛ рдЧрдпрд╛ред)

Question 4. What did father ask Swami to do with the letter ? (рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдиреЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЛ рдкрддреНрд░ рдХрд╛ рдХреНрдпрд╛ рдХрд░рдиреЗ рдХреЛ рдХрд╣рд╛?)
Answer: Father asked Swami to give the letter to the headmaster first and then go to his class.
(рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдиреЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЛ рд╕рд░реНрд╡рдкреНрд░рдердо рдкреНрд░рдзрд╛рдирд╛рдзреНрдпрд╛рдкрдХ рдорд╣реЛрджрдп рдХреЛ рдкрддреНрд░ рджреЗрдиреЗ рддрддреНрдкрд╢реНрдЪрд╛рддреН рдЕрдкрдиреА рдХрдХреНрд╖рд╛ рдореЗрдВ рдЬрд╛рдиреЗ рд╣реЛ рдХрд╣рд╛ ред

Question 5. Who was thought to be alleged in the letter written by Swami’s father ? (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛ рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ рд▓рд┐рдЦреЗ рдЧрдпреЗ рдкрддреНрд░ рдореЗрдВ рдХрд┐рд╕ рдкрд░ рдЖрд░реЛрдк рд▓рдЧрд╛рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ рдерд╛ ред)
Answer: Samuel, Swami’s teacher, was thought to be alleged in his father’s letter. (рдЙрд╕рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛ рдХреЗ рдкрддреНрд░ рдореЗрдВ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рд╢рд┐рдХреНрд╖рдХ, рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдкрд░ рдЖрд░реЛрдк рд▓рдЧрд╛рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ рдерд╛ред)

Question 6. To whom did Swami’s father propose to send the letter ? (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдиреЗ рдХрд┐рд╕реЗ рдкрддреНрд░ рднреЗрдЬрдиреЗ рдХрд╛ рдкреНрд░рд╕реНрддрд╛рд╡ рд░рдЦрд╛? )
Answer: Swami’s father proposed to send the letter to the headmaster of Swami’s school. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛ рдиреЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдХреЗ рдкреНрд░рдзрд╛рдирд╛рдзреНрдпрд╛рдкрдХ рдХреЛ рдкрддреНрд░ рджреЗрдиреЗ рдХрд╛ рдкреНрд░рд╕реНрддрд╛рд╡ рд░рдЦрд╛ред)

Question 7. When did father finish composing the letter ? (рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдиреЗ рдкрддреНрд░ рд▓рд┐рдЦрдирд╛ рдХрдм рд╕рдорд╛рдкреНрдд рдХрд┐рдпрд╛?)
Answer: By the time Swami was supposed to leave for school, father had finished composing the letter to the headmaster. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд░рд╡рд╛рдирд╛ рд╣реЛрдиреЗ рдХреЗ рд╕рдордп рддрдХ рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдиреЗ рдкреНрд░рдзрд╛рдирд╛рдзреНрдпрд╛рдкрдХ рдХреЛ рдкрддреНрд░ рд▓рд┐рдЦрдирд╛ рд╕рдорд╛рдкреНрдд рдХрд░ рдЪреБрдХреЗ рдереЗ ред)

Question 8. What did Swami’s father write in the letter ? (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдиреЗ рдкрддреНрд░ рдореЗрдВ рдХреНрдпрд╛ рд▓рд┐рдЦрд╛ ? )
Answer: Swami’s father wrote in the letter about Swami’s teacher, Samuel. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдиреЗ рдкрддреНрд░ рдореЗрдВ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рд╢рд┐рдХреНрд╖рдХ, рд╕реИрдореНрдпреБрдпрд▓ рдХреЗ рдмрд╛рд░реЗ рдореЗрдВ рд▓рд┐рдЦрд╛ )

Question 9. What did Swami feel when he went to shcool ? (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдХреНрдпрд╛ рдорд╣рд╕реВрд╕ рдХрд┐рдпрд╛ рдЬрдм рд╡рд╣ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдЧрдпрд╛ ? )
Answer: Swami felt sad when he went to school.(рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдЙрджрд╛рд╕ рдорд╣рд╕реВрд╕ рдХрд┐рдпрд╛ рдЬрдм рд╡рд╣ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдЧрдпрд╛ ред)

Question 10. How was the size of the letter composed by Swami’s father ? (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛ рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ рд▓рд┐рдЦреЗ рдЧрдпреЗ рдкрддреНрд░ рдХрд╛ рдЖрдХрд╛рд░ рдХреИрд╕рд╛ рдерд╛ ? )
Answer: The size of the letter composed by Swami’s father was long. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛ рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ рд▓рд┐рдЦреЗ рдЧрдпреЗ рдкрддреНрд░ рдХрд╛ рдЖрдХрд╛рд░ рд▓рдореНрдмрд╛ рдерд╛ред)

Question 11. Whom did swami’s father tell Swami to deliver the letter to ? (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛ рдиреЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЛ рдкрддреНрд░ рдХрд┐рд╕реЗ рджреЗрдиреЗ рдХреЛ рдХрд╣рд╛ ? )
Answer: Swami’s father told Swami to deliver the letter to the headmaster. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛ рдиреЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЛ рдкрддреНрд░ рдкреНрд░рдзрд╛рдирд╛рдзреНрдпрд╛рдкрдХ рдХреЛ рджреЗрдиреЗ рдХреЛ рдХрд╣рд╛ред)

Question 12. What did Swami ask his father and how? (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдЕрдкрдиреЗ рдкрд┐рддрд╛ рд╕реЗ рдХреНрдпрд╛ рдПрд╡рдВ рдХреИрд╕реЗ рдкреВрдЫрд╛? )
Answer: Swami asked his father apprehensively what he had written in the letter. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдЕрдкрдиреЗ рдкрд┐рддрд╛ рд╕реЗ рдбрд░рддреЗ рд╣реБрдП рдкреВрдЫрд╛ рдХрд┐ рдЙрдиреНрд╣реЛрдВрдиреЗ рдкрддреНрд░ рдореЗрдВ рдХреНрдпрд╛ рд▓рд┐рдЦрд╛ рдерд╛ ред)

Question 13. What wrong, according to himself, did Swami do regarding Samuel ? (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдЕрдиреБрд╕рд╛рд░ рдЙрд╕рдиреЗ рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдХреЗ рд╕рдореНрдмрдиреНрдз рдореЗрдВ рдХреНрдпрд╛ рдЧрд▓рддреА рдХреА ?)
Answer: Swami had cooked up a story about Samuel by mixing up the real and the imagined. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рд╡рд╛рд╕реНрддрд╡рд┐рдХрддрд╛ рдПрд╡рдВ рдХрд▓реНрдкрдирд╛ рдХреЛ рдорд┐рд╢реНрд░рд┐рдд рдХрд░ рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдХреЗ рдмрд╛рд░реЗ рдореЗрдВ рдПрдХ рдХрд╣рд╛рдиреА рдЧрдврд╝ рд▓реАред)

Question 14. What bothered Swami when he went to school ? (рдЬрдм рд╕реНрд╡рд╛рдореА рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдЧрдпрд╛ рддреЛ рдЙрд╕реЗ рдХреНрдпрд╛ рдЪрд┐рдВрддрд╛ рдЦрд╛рдпреЗ рдЬрд╛ рд░рд╣реА рдереА ? )
Answer: Consience bothered Swami when he went to school. (рдЬрдм рд╕реНрд╡рд╛рдореА рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдЧрдпрд╛ рддреЛ рдЙрд╕рдХрд╛ рдЕрдВрддрдГрдХрд░рдг рдЙрд╕реЗ рдХрд╖реНрдЯ рджреЗ рд░рд╣рд╛ рдерд╛ред)

Question 15. Why did Swami’s father put the letter ? (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛ рдиреЗ рдкрддреНрд░ рдХрд╣рд╛рдБ рд░рдЦрд╛ ? )
Answer: Swami’s father put the letter in an envelope. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛ рдиреЗ рдкрддреНрд░ рдХреЛ рдПрдХ рд▓рд┐рдлрд╛рдлреЗ рдореЗрдВ рд░рдЦрд╛ред)

Question 16. Why did swami stop on the way for ? (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рд░рд╛рд╕реНрддреЗ рдореЗрдВ рдХреНрдпреЛрдВ рд░реВрдХрд╛ ? )
Answer: Swami stopped on the way to make up his mind about Samuel. рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдХреЗ рдмрд╛рд░реЗ рдореЗрдВ рдирд┐рд░реНрдгрдп рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╕реНрд╡рд╛рдореА рд░рд╛рд╕реНрддреЗ рдореЗрдВ рд░реВрдХрд╛ред)

Question 17. What did father tell Swami about the content of the letter ? (рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдиреЗ рдкрддреНрд░ рдХреЗ рд╡рд┐рд╖рдп- рд╡рд╕реНрддреБ рдХреЗ рдмрд╛рд░реЗ рдореЗрдВ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЛ рдХреНрдпрд╛ рдмрддрд╛рдпрд╛ ? )
Answer: Instead of telling what he had written, father said everything was there in the letter. (рдЙрдиреНрд╣реЛрдВрдиреЗ рдЬреЛ рдкрддреНрд░ рдореЗрдВ рд▓рд┐рдЦрд╛ рдерд╛ рдпрд╣ рдмрддрд╛рдиреЗ рдХреА рдмрдЬрд╛рдп рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдиреЗ рдХрд╣рд╛ рдХрд┐ рдкрддреНрд░ рдореЗрдВ рд╕рдм рд▓рд┐рдЦрд╛ рдерд╛ред)

Question 18. What did Swami feel about himself ? (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рд╕реНрд╡рдпрдВ рдХреЗ рдмрд╛рд░реЗ рдореЗрдВ рдХреНрдпрд╛ рдорд╣рд╕реВрд╕ рдХрд┐рдпрд╛ ? )
Answer: Swami felt himself the worst boy in the world while he went to school.(рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рд╕реНрд╡рдпрдВ рдХреЛ рд╕рдВрд╕рд╛рд░ рдХрд╛ рд╕рдмрд╕реЗ рдмреБрд░рд╛ рд▓рдбрд╝рдХрд╛ рдорд╛рдирд╛ рдЬрдм рд╡рд╣ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдЧрдпрд╛ ред)

Question 19. Who had a special regard for Swaminathan in the school ? (рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдореЗрдВ рдХрд┐рдирдХреЗ рдорди рдореЗрдВ рд╕реНрд╡рд╛рдореАрдирд╛рдерди рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╡рд┐рд╢реЗрд╖ рд╕реНрдиреЗрд╣ рдерд╛?)
Answer: Samuel had a special regard for Swaminathan in the class. (рд╡рд░реНрдЧ рдореЗрдВ рд╕реНрд╡рд╛рдореАрдирд╛рдерди рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдХреЗ рдорди рдореЗрдВ рд╡рд┐рд╢реЗрд╖ рд╕реНрдиреЗрд╣ рдерд╛ ред)

Question 20. What sort of a man was Samuel according to Swami?
Answer: According to Swami, Samuel was not such a bad man.

Question 21. How was swami’s relationship with Samuel?
Answer: Samuel was more friendly than the other teachers to swami.

Question 22. When did Swami feel sorry for Samuel?
Answer: Swami felt sorry for Samuel when he recalled his appearance.

Question 23. What would Samuel put on?
Answer: Samuel would put on a yellow coat.

Question 24. Whose head was dizzy with confusion?
Answer: Swami’s head was dizzy with confusion.

Question 25. What filled Swaminathan with sorrow?
Answer: To recall Samuel’s dark face his thin mustache unshaven check and his yellow coat filled Swaminathan with sorrow.

 

Lesson – 1 Father’s Help Unit-3

1. Choose The Correct Alternative To Complete The Following Sentences: (рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рд╡рд╛рдХреНрдпреЛрдВ рдХреЛ рдкреВрд░рд╛ рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╕рд╣реА рд╡рд┐рдХрд▓реНрдк рдЪреБрдиреЗрдВред)

Question 1. Swami was late for school by рд╕реНрд╡рд╛рдореА рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдХреЗ рд▓рд┐рдП….. рджреЗрд░ рдерд╛ред

  1. An hour
  2. Thirty minutes
  3. No means
  4. More than hour

Answer: 2. Thirty minutes

Question 2. As per the text parents should- рдкрд╛рда рдХреЗ рдЕрдиреБрд╕рд╛рд░ рдорд╛рддрд╛-рдкрд┐рддрд╛ рдХреЛ

  1. Compel their wards to do homework
  2. Not send their wards to school if the home task is not done
  3. Never scold their wards
  4. Insist on regularity in attendance

Answer: 4. Insist on regularity in attendance.

Question 3. Samuel was impressed with……. рд╕реЗ рдкреНрд░рднрд╛рд╡рд┐рдд рд╣реБрдПред

  1. Swami’s mother
  2. Swami’s brother
  3. Swami’s father
  4. Swami’s teacher

Answer: 3. Swami’s father.

Question 4. Swami believed that samuel got most angry рд╕реИрдореНрдпреБрдЕрд▓ рд╕рдмрд╕реЗ рдЕрдзрд┐рдХ рдирд╛рд░рд╛рдЬ рд╣реЛрддреЗ рдереЗ рдЬрдм рд╣реЛрдирд╛ рдЪрд╛рд╣рд┐рдпреЗред

  1. Teaching arithmetic
  2. Talking with swami
  3. Inspecting examination papers
  4. Inspecting home lessons

Answer: 4. Inspecting home lessons.

Question 5. That he should not miss school was heard by swami рдирд╣реАрдВ рдЪреВрдХрдирд╛ рдЪрд╛рд╣рд┐рдпреЗ рдпрд╣ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ рдХрдм рд╕реБрдирд╛ рдЧрдпрд╛ред

  1. He was at the field
  2. He was loafing on a Sunday
  3. He faced Samuel
  4. He was at home

Answer: 4. He was at home

Question 6. For not having done his home-work, swaminathan made an excuse of: – рдЧреГрд╣ рдХрд╛рд░реНрдп рдирд╣реАрдВ рдХрд░рдиреЗ рдХрд╛ рд╕реНрд╡рд╛рдореАрдирд╛рдерди рдХреЗ … рдХрд╛ рдмрд╣рд╛рдирд╛ рдмрдирд╛рдпрд╛ред

  1. Fever
  2. Headache
  3. Cousin’s marriage
  4. Stomach pain

Answer: 2. Headache

Question 7. Swami thought Samuel a: –

  1. Cruel man
  2. Vagabond
  3. Rich man
  4. Poor man

Answer: 4. Poor man

Question 8. The school bell rang fast

  1. 3:30
  2. 4:00
  3. 4:30
  4. 4:20

Answer: 3. 4:30

Question 9. Samuel gets angry most while he :- рд╕реИрдореНрдпреБрдЕрд▓…………. рд╕рд░реНрд╡рд╛рдзрд┐рдХ рдХреНрд░реЛрдзрд┐рдд рд╣реЛрддреЗ рд╣реИ рдЬрдм рд╡рд╣

  1. Teaches the class
  2. Conducts the prayer
  3. Checks the homework

Answer: 4. Checks the homework

Question 10. Swami could not do the homework as at tight artisan…..i

  1. He had toothache
  2. He had a headache
  3. He had a fever
  4. His mother suddenly fell ill

Answer: 2. He had a headache

Question 11. Swami went to the headmaster’s room to deliver the letter at рдХреЗ рдХрдорд░реЗ рдореЗрдВ……… рдмрдЬреЗ рдкрддреНрд░ рджреЗрдиреЗ рдЧрдпрд╛ ред

  1. 4:00 P.m.
  2. 4:30 P.m.
  3. 3:30 P.m.
  4. 11:30 P.m.

Answer: 2. 4:30 P.m.

Question 12. That day Samuel appeared very –

  1. Rough
  2. Gentle
  3. Angry
  4. Jolly

Answer: 2. Gentle

Wbbse Class 10 English Bliss FatherтАЩS Help Character Sketch

Question 13. When swami stood before his classroom, his teacher was teaching рдЬрдм рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдЕрдкрдиреА рдХрдХреНрд╖рд╛ рдХреЗ рд╕рд╛рдордиреЗ рдЦрдбрд╝рд╛ рдерд╛, рдЙрд╕рдХреЗ рд╢рд┐рдХреНрд╖рдХ ….. рдкрдврд╝рд╛ рд░рд╣реЗ рдереЗред

  1. English
  2. History
  3. Geography
  4. Mathematics

Answer: 4. Mathematics

Question 14. Swami showed an excuse to this teacher that he had a pain in his – рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдЕрдкрдиреЗ рд╢рд┐рдХреНрд╖рдХ рдХреЗ рд╕рд╛рдордиреЗ рдмрд╣рд╛рдирд╛ рдХрд┐рдпрд╛ рдХрд┐ рдЙрд╕реЗ рдореЗрдВ рджрд░реНрдж рдерд╛ ред

  1. Knee
  2. Tooth
  3. Head
  4. Ear

Answer: 3. Head

Question 15. When samuel told swami to take his seat, swami to take his seat, swami was felling рдЬрдм рд╕реИрдореНрдпреБрдЕрд▓ рдиреЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЛ рдЙрд╕рдХреЗ рд╕реНрдерд╛рди рдкрд░ рдмреИрдардиреЗ рдХреЛ рдХрд╣рд╛ рддреЛ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдорд╣рд╕реВрд╕ рдХрд░ рд░рд╣рд╛ рдерд╛ ред

  1. Unhappy
  2. Cheerful
  3. Angry
  4. Tired

Answer: 1. Unhappy

Question 16. Swami decided to deliver the letter to the headmaster (an рдорд╣реЛрджрдп рдХреЛ рдкрддреНрд░ рджреЗрдиреЗ рдХрд╛ рдирд┐рд░реНрдгрдп рдХрд┐рдпрд╛….)

  1. During the prayer
  2. During the tiffin
  3. After school hours
  4. After Samuel’s period

Answer: 3. After school hours.

Question 17. Swaminathan hoped Samuel would

  1. Beat him
  2. Chase him
  3. Rebuke him
  4. Look at him sternly

Answer: 3. Rebuke him.

Question 18. When swami entered the class, samuel was teaching-рдХрд┐рдпрд╛, рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдкрдврд╝рд╛ рд░рд╣реЗ рдереЗ – )

  1. Geography
  2. Science
  3. History
  4. Arithmetic

Answer: 4. Arithmetic.

Question 19. Samuel might do something to justify – (рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдХреБрдЫ рдХрд░ рд╕рдХрддреЗ рдереЗ ……… рдХреЛ)

  1. The letter
  2. His father’s attitude
  3. Swami’s expulsion
  4. Swami’s punishment

Answer: 1. The letter.

Question 20. An idea occurred to swami when he entered the рдЬрдм рдЙрд╕рдиреЗ рдкреНрд░рд╡реЗрд╢ рдХрд┐рдпрд╛ рдореЗрдВ ред)

  1. Classroom
  2. Headmaster’s room
  3. School gate
  4. School ground

Answer: 3. School gate.

Question 21. When swami told samuel that his father wanted him not to miss school, he looked – (рдЬрдм рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдХреЛ рдХрд╣рд╛ рдХрд┐ рдЙрд╕рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛ рдирд╣реАрдВ рдЪрд╛рд╣рддреЗ рдереЗ рдХрд┐ рд╡рд╣ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдЬрд╛рдиреЗ рд╕реЗ рдЪреВрдХреЗ рддреЛ рд╡реЗ рджрд┐рдЦреЗ……..1)

  1. Ashamed
  2. Angry
  3. Mortified
  4. Impressed

Answer: 4. Impressed.

Question 22. Swaminathan told Samuel that he had

  1. A headache
  2. A backache
  3. A toothache
  4. A stomachache

Answer: 1. A headache.

Question 23. Swami was late to school by- (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЛ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдЬрд╛рдиреЗ рдореЗрдВ рд╡рд┐рд▓рдореНрдм рд╣реБрдЖ рдерд╛ .)

  1. Three hours
  2. Two hours
  3. Half an hour
  4. An hours

Answer: 3. Half an hour.

Question 24. Swami’s father told him –

  1. Not to miss school
  2. To be regular at school
  3. Not to attend mathematics class
  4. To bunk school sometimes

Answer: 1. Not to miss school.

Question 25. The teacher was inspecting the –

  1. Homework
  2. School uniform
  3. Exam copies
  4. Classroom

Answer: 1. Homework.

Question 26. Swami’s school broke up at (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдореЗрдВ рдЫреБрдЯреНрдЯреА рд╣реБрдИ рдмрдЬреЗ ред)

  1. 5.30 pm
  2. 4 Pm
  3. 4.30 pm
  4. 3.30 pm

Answer: 3. 4.30 pm

Wbbse Class 10 English Solution

Question 27. According to swami, while examining home lessons, samuel got most-( рдХреЗ рдЕрдиреБрд╕рд╛рд░ рдЧреГрд╣ рдХрд╛рд░реНрдп рдЬрд╛рдБрдЪрддреЗ рд╕рдордп рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рд╕рд░реНрд╡рд╛рдзрд┐рдХ рд╣реЛрддреЗ рдереЗ ред)

  1. Cool
  2. Impressed
  3. Angry
  4. Patient

Answer: 3. Angry.

Question 28. The headmaster was on a leave for one-

  1. Week
  2. Year
  3. Month
  4. Day

Answer: 1. Week.

Question 29. Samuel said that he wanted –

  1. More father’s like him
  2. More girls like him
  3. More boys like him
  4. More parents like him.

Answer: 4. More parents like him

Question 30. The headmaster’s room was

  1. Locked
  2. Filled with visitors
  3. Being cleaned
  4. Open

Answer: 1. Locked.

Question 31. Swami came to know that the headmaster had gone on a week’s leave from – (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ ……… рд╕реЗ рдЬрд╛рдирд╛ рдХрд┐ рдкреНрд░рдзрд╛рдирд╛рдзреНрдпрд╛рдкрдХ рдПрдХ рд╕рдкреНрддрд╛рд╣ рдХреА рдЫреБрдЯреНрдЯреА рдкрд░ рдЧрдпреЗ рдереЗ ред)

  1. The night guard
  2. Other students
  3. Samuel
  4. The peon

Answer: 4. The peon.

Question 32. Swaminathan went to school with his homework. рдЧреГрд╣рдХрд╛рд░реНрдп рдХреЗ рд╕рд╛рдеред)

  1. Half-done
  2. Undone
  3. Done
  4. Lost

Answer: 2. Undone.

Question 33. “Oh, you poor man !” – Here poor man meAnswer: ( poor man..

  1. A wretched man
  2. An unfortunate man
  3. An unintelligent man
  4. A beggar

Answer: 2. An unfortunate man.

34. That swami could not deliver the letter was known to

  1. Samuel
  2. His father
  3. His mother
  4. The headmaster

Answer: 2. His father.

Question 35. Swaminathan’s father snatched away from swami –

  1. The letter
  2. His water bottle
  3. His school bag
  4. His pen

Answer: 1. The letter.

Question 36. Swami picked up his books and ran

  1. Ran to his mother
  2. To the playground
  3. Ran straight to his home
  4. To the headmaster’s room

Answer: 4. To the headmaster’s room.

FatherтАЩS Help Class 10 English Mcq Wbbse

Question 37. Swami’s father told swami not to come to him again if – (aft рдХреЛ рдХрд╣рд╛ рдХрд┐ рд╡рд╣ рджреЛрдмрд╛рд░рд╛ рдЙрдирдХреЗ рдкрд╛рд╕ рдирд╣реАрдВ рдЖрдП рдпрджрд┐ ……..)

  1. Samuel appeared gentle
  2. The headmaster comes back
  3. Swami has a headache
  4. Samuel scolds again

Answer: 4. Samuel scolds again.

Wbbse Class 10 English Solution

Question 38. According to swami’s father, swami deserved –

  1. His Samuel
  2. Punishment
  3. Samuel
  4. Scolding from Samuel

Answer: 1. His Samuel.

Question 39. Father finally –

  1. Talked to Samuel
  2. Wrote the letter again
  3. Tore up the letter
  4. Went to the headmaster himself

Answer: 3. Tore up the letter.

2. State Whether The Following Statements Are True Or False. Provide Sentences/ Phrases/Words In Support Of Your Answer:

Question 1. Swami was in time in his school. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдЕрдкрдиреЗ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдореЗрдВ рд╕рд╣реА рд╕рдордп рдкрд░ рдкрд╣реБрдБрдЪ рдЧрдпрд╛ ред)
Supporting statement: “you are half an hour late,” Samuel said.
Answer: False

Question 2. Samuel praised swami’s parents.
Supporting statement: “Your father is quite right. We want more parents like him.”
Answer: True

Question 3. Samuel was never angry checking the homework of his students. (рдЕрдкрдиреЗ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд░реНрдерд┐рдпреЛрдВ рдХрд╛ рдЧреГрд╣рдХрд╛рд░реНрдп рдЬрд╛рдБрдЪрддреЗ рд╕рдордп рд╕реИрдореНрдпреБрдЕрд▓ рдХрднреА рдХреНрд░реЛрдзрд┐рдд рдирд╣реАрдВ рд╣реЛрддреЗ рдереЗред)(рд╕реИрдореНрдпреБрдЕрд▓ рдиреЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдорд╛рддрд╛-рдкрд┐рддрд╛ рдХреА рдкреНрд░рд╢рдВрд╕рд╛ рдХреАред)
Supporting statement: To Swami’s thinking, this was the time when Samuel got most angry.
Answer: False

Question 4. Swaminathan informed the teacher that he had done his homework (рд╕реНрд╡рд╛рдореАрдирд╛рдерди рдиреЗ рд╢рд┐рдХреНрд╖рдХ рдХреЛ рдмрддрд╛рдпрд╛ рдХрд┐ рдЙрд╕рдиреЗ рдЧреГрд╣рдХрд╛рд░реНрдп рдХрд░ рд▓рд┐рдпрд╛ рдерд╛ ред )
Supporting statement: “I have not done my homework, sir”, Swami said.
Answer: False

Question 5. Swaminathan’s father kept the letter in his custody.(рд╕реНрд╡рд╛рдореАрдирд╛рдерди рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛ рдиреЗ рдкрддреНрд░ рдХреЛ рдЕрдкрдиреЗ рд╕рд░рдВрдХреНрд╖рдг рдореЗрдВ рд░рдЦрд╛ред)
Supporting statement: Father snatched the letter away from Swami and tore it up.
Answer: True

Question 6. Swami thought that he would deliver the letter at the end of samuel’s class. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рд╕реЛрдЪрд╛ рдХрд┐ рд╡рд╣ рд╕реИрдореНрдпреБрдЕрд▓ рдХреА рдХрдХреНрд╖рд╛ рдХреЗ рдЕрдВрдд рдореЗрдВ рдкрддреНрд░ рджреЗ рджреЗрдЧрд╛ред)
Supporting statement: He would deliver the letter to the headmaster at the end of the day.
Answer: False

Question 7. Samuel wanted more parents like that of swami’s (рд╕реИрдореНрдпреБрдЕрд▓ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛ рдХреА рддрд░рд╣ рдФрд░ рднреА рдорд╛рддрд╛-рдкрд┐рддрд╛ рдЪрд╛рд╣рддреЗ рдереЗред)
Supporting statement: We want more parents like him.
Answer: True

Question 8. Swami decided to deliver the letter at the start of the class. (рд╢реБрд░реВрдЖрдд рдореЗрдВ рд╣реА рдкрддреНрд░ рджреЗрдиреЗ рдХрд╛ рдлреИрд╕рд▓рд╛ рдХрд┐рдпрд╛ред)
Supporting statements: “He would deliver the letter to the headmaster at the end of day.”
Answer: False

Question 9. Samuel was teaching English in class. (рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рд╡рд░реНрдЧ рдореЗрдВ рдЕрдВрдЧреНрд░реЗрдЬреА рдкрдврд╝рд╛ рд░рд╣реЗ рдереЗ ред)
Supporting statement: “Samuel was teaching arithmetic.”
Answer: False

Question 10. As he entered his classroom an idea occurred to him. (3 рдкреНрд░рд╡реЗрд╢ рдХрд┐рдпрд╛, рдЙрд╕рдХреЗ рдорди рдореЗрдВ рдПрдХ рд╡рд┐рдЪрд╛рд░ рдЖрдпрд╛ред)
Supporting statement: “As he entered the school gate, an idea occurred to him”.
Answer: False

Question 11. To justify the letter Swami might do something.
Supporting statement: To justify the letter Samuel might do something.

Question 12. Swami entered the class on time.
Supporting statement: “You are half an hour late.”
Answer: False

Question 13. Swami expected that Samuel would scold him.рдЙрд╕реЗ рдбрд╛рдБрдЯреЗрдВрдЧреЗред)
Supporting statement: Swami hoped Samuel would scold him severely.
Answer: True

Question 14. Samuel wanted parents like Swami’s father. рдЪрд╛рд╣рддреЗ рдереЗ ред)
Supporting statement: “We want more parents like him.”
Answer: False

Question 15. Samuel’s question was not an unexpected one.
Supporting statement: “This was an unexpected question from Samuel.
Answer: False

Question 16. Samuel held Swami’s father in high рдЖрджрд░ / рд╕рдореНрдорд╛рди рджрд┐рдпрд╛ ред )
Supporting statement: “Your father is quite right. We want more parents like him.”
Answer: True

Question 17. Samuel used to get angry the most while inspecting home work. рдЬрд╛рдБрдЪрддреЗ рд╕рдордп рдмрд╣реБрдд рдХреНрд░реБрджреНрдз рд╣реЛрддреЗ рдереЗ ред)
Supporting statement: “This was the time when Samuel got most angry.”
Answer: True

Question 18. Swaminathan found the headmaster’s room open. (рдХрдХреНрд╖ рдЦреБрд▓рд╛ рдкрд╛рдпрд╛ ред)
Supporting statement: “He found the room locked.”
Answer: False

Question 19. The teacher was checking homework.
Supporting statement: The teacher was inspecting home lessons.
Answer: True

Question 20. Swaminathan had done his homework well. (рд╕реНрд╡рд╛рдореАрдирд╛рдерди рдиреЗ рдЕрдкрдирд╛ рдХрд╛рд░реНрдп рдЕрдЪреНрдЫреА рддрд░рд╣ рдХрд░ рд▓рд┐рдпрд╛ рдерд╛ ред)
Supporting statement: “I have not done my homework, Sir”.
Answer: False

Question 21. The bell for the last period rang at 4 pm. (рдЕрдВрддрд┐рдо рдкреАрд░рд┐рдпрдб рдХреА рдШрдВрдЯреА 4 рдмрдЬреЗ рдмрдЬреА ред)
Supporting statement: 4.30 pm.
Answer: False

Question 22. Swaminathan’s father tore the letter up in anger.
Supporting statement: “father snatched the letter away from Swami and tore it up.”
Answer: True

Wbbse Class 10 English Solution

3. Complete The Following Sentences With Information From The Text: рдкрд╛рдареНрдпрд╛рдВрд╢ рдХреА рд╕реВрдЪрдирд╛ рдХреЗ рдЖрдзрд╛рд░ рдкрд░ рдирд┐рдореНрдирд▓рд┐рдЦрд┐рдд рд╡рд╛рдХреНрдпреЛрдВ рдХреЛ рдкреВрд░рд╛ рдХрд░реЗрдВ:-

Question 1. Swami was late to school by- (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЛ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдХреЗ рд▓рд┐рдП рджреЗрд░ рд╣реБрдИ рдереА – )
Answer: Half an hour.

Question 2. “Then why did you come at all? The speaker is – (“рддрдм рддреБрдо рдЖрдП рд╣реА рдХреНрдпреЛрдВ ? ” рд╡рдХреНрддрд╛ рд╣реИрдВ -)
Answer: Samuel

Question 3. Standing at the entrance to his class swami saw samuel (рдЕрдкрдиреА рдХрдХреНрд╖рд╛ рдХреЗ рдкреНрд░рд╡реЗрд╢ рджреНрд╡рд╛рд░ рдкрд░ рдЦрдбрд╝реЗ рд╣реЛрдХрд░ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рджреЗрдЦрд╛ рдХрд┐ рд╕реИрдореНрдпреБрдЕрд▓)
Answer: Was teaching arithmetic. (рдЕрдВрдХрдЧрдгрд┐рдд рдкрдврд╝рд╛ рд░рд╣реЗ рдереЗред)

Question 4. Swami said he had not done his homework. because – (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдХрд╣рд╛ рдХрд┐ рдЙрд╕рдиреЗ рдЕрдкрдирд╛ рдЧреГрд╣рдХрд╛рд░реНрдп рдирд╣реАрдВ рдХрд┐рдпрд╛ рдерд╛ рдХреНрдпреЛрдВрдХрд┐ – )
Answer: he had a headache (рдЙрд╕реЗ рд╕рд┐рд░рджрд░реНрдж рдерд╛)ред

Question 5. Samuel was teaching- (рд╕реИрдореНрдпреБрдЕрд▓ ……….. рдкрдврд╝рд╛ рд░рд╣реЗ рдереЗ ред)
Answer: arithmetic (рдЕрдВрдХрдЧрдгрд┐рдд)ред

Question 6. An idea occurred to swami, – (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдорди рдореЗрдВ рд╡рд┐рдЪрд╛рд░ рдЖрдпрд╛ – )
Answer: As he entered the school gate. ( рдЬреНрдпреЛрдВрд╣рд┐ рдЙрд╕рдиреЗ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдХреЗ рдлрд╛рдЯрдХ рд╕реЗ рдкреНрд░рд╡реЗрд╢ рдХрд┐рдпрд╛ред)

Question 7. The teacher was examining. (рд╢рд┐рдХреНрд╖рдХ рдЬрд╛рдБрдЪ рдХрд░ рд░рд╣реЗ рдереЗ ред )
Answer: Homework (рдЧреГрд╣рдХрд╛рд░реНрдп ) ред

Question 8. The teacher was inspecting the ( рд╢рд┐рдХреНрд╖рдХ
Answer: Homework (рдЧреГрд╣рдХрд╛рд░реНрдп ) ред

Question 9. The peon told swami that the headmaster had- (рдЪрдкрд░рд╛рд╕реА рдиреЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЛ рдмрддрд╛рдпрд╛ рдХрд┐ рдкреНрд░рдзрд╛рдирд╛рдзреНрдпрд╛рдкрдХ рдорд╣реЛрджрдп – )
Answer: gone on a week’s leave. (рдПрдХ рд╕рдкреНрддрд╛рд╣ рдХреА рдЫреБрдЯреНрдЯреА рдкрд░ рдЧрдпреЗ рдереЗ ред)

Question 10. The father ……….. from swami and tore it up. (рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдиреЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рд╕реЗ рдПрд╡рдВ рдЗрд╕реЗ рдлрд╛рдбрд╝ рджрд┐рдпрд╛ред)
Answer: Snatched the letter away (рдкрддреНрд░ рдЫреАрди рд▓рд┐рдпрд╛)ред

Question 11. The unexpected question from samuel was – (рд╕реИрдореНрдпреБрдЕрд▓ рдХреА рдУрд░ рд╕реЗ рдкреВрдЫрд╛ рдЧрдпрд╛ рдЕрдкреНрд░рддреНрдпрд╛рд╢рд┐рдд рдкреНрд░рд╢реНрди рдерд╛ – ). рдЬрд╛рдБрдЪ рд░рд╣реЗ рдереЗ ред)
Answer: “Then why did you come at all”. (‘рддрдм рддреБрдо рдЖрдП рд╣реА рдХреНрдпреЛрдВ?” )

Question 12. As he entered the gate…….. idea occurred to him. He would deliver the letter to the headmasterтАж..the end тАжтАжthe day.
Answer: an, at, of.

Question 13. There was chance Samuel might do something – (рдпрд╣ рд╕рдореНрднрд╛рд╡рдирд╛ рдереА рдХрд┐ рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдХреБрдЫ рдХрд░ рд╕рдХрддреЗ рдереЗ – )
Answer: during the course of the day to justify the letter. (рджрд┐рдирднрд░ рдореЗрдВ рдкрддреНрд░ рдХреЛ рд╕рдорд╛рдпреЛрдЬрд┐рдд рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП)

Question 14. Swami expected that (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдЖрд╢рд╛ рдХрд┐рдпрд╛ рдХрд┐ – )
Answer: Samuel would scold him severly. (рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдЙрд╕реЗ рдмрд╣реБрдд рдбрд╛рдБрдЯреЗрдЧреЗред)

Question 15. To his class Swami stood (рдЕрдкрдиреА рдХрдХреНрд╖рд╛ рдХреЗ рд╕рд╛рдордиреЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдЦрд░рд╛ рдерд╛ – )
Answer: at the entrance. (рдкреНрд░рд╡реЗрд╢рджреНрд╡рд╛рд░ рдкрд░ ред)

Question 16. Swami told Samuel that his (Swami’s) father said – ( рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдХреЛ рдмрддрд╛рдпрд╛ рдХрд┐ рдЙрд╕рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдиреЗ рдХрд╣рд╛ рдХрд┐ -)
Answer: Swami should not miss

Question 17. Samuel did not know that (рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдирд╣реАрдВ рдЬрд╛рдирддрд╛ рдерд╛ рдХрд┐ – )
Answer: Swami’s father had done to school. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЛ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдЬрд╛рдиреЗ рд╕реЗ рдирд╣реАрдВ рдЪреВрдХрдирд╛ рдЪрд╛рд╣рд┐рдПред)him. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛ рдиреЗ рдЙрдирдХрд╛ рдХреНрдпрд╛ рдХрд┐рдпрд╛ рдерд╛ред)

Question 18. Samuel was inspecting тАУ (рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдЬрд╛рдБрдЪ рд░рд╣реЗ рдереЗ – )
Answer: Home lesson- (рдЧреГрд╣ рдХрд╛рд░реНрдп )

Wbbse Class 10 English Solution

Question 19. Swami had never met (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХрднреА рдирд╣реАрдВ рдорд┐рд▓рд╛ рдерд╛ – )
Answer: Anyone as good as Samuel

Question 20. On that day Samuel looked (рдЙрд╕ рджрд┐рди рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдкреНрд░рддреАрдд рд╣реБрдП -)
Answer: very gentle. (рдмрд╣реБрдд рднрджреНрд░ (рд╡рд┐рдирдореНрд░) (рд╕реИрдореНрдпреБрд▓ рдХреЗ рдЬреИрд╕реЗ рдЕрдЪреНрдЫреЗ рдХрд┐рд╕реА рд╡реНрдпрдХреНрддрд┐ рд╕реЗред)

Question 21. Swami picked up his books when (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдЕрдкрдиреА рдкреБрд╕реНрддрдХреЗрдВ рдЙрдард╛рдпреА)
Answer: for the last period at 4.30 (рдЬрдм 4.30 рдмрдЬреЗ рдЕрдВрддрд┐рдо рдкреАрд░рд┐рдпрдб рдХреА рдШрдВрдЯреА рдмрдЬреАред)

Question 22. The peon told Swami (рдЪрдкрд░рд╛рд╕реА рдиреЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЛ рдмрддрд╛рдпрд╛ – )
Answer: the headmaster was on leave. (рдХрд┐ рдкреНрд░рдзрд╛рдирд╛рдзреНрдпрд╛рдкрдХ рдорд╣реЛрджрдп рдЫреБрдЯреНрдЯреА рдкрд░ рдереЗ ред)

Question 23. Samuel wanted – (рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ …….. рдЪрд╛рд╣рддреЗ рдереЗ ред)
Answer: more parents like Swami’s father- (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛ рдХреЗ рдЬреИрд╕реЗ рдФрд░ рдЕрдзрд┐рдХ рдЕрднрд┐рднрд╛рд╡рдХ )

Question 24. Taking away the letter father- (рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдиреЗ рдкрддреНрд░ рд▓реЗрдХрд░)
Answer: tore it up. (рдлрд╛рдбрд╝ рджрд┐рдпрд╛ред)

4. Answer The Following Questions :

Question 1. When did an idea occur to Swami ? (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдорди рдореЗрдВ рдХрдм рдПрдХ рд╡рд┐рдЪрд╛рд░ рдЖрдпрд╛? )
Answer: An idea occured to Swami when he entered the school gate.(рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдорди рдореЗрдВ рдПрдХ рд╡рд┐рдЪрд╛рд░ рддрдм рдЖрдпрд╛, рдЬрдм рдЙрд╕рдиреЗ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдореЗрдВ рдкреНрд░рд╡реЗрд╢ рдХрд┐рдпрд╛ред)

Question 2. When did Swami decide to deliver the letter to the headmaster ? (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдкреНрд░рдзрд╛рдирд╛рдзреНрдпрд╛рдкрдХ рдХреЛ рдХрдм рдкрддреНрд░ рджреЗрдиреЗ рдХрд╛ рдирд┐рд░реНрдгрдп рд▓рд┐рдпрд╛?
Answer: Swami decided to deliver the letter to the headmaster at the end of the last period. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдЕрдВрддрд┐рдо рдкреАрд░рд┐рдпрдб рдХреА рд╕рдорд╛рдкреНрддрд┐ рдкрд░ рдкреНрд░рдзрд╛рдирд╛рдзреНрдпрд╛рдкрдХ рдХреЛ рдкрддреНрд░ рджреЗрдиреЗ рдХрд╛ рдирд┐рд░реНрдгрдп рд▓рд┐рдпрд╛ред)

Question 3. What subject did Samuel teach in school ? (рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдореЗрдВ рдХреМрди-рд╕рд╛ рд╡рд┐рд╖рдп рдкрдврд╝рд╛рддреЗ рдереЗ ? )
Answer: Samuel taught arithmatic in school. (рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдореЗрдВ рдЕрдВрдХрдЧрдгрд┐рдд рдкрдврд╝рд╛рддреЗ рдереЗред)

Question 4. Standing before the class, what did Swami hope ? (рд╡рд░реНрдЧрдХрдХреНрд╖ рдХреЗ рд╕рд╛рдордиреЗ рдЦрдбрд╝реЗ рд╣реЛрдХрд░ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдХреНрдпрд╛ рдЖрд╢рд╛ рдХрд┐рдпрд╛ред)
Answer: Swami hoped that he would be severely rebuked by the teacher, Samuel. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдЖрд╢рд╛ рдХрд┐рдпрд╛ рдХрд┐ рдЙрд╕реЗ рдЙрд╕рдХреЗ рд╢рд┐рдХреНрд╖рдХ, рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ рдмрд╣реБрдд рдбрд╛рдБрдЯрд╛ рдЬрд╛рдПрдЧрд╛ред)

Question 5. What did Samuel say looking at Swami ? (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЛ рджреЗрдЦрдХрд░ рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдиреЗ рдХреНрдпрд╛ рдХрд╣рд╛ ? )
Answer: Looking at Swami, Samuel said he was half an hour late. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЛ рджреЗрдЦрдХрд░ рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдиреЗ рдХрд╣рд╛ рдХрд┐ рд╡рд╣ рдЖрдзрд╛ рдШрдВрдЯрд╛ рд╡рд┐рд▓рдореНрдм рдерд╛ ред)

Question 6. What did Swaminathan hope for ? (рд╕реНрд╡рд╛рдореАрдирд╛рдерди рдиреЗ рдХреНрдпрд╛ рдЖрд╢рд╛ рдХрд┐рдпрд╛?)
Answer: Swaminathan hoped that Samuel would scold him severely.рд╕реНрд╡рд╛рдореАрдирд╛рдерди рдиреЗ рдЖрд╢рд╛ рдХрд┐рдпрд╛ рдХрд┐ рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдЙрд╕реЗ рдмрд╣реБрдд рдбрд╛рдБрдЯреЗрдВрдЧреЗред)

Question 7. What reason did Swami give for being late ? (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рд╡рд┐рд▓рдореНрдм рд╣реЛрдиреЗ рдХрд╛ рдХреНрдпрд╛ рдХрд╛рд░рдг рдмрддрд╛рдпрд╛ ? )
Answer: Swami showed headache as the reason for being late. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рд╡рд┐рд▓рдореНрдм рд╣реЛрдиреЗ рдХрд╛ рдХрд╛рд░рдг рд╕рд░ рджрд░реНрдж рдмрддрд╛рдпрд╛ред)

Question 8. How did Swami sit down in his class ? (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдЕрдкрдиреА рдХрдХреНрд╖рд╛ рдореЗрдВ рдХреИрд╕реЗ рдмреИрдард╛ рдерд╛ ? )
Answer: Swami sat down his class feeling sad. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдЕрдкрдиреА рдХрдХреНрд╖рд╛ рдореЗрдВ рдЙрджрд╛рд╕ рдмреИрдард╛ рдерд╛ред)

Wbbse Class 10 English Solution

Question 9. What did the teacher want ? (рд╢рд┐рдХреНрд╖рдХ рдХреНрдпрд╛ рдЪрд╛рд╣рддреЗ рдереЗ?)
Answer: The teacher, Samuel, told Swami that he wanted more parents like his father. (рд╢рд┐рдХреНрд╖рдХ, рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдиреЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЛ рдХрд╣рд╛ рдХрд┐ рд╡реЗ рдЙрд╕рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛ рдХреЗ рдЬреИрд╕реЗ рдФрд░ рдЕрднрд┐рднрд╛рд╡рдХ рдЪрд╛рд╣рддреЗ рдереЗред)

Question 10. Who wished Swami not to miss school ? (рдХреМрди рдЪрд╛рд╣рддреЗ рдереЗ рдХрд┐ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдЬрд╛рдиреЗ рд╕реЗ рдирд╛ рдЪреВрдХреЗ ?)
Answer: Swami’s father wished Swami not to miss school. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдЪрд╛рд╣рддреЗ рдереЗ рдХрд┐ рд╡рд╣ рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп рдЬрд╛рдиреЗ рд╕реЗ рдирд╛ рдЪреВрдХреЗред)

Question 11. When would Samuel get angry the most ? (рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдХрдм рд╕рд░реНрд╡рд╛рдзрд┐рдХ рдХреНрд░реЛрдзрд┐рдд рд╣реЛрддреЗ рдереЗ ? )
Answer: Samuel would get angry the most at the time of checking home lessons. (рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рдЧреГрд╣ рдХрд╛рд░реНрдп рдХреА рдЬрд╛рдБрдЪ рдХрд░рддреЗ рд╕рдордп рд╕рд░реНрд╡рд╛рдзрд┐рдХ рдХреНрд░реЛрдзрд┐рдд рд╣реЛрддреЗ рдереЗ ред)

Question 12. How did Samuel appear on Monday ? (рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рд╕реЛрдорд╡рд╛рд░ рдХреЛ рдХреИрд╕рд╛ рдкреНрд░рддреАрдХ рд╣реЛрддреЗ рдереЗ ? )
Answer: On Monday Samuel appeared very gentle. (рд╕реИрдореНрдпреБрдПрд▓ рд╕реЛрдорд╡рд╛рд░ рдХреЛ рдмрд╣реБрдд рд╡рд┐рдирдореНрд░ рдкреНрд░рддреАрдд рд╣реБрдП рдереЗ ред)

Question 13. Why had not Swaminathan done his home work ? (рд╕реНрд╡рд╛рдореАрдирд╛рдерди рдиреЗ рдЕрдкрдирд╛ рдЧреГрд╣ рдХрд╛рд░реНрдп рдХреНрдпреЛрдВ рдирд╣реАрдВ рдХрд┐рдпрд╛ рдерд╛ ? )
Answer: Swaminathan had not done his home work because he had a headache. (рд╕реНрд╡рд╛рдореАрдирд╛рдерди рдиреЗ рдЕрдкрдирд╛ рдЧреГрд╣ рдХрд╛рд░реНрдп рдирд╣реАрдВ рдХрд┐рдпрд╛ рдерд╛ рдХреНрдпреЛрдВрдХрд┐ рдЙрд╕рдХреЗ рд╕рд░ рдореЗрдВ рджрд░реНрдж рдерд╛ ред)

Question 14. What did Swami do when the bell rang for the last period ? (рдЬрдм рдЕрдВрддрд┐рдо рдкреАрд░рд┐рдпрдб рдХреА рдШрдВрдЯреА рдмрдЬреА рддреЛ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдХреНрдпрд╛ рдХрд┐рдпрд╛?)
Answer: When the bell rang for the last period Swami picked up his books and ran to the headmaster’s room.(рдЬрдм рдЕрдВрддрд┐рдо рдкреАрд░рд┐рдпрдб рдХреА рдШрдВрдЯреА рдмрдЬреА рддреЛ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдЕрдкрдиреА рдкреБрд╕реНрддрдХреЗрдВ рдЙрдард╛рдИ рдФрд░ рдкреНрд░рдзрд╛рдирд╛рдзреНрдпрд╛рдкрдХ рдХреЗ рдХрдХреНрд╖ рдХреА рдУрд░ рджреМрдбрд╝ рдкрдбрд╝рд╛ред)

Question 15. In what condition did Swami find the headmaster’s room ? (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдкреНрд░рдзрд╛рдирд╛рдзреНрдпрд╛рдкрдХ рдХреЗ рдХрдХреНрд╖ рдХреЛ рдХрд┐рд╕ рдЕрд╡рд╕реНрдерд╛ рдореЗрдВ рдкрд╛рдпрд╛ ред
Answer: Swami found the headmaster’s room locked. (рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдкреНрд░рдзрд╛рдирд╛рдзреНрдпрд╛рдкрдХ рдХреЗ рдХрдХреНрд╖ рдХреЛ рддрд╛рд▓рд╛ рд▓рдЧрд╛ рд╣реБрдЖ рдкрд╛рдпрд╛ред)

Question 16. When was the last period over ? (рдЕрдВрддрд┐рдо рдкреАрд░рд┐рдпрдб рдХрдм рд╕рдорд╛рдкреНрдд рд╣реБрдИ ?)
Answer: The last period was over at 4.30 p.m.. (рдЕрдВрддрд┐рдо рдкреАрд░рд┐рдпрдб 4.30 рдмрдЬреЗ рд╕рдорд╛рдкреНрдд рд╣реБрдЖред)

Question 17. What did the peon tell Swami ? (рдЪрдкрд░рд╛рд╕реА рдиреЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЛ рдХреНрдпрд╛ рдмрддрд╛рдпрд╛ ?)
Answer: The peon told Swami that the headmaster had gone on a week’s leave. (рдЪрдкрд░рд╛рд╕реА рдиреЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдХреЛ рдХрд╣рд╛ рдХрд┐ рдкреНрд░рдзрд╛рдирд╛рдзреНрдпрд╛рдкрдХ рдПрдХ рд╕рдкреНрддрд╛рд╣ рдХреА рдЫреБрдЯреНрдЯреА рдкрд░ рдЧрдП рд╣реИрдВред)

Question 18. How did Swami enter home in the afternoon ? (рдЕрдкрд░рд╛рд╣реНрди рдХрд╛рд▓ рдореЗрдВ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдШрд░ рдореЗрдВ рдХреИрд╕реЗ рдкреНрд░рд╡реЗрд╢ рдХрд┐рдпрд╛ ? )
Answer: In the afternoon, Swami entered home with the letter. (рдЕрдкрд░рд╛рд╣реНрди рдХрд╛рд▓ рдореЗрдВ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рдиреЗ рдкрддреНрд░ рдХреЗ рд╕рд╛рде рдШрд░ рдореЗрдВ рдкреНрд░рд╡реЗрд╢ рдХрд┐рдпрд╛ред)

Question 19. Who snatched away the letter from swami?
Answer: Swami’s father snatched away the letter from Swami.

Question 20. What did father do with the letter?
Answer: Father snatched the letter away from Swami and tore it up.

Lesson – 1 Father’s Help Additional Textual Grammar Change Of Voice

Question 1. Mother generously suggested that Swami might stay at home.
Answer: It was generously suggested by their mother that Swami might stay at home.

Question 2. Have you written anything about our teacher Samuel?
Answer: Has anything been written about our teacher Samuel by you?

Question 3. Samuel was teaching arithmetic.
Answer: Arithmatic was being taught by Samuel.

Question 4. Give it to your headmaster.
Answer: Let it be given to your headmaster.

Question 5. Does he always scold the students?
Answer: Are the students always scolded by him?

Question 6. Swami picked up his books.
Answer: His books were picked by Swami.

Question 7. He found the room locked.
Answer: The room was found locked by him.

Question 8. Father snatched the letter away from swami.
Answer: The letter was snatched away from swami by their father.

Lesson – 1 Father’s Help Change Of Narration

Question 1. Mother generously said, “May Swami stay at home”.
Answer: Mother generously suggested that Swami might stay at home.

Question 2. Father asked him, “Have you no school today?”
Answer: Father asked him if he had no school that day.

Question 3. He said, “What is his name?”
Answer: He asked what his name was.

Question 4. Swami said, “What has he done, father?”
Answer: Swami asked their father what he had done.

Question 5. “I have not done my homework, Sir,” Swami said.
Answer: Swami said that he had not done his homework.

Question 6. Swami said, “I cannot go so late to the class.”
Answer: Swami said that he could not go so late to the class.

Question 7. “You are half an hour late,” Samuel said.
Answer: Samuel said that he was half an hour late.

Question 8. Father said, “Does he always scold the students?”
Answer: Father asked if he always scolded the students.

Question 9. “All right, Sit down”, Samuel said.
Answer: Samuel accepted it and told him to sit down.

Wbbse Class 10 English Solution

Question10. Father said, “I knew you wouldn’t deliver it.”
Answer: Father said that he had known wouldn’t deliver it.

Question 11. Father said to the swami, “Have you no school today?”
Answer: Father asked swami if he had no school today.

Question 12. Father said, “Why were you so late? Give me the reason.”
Answer: Father asked swami why he had been so late and told him to give him the reason.

Question 13. “What have you written, Father ?” Swami asked apprehensively.
Answer: Swami asked his father apprehensively what he had written.

Question 14. You are half an hour late, ‘Samuel said.
Answer: Samuel told him that he was half an hour late.

Lesson – 1 Father’s Help Transformation Of Sentence

Question 1. He hoped he didn’t have to go to school. (Use ‘hoped’ as a Noun)
Answer: He hoped that he didn’t have to go to school.

Question 2. Samuel appeared very gentle. (Use Adverb of ‘appeared’)
Answer: Samuel was very gentle.

Question 3. He could not decide. (Use Noun form of deciding)
Answer: He could not come to a decision.

Question 4. As soon as he entered home. (Use the Noun form of ‘entered’)
Answer: As soon as he made his entrance into the home.

Question 5. The headmaster is not leaving. (Turn into a Negative sentence)
Answer: The headmaster is not on duty.

Question 6. He had never met as good as Samuel. (Change the degree)
Answer: He had never met anyone better than Samuel.

Question 7. You are half an hour late. (Turn into a compound sentence)
Answer: You are late and it is for half an hour.

Question 8. He was the worthy boy on earth. (Change the degree)
Answer: No other boy on earth was as bad as he.

Question 9. Give it to your headmaster. (Turn into an assertive sentence)
Answer: You are told to give it to your headmaster.

Wbbse Class 10 English Solution

Question 10. He is a very angry man. (Turn into an Exclamatory sentence)
Answer: What an angry man he is!

Question 11. He was the worst boy on earth (turn into positive degree)
Answer: No other boy on earth was as bad as he.

Choose The Correct Alternative To Complete The Following Sentences:

Question Swami went to school…………….. (feeling/felt/was feeling) that he was the worst boy on earth. His conscience……………….. (brother/bothered/had bothered) him. He was not all sure if his description of Samuel…………….. (was/had been/has been) accurate.
Answer: feeling, bothered, had been.